Hei og velkommen til dagens spørsmål i pengerådet. I dag har vi et ganske aktuelt spørsmål fra Isselin som studerer i Danmark. Hun skriver følgende.
Nå skal snart husleien betales, og den blir nå 2000 kroner dyrere enn vanlig, kun på grunn av valutakursen. Jeg har snakket med utleier, og hun ville kunne ikke sette ned husleien, men ga oss muligheten til å vente med å betale til neste måned, eller en dag kursen er bedre.
Mitt spørsmål går derfor på om hva som er lurest å gjøre. Bare betal og bli ferdig med det? Eller kan kursen bli bedre om en måned? Og hva skal jeg følge med hver dag for å finne en dag når kursen er god? Hva er en god kurs i dagens situasjon? Håper du kan hjelpe meg. Og da er det vel deg, Hunsikter, til Alger, som hun håper på hjelp fra. Ja, et
For det første, jeg er jo ikke noe valutanalytiker, så jeg skal ikke gi meg i kass med å synes så mye om hva danske kroner vil stå i om for eksempel en måned eller om et halvt år.
Det vi vet jo nødvendigvis er jo at den er veldig dyr nå. Altså norske kroner har svekket seg både mot engelske punn, mot euro, og så mot danske og svenske kroner som gjerne følger eurokursen nok så sånn 1-1. Altså svekker norske kroner seg, eller blir euron 10% dyrere. Så for nordmenn så blir gjerne også danske kroner 10% dyrere.
I fjor var jeg på Danarkøpt og var ved kanskje krona, eller danske krona. Den lå i noe sånn som 130-120. Nå er den altså i skrivende stund, og dette forandrer seg jo fra dag til dag. Dette har gått fort. Den gallende veien for Islinn, så må du betale 156 kroner.
Norske kroner for 100 danske.
Det er ekstremt mye, historisk sett. Dette er jo ikke vi vant med. Vi er jo vokser med at du betaler kanskje 100-110 eller noe sånt for danske kroner, og så betaler du en god del under 100 for den svenske. Nå koster jo det med svenske kroner mer enn det norske. Dette er nye tider. Det er ikke så mange måneder siden at den danske kronen lå på rundt 130 drøyt.
Så 20-30% opp på faktisk kort tid, det er veldig unormalt i verden.
i alle fall med en blikk på det norske krona. Det finnes en del andre valuta som kan ha voldsomme svingninger, men vi er ikke vant med dette fra nordmenn. Så at det kom en reaksjon ned igjen, det vil jo ikke overraske noen. Men om det kommer om ei veka, eller om to, eller om to måneder, det er ikke så lett å si.
Så jeg ser allerede at den har, bare for de siste dagene, så har den gått litt ned, så det har blitt litt lettere, bare fra da på en drøy uke, så har den gått ned med nesten 10 kroner. Så bevegelsene er svært høye, men den er jo veldig limt opp mot
og generelle usikkerheten rundt koronasmitten, som har en tendens til å slå litt sterkere ut for små land, sånn som Norge, enn for større land. For eksempel utenlandske investorer, de trekker tilbake sine penger og investeringer fra mindre land, og setter de i dollar eller råvare. Tryggere havner, rett og slett. På den måten blir også etterspørselen etter norske kroner svakere, og derfor går også
kronekursen ned i forhold til disse andre valutene. Det har ikke hjulpet heller at renta synker. Så jeg kan ikke si om hun bare bør betale og bli ferdig med det. Det er et spørsmål som jeg ikke klarer å gi et godt svar på. Jeg er ingen
en valuta-analytiker, men det vil forundre meg mye for å si det sånn. Hvis du ser et år frem i tid, og vi har den samme høye nivåen på norske kroner som vi har i, unnskyld, det dårlige nivået, svake nivået på norske kroner som vi har i dag. Men på kortet perspektiv er det eneste helt mulig til å spørre. Det går rett og slett ikke an å si, sånn som svingningen har vært nå, hva som skjer om en måned.
Men er det, hvis hun vil følge med da på disse kursene, hvor er det hun bør gjøre det? Hvor er det enklest å sjekke det? Sluttkursen blir jo alltid ført opp hos Norges Bank, så du kan gå der, norgesbank.no og klikke deg på valuta. Jeg tror du skal komme dit via forsiden, hvis ikke så er det via statistikk på deres side. Ja.
Så hvis hun i hvert fall vil følge med, så er det veien å gå. Ja, og hvis hun vil være veldig fra minutt til minutt, så kan hun gå på E24. Der er det mulig å se dette hele tiden. Jeg var jo i England, eller Skottland i fjor høst, og da var det sånn at
Jeg brukte jo en app som heter Revolut. Det er jo en bank da, men den gir langt bedre valuta. Kursaen den får vi av vanlig bank, norsk bank, debitkort og så videre, eller kreditkort. Og der var det sånn mulig at hvis du skulle på en måte si at du fikk øvert eller skulle øvert 20 000 eller 10 000 fra en norsk konto, så skulle du gjøre den andre valutavikslingen
til din engelske konto i Revolutt, og da kunne du gjøre den på sekunder, og da så du hele tiden når du skulle liksom trykke på vekslingsknappen hvordan valutakursen endret seg fra sekund til sekund, og det var jo litt sånn skittet, i hvert fall hvis i den perioden det var ganske store beløp, hvis vi skulle for eksempel betale skoleavgifter, eller vi skulle føre penger til kontoren vår for husleier, så var det jo en ganske stor beløp, så var det litt sånn
åh hjelp, skal jeg vente? Å nei, nå gikk den ut opp igjen, skal jeg vente litt? Nei, den går enda lenger opp, så det var litt sånn scary. Så den bør ikke føle seg for godt med heller, har jeg tatt på å si.
Nei, det er noe med det. Vi får lykke til i hvert fall med Islin med å finne ut hva du bør gjøre. Vi hjalp deg ikke helt på vei, men du fikk hvertfall noen tips til hvor du kan følge med. Og så fikk du vite litt om hvordan det har endret seg i det siste.
Er det flere som har spørsmål til oss, og det håper vi jo på, så er det bare å sende det inn på mail til tipsetterdinepenger.no og vi har også en Facebook-side og en Instagram-side og vi har også en Facebook-gruppe som heter Pengerådet, hvor dere kan legge inn spørsmål deres. Takk for at dere hørte på, og så høres vi igjen.
På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din privatekonomi.