Hei og velkommen til dagens lyttspørsmål fra pengerådet. I dag er det Benedikte som har sendt inn et spørsmål, og hun skriver følgende. Hei, jeg har et podcastspørsmål til Andreas og Halger. Jeg får tilbakebetalt et privat lån på over 100 000 kroner innen kort tid.
Med pengene planlegger jeg å betale ned mitt bilån. Det frier 5000 kroner i måneden, som jeg ellers bruker på å nedbetale bilånet. Og jeg lurer på hva jeg bør gjøre med disse ekstra pengene hver måned fremover. Til info har jeg boliglån på huset jeg har med mannen min. Vi har separate lån. Våre lån til sammen er høye i forhold til boligens verdi. Over 85 prosent, altså. Jeg sparer i dag 1000 kroner i måneden i fond, og har en bufferkonto på 50 000 kroner.
Jeg lurer på å bytte ut bilen om noen år. Skjønner ikke helt når det lønner seg økonomisk å bytte ut bilen. Om jeg bør kjøre den helt ut, eller bytte innenfor garantitiden på fem år etter 100 000 kilometer. Bilen er to og et halvt år gammel i dag. De alternativene jeg ser er enten å betale ned bolån og investere mer i fond, eller begynne å spare til egenkapital til en ny bil på sparekonto. Eventuelt i kombinasjon av dette. Hva foreslår ekspertene? Jeg blir 34 disse dager, og kan ikke lenger spare i BSU.
Hopper på klokke svar, hilsen Benedikte. Jeg tror vi lar det spørsmålet om hva som lønner seg med å bytte ut bilen ligge, inntil videre, Halger. Men vi kan jo se på hva hun har tenkt å gjøre med de pengene, eller hva hun bør gjøre med de pengene. Ja, altså det er jo for så vidt litt viktig for så vidt om hun skal kjøpe en ny bil om ikke så altfor lenge. Fordi det er jo...
Det er helt klart et sparemål som er der fremme i horisonten for henne. Men bare for å ta det, for å oppsummere litt her, altså for konto, tjekk, den er i orden. Den trenger sannsynligvis ikke være høyere enn den allerede er, så det er bestell. Bilån er nedbetalt, tjekk. Det har hun ikke lenger, men hun har bilen.
Også har hun samtidig opplyst et relativt høyt boliglån, altså i forhold til verdien på boligen. Så opplyser hun altså om at du kanskje skal kjøpe seg en ny bil om to-tre år. Jeg tror nok at jeg ville prioritert sannsynligvis.
en forholdsvis lav risiko på den sparingen hvis det er slik at hun ønsker å ha dette beløpet øremerket en ny bil. Så går det jo selvfølgelig land og stiller spørsmål her ved om
om hun trenger det allerede når bilen er fem år. Jeg skjønner jo at det er fordi at den er ferdig med å gå ut garantitiden, og det er jo gjerne noe vi anbefaler at du i hvert fall sørger for, eller gjerne har bilen ut den tiden, sånn at hvis det er større reparasjoner som blir tatt på garantien, så slipper du å betale dette selv. Det har jo også en positiv effekt når du skal selge den, at du kanskje har igjen et halvt år eller noe sånt av garantitiden.
Men jeg altså det er jo en annen tanke om man kunne vurdert å beholde den bilen litt lenger kanskje heller da investert noen penger i et fond men hvis du er nok så sikker på at du trenger å ønske å ha en ny bil redd om 2-3 år så tror jeg jeg ville plassert det på en litt sånn lavere risiko eventuelt hatt 50-50 altså 50% i et
Globalt indeksfond er 50% enten på en god sparekonto eller på et pengeverketsfond. De sier jo at du har en ganske høy belåning, 85%. Og da er jeg også en liten nysgjerrige på, skal dere kjøpe noen ny bolig i løpet av de neste fem årene?
For det er jo noe som tilsier lavere risikoer på sparingen. Så de to kombinert da, sparemål bil om to til tre år, sparemål bolig kanskje i fem år, har ganske mye å si for risikoen du tar sparingen.
hvis du kan skyve på bilplanene dine, og hvis du ikke har noe plan om å kjøpe ny bolig den neste tida for det. Hun opplyser jo faktisk ikke at det er fremme i den horisonten her. Det kan være at de har kjøpt den boligen de trenger nå for mange folk det går fremover. Ja, så kan hun jo da sette noe av disse pengene heller i aksjefond. Men jeg anbefaler
at du prioriterer ditt boligdånd
frem til det er nedbetalt i hvert fall med 75, altså til det er 75 prosent av boligens verdi. En plass mellom 60 og 75 prosent synes jeg er en god skala for når du eventuelt skal betale eller spare ekstra i fond. Du trenger den bufferen, du trenger de 25 prosentene buffere opp til boligens verdi for ufortsatte ting opp til på siden, altså det er
kan oppleve samlivsbrød, du kan oppleve andre grunner til et stort boligprisfall, selv om jeg ikke har så mye tro på det, så kan du bo i en region hvor du kan være utsatt for det, så du trenger en viss type sikkerhet, og da synes jeg i alle fall 25% bør være innenfor, så frem til det, så vi har fått det, altså den 25%, så tror jeg vi vil prioritere nedbetaling av boliglån.
Takk skal du ha, Hallgeir. Håper du ble litt klokere, Benedikte. Hvis du som hører på podcasten har spørsmål, send det til oss til tips at dinepenger.no. Så kan du sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger begge stedene. Og så bør du også melde deg inn i Facebook-klaveret vår som heter Pengeråta. Takk for at du hørte på.