#JP079: Kan teknologi løse matsvinnproblemet? med Charlotte Aschim

Denne episoden av Bærekraftseventyr med Jørgensen og Pedersen handler om matsvinn og hvordan teknologi kan brukes til å bekjempe det. Gjesten er Charlotte Aschim, gründer og CEO i Total Control, et selskap som jobber med å gi hotell- og restaurantkjeder kontroll over varelageret sitt og holdbarhetsdatoer for å redusere matsvinn. Aschim forklarer at matsvinn skjer i hele verdikjeden fra bonde til forbruker og at forbrukeren ofte får skylden for det meste av matsvinnet, men at det er mørketall og skjev fordeling i forhold til målingene. Hun mener at teknologi kan hjelpe med å forebygge matsvinn og gjøre bedrifter mer effektive og lønnsomme, og at det er viktig å samarbeide med andre aktører i bransjen for å finne løsninger.

00:00

Episoden utforsker matsvinn som et stort bærekraftsproblem og presenterer løsninger fra selskapet Total Control med CEO Charlotte Aschim.

07:54

Charlotte forteller om hvordan deres selskap Total Control bruker teknologi for å redusere matsvinn i hotell- og restaurantbransjen.

19:27

Det er en økende aksept for teknologi som reduserer matsvinn og effektiviserer matindustrien, drevet av økonomiske og regulatoriske faktorer.

27:54

Forfatteren deler erfaringer med matkasser som fremmer kreativ matlaging og bidrar til å redusere matsvinn gjennom samarbeid.

37:53

Talen diskuterer sammenhengen mellom økonomisk sirkularitet, teknologi og samarbeid for å redusere matsvinn i ulike bransjer.

Transcript

Mentioned in the episode

Total Control 

Et selskap som jobber med å gi hotell- og restaurantkjeder kontroll over varelageret sitt og holdbarhetsdatoer for å redusere matsvinn.

Spis opp maten-prosjektet 

Et prosjekt som tar for seg matsvinn, nevnt i en tidligere episode av podcasten.

Matsvinn 

Et stort bærekraftsproblem som blir diskutert i episoden.

CO2-utslipp 

En stor årsak til matsvinn, og et problem som kan reduseres ved å bekjempe matsvinn.

Metan- og gassutslipp 

En stor årsak til matsvinn, og et problem som kan reduseres ved å bekjempe matsvinn.

FNs bærekraftsmål 

En av grunnene til at Charlotte Aschim ble interessert i å løse matsvinnproblematikken.

NBU 

En institusjon hvor Charlotte Aschim studerte jordskifte.

Too Good To Go 

En app som lar forbrukere kjøpe mat som ellers ville blitt kastet.

Farmforce 

Et selskap som jobber med sporing av mat langt bak i systemet.

Kessler 

Et selskap som jobber med sporing av mat langt bak i systemet.

Inverta Pro 

Et selskap som jobber med å bruke matavfall til å lage ny mat.

EU 

En organisasjon som setter mer press på å bekjempe matsvinn.

Halvdelen kommune 

En kommune som jobber for å bli verdens beste på digital matsvinnhåndtering.

Ducky 

Et selskap som kalkulerer CO2-utslipp for bedrifter.

Kytro 

Et målingssystem for matsvinn.

Avery Dennison 

Et selskap som jobber med RFID-teknologi.

NOH Service 

En medlemsorganisasjon for hotell- og restaurantbransjen.

NHO 

En medlemsorganisasjon for hotell- og restaurantbransjen.

AI 

En teknologi som kan brukes til å forbedre sporing av mat og redusere matsvinn.

AR 

En teknologi som kan brukes til å forbedre sporing av mat og redusere matsvinn.

Blokksjedeteknologi 

En teknologi som kan brukes til å forbedre sporing av mat og redusere matsvinn.

RFID-teknologi 

En teknologi som kan brukes til å automatisere varelagerstyring og måling av matsvinn.

Panna Kottan 

En type dessert som nevnes i episoden.

Rampanna Kottan 

En type dessert som nevnes i episoden.

Konjenski og Co 

Et selskap som har laget en modell som brukes for å bekjempe matsvinn.

Tugudegov 

En matsentral som nevnes i episoden.

Burger King 

En hurtigmatkjede som Charlotte Aschim jobbet i.

Brunnshaus 

En type kjøttkake som nevnes i episoden.

Participants

host

Jørgensen

host

Pedersen

guest

Charlotte Aschim

host

Sveinung

host

Lars Jakob

unknown

Nicolai Winther

Similar

Loading