Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Sommer er rosévin-tid. Og nå er det sommer! Yay! Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjelds Vinkjeller, Sola Skinner og Jeg har det bra, og jeg er så glad, og så videre. Da er det jo bare en ting å gjøre hvis man skal drikke litt vin, og det er å gå til rosévin. Rosévin er jo en fantastisk oppfinnelse. Faktisk så er det egentlig det romerne drakk.
eller alle drakk når de lagde vin på røde druer før 1600-tallet, kanskje. For det var da de på en måte lærte å lage rødvin. Før, så i gamle dager, så tok de jo alle druer, om de var røde eller hvite, eller blå eller hvite, eller hva det er, grønne, eller hva det skal kalles, velge farger selv. Så tok de bare og trampet på de, og så...
dyttet de det over på noen krokker eller fat eller noe sånt, så de fikk gjæra og så drakk de unna.
Men plutselig så lærte jeg å lage rødvin. Og da er det jo da, det som gjør rosévin, er jo det at denne jusen som da blir gjæret av vin til slutt, den da er i kontakt med skallet bare i to, tre, fire timer kanskje, noen ganger mindre enn det også. Noen ganger så sier du liksom at, ja, spør, hvis jeg var i...
Jeg var i Piemonte, hit vi skal nå faktisk, og så spurte jeg, stod vi liksom og fortalte lenge om rosøveren sin, og så spurte jeg liksom, ja, men hvor lenge, hvor lang skal kontakt er det? Og så bare, nei, det er ingen. Og så sa jeg, jo, men det må jo være skal kontakt, ellers så blir den ikke rosøver i fargen. Ja, jo, men da hevde han da, og det kan være at produsentene også hevder det, for at de er jo ofte like i samme åndråde. Da hevde han at fordi at de presset så sakte,
så var det ingen skallkontakt. Men det er jo da i og for seg, det han sier at jusen ligger ikke med skall etter at det er presset, men de presser det veldig, veldig, veldig sakte, sånn at den på en måte tar med seg litt av fargen i skallet. For det er der fargen i skallet ligger, sånn er det bare en gang. Så for å lage rosévin, så må du ha røvvins drur, og så presser du den da enten sakte, eller la skallet ligge litt så for farget, og man lurer på hvorfor det ikke ligger en uke,
Det er faktisk noen som gjør det. En gresk rosevin ligger faktisk en ukes tid, eller kanskje to. Da ligger den også på fat i mange år, så det blir litt sånn annerledes. Det blir liksom ikke den friske rosevinen. Men det er liksom ikke noen poeng å la den ligge mer enn 48 timer, for da har den satt så mye farge, ikke så mye smak, men så mye farge at da begynner den å bli nesten litt sånn rødhølig.
Og det vil man ikke på en måte. Man vil gjerne ha den lyse fargen, men man kan se kanskje på sør-italienske rosevener, så kan de være litt mørkere i stilen. Det kan de være, men liksom den gjengse, hvis du går inn på et vinmonopol for eksempel. I en vinbutikk eller på Carrefour i Prova, så er det jo to kilometer langs rosevenhyllet.
Alle er prikkelike, bare forskjellige navn. Da ser de helt like ut, bortsett fra at alle har veldig rare flaskeformer. Men det er alltid gøy. Men det driver vi ikke på med i Italia, og jeg har da funnet frem Sereja Langrosato. Skal vi se. Sereja Langrosato.
Og jeg er jo blitt veldig glad i Rosjevinn, og veldig mange av den der Ilmimo-jakt da, altså Ilmimo løper etter hvert eneste år. Her er vi, vi er i Lange i Piemonte, vi er liksom et par, kanskje en mil, halvannen mil sør for Gemme, der de lager disse
Den er i mime og druen, men det er akkurat samme i mime og vin, det er akkurat samme drue. Nesten faktisk, det er 85% nebiolo, så er det 15% barbera. Det er det. Men mest nebiolo kjenner du her. Eller det gjør du egentlig ikke. Nå ljuger jeg, og det var ikke meningen. For jeg har diskutert dette her med meg selv ofte, for det er jo ingen som har lyst til å prate med meg. Jo da, jeg har pratet mye med vin med folk. Men jeg har diskutert med meg selv og andre om det er mulig
Og på en rosevin kjenne hvilken drue den er laget av. Er det nebbiol, er det borbera, er det gamai, er det syra? Altså, er det mulig å kjenne det? Og da skal du være knakende sko, for det er vanskelig. For du får bare et snev av denne lite fargen. Hadde du presset denne fort igjennom, så hadde du blitt hvitfin. Da hadde du hatt masse syre og citrus. Men hvis man har fått litt skalt, så kommer disse her deilige bringebær og markjordbær til.
og ikke minst smakene. Så faktisk, når du hører på denne podcasten her, så kan du faktisk lære deg å lage rosévenn. Det eneste du trenger da, er jo da druer. Ganske, ja, du trenger ikke så mange av de, men også må du ha mulighet til å presse de og gjøre de og litt sånn forskjellig. Så litt utfordring har du jo. Men du vet hvertfall hvordan det lages, og det er jo greit å vite. Men ja, her kommer bringebærene, kanskje ikke så mye markordbær, men vanlige ordbær. Og så er det en eller annen sånn urtting som ligger der.
Den er frisk. Det er masse citrus. Og frisk syre. Det er litt sånn sitron-sitrus. Når den ligger oppe på toppen der, og du kan liksom bare sitte på hverandre i sola og kjenne den friske ettersmaken, da er det godt å leve. Da er det godt å leve. Og det er deilig å leve, folkens. Liv er herlig. Liv er en gave. Vi må bare gjøre mest mulig ut av det. Og kose oss mest mulig på veien. Samtidig så må vi prøve å glede omgivelsene sine. Så greier du alle de tingene, så er du gjort ganske greit.
Denne her, Caretta Carea, jeg aner ikke hvordan det uttales, Lange Rosato 21, har bare kommet seg inn på ett pool. Det tror jeg var Lambasjetter eller noe sånt. Så hvis du blir sånn der, åh, jeg må ha den, så må du til Lambasjetter. Hvis ikke, så er den lett å bare bestille til ditt lokale pool. Den koster 199,90, koster 200 kroner. Og det synes jeg den har vært, helt klart. Så det er ikke noe uting å drikke dette her.
Ting har blitt dyrere også, det er det man også må ta litt høyde for. Det er veldig mange som har på Facebook-gruppen min, hvorfor har du ikke ukass billigviden lenger? Og så er det for første satt jeg grensen til 130, eller ble det 129,90 da?
Og det blir jo færre viner som er under 130 kroner, og færre gode viner som jeg virkelig har lyst til å prate om som er under 130 kroner. Men derimot, hvis du kommer over 150 opp til 200, så er det veldig mye deilig og hyggelig å prate om. Blant annet, Kereia Langer Rosato 2021. Ta slutt til det. Friskt og deilig. Og med det så ønsker jeg deg en riktig fin dag videre.
Husk at er det noe du trenger hjelp med innenfor vinverden, så er jeg kun tastetrykk unna. Skulle det være alt fra vinkurs, vinreiser, eller bare en hyggelig vinprat, så er det bare å ta kontakt. Jeg heter Kjell Gabbro Henriks. Tusen takk for at jeg får lov til å bringe vingledde, og tusen takk for at du lytter. Så ønsker jeg deg og dine en fantastisk dag, uke, måned, år, liv videre. Takk for nå, og ha det bra!