Musikk
Hei, og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Eirik som har sendt inn et spørsmål, og han skriver følgende. Heisan, stemmer det at hybridpensjon fører til at man ikke får egen pensjonskonto? Kan man likevel samle alle pensjonskapitalbevis hos for eksempel Kron, eller er det faktorer som spiller inn som tilser at man ikke bør gjøre det? Kjenner for lite til hybridpensjon, så her trengs det eksperthjelp. Hilsen Eirik og Eirik.
Halgeir Kvatsheim. Kan vi ikke begynne med å gå på toppen her da? Hva i alle dager er hybridpensjon for noen? Ja, det er jo som navnet indikerer noe som er midt mellom en ytelsespensjon og en innskuddspensjon. Det er to pensjonsordninger folk er mer vant med.
Innskuddspensjon er jo den som gjerne har i private bedrifter. Ytelsespensjon er mest vanlig i offentlig sektor. Og så har du altså noe som er midt i mellom. Det er gjerne private bedrifter som har denne hybridpensjonen. Og den har elementer av begge.
pensjonsordningen. Den er mest tilfelles nok med innskuddspensjonen når det gjelder hva som settes inn, altså oppsparingen, og så har noen elementer av ytelsespensjon når du skal ta ut pengene igjen. Den er jo blant annet kanskje litt bedre for kvinner, fordi at i motsetning til innskuddspensjon så
så er ordningen satt opp slik at det betales inn noe mer for kvinner enn for menn. For rett og slett fordi at kvinner forventes å leve noe lenger enn menn, og ved at de betales inn mer så sikres de en likeårlig pensjonssyttelse for like lønn og tjenestetid.
Det er likevel ganske få som har etablert en hybridpensjon. Dette er jo en ordning som er fra 2014, og etter to-tre år var det kun
0,3 prosent av arbeidstakene i privatsektor som var medlem i en hybridordning. Så det er ikke så mange. Og til det spørsmålet om pensjonskonto. Nei, dessverre. Det får du ikke. Du får ingen pensjonskonto når du har hybridpensjon. Du får heller ikke noen pensjonskonto når du har ytelsespensjon. Så det gjelder bare de 1,5 millioner ansatte som har innskuddspensjon.
Det betyr at du ikke kan overføre gamle pensjonskapitalbevis til din pensjonskonto, for du er jo avhengig av å ha en innskuddspensjon på ditt nåværende pensjonsforhold for at du skal få en slik konto.
Men likevel så gjelder jo det generelle rådet om at du bør samle de gamle pensjonskapitalbevisene, og det kan du gjøre, uavhengig om du har hybridpensjon eller ytelsespensjon. Du kan bare ikke samle de i den type pensjonskonto som ble innført fra 1. februar, men du kan samle de like fullt og samordne de hvis du har flere ulike avtaler. Og fordelen med det er at du da gjerne bare betaler
kanskje et gebyr eller en forvaltningskostnad i stedet for å ha tre ulike gebyrer på hver enkelt avtale. Og så er det litt
så er det litt forskjell på hva du kan samle. Har du en såkalt fri poliser for eksempel, som er en ordning, altså en personsordning du har fått hvis du har tidligere vært medlem i en ytelsesperson, altså offentlig ansatt gjerne, så får du ikke samle den hvis den er med en såkalt garantert rente.
da er det ikke noen pensjonsleverandører som faktisk ønsker å motta den, da må du ha den hos din nåværende leverandør. Men har du andre pensjonskapitalbevis, altså pensjonsordninger fra tidligere private bedrifter, så kan du samle de da, og det er jo gønnskrivelig.
Takk skal du ha, Alger, og takk for et fint spørsmål, Eirik. Hvis du som hører på podcasten også har et spørsmål du brenner inn med, kan du sende det til oss til tips at dinepenger.no, eller så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger begge stedene, og så bør du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår. Det er ikke et tunge krøll her på tampen, som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.