Hei og velkommen til nok en spørsmålsepisode av Pengerådet. I dag har vi fått spørsmål fra en lytter som vil være anonym, som er 22 år og skriver at han eller hun tenker å kjøpe sin første bolig til sommeren.
Og så skriver personen videre «Men jeg lurer på om det er dumt å bruke BSU som egenkapital på boligen, for hvis jeg sprekker den kontoen kan jeg vel ikke spare på den mer? Har også et beløp cirka like stort som det jeg skal bruke i egenkapital, som jeg har tenkt å sette i fond. Men burde jeg kanskje heller bruke de pengene til egenkapital, slik at jeg slipper å sprekke BSU? Vet ikke helt hva som er det lureste å gjøre».
Hva er det lurest å gjøre her, Haugær? Da kan jeg komme med en gledelig, kanskje ikke kaller det nyhet, fordi det var jo en endring som kom i sommeren vel 2019, men det er i alle fall en nyhet for denne lytteren. Det er nemlig det at du trenger ikke sprette og
BSU-kontoen din når du skal kjøpe deg bolig for å oppfylle egenkapitalkravet, BSU-en inngår i egenkapitalen din, selv om du ikke fysisk sett øverfører de pengene til banken eller til kjøpet av bolig.
Det er nemlig slik at, la oss ta et enkelt eksempel, at kjøper en bolig til 2 millioner, da gjelder det et krav, en kapitalkrav i boliglånsforskriften, så du må ha 15 prosent av kjøpet selv. Altså i 300 000 må du sørge for å skaffe, og så kan banken låne deg bare 1,7 millioner. Men la oss si at du har et BSU-konto der det står 200 000 på. Da er det fortsatt 100 000 igjen før du har fulgt den opp.
Da kan den kontoen inngå som del av egenkapitalen. La oss si at du har 100 000 i tillegg på sparkonto. De må du bruke, de 100 000. Men banken kan faktisk låne deg de 200 000. Banken kan i dette tilfellet låne deg 1,9 millioner kroner fordi du har 200 000 på BSU. Så du må ikke...
den BSU-kontoen, du kan ha den, du kan fortsatt spare på den, og banken på en måte får lov til å, ja, de tar ikke pant i den, men de får ha den som en slags sikkerhet og bruke den når du da har spart opp til strekket din. Så du trenger ikke sprette denne BSU-en, du kan bare ha den og la den være som del av egenkapitalen, og så heller øke belåningene fra banken tilsvarende. Og det vil jo være et godt regnestykke her, fordi at
For det første er jo renta på boliglån lavere enn BSU-renta som du kan få. Og dessuten så er det muligheten for å ytterligere skattefordrag i de neste årene når du fortsetter å spare på BSU.
Det er vel en fordel at man er 22 år, så har man jo en del år igjen. Da håper jeg at denne lytteren ble godt fornøyd med det svaret. Det var jo gode nyheter. Vi tar gjerne imot flere spørsmål. Dere kan sende inn både på mail til tips at dinepenger.no og vi har både Facebook og Instagram og en egen Facebook-gruppe som heter Pengerådet, hvor dere kan legge inn spørsmålene dere måtte ha.
Takk for i dag. På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din privatekonomi.