Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Anne som har sendt inn et spørsmål, og det er som følger. Jeg jobber med å spare for å bli økonomisk uavhengig, så jeg kan leve av avkastning og utbytte, og har et skattespørsmål i den forbindelse.
«Jeg vil gjerne fortsette å betale skatt, og tenkte at jeg ved å sørge for å hele tiden ha en skattbar inntekt, og ikke for eksempel leve av å ta ut innskudd fra aksjeparkontoen, vil opprettholde min tilknytting til den norske velferdsstaten. Men så oppdaget jeg at det ikke trekkes trygdeavgift av kapitalinntekter, og at dette derfor ikke regnes som pensjonsgivende inntekt. Hvilke konsekvenser kan det få dersom jeg ikke har pensjonsgivende inntekt etter fylte 50 år?»
Jeg vil inn den tid etter planen har spart opp nesten 2 millioner i arbeidsgivers pensjonsordning og 4-5 millioner i privatsparing. Så jeg er ikke bekymret for å bli minstepensjonist. Men det er noen andre negative konsekvenser jeg bør være klar over. Og dette var en liten fiffivri på dette såkalte fire spørsmål fra denne firebevegelsen vanligvis. Det lurer folk jo på hvor de skal investere pengene sine, men her, hvordan skal man rett og slett klare å bedale skatt?
Ja, for på den måten å skaffe seg en god nok pensjon når du da bygger for eksempel 67 år. Fordi at fokus for mange som sparer til økonomisk uavhengighet er jo å bygge ei bru ifra, si det år at du...
jobben din, eller blir økonomisk uavhengig, la oss si at det er når du er 50, og frem til du da får pensjonen din, som er 67 år, i dette tilfellet, 17 år, da blir det en slags brud du bygger med din kapital. Når du er 67, så er det jo starten og jobben som sørger for at du har inntekt, altså gjennom pensjon. Du kan også gjøre det tidligere selvfølgelig, men la oss si at det er 67 år.
så er det jo mange som tenker primært på de 17-årige, denne brua fra de slutter til de blir pensjonister. Det der, de må spare opp så mye penger, for de skal bruke og bruke opp, eller bruke de pengene til de altså er på trygg havn i anfasjonsstein som pensjonister. Og så glemmer nettopp det som Anne her
trekker frem. En vil ikke i den perioden en lever alene av kapitalinntekter eller tar ut disse innskuddet fra sin egen økonomisk uavhengighetskonto for pensjonspoeng eller opptjening. Det får han ikke ved kapitalinntekt, det får han jo ved arbeidsinntekt.
Og det er jo særdeles viktig, for på den måten så vil en alt annet like få en mye lavere pensjon når han bygger 67, enn det han ville fått hvis han hadde stått og løpet ut og fått arbeidsinntekt. Det er ikke bare folketrygden som er rettet inn sånn, det er jo selvfølgelig også jobbpensjonen. For der setter jo bedriften din inn 2, 5 eller 7 prosent, litt avhengig, av din lønn på en pensjonskontoa.
Slutter du så stopper jo selvfølgelig det innskuddet, da får du jo et pensjonskapitalbevis eller fripolise som skal være etter du da fyller 67 år.
Så derfor er det svært viktig at du, når du planlegger hvor høy kontoen skal være for å kunne leve av etter du fyller for eksempel 50, at den kan brukes, at du kan bruke også av den når du blir pensjonist som et ekstra tilskudd til den pensjonen. Så du beregner både hva du skal ta ut i de 17 årene fra du er 50 til 67, men også det tillegget som du må spare opp fordi du ikke har spart
eller ikke har fått pensjonsgivende inntekt i den perioden. Det er veldig, veldig viktig, og noe som en gjerne glemmer, en av grunnene til det er kanskje en hente inspirasjon fra USA, hvor den type ordninger
innrettet litt annerledes. Så det er uansett mye mer som spares på privat hånd enn det som spares på bedriftens eller på statens hånd enn det som er det norske pensjonssystemet. Så det er et svært godt innspill her, og noe som en bør sette opp, kanskje sammen med banken sin for å
for å gjøre noen sånne vurderinger av hvor mye penger du trenger. Takk for spørsmålet, Anne. Hvis du som hører på har et spørsmål, send det til oss til tips at dinepenger.no eller send oss en melding i sosiale medier. Vi er på Facebook og Instagram og heter Dine Penger begge stedene. I tillegg kan du da melde deg inn i vår Facebook-gruppe som heter Pengerådet og stille spørsmål der også. Takk for at du hørte på.
Teksting av Nicolai Winther