1/28/2025

#185. Hvordan det å leve i takt med døgnets ulike rytmer kan gi deg bedre helse og mer energi. Med lege Sara Nøland.

Lege Anette Dragland intervjuer lege og forsker Sara Nøland om kroppens rytmer og hvordan å leve i takt med den indre klokken kan forbedre helse og energi. De diskuterer døgnrytmen, ulike typer rytmer, kronoernæring, søvn, lys eksponering og tips for å optimalisere kroppens rytmer. Nøland fremhever viktigheten av å spise mest på dagtid, få nok dagslys og unngå skjermbruk før sengetid.

00:01

I podcasten diskuteres hvordan forståelsen av kroppens døgnrytme kan forbedre helse og livskvalitet.

09:17

Døgnet påvirker organsystemene våre, og nattearbeid og nattmat kan føre til helseproblemer som overvekt og diabetes.

15:10

Kvinner trenger kanskje mer søvn enn menn, og kroppens rytmer, inkludert menstruasjonssyklusen, kan knyttes til månesyklusen.

20:18

Rike kunne spise senere takket være lys, mens dagens livsstil påvirker måltidstider og helse i forhold til naturlige rytmer.

34:08

Forskning viser at kropper trenger faste måltider og pauser for bedre søvn og hukommelse, spesielt om kveldstid.

Hjertelig velkommen til

Transcript

Hjertelig velkommen til podkasten Leger om livet. Mitt navn er Anette Dragland, jeg er utdannet lege og jeg lager denne podkasten for å gjøre nyttig, god og viktig kunnskap om kropp, helse og sinn lett tilgjengelig for oss alle.

24.980 s
00:00:01

Med meg i dag har jeg også Sara Nørland, hun er lege og forsker, har tatt doktorgrad om kjønnsforskjellene innen tørre øyne, og har tidligere gitt ut en populærvitenskapelig bok om øyet, kroppens fantastiske kamera.

12.820 s
00:00:27

Nå er hun aktuell med boka «Kroppens rytme. Lev i takte med din indre klokke». Dette er jeg gleder meg veldig til. Hjertelig velkommen, Sara. Tusen takk, Annette. Jeg også gleder meg til å snakke om dette med deg. Det er så artig. Nå sitter vi her på Fornebu. I boka sier du at ved å bli kjent med hvordan vår fysiske og psykiske helse blir bestemt av kroppens klokke, kan vi rett og slett leve et rikere liv.

28.540 s
00:00:40

Og går vi til krig mot biologien, derimot taper vi. Hva mener du med det? Det jeg mener med det er at tegnrysmen er så veldig dypt forankret i oss. Det ligger jo i genene våre. Så det betyr også at kroppen bestemmer over dette, og vi tror kanskje at vi kan gjøre det ved å pushe legetiden vår og ha masse lys om natta, eller...

26.560 s
00:01:09

Alt vi gjør som er i uttak med kroppens rytme da. Vi tenker kanskje at det ikke er så farlig, men kroppen har jo sin rytme som tikker som en klokke uansett. Så det er vel fremtid egentlig bare å si hvem som egentlig bestemmer her og hvem som egentlig vinner til slutt da. Så det er like greit å bare følge kroppens klokke først som sist. Så vi har en klokke inni oss som heter døgnrytmen. Og kan du forklare litt mer hva det er? Ja.

28.100 s
00:01:36

Det, mange kjenner jo til døgnrytmen fra før, men det jeg tenker denne boken kan tilføre, kanskje er jo en mer solid forståelse av hvordan dette fungerer i kroppen. For hvis jeg spør folk rundt meg om hva som styrer døgnrytmen, så er det ganske mange som svarer at det er lys og mørke. Så ja, og det er jo fornuftig, for det er jo en viktig del av det. Men det kanskje ikke like mange vet, er at vi har denne indre klokken som også

29.380 s
00:02:05

tikker i 24 timer uavhengig av lys. Og dette viser seg jo da tydelig gjennom eksperimenter som har blitt gjort, med at deltaker har blitt plassert i en grotte for eksempel, uten tilgang på lys eller andre tidstegn. Og da ser man at de likeholder en rytme på cirka 24 timer likevel. Hva er nå dette?

22.740 s
00:02:35

Man har sett det i veldig lang tid, flere hundre år i naturen. Blader som løfter seg om dagen og senker seg om natten uavhengig av lys. Så dette er jo livsrytmer i utbredt omfang. Og man har visst det også at det gjelder menneskekroppen. Men det er ikke så lenge man har visst hvorfor. Svaret på det er jo at det er en mekanisme i cellene våre som har en slags klokke.

28.180 s
00:02:58

Jeg kaller det en klokke fordi jeg tenker definisjonen på en klokke må vel være noe som et målverktøy for tid. Og det oppfyller du jo, den definisjonen. Og det er som sagt ganske ny kunnskap. Dobbelprisen i medisin og fysiologi ble jo tildelt de forskerne som fant ut at dette her i 2017. Så det de fant er jo at man har...

29.120 s
00:03:27

En mekanisme av klokkegener, og en av dem heter klokk. C-L-O-C-K? Nei. Som styrer produksjonen av klokkeproteiner. Dette går i en syklus med at de proteinene dannes, og så bryter de seg ned, og så dannes de på nytt og bryter seg ned. Denne syklusen går i cirka 24 timer.

27.100 s
00:03:56

Så hvis man vet det her da, som målet mitt, som er boken, så tenker jeg kanskje det kan gi en ekstra motivasjon å føye seg etter kroppens klokke. Ja, for vi får det rett og slett bedre hvis vi jobber på lag med vår indre klokke. Ja, og denne sykslusen i cellen da, den finnes jo i alle celler i kroppen, og hvis man oversetter det seg til organer, så kan man jo kalle det organklokker,

29.020 s
00:04:25

Så alle systemer i kroppen opererer jo etter denne tidstakingen. Og så tenker man kanskje at det bare handler om søvnvåkenhet, men det gjør det jo ikke, det handler jo mye mer enn det. Denne klokken styrer jo en kjøreplan for hele døgnet, hvor man skal våkne, men det skal også skilles ut ulike hormoner til ulike tid. Vi har en topp av testosteron på tidspunktet,

28.140 s
00:04:54

Ja, til natt til i morgen. Så det er mange andre ting som skal skje til riktig tid, som sagt. Kroppstemperaturen er på den høyeste på kveld, og samme muskelstyrke. Så ja, det er veldig interessant å sette seg inn i, og

20.620 s
00:05:23

Siden det er ganske ny kunnskap deler av det, så kommer det stadig mye ny forskning også. Så det er et veldig gøy felt å følge på. Jeg synes det er så artig. Jeg liker også å nærme meg akkurat dette området. Og jeg synes det er fascinerende med denne indre klokka at vi trenger på en måte å nullstille den. Kan du fortelle litt om dette med at den skal jo være akkurat 24 timer, men så kan den bli litt forsøvet. Kan du fortelle litt om det? Ja.

26.800 s
00:05:44

Så den klokkemekanismen da, den kaller jeg for en gammel bestefarsklokke i boken. Fordi ja, den fungerer godt, men den trenger også stilles med jevne mellerom. For den kan liksom drifte litt da. Og der har vi jo lyset som hjelper oss. Så når lyset kommer inn gjennom øynene våre, så møter det hjernen vår som måtte

29.800 s
00:06:12

Jeg skal si hjelp i hjernen å forstå når vi er på døgnet, og så kommer vi i takt med universet. Det er jo universet som er mest precis her med hvordan jorda roterer mot sola. Ja, så vi har noe som heter sightgabers, som stiller klokka. Ja, ikke sant? Så vi må være eksponert for lys for at denne klokka skal gå i akkurat 24 timer. Ja, mhm.

28.040 s
00:06:42

Du skriver også i boka at hver eneste cell i kroppen har sin egen rytme. En innebygd timeplan er ikke nyttig å trosse. Takket være teknologi kan vi nå kontrollere det meste i hverdagen, men vi kan ikke kontrollere at vi har mest stresshormoner om morgenen, lite orinproduksjon om kvelden, eller at de fleste fødseler skjer om natta.

20.080 s
00:07:10

En av de fremste forskerne på feltet, professor Sachin Panda, mener forståelsen av kroppens rytme er nøkkelen til å løse mange av dagens utfordringer i tilknytning til kroniske livsstilssykdommer. Hvordan kan vi løse dem gjennom å se på kroppens rytme? Ja, det er jo et stort og viktig spørsmål. Men som sagt så er jo denne rytmen, den legger jo en kjøreplan for kroppen med ting som skal skje til enhver tid.

30.960 s
00:07:31

Og hvis vi følger det, så ja, la oss si vi sover om natta og er våke på dagen, vi spiser ikke hele tiden, i hvert fall ikke veldig seit om kvelden. Bare noen få eksempler på hvordan man kan følge rytmen da. Så vil det optimalisere disse funksjonene som kroppen har. Men hvis vi derimot lever veldig utakt med kroppen, så vil jo

25.740 s
00:08:02

Mentioned in the episode

Sara Nøland 

Lege og forsker, gjest i podcasten. Hun har skrevet boken "Kroppens rytme. Lev i takt med din indre klokke".

Anette Dragland 

Utdannet lege og vert for podcasten "Leger om livet".

Kroppens rytme 

Nølands bok om hvordan kroppens indre klokke påvirker helse og velvære.

Døgnrytme 

Kroppens naturlige 24-timers syklus, styrt av en indre klokke og påvirket av lys og mørke.

Kronoernæring 

Timing av matinntak for å optimalisere kroppens funksjoner.

Sachin Panda 

Professor og forsker innen kroppens rytmer, nevnt som en ekspert på feltet.

Marit Kolby 

Ekspert innen ernæring, nevnt som en kilde til informasjon om faste.

Melatonin 

Hormon som regulerer søvn og har andre funksjoner i kroppen.

Fornebu 

Sted hvor podcasten ble spilt inn.

Klamydia 

En seksuelt overførbar infeksjon som er mer alvorlig hvis man blir smittet på natten.

Diabetes 

En kronisk sykdom som kan forverres av uregelmessig spisevaner og søvn.

Fedme 

En kronisk sykdom som kan forverres av uregelmessig spisevaner og søvn.

Nattskiftarbeid 

Arbeid som forstyrrer døgnrytmen og er assosiert med flere helseproblemer.

Sosial jetlag 

Forstyrrelse i døgnrytmen som oppstår når man har uregelmessige søvn- og våkenhetsmønstre.

Instagram 

Sosiale medier plattform hvor Sara Nøland kan nås.

Red Bull 

Energidrikk nevnt som et eksempel på koffeinholdig drikke som bør unngås sent på dagen.

Monster 

Energidrikk nevnt som et eksempel på koffeinholdig drikke som bør unngås sent på dagen.

Neuron 

Vitenskapelig tidsskrift som publiserte en studie om lysets effekt på hjernen.

Russell Foster 

En ekspert innen sirkadisk rytme, nevnt for hans råd om kaloriinntak.

Huberman 

En forsker i USA som har forsket på lysets smertelindrende effekt.

Adenosin 

Et stoff i hjernen som bidrar til søvntryk.

Scandic 

Hotelkjede nevnt i forbindelse med et eksempel på et stort måltid som førte til at Sara ikke ble sulten resten av dagen.

Participants

Host

Anette Dragland

Guest

Sara Nøland

Points

Ved å bli kjent med hvordan vår fysiske og psykiske helse blir bestemt av kroppens klokke, kan vi rett og slett leve et rikere liv.

Et sentralt poeng i boken "Kroppens rytme" som understreker viktigheten av å forstå og leve i tråd med kroppens naturlige rytmer.

Går vi til krig mot biologien, derimot taper vi.

En sterk påstand som illustrerer at det er viktig å respektere kroppens naturlige rytmer og ikke prøve å trosse dem.

Hver eneste cell i kroppen har sin egen rytme. En innebygd timeplan er ikke nyttig å trosse.

En påminnelse om at kroppen er et komplekst system med mange rytmer som samspiller.

Forståelsen av kroppens rytme er nøkkelen til å løse mange av dagens utfordringer i tilknytning til kroniske livsstilssykdommer.

En viktig påstand fra professor Sachin Panda som understreker betydningen av å forstå kroppens rytmer for å forebygge sykdommer.

Claims

Kveldspising fører til mer lagring av fett og lavere toleranse for sukker.

En påstand som støttes av forskning på mus, men som trenger mer forskning på mennesker.

Immunsystemet fungerer bedre om dagen enn om natten.

En påstand som støttes av studier på mus og som indikerer at det er mindre risiko for å bli smittet av sykdommer som klamydia og salmonella om dagen.

Man er sterkest på kvelden.

En påstand som støttes av studier på muskeløvelser, men som har behov for mer forskning for å fastslå årsaken.

Kvinner har ofte en tidligere rytme enn menn.

En påstand støttet av dyrestudier og noen studier på mennesker, som antyder at kvinner tenderer å være mer A-mennesker.

Similar

3/30/2023

Leger om livet

Søvn, tarmflora, fiber, søtsug og yoga. Med fagsjef i Sunkost Monica Mathisen.

Denne episoden er gjort i samarbeid med Sunkost! Dagens gjest er fagsjef i Sunkost, Monica Mathisen, og vi snakker om mange av podcastens favorittemaer- alt i fra tarmflora, søvn, yoga, fiber, søtsug og mye mer! God lytt! :)Link til Sunkosts nettside: sunkost.noDisclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

See more

5/13/2024

Biohacking Girls

216. Børge Fagerli om idealkroppen, trening, hvile, stress, biorytme, vekt og tankene våre

Børge Fagerli er en stor stemme innenfor trenings bransjen i både Norge og resten av verden. Han er hyppig gjest også på utenlandske podder. Han har skrevet mange bøker og artikler om trening og helse gjennom sin mangeårige karriere. Han har vært opptatt av trening hele livet og brenner for å hjelpe deg og meg med å finne frem til en god helse og god fysisk form. Treningsekspert og businessleder Børge er stadig i utvikling og det vi skal dykke ned i idag er det Børge kaller "det siste programmet". I dag jobber Børge med en mer holistisk tilnærming til helse. Vi må ha med oss hodet og tankene. Med mange 10 års erfaring som trenings ekspert møter han helse gjennom en veldig autentisk, ærlig og høyst effektiv metode som vi tror vil hjelpe deg som lytter til å oppnå dine mål også. Børge er grûnder av og Product Manager i MyRevolution, en kjent leverandør av sports ernæring og tilskudd.i dag vil du lære om:Det Siste Programmet - Børges siste 25 års erfaring er samlet, noe for alle, hvordan stress ødelegger for fremdriften vår, ett overordnet sett med referanser, vi er alle forskjellige.Hvorfor vi ikke må gjøre altfor mye? Hvorfor vi ikke kan kopiere andre? hvorfor starte på lavt volum? Hva er hardt nok?Hvorfor det er lurt å ha et stort bilde, ikke dykke ned i små detaljer?Hvordan ser ideal kroppen ut idag? Hvordan dette har forandret seg gjennom tidene? Hva med genetiske forutsetninger?Hva er gode verdier når det kommer til kropp? Hvordan verdier gir oss drivkraft? Hva betyr det å akseptere seg seg? hvordan blir vi påvirket av SOME?Hva er Børges kvaliteter når det kommer til å få folk til å høre?Hvordan kan vi bli bedre på å finne våre egne mål? ikke bare følge trender? hvordan kjenner vi etter?Holder folk på vaner og endringer over tid? Hvordan få ting på automatikk?Hva er Myo Reps?Hva skjer med ledd og bindevev når vi løfter tungt? Hvordan er muskler bygget opp og hvordan virker de?Hva skjer under hvile/restitusjon? Hvor mye er nok?Hvilke rolle spiller hormoner når det kommer til trening? Børge referer til en studie med tilskudd av testosteron.Hva skal vi spise når vi trener? Hva er nok mat? Hva er god næring? Hvorfor spise hel mat? se til våre forfedre? Hvorfor spise etter biorytmen vår? Hva med trenden med mye protein? Hva er glykogen? hva er Keton legemer? Hva er best å trene på?Hva er biorytme? Hva er Nucleus suprachiasmaticus? og hvordan spiller dette inn i vår helse hverdag?Vi avslutter podden med å snakke om Børges bakgrunn, hvordan han var som barn, hvordan han har det nå. Vi kommer inn på Børges hjertelidelse som han driver å hacker nå. Hvordan han har redusert LDL kolesterolet sitt.Du finner Børge Fagerli her: https://borgefagerli.noinstagram: https://www.instagram.com/borgefagerli/?hl=nbPodcast: https://podcasts.apple.com/no/podcast/egentid-med-b%C3%B8rge-fagerli/id1554321601https://open.spotify.com/show/2TXq385egtRXD6IM5eF8BXThe Solution finner du her: www.osloskinlab.no - Rabattkode: Biohacking60 - 60% rabatt første måned - 30% rabatt følgende månederSkinome finner du her: www.skinome.com - Rabattkode: BIOHACKINGGIRLS20

See more

11/23/2021

Leger om livet

#45. Inflammasjon, tarmflora og hjernen. Med lege og psykiater Gunhild Melleby.

I dag skal vi snakke om inflammasjon, livsstil, mat og hjernen, og med meg har jeg den engasjerte og kunnskapsrike psykiateren Gunhild Melleby. Dr. Gunhild formidler informasjon og inspirasjon til livsstilsendringer som fører til bedre helse både fysisk og psykisk og er opptatt av å se på hvordan kronisk inflammasjon kan forårsake både mentale og fysiske lidelser. Vi går inn på følgende i dagens episode:Hva er inflammasjon?Hvordan kan inflammasjon forårsake sykdom?Hvorfor kan kronisk inflammasjon være helseskadelig?Hva er sammenhengen mellom tarm og immunforsvar? Er det kommunikasjon mellom tarm og hjerne?Hva er sammenhengen mellom hjernen, tarmen og tarmfloraen?Hvordan kan man forbedre tarmfloraen sin?Hva er forskjellen på probiotika og prebiotika?Kan kostholdsendring hjelpe mot depresjon og andre mentale lidelser?Hvorfor leser ikke Annette nyheter på morgenen?Hva er Dr. Gunhilds beste tips?Skriv gjerne tilbakemeldinger på instagram.com/annettedragland eller facebook.com/legeromlivet. Ha en kjempe fin uke! Alt godt,Annette Disclaimer: Innholdet i podcasten og på nettsiden er ikke ment å utgjøre eller erstatte profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din eller annet kvalifisert helsepersonell hvis du har spørsmål angående en medisinsk tilstand. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

See more

11/17/2020

Leger om livet

#2 Kan søvn gjøre at du lever lengre?

Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. 400 000 nordmenn står til en hver tid på sovemedisin.Hva skjer når du sover? Er søvn virkelig så viktig? Påvirker koffein faktisk hjernen? Kan søvn styrke immunforsvaret og redusere risikoen for influensa og kreft? Og hvilke soveråd kan være bedre enn sovemedisin?I ukens episode har jeg med meg lege Ida Tennebeck, og tar vi for oss den nyeste forskningen innenfor søvn og gir deg råd som hjelper deg å få god kvalitets søvn.Disclaimer: Innholdet i podcasten og på denne nettsiden er ikke ment å utgjøre eller være en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

See more

10/17/2022

Biohacking Girls

91. SØVN: med supplementer

Vi snakker mye om søvn og får stadig spørsmål om dette temaet. Det er helt klart et stort problem for mange dette med søvn. Noen sover for lite, noen våkner mange ganger om natten, noen får ikke sove om kvelden, og noen våkner for tidlig. I dag vil vi gå igjennom noen supplementer som man kan teste for bedre søvnkvalitet. Magnesium - Lavendel - Melatonin - Pasjonsblomst - Glycine - Tryptophan - Ginkgo Biloba - L-theanine - Kava Vi snakker rundt disse og deler våre erfaringer. Men vi vil også understreke at det er viktig med god søvnhygiene før man begynner å teste ut supplementer. Så dere får også en liten oppsummering av gode rutiner rundt søvn. Søvnproblemer kan fikses! Kilder: https://www.healthline.com https://veientilhelse.no https://ayurved.no https://thesleepdoctor.com Boken: Why we sleep av Mathew Walker Husk at vi bare gir info, snakk med din lege før du gjør store endringer eller begynner å ta supplementer.

See more

11/20/2023

Biohacking Girls

181. AVHENGIGHET: det du ikke har kontroll over med hjerneforsker Marte Roa Syvertsen

Avhengighet er noe som kan invadere livet ditt og skaffer seg sitt eget liv. Har du kjent på det å miste kontrollen, og at det du er avhengig av tar helt overhånd. Vi kan bli avhengige av av veldig my forskjellig som rusmidler, mat, trening, spilling, shopping og komplimenter. ikke alle avhengigheter er like skadelige.i dag har vi igjen med oss Marte Roa Syvertsen igjen, hun er lege ved Nevrologisk avdeling på Drammen Sykehus. Hun har doktorgrad på ungdomsepilepsi og hjernens pannelapps-funkson. Hun har skrevet bøkene - Menneske hjernen og Ungdomshjernen. Hør Marte i episode 156 der vi snakker om hjertehelse:https://www.podplay.com/no-no/podcasts/biohacking-girls-din-podcast-for-optimal-helse-668806/episodes/156-hjernehelse-marte-roa-syvertsen-155845909I dag er tema avhengighet. Kan avhengighet defineres som en ting? Er det flere elementer her? Marte snakker om den nevrobiologiske siden av avhengighet. vi får Martes tolkning av avhengighet. Hjernen er fortsatt på steinaldernivå. Dette er vanskelig i dag, er avhengighet et moderne fenomen? Vi snakker om hva vi hadde med oss i steinalderen. er det noen kriterier som må møtes for at det kan kalles avhengighet? er det forskjell på fysisk og psykisk avhengighet. Er vi avhengige av vanene våre? Hva gjør denne avhengigheten av stoffer gjøre med oss? Kroppen skrur ned egen produksjon av disse stoffene.Vi snakker om barn og tenåringer og hvorfor de er mer sårbare for avhengighet. Vi må passe på barna vår når det gjelder rus etc. Les boken til Marte - Ungdomshjernen, - masse å lære om ungdommene våre. Har Marte noen gode råd til oss som foreldre?Er vi arvelig belastet for avhengighet? Tenk hvilke muligheter vi hadde hatt om vi visste hvem som var arvelig belastet. Belønningssenteret i hjernen er en stor komponent i det med avhengighet.Mye tech vi kan bruke for å "se" inn i hjernen som MR maskiner, hvordan kan dette hjelpe oss å forstå? Er vi alle drevet av dopaminsuget? Noen har for mye og noen har for lite. Vi snakker om cannabis og andre rusmidler. Hack for dopamin er å være sammen med andre, hjelpe andre. Vi lurer på om det å være avhengig av trening er ok? Endorfin er også noe man kan bli avhengig av.Limbiske system snakker vi også om. Denne føle hjernen. Amygdala i det Limbiske systemet. Hypocampus er også her. Det har med minner å gjøre, hukommelsen vår, frykt, uro, alt dette er på grensen til avhengighet. Vi må vite når vi skal bruket ordet avhengighet, gjerne rundt det å jobb, tjene penger og få dagene til å gå rundt. Vi må vende tilbake til kriteriene for avhengighet. Er det bra for deg?skjerm er noe av det som er negativ avhengighet, hva gjør dette med oss? Det blå lyset gjør oss avhengige.Kan vi trene hjernen til å stå imot dette presset? Har vi evnen til å få til dette? Hva er oppgaven til frontallappen i hjernen? her får vi gode råd. Alt er så tilgjengelig for oss nå. Vi trenger ikke jobbe for noe lenger. Må vi avstå fra det vi er avhengige av? Er det noen som kan moderere?Eksekutive funksjoner, hva er det? Vi må forebygge, selv om det krever mer av oss. Er vi for passive?Til slutt må vi jo ha noen biohacks: Hjerne mat, fett, omega 3 - meditasjon - tilskudd: D vitamin - døgnrytme/søvnFB - https://www.facebook.com/Menneskehjernen/INSTA - https://www.instagram.com/p/CjVIbojK-WL/BØKENE - https://bonnierforlag.no/forfattere/marte-roa-syvertsenMarte kommer til Biohacking Weekend 2024 - den 20 april og skal snakke om ny forskning unikt for oss, du kan melde deg på her og sikre deg plass:https://www.kongresspartner.no/no/biohacking-weekend-one-day-event-2024

See more

9/16/2024

Biohacking Girls

233. Lege Sara Nøland følg din biorytme og unngå sykdom , stress, hormonubalanse, vektøkning og søvnløse netter

Hva har den moderne livsstilen med skjermer, blått lys og elektronikk gjort med døgnbiologien vår? Blir vi sykere og tykkere av blått lys og for mye inneklima? Har det blå lyset forringet og forstyrret kroppens døgnklokke? Når er immunsystemet sterkest og når på døgneter det best å trene og spise? Denne indre selvgående klokken heter Suprachiasmticus nucleus og er en superklokke som registrerer all aktivitet fra lys i forhold til jordens rotasjon som er 24 timer. Lever vi ikke i takt med denne klokken/innebygde timeplanenvår kan vi bli syke, deprimerte, overvektige og pådra oss mange alvorlige sykdommer. Trosser du hormonenes naturlige syklus kan det også trigge utmattelse og sykdom.Hvorfor har vi en 24 timers klokken, hva gjør den?hva er den cirkadiske, den infradiske rytmen og den ultradiske rytmen?Hva er zeitgevers og hvilke er de viktigste tegnene?Hva gjør masterklokken Suprachiasmticus nucleus?Når er det best å spise og trene i forhold til klokken vår? hva skjer dersom man ikke gjør dette etter klokken?Når er det best å faste i forhold til vekt og søvn?Hva skjer med insulin og blodsukker når vi spiser for sent?Hvordan kan en optimal spisedag se ut utifra et biorytme perspektiv?Hvordan virker kroppens avfallsprodukt adenosin i forhold til søvn?Hva skjer når vi drikker kaffe? (og kanskje du vil tilsette Ltheanin..)Hvordan fungerer hormonet søvnhormonet melatonin i forhold til superklokken i hjernen?hva skjer når kortisolet vekker kroppen og skyver bort melatoninet?hva gjør kortisolet med sulthormonene?Hva kan vi gjør for å få en fast helsebringende rytme, hvor skal vi starte?Hva er sosialt jetlag og hvordan sliter dette på oss og cellene?Hva tenker Sara om blålysbriller og nærsynthet? Hvorfor er det blå lyset fra solen nyttig?Hva betyr døgnbiologi for ungdommen og hva er differensieringen der?Hva Sara som småbarnsmamma observerer selv når døgnets rytme og søvn blir utfordret?Hvorfor er vi så flinke med rytmen til våre barn, og så glemmer vi det?Når er barnets døgnrytme ferdig utviklet mht hjernen og hormoner?Hvordan forandrer døgnbiologien seg gjennom livet og hva er forskjellen på menn og kvinner?Hvorfor er det smart å få klamydia på morgenkvisten fremfor på kvelden?Når er immunsystemet sterkest?Hvordan spiller kronotypen din inn på trening og mat?Hva betyr det at kreft har en egen døgnrytme, og når virker cellegift best?Når på døgnet virker hjernen best?Kjøp boken "Kroppens rytme" her: https://www.ark.no/forfattere/sara-t-nolandPå instagram finner du Sara her: @saranoelandOslo skin lab: https://www.osloskinlab.noRabattkode: Biohacking60

See more

1/30/2025

Helsetipspodden

90. HELSETIPSPODDEN FYLLER 2 ÅR. Reprise av episode 1: Stress riktig, sov bedre, yt mer og lev lengre med Torkil Færø

I dag feirer vi Helsetipspodden 2-årsjubileum! 🎉 Helsetipspodden er podcasten for deg som ønsker forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om helhetlig helse, og konkrete tips til hvordan du kan leve et friskere liv med mer balanse og glede.  Da jeg startet Helsetipspodden var målet mitt å skape en arena hvor kunnskapsrike fagfolk kunne dele sin innsikt og sine beste helsetips med deg som lytter. Og veien hit har vært både spennende og lærerik. Jeg bestemte meg for å starte forsiktig, med én episode i måneden – og hadde en liten trygghetsplan i bakhånd: Hvis det ikke fungerte, kunne jeg bare slette episodene og late som om ingenting hadde skjedd. Men heldigvis ble det aldri nødvendig! Til min store glede sa alle jeg inviterte som gjester ja, og dermed var podcasten i gang. Nå, to år senere, har jeg gitt ut 89 episoder – og responsen har vært overveldende.  Det har vært en sann glede at Helstipspodden har vært blant de mest populære podcastene innen helse fra start. Jeg er dypt takknemlig for alle gjestene som har delt av sin kunnskap, klokskap, personlige historier og helsetips. Og jeg er takknemlig for DEG som lytter. Podcasten eksisterer for at du skal få innsikt og inspirasjon til å ta vare på helsen din – og kanskje til og med dele kunnskapen med andre. Sammen kan vi bidra til bedre helse, ikke bare for oss selv, men også på et større samfunnsnivå.    Den aller første episoden fikk en pangstart med lege Torkil Færø, som da var aktuell med sin bok Pulskuren. To år senere er kunnskapen i boken like relevant, og episoden er fortsatt en av de mest populære i Helsetipspodden. Derfor har jeg i anledning jubileet finpusset på episoden og oppgradert lydkvaliteten, slik at den blir enda bedre å lytte til. Her skal du få en reprise på den aller første episoden – en spennende samtale med Torkil Færø om hvordan du kan bruke pulsmåling for å stresse riktig, sove bedre, yte mer og leve lengre. God lytting! Jeg er dypt takknemlig for alle gjestene som har delt av sin kunnskap, klokskap, personlige historier og helsetips. Og jeg er takknemlig for DEG som lytter. Podcasten eksisterer for at du skal få innsikt og inspirasjon til å ta vare på helsen din – og kanskje til og med dele kunnskapen med andre. Sammen kan vi bidra til bedre helse, ikke bare for oss selv, men også de rundt oss og kanskje til og med på et større samfunnsnivå. 

See more