En skikkelig fest-i-munnen-vin

Kjell-Gabriel presenterer en spennende vin fra Nord-Italia, Livio Feluga Charis 2021, en blanding av Chardonnay og Ribolla. Vinen beskrives som en 'fest-i-munnen'-vin med en frisk og fruktig smaksprofil, perfekt for sommeren. Han sammenligner den med en smaksbombe og et sprudlende festvin, og anbefaler den sterkt for sommerdrikking.

Transcript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Bli med på en italiensk fruktfest. Å, dette blir gøy! Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjell Svinkjeller. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Og i dag så har jeg funnet en skikkelig raring. Jeg er jo en sånn fyr som liker å finne de vinene som kanskje er litt annerledes. Uten at vi trenger å gå helt naturvinn med en gang. Når det kommer til naturvinn så er jeg litt sånn, ja. Da synes jeg det ofte blir litt rått og ikke helt ferdig til tider. Men nå... Nå har jeg funnet noe skikkelig gøy. Og det er litt morsomt, for dette her er... Vi er i Italia. Vi er litt nord for Venezia. I del Venezia. Og vi er på en vin som heter Livio Feluga Charis 2021. Og dette her er en vin som er 60% Chardonnay og 40% Ribolla. Dette er ikke en vanlig mix mellom to druer. Chardonnay er jo da en vanlig drue. Det har jo veldig mange vet hva det er. Det er verdens mest beplantet drue, kjent fra Burgund og... Vi har da selvfølgelig Chablis og alle spurgunvinene som lages på Chardonnay. Og det lages Chardonnay over hele verden, også da i Italia. Det kom veldig mye Chardonnay til Italia på 70-tallet, for da skulle liksom alle lokale druer rives opp, for nå skulle vi gå for det internasjonale markedet. Vi skulle ha Merlot og Cabernet og Chardonnay og så videre og så videre. Ja. Ribolla galla derimot er en gresk drue, men den er skrevet om i dette området som vi er i nord for Venezia allerede i 1289. Så dette er en gammel, gammel lokal drue som dyrket og dyrkes ganske mye mellom da Venezia og opp til Østerrike. Ribolla vet vi også at har blitt dyrket av romerne, så dette her er noen gamle greier. Det tok litt tid før de skjønte at det var en gresk greie. Det fant de ut først i 2007-2008 en gang. Her er det faktisk noe gresk i druen Robola. som da har kommet seg til Italia og blitt Ribolla Gjella. Og sånn der. Og her er det også en del slovensk vin, for dere som har prøvd det, som lages på Ribolla. I Kroatien heter den Jarbolla, hvis dere har vært på sommerferie der. Og var det ikke Jarbolla? Ja, det skulle ha vært god vin, hvis det var for eksempel sakteensetningen. Og det er sikkert noen av dere som har gjort det. Og jeg har jo da slått et slag for skjøpetinodruen, som jeg mener er verdens beste ribbedrue, eller også nå til grillmat. Skjøpetino, skjøpetino, skjøpetino. Husk det, gå det, kjøp det. Det er to skjøpetinor inne i basis. Det kommer til å være det frem til oktober. Det kommer aldri til å klare seg hvis ikke folk er ute og kjøper litt skjøpetino, og dette passer perfekt til grillmaten også. Jeg bare sier det. Jeg er helt sikker på at vi ikke greier å redde det i havn, men hvis alle går ut og kjøper to-tre flasker skjøpetino hver, så kanskje vi kommer dit. Så prøv litt på det. Den heter Ribolla Nera, og dette her da, dette er Ribolla Gjalla. Så Nera er den røde varianten, eller broren, og så er det da Ribolla Gjalla som er da den hvite. Jeg har introdusert dette til å være en fruktfest. Her er det skrukkork. Og det synes jeg er helt topp. Og så skal vi helle litt i glassene. Nå er jeg så heldig at jeg har fått smake denne vinen her et par ganger allerede. Jeg har blitt utsatt for den, som det heter, et par ganger. Og den lukter, når du får den til nesa, så blir du enten glad eller skremt. Det er spørsmålet om du er positivt innstilt eller negativt ladet. Men jeg vil si at... Det er veldig morsomt. Jeg må jo alltid fortelle hva ting koster og så videre, så da slår jeg opp på poletsider på laptopen min foran meg her. Jeg sitter på stuebordet og jobber. Det er arbeidsplassen min. Her står det. Saftig, konsentrert og fruktdrevent med frisk og lang ettersmak. Her har importøren bare gitt prøve å forklare hva dette er for noe. Fordi at... Når du får denne her på nesa, så får du stikkelsbær, grapefruit, tutti-fruit. Det er så mye. Det lukter ekstremt mye. Det er kanskje noe pære. Det er noe tropisk. Det er en skikkelig fruktkompott av dufter som jeg synes er kjempekule. Det er masse, masse morsomt. Og du blir jo helt våt i munnen, for det er så mye syre og friskhet. Sitrusen er, hva er den da? Kan det være lime? Kan det være sitron? Det kan være så mye. Denne her kan du sitte og lukte på i en halvtime og finne nye, artige ting. Og så er det, det minner faktisk, ene duften minner på et eller annet syrlig friskt smågodt. Og jeg vet ikke helt hvilken, jeg bare får en sånn der barndomsfornemmelse. Når jeg lukter på den, kanskje jeg har noe med det. Det er så mye morsomt i denne vinen her. Og når du får den inn i munnen, så er det en skikkelig konsentrert smaksbombe. Med alle disse smakene som bare Farer rundt i munnen og bare Her er jeg, her er jeg, her er jeg Alle står og hopper og forteller at de er til stede Og når alle står og hopper samtidig Så får du ikke med deg noen ting Og sånn, det vet du ikke Stakkars lærere Når alle vet svaret Nei, jeg vet svaret Åh Jeg er så imponert over lærere på å si det. Jeg er så glad at jeg ikke er lærer. Jeg hadde ikke greit. Jeg blir jo sint hvis det blir for mye styr og mass. Jeg har blitt sintere om året også, sikkert. Arve var min far, tror jeg. Han kan bli ganske sint hvis folk støyer. Dette er bråks i hjernen. Og så blir det streng. Jeg tror jeg har gått litt i den retningen. Det er kanskje ikke en... En helt bra retning å gå Men det er bedre enn de som ikke sier noen ting Og lar ungene bare flyte helt ut Bare så det er sagt Regler er viktig Uansett, vi går tilbake til vinden Den har en sånn smaksfriskhet Som jeg synes er helt fantastisk Og av og til skal jeg prøve å forklare Hva dette her skal brukes til Og ja, det kan brukes til sinnssykt mye rart Men akkurat denne smaksbomben her Vil jeg ha om sommeren Når sola skinner I solveggen Ekstra kaldt For den er så smaksrikt Det er så mye morsomt Du kjenner liksom at hele munnen våkner Og du får liksom, wow, dette var gøy Og jeg kan tenke meg Hvis det For det er noen viner Hvis man da er på fest Og det er noe man må være Og så har man drukket en del Og så kjenner man at han blir litt sånn Åh, litt neppe og begynner å kanskje bli litt søvnig Får du den i glasset da, så er det Og du er på start igjen. Og vi kan kjøre på. Dette her, den vekker deg som en vin. Altså, dette er en wake-up call som er ordentlig hyggelig og festlig. Så dette her er et spruddlende festvin til 249 i tid. Det er i bestillingsutvalget, så du må nok antageligvis tusle deg inn på et pool utvalg. Det eneste faktisk, det er bare en, et pool som har den inne, og det er poolen på Majorstua i Oslo. De har 11 flasker inne akkurat as we speak når denne episoden lages, så de kan gjøre at jeg er borte hvis du kommer dit. Men dette her er friskt, syrlig, lett, morsomt, fascinerende, charmerende, glad drikke. 13% alkohol, det kjenner jeg ikke det helt at. Så her kan man bli bedugget og glad samtidig. Nei, dette var gøy. Dette var skikkelig morsomt. Denne her anbefaler jeg som sommerens festdrikke. Jeg lover på at du kommer til å synes det er gøy. Hvis du er et snev av et positivt menneske, og det er du, for du er en bra person, Så kommer dette her til å være fest I huet og Unnskyld uttrykket Sånn er det Livio, Feluga, Charis 2021 24990, 250 spenn Kjempegøy Kjempegøy, kjempegøy, kjempegøy Dermed basta Så vil du ha det kjempegøy? Go for it Takk for at jeg får lov å være den jeg er Og takk for at du er den du er Og takk for at vi får lov å leke med vin Det er gøy, la oss fortsette med det Ha det bra

Mentioned in the episode

Livio Feluga Charis 2021 

En vin fra Nord-Italia, en blanding av Chardonnay og Ribolla, beskrevet som en 'fest-i-munnen'-vin.

Chardonnay 

En vanlig drue, mest beplantet i verden, kjent for Burgund, Chablis, og brukes i vinproduksjon over hele verden, inkludert Italia.

Ribolla 

En gresk drue dyrket i Nord-Italia og opp til Østerrike, kjent for sin bruk i slovensk og kroatisk vinproduksjon.

Skjøpetino 

En type druer som anbefales til grillmat, presentert som en 'ribbedrue' av Kjell-Gabriel.

Tutti-fruit 

Et smaksnotat i vinen, refererer til et merkenavn for en blanding av fruktgodteri.

Majorstua 

Et område i Oslo, nevnt i forbindelse med en polet som selger vinen.

Venezia 

En by i Italia, nevnt i forbindelse med vinens opprinnelse.

Burgund 

En region i Frankrike, nevnt i forbindelse med Chardonnay.

Chablis 

En vinregion i Frankrike, kjent for Chardonnay.

Merlot 

En type druer, nevnt i forbindelse med vinproduksjonen i Italia.

Cabernet 

En type druer, nevnt i forbindelse med vinproduksjonen i Italia.

Ribolla Nera 

En rød variant av Ribolla-druen, nevnt i sammenheng med Ribolla Gjalla.

Jarbolla 

En variant av Ribolla-druen som brukes i kroatisk vinproduksjon.

Fiken 

Et regnskapsprogram, nevnt som sponsor i begynnelsen av episoden.

Polet 

Et statlig monopol på salg av alkohol i Norge, nevnt i forbindelse med å finne informasjonen om vinen.

Participants

Host

Kjell-Gabriel Henriks

Sponsors

Fiken

Similar

Loading