Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. I dag så skal vi sørover, sørover, sørover og litt lengre sørover. Hvor handler vi da? Følg med. Svea.
Hei og hjertelig velkommen til ukas høydepunkt for mange, i hvert fall for Tom Amratiløv og som er jeg, og det er å få lov å lage podcast i akkurat deg. Og i dag så skal vi virkelig dra langt og lengre enn langt, og faktisk til en øy som stort sett bare folk de ikke vil ha med å gjøre blir kastet til. Og så til og med så har de et lite dyr der som blir sett på som en liten djevel.
Og i dag har vi med dyre i studio også, så dette her kan bli morsomt. Hvis du hører noen klinking, så er det ikke tomme som har vondt i magen, nei, det er hunden oppkalt etter en drue fra Cecilia. Ja, vi har fått forsterkninger i studio av Nerello The Dog, en liten dags, som dessverre
Dessverre måtte jeg være med pappa på jobb i dag. Sånn skjer. Men vi er da på Tasmania, og der er det ikke så ofte mange drikker vin fra, men det bør du gjøre. Greia med Australia da, for å ta Australia først, Tasmania øya som henger på en normøy som er et kontinent. Og når du sier at de forviste jo folk de ikke ville ha
på Australia, eller i Australia, til Tasmania, så er det jo morsomt siden Australia er befolket av
Bortsett fra de som bodde der i 50 000 år opp igjennom. Men de trenger man ikke å tenke på, vel? Man har begynt med det nå, heldigvis, og ta det inn i kulturen igjen. Og det setter vi også stor pris på. I tillegg er Tasmania kjent for denne djevelen sin. Men bare apropos aboriginals, vi må jo si at Crocodile Dandy, var de morsomme, ja?
Ja. Så de kom godt ut av den? De kom godt ut av den. Da ble de på en måte satt på kartet også? Jeg så at de gikk i reprise her i jula. Etter at de har gitt tilbake navnet til den mest hellige klippen deres, Uli Ruru, som tidligere heter Aeroshock. Vi slår et slag for Aboriginal i dag, men nå skal vi til Tasmania, så vi slipper å snakke mer om de akkurat nå. Var det ikke Aboriginal på Tasmania?
Det var disse tasmanske tjevlene, kanskje de har sørget for at det ikke var så mange der? Ja, det er jo et lite dyrt. Men det som er så fint med Tasmania er jo at Tasmania er bedre og bedre positivt for vinproduksjon, fordi at det som skjer er jo global oppforming. Og det gjør at blant annet i Australia blir det vanskeligere og vanskeligere å lage vin, for dette er rett og slett for varmt. Og
Og da er det veldig fint at de har en øy som ligger litt lenger sør, så de kan flytte over en del av produksjonen til den. Det har jo vært det lenge, men den økes jevnt og trutt, og flere og flere kjøper seg land på Tasmania for å lage deilig vin, så vi her hjemme i moderlandet kan nyte litt. Det var en veldig lang og fin monolog du hadde der, men jeg er jo for så vidt enig. Tasmania har kommet mer og mer på vinkart igjen, og det er jo kult. I dag så har vi en
Vi, du, jeg. Det er du som har med vind i dag? Det er jeg som har med vind i dag. Men du mente mye om den vinden før vi åpnet, for du vil gjerne sjekke ut dette med Tasmania og sånn. Ja. Men nå har jeg med denne Chardonnayen da. Og Chardonnay er jo en drue som har vokst veldig på Oceania, for å ta med hele arkipelaget her. Ja.
Og det er jo den druen som er den femte mest dyrkede druen i verden. Så det skulle jo bare mangle at vi også dyrker den haugene i Australia. Ja, den er jo stort sett overalt. Den er overalt. Ja. Lett å huske, lett å like, lett å drikke. Ja. Disse folka som har startet dette her, Jof og Susan Bull, startet i 1978, så jeg holdt på en stund, og begynte å plante allerede i 79.
Og har da drivet på Østkysten av Tasmania, som det så fint står på deres utrolig udugelige hjemmeside. Ja, de får en smekk der altså. Ja, de får veldig smekk på hjemmesiden, for der står det i og for seg nesten ingenting annet enn at de startet. Og sånn er det. Nå er det datteren, Lindy Bull. Lindy Bull, som også er en sånn...
Skal vi si at den neste generasjonen unge kvinnelige vinmakere som slår seg. Ja, det liker jo du. Du liker jo kvinnfolk som lager vin. Jeg liker nytenking. Og at unge kvinner også kan tenke nytt er jo noe jeg og de aller fleste både vet og setter pris på. Vi heller litt i glassene. Det er skrukkvark som det er mange, de med det trente øret, dere ser jo ikke noe.
Så jeg må jo bare forklare at det er skrukkvark som knaste fint når man tok den av. Og Chardonnay, som sagt, er jo en verdens drue. Og
Jeg synes jo, for meg må være litt kritisk også, Tom. Det er før jeg lukter på den. Wine glass by Tasmania står det på flasken. Og jeg synes det er litt rart å kalle vinprodusenten sin wine glass, eller vinen sin wine glass.
Men sånn er det nå en gang. Jeg bare synes det er litt snodig. Nerello og The Dog var veldig enige. Ja, de er veldig enige at jeg synes det var veldig rart. Men det er jo ikke alltid at flasken gjør noe med innholdet. Nei, men det er ikke alltid han viser frem det han har å by på. Nei. Ja, fordi jeg har nemlig lukta.
Og jeg lukter. Nå lukter du også. For meg er dette en ganske arketypisk Chardonnay på nesen. Den har disse nydelige urtetonene, kanskje har en nyslått villgress, en veikantgress. Og så ligger det en undertone av sitrus i bunnen der som kommer opp hele tiden. Det er det jeg forbinder med en klassisk grislingduft. Chardonnayduft?
Du sa riksling. Ja, for nå har jeg liksom lukta, mens du pratet. Jeg må slutte å prate så mye. Nå ser jeg at du snutter det opp i du også, så da kan vi jo bli enige om det jeg har tenkt å si nå. Ja, kom igjen. Kjør på. For skjørten er for meg, det finnes noen klassiske varianter, og noe av det mest klassiske er jo disse der.
ville ugrestonene som kommer. Det skal være litt urter, sånn som hvis du går i veikanten om sommeren, så kjenner du den der litt sånn, ja, villgress-ugrestonene, sammen med denne lille teppa sitre som ligger i bunnen og som titter opp, og som... Ja, for meg så er det den klassiske chardonnay-døften. Og den er oppe i det glasset her. Og så merker man at det er fatt. Åja. Veldig mye fatt. Det er...
Den er polert på fat, det er jeg ikke kommet fra. Nei, altså fat har jo aldri drept noen deler. Det kan gå til at fat har drept noen. Det er sikkert mange som har døtt av fat. Den store fat-døden på 1400-tallet har alle hørt om. Nei, det var bare tull. Det fanns ikke noe fat-død på 1400-tallet. Men uansett så har den helt klart en...
En fatpreg, og disse... Jeg likte veldig godt denne beskrivelsen om veikantugress. Er ikke den bra? Der synes jeg var du flink. Jeg så det for meg, en litt sånn der dårlig... Den kanteklipperen til statens veivesen der ute, og
fjerne disse ugressene, for det har litt sånn helt nederst er denne grønne grøntskjæret. Nå har du smakt på, må du fortelle det. Ja, det frøken Bull, som da har laget dette her, har fått til er jo å ta vare på denne unike syra som bor inni skjarden nedrua. For noen steder så kan den bli litt blass. Den har ikke den strukturen som jeg liker. Denne følger opp på så mange planer.
Og så er det en liten smørtone bak her. Jeg synes den hadde veldig tydelig fat. Da kommer dette smøret. Og det likte jeg veldig godt. Og så har den kanskje litt mer. Hvis du skal beskrive den opp mot en klassisk fransk
fatlaget av vinen fra Burgund, så har den litt mer urtepreg. Ja, den er ikke så subtil. Den her er nok litt mer rett på, litt mer rustikk, men vi er tross alt på Tasmania. Vi er på Tasmania. Vi er ikke i Indre Burgund, liksom. Nei, og det som jeg synes er morsomt med dette her, er at vi har tasmansk vin veldig, veldig tilgjengelig på Kongelig Norsk Lydmålbord, for denne her er inne på Massebord.
og der er vi dritheldige for tenk på alt det i Danmark da begynner du med vinbutikk det er kanskje noen som har det men vi selger det er vanskelig å selge et hasmansk vin til en danske
Men vi har Kongelig Norsk Vinnmålpoli, og det regjeres av kongen himself, og han sier, underskotter, vi skal drikke talsmannsk vin, og så gjør vi det. Harald ville si han hadde vært overlevet med litt sånn, da skjør den ned snart, eller? Ja. For at talsmannen gjør det. Da er det på tide å få i gang litt. Kan du rulle i gang, Sonja? Du er ganske elendig på å imitere kongen, men vi skjønner poenget ditt. Polia er bra fordi vi kan få inn vin fra hele verden, og få det omtrent hjem på døra. Ja.
Nå kommer jeg til å skrive litt. Tror du kongen er det vindkjeller på slottet? Ja, det er det. Er det? Det er en kjempe stor vindkjeller på slottet. Er det det? Ja. Kult. Det har jeg aldri tenkt over. Alle som er hovedmester og jobber på slottet er utdannet som lirer. Er det det? Ja.
Så bra, så han får sin daglige Chardonnay fra Tasmania hvis han vil? Hvis han vil. Han trenger bare å ringe på en liten sølvbjelg, så kommer den vandrende. Så deilig. Sånn skal det være. Men jeg synes dette her var artig. Det er...
Jeg synes det er ganske tydelig med fat, så hvis du er en fatentusiast, og det er det ganske mange som er, så tror jeg denne vil falle godt i smak. Ja, og så har den alle de andre karakteristikene som vi liker med Chardonnay, og jeg synes det er veldig kult å smake på vin som kommer fra andre byggelag også. Ja, helt klart. Det er kjempelov, og vi må si det at Lindy Bull har nå på gang
Og det liker vi. Skal vi runde av med Linda, og så prøver vi denne her. Lindy? Lindy, ja. Hvor mye koster godsakene fra? Det her har kommet ut på 269,90. Så det er ikke en uting, bare tenk hvor langt frakt. Bare frakten her burde vært mer, og dessuten vinen er, etter min mening, verdt pengene. Hvis du skulle sende en brunost tilbake, så koster den mer enn 269 kroner i Porto.
Og 12. Ja. Mest 12. Så brunost fra oss, deilig chardonnay fra deg. Vi vinner. Skjønte ikke helt den analogien der, men la oss stoppe der før det sklir enda lenger ut. Yes. Jeg heter Silvgabel Henriks, og du hører på Kjeld Svinnkjeller. Tusen takk for at du abonnerer både meg og ikke minst Tom Aratis drinkfeed. Ja, drinkfeed. Ikke glem det. Den kan du høre på nærmest når og hvor du vil. Korrekt.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja.
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst.