Hei og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Aina som har sendt inn spørsmål, og hun skriver følgende. Tidlig på 2000-tallet investerte mine foreldre ca. 40 000 kroner til meg i fondet DNB Norge.
Disse pengene har vokst og har for øyeblikket hatt en avkasting på ca. 576 prosent, nesten 230 000 kroner. Samtidig investerte de 20 000 kroner til meg på DNB Aktiv 50. Det fondet har i dag hatt en avkasting på ca. 235 prosent. Pengene står ikke på aksjesparekonto, men på generell fondsparing.
Takk for en bra podcast. Hilsen, Aina. Hvis man skal bytte fond, hva må man tenke på? Det er to spørsmål som er viktige. Det ene er at ditt fond, som du eier nå, er bra i forhold til andre fondene.
2. Hva blir de skattemessige implikasjonene av et slikt bytte? Hvis vi tar det første spørsmålet først, som gjorde det kanskje viktigste her, her må vi sammenligne epple og epple. Fordi du kan ikke drive av sammenligning av for eksempel en avkastning du får i et, la oss si, et veldig dårlig norsk fond, nødvendigvis med det du kunne fått i et nordisk eller et globalt fond. For
Det er jo, altså, selv om du har fått en fantastisk avkastning ved å ha investert i et middelmådig eller dårlig norsk fond, så vil ikke du
og du har fått en avkastning som er mye høyere enn hvis du hadde investert i et globalt fond, så betyr ikke det at det norske fondet var et svært godt fond. Det betyr bare at du kanskje var heldig, eller dine foreldre var heldige i den der initielle investeringen, altså hvilket marked de faktisk investerte i. Så det er det viktig. Når det gjelder akkurat det ene her, så har vi halvparten i et...
aktivt aksjefond som det heter, altså DNB Norge som investerer på Oslo Børs. Og hun har også foreldre investert i 20 000 i det som heter DNB Aktiv 50, som plasserer kun 50% på børsen, mens 50% er i rentepapirer. Derfor er det jo at avkastningen der har vært mye lavere, fordi fondene har tatt mye lavere risiko. Men hvis vi borer litt i akkurat DNB Norge fondet,
Sånn rent intuitivt så virker det kanskje litt galt å bytte et fond som har klart 576 prosent avkastning. Men hvis du sammenligner med hverandre tilsvarende fond, altså fond som investerer på Oslo Børs og har klart de siste årene, så fremstår ikke dette som særlig imponerende, tvertom.
Du trenger ikke gå lenger an til DNB Index Norge, som er altså DNBs indexbaserte fond. Ja, så ser du et fond som de siste ti årene har klart nesten to prosentpoeng bedre årlig avkastning.
Jeg har ikke fått opp hele den historikken siden begynnelsen av 2000-tallet, men jeg vet jo at DNB Norge har vært et fond som ikke har levert opp til markedets avkastning i den perioden.
Og de siste ti årene, du ser igjen på den forskjellen mellom DNB Norge og DNB Index Norge, så kan halvparten av den forskjellen forklares med lavere kostnader i DNB Index Norge. Jeg tror de har låget på rundt 1 prosentpoeng lavere årlig fondsgebyr. Det er ganske mye det, når du investerer i fond og tar med rentesrenteeffekten.
Det er også verdt å merke at hvis den hadde plassert pengene i det globale markedet, eller det globale indeksfondet til DNB, så hadde de fått en 16 prosent avkastning årlig i samme tiårsperiode. Så det er med andre ord to grunner til å bytte investeringer.
I dette tilfellet, det ene er at du får et bedre billigere fond hvis du flytter fra DNB Norge til DNB Global Index. I tillegg får du bedre risikospredning, altså du investerer globalt, ikke bare på norske børsen.
Men så kommer vi til punkt 2, hva er med skatten? Og det er jo det som er litt trikket her. Fordi at hvis du bytter nå, så må du betale nesten 50 000 til starten i dag. Og der er jo gevinnsskatten altså rundt 31 prosent drøyt, minus såkalt skjermingsrente i den perioden du har et fondet. Og der blir sånn pluss minus, tror jeg, 50 000. Det er i hvert fall ganske mye penger.
Og det betyr at de pengene blir da ikke med henne i markedet de neste årene. Så hvis du skal fortsatt ha dette fondet i 10 år, så er 50 000 mindre investert da, siden du kanskje har tatt av pengene og betalt skatten med de da. Så
Så det gjør jo rett og slett at et sånt salg nok ikke, eller en sånn bytte da, neppe lønnsomt. Og det er nettopp derfor vi fikk akkusparkontoet i Citi, fordi at du da kan gjøre et sånt bytte uten å betale skatt først.
før du tar ut pengene for godt. Og det betyr at du får ikke den innlåsingseffekten som nå Einar erfarer, at du må dele pengerne med staten allerede nå, og ikke om ti år, så du får mindre kapitalmessig videre. Men hvis det er sånn, Einar, at du kanskje er student, eller at du av andre grunner i periodet tjener litt mindre i noen år,
ja, så kan du jo gradvis selge dette fondet og omplassere dette nettopp i de årene hvor du har lav inntekt, for da vil du rett og slett altså, fribeløpende i skattesystemet er sånn at hvis du har en veldig lav arbeidsinntekt, så kan du ha
Det er litt avhengig av hvor låg inntekt det er. Det er kanskje opp mot 30-40 000 i skattemessig gevinst av aksje- og fondssalg i de årene. Og da kan du jo slå to flu i en smeg. Du får både solgt fondet skattefritt, og du bytter til et billigere fond.
et billigere og preigere fond. Bra, takk skal du ha, Geir, og håper du ble litt klokere, Einar. Og hvis du lurer på hvilke fond som gjør det best om dagen, ja, det kan du...
Se i dine pengemagasinet, og nå har vi et aldri så lite tilbud der, hvor du kan dra fram talatutten, telefonen din, og skrive pengerådet og sende det til 2030. Så får du tre utgaver av dine penger for 129 kroner. Så får du også tilgang til dine penger selvfølgelig på nett, hvis du gjør det.
Men hvis du har spørsmål innenfor personlig økonomi, ja, da kan du sende det til oss til tipset dinpenger.no eller en melding via Facebook eller Instagram, hvor vi heter dine penger begge stedene. Og så vil jeg også oppfordre deg til å melde deg inn i Facebook-gruppa vår, som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.