2/19/2024
201. FRØOLJER & FARLIG FETT: sykdom, vekt, gener, omega 3 og 6, blodsukker og mitokondrier Dr. Cate Shanahan (English)
I denne episoden av Biohacking Girls snakker Molika og Allette med Dr. Kate Shanahan om frøoljer, vegetabilske oljer og deres negative innvirkning på helse. De diskuterer hvordan disse oljene forstyrrer metabolismen, øker betennelse og kan føre til kroniske sykdommer. De går også gjennom Dr. Shanahans fem regler for å forbedre helsen, som inkluderer å unngå frøoljer, spise naturlige fettkilder og velge smarte tilskudd.
Transcript
Nye episode av Relasjonspodden, ute nå. En av lytterne våre har en kjæreste som virkelig har begynt å vise sitt sanne jeg. Han har et kjempestort sinnemesteringsproblem. Hvor mye skal hun finne seg i? Og hvordan kan man hjelpe en åtteåring som har det så vondt og vanskelig at det tidligvis går utover resten av familien? Hør Relasjonspodden gratis, der du hører podcast. Vi er en del av planeten. Det er det Deep Nutrition betyr. Vi kan ikke være helse i en uheilig område. Så vi må spise fra de helste delene av planeten. Det er det våre foreldre gjorde, og vi må gjøre det også. Hvordan gjør du det? Det er tradisjonelt mat. Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Molika. Dette er allette. Vi er biohacking-kollegaer og legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din. Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og smerter med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking. Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og med snakke til både menn og kvinner. Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen! Dette har vi gledet oss lenge til, Monika. Endelig er det vår tur til å ha Dr. Kate Shanahan på podcasten. Hun har vært på vår ønskeliste i mange år. Og så er det jo sånn at vi her hjemme i Norge er nå modne og klare, og kanskje til og med blitt litt overmodne på å lære mer og mer om frøoljer, vegetabilske oljer. Vi har snakket mye om ultraprosessert mat. Det nytte ikke å snakke om et tema som brenner så hardt for oss, om vi ikke har noen som lytter og har lyst til å hjelpe oss og bidra til å opplyse om dette. Da trenger vi internasjonale stemmer. Vi har jo hatt fantastiske ernæringspsykiater, Simen Løseth, på podcasten vår allerede, og han skal komme tilbake, men nå er det Kate Kjernehen som er stemmen vår, og vi er bare så utrolig stolte, for vi har jo vært så fan siden første boken kom ut. Det har vi, og vi har lest henne og studert henne, og hun har virkelig gjort en kjempejobb med å spre ordet og forklare, og hun snakker så nydelig om Hva dette gjør måske enkelt forklart, selv om hun er ganske teknisk. Så håper jeg dere virkelig får mye ut av denne episoden. Den første boken heter Deep Nutrition, og der tar hun for seg alt det vi lurer på når vi er matforvirret. Det var en kjempe bestseller. Og den boken passer så godt hvis du føler at du ikke vet hva du skal spise, og du prøver å navigere på alle råd som finnes på markedet der, og så klarer du ikke helt å finne hvor du skal hen, da er Deep Nutrition pensum for deg. Ja, og så har hun også skrevet boken The Fat Burn Fix, hvor hun går litt dypere ned i hvordan vi faktisk skal tenke rundt å spise riktig, hvordan vi skal gå ned i vekt, og hun har fem veldig fine regler. Kan ikke du nevne de, Monika? Ja. Jo, den første er å spise naturlig fettkilde, og det betyr jo da selvfølgelig å unngå vegetabilske oljer. Spise mat som er sakte metabolisert. Ja, de gode karbohydratene. Den neste er da, den tredje er å spise ekte salt. Ja, og så er det å drikke vann. Og den siste og femte av hennes regler i Fat Burn Fix, den handler om sunne kosttilskuddsvaner. at man skal velge med omhud når man skal ta tilskudd i maten, og helst få de fra maten selv. Ja, så Dr. Kate Shanahan har en bachelor i biologi fra Rutgers University. Hun har studert biokemi og genetikk ved Cornell University, fysioterapeuten før hun begynte på medisinstudiet på Robert Wood Johnson Medical School. Hun har praktisert over ti år på Hawaii, og der var det også hun fikk øynene opp for dette å jobbe med kosthold, og der så hun så mye syke folk. Hun er en ledende autoritet i ernæring og menneskelig metabolisme med over 20 års klinisk erfaring. Hun er forfatter, hun er nysgjerrig på det underliggende problemet som leder til informasjon og autoimmune sykdommer, nemlig oksidering og frie radikaler. Ja, dere får bare glede dere. Finne frem notatblokken. Vi hopper inn i episoden og ønsker Dr. Kate Shannon velkommen til podcasten. Og velkommen til alle dere lyttere. Dr. Kate Shanahan, velkommen til vår podcast. Vi er så trillede til å ha deg. Vi elsker dine bøker og tenkninger. Og finner vi at vi kan snakke med deg i person. Hvordan er det? Hei, Elisa og Monica. Jeg er bra. Takk for at du har hatt meg på ditt show. Det er så fint å se deg. Hva ser din morgenrutin ut som? Min morgenrutin er veldig, kanskje brennende. Jeg kommer opp først, og vanligvis våkner min katt meg opp, så jeg sørger for å føde henne. Og så føder jeg meg selv. Og på en eller annen måte tar jeg vare på alle slags disaster som har skjedd over natten. Og så gjør jeg en liten utviklingsrutin som jeg gjør hver morgen, bare fordi jeg elsker rutin. Så du ikke må tenke på hva du gjør. Du gjør det automatisk. Og så må jeg studere for min medisinsk bord, så jeg må gjøre litt av det hver morgen, eller ta noen kvisser for å få kredit hver morgen. Og så går jeg gjennom mine e-mails og begynner å forberede for hva jeg skal gjøre den dagen. Så det er begynnelsen av hver morgen. Veldig repetitivt. Det er hva en morgenroutine bør se ut som. Det bør være veldig repetitivt. Det er navnet av spillet. Men Vi vil snakke om dine bøker, men først og fremst, er du i jobb med noe nå? Ja, jeg er i jobb med mitt neste bok, som kommer ut i juni. Det kommer til å fokusere på alle effektene av sødeol, hvordan det har forandret samfunnet og hvor viktig det er- for doktorer å begynne å lære om disse faktene om sødeolene, og hvor viktig det er for menneskene, selvsagt. Så det er mitt neste prosjekt. Da må vi se litt tilbake. Vi har vært løsninger på dine bøker over og over igjen, Deep Nutrition og Fat Burn Fix. I dette episodeet må vi snakke med deg om hva som har skjedd de siste to dekaderne du har vært arbeidet med å sprøyte ordene. Hva gjorde deg til å skrive Deep Nutrition først og fremst? Jeg hadde gått til sjøskole håpent på å lære om den rute skjemaen av hva som gjorde folk syk, men jeg gjorde ikke det, og jeg var veldig besvunnet. Jeg er en familiemedisindoktor, og det betyr at jeg ser mennesker av hver eneste alder, menn og kvinner, og jeg gjør også mye av sykdomsregulering, som høy blodpressur, diabetes, folk som ønsker å løse kreft, men ikke er tilgjengelige, kommer til doktor og prøver tilbake til test. Jeg hadde aldri lært noen av disse gode ansatte, så jeg ville alltid. I faktisk gikk jeg til... for å studere genetikk og biokemisteri på Cornell, fordi jeg ville forstå hvordan kroppen fungerte, men ingen av den informasjonen var en del av min utdeling. Så det var ikke til jeg ble syk og så hadde jeg å finne ut hvordan jeg kunne bli bedre, at jeg lærte at det var en hel del annen verden av nutrisjonsnål som ikke bare var en del av min utdeling, men som virkelig burde være. Det virkelig burde være, men det var sluttet. fra verden etter 2. verdenskriget. Det var en hel del kjærlighet som var som om det aldri skjedde, fordi 2. verdenskriget blitt oppført av arbeidet som hadde vært gjort i dette området i den norske 20. sentralen. Så jeg begynte med det, og det var... Det kommer ut av en mann som heter Weston Price, som var dentist. Jeg så hans forskning, og samtidig hadde jeg lært at vegetarbeider er i alle steder i vår fredssuppli, og at de ikke er normalt. De beveger seg ikke normalt i vårt kropp. Det er ikke det vi bør spise. Deres kjemisjon er annerledes. Så samtidig lærte jeg disse to tingene. Det ble egentlig det som ble meg i begynnelsen. Det var ikke veldig lenge, men jeg kom til å forstå at det underliggende skadet av hypertension og diabetes, alle de problemer folk hadde, selv om det var følelser, selv om jeg og meg selv måtte ha glasser og at jeg måtte ha min søvn i høyre. Det var relatert til diet, fordi diet kan forandre dine gener, og det vil forandre hvordan du grunner, og det vil forandre dine livsanskjøpninger, og det vil forandre hvilke sykdommer du utvikler. Det var alt tilbake til diet. Så finlig forstod jeg denne root-causeen, og jeg var så ... Jeg var så overrasket å vite at jeg begynte å skrive bøker om det, og jeg begynte å gjøre publisk snak, og folk var virkelig interessert, så jeg fikk en liten bit positiv feedback, og jeg bare gikk fra der. Veldig. Jeg tror vi har lyttet til alle podcastene du har tatt, og vi har lyttet til alle dine bøker og artiklene du har på din webseite. Men jeg spør meg bare, vil du kunne fortelle din personlige historie om hvordan du ble syk og hva som helte deg i slutten? Ja, så jeg hadde en veldig seriøs virus i kroppen min, men virkelig hadde ingen fortalt meg at jeg hadde å finne det ut. Jeg var en medismer, virkelig. Det var det jeg virkelig var. Nå var jeg svømmende og var kjøtt, og jeg hadde feber og jeg følte meg syk. Ingen kunne forklare hva som var feil. Jeg hadde sykdom, og det ble større og større. Det var ikke til jeg lærte om nutrisjon og diet at jeg fikk bort seg av sødeolene, sukker og utsatt kalori og karbohydrater. - og begynte å spise det som kan best beskrives som en "anestesial" diet. En mer tradisjonslig og nutrisjøs diet. Det var et sted hvor jeg, det tok to år, men jeg kunne først gå, og så kjøpe, og så svømme, og røde, og gjøre alle de hikker og ting som jeg gledet meg til. Men viruset er fortsatt i kroppen min. Det er et veldig seriøst virus, og det er fortsatt, du vet, levende i min nervosystem og i mine høyder, og det er fortsatt prøvd å dø. Og jeg har vært fortalt at jeg burde være død, faktisk. Men jeg tror det er bare, du vet, faktisk at jeg spiser helt bra, det er litt å holde meg levende. Ja. Takk. Å, herregud. Det er en fantastisk historie, og det gir også noen slags motivasjon til andre mennesker som har forvalt med kreft eller andre slags sykdommer. Så du kan ikke skade deg på sykdommer bare, men dette er en stor del av din helsejourney. Hvorfor begynner vi med å snakke om seetøyene, og hvorfor de er så dårlige for vår helse? Seetøyene er så ... Først skal jeg si hva de er. Det er omkring åtte av dem som vi må forhåndtelig. De mest vanlige er soya, korn og canola. Men jeg husker dem som tre C, tre S og to andre. Så de tre C er korn, kanola, kjøtt, soya, solsødeflør, saffløy, og de andre to er rødbrød og grapeseedol. Og det de alle har i sammenheng med er at deres kemister ser ut som olje. Du kunne egentlig ikke fortelle med en nøkkelse at det ikke er olje, når du ser på alle disse oljene. De ser sammen. Men deres kjemisjon er veldig ulike. Og man kan fortelle med natt øynene om denne ulike kjemisjonen, hvis man gjør en veldig enkel test. Om man tar olje og legger det i frysen, så blir det solidt i noen dager. Om man tar kornolje og legger det i frysen, så blir det ikke solidt. Kanskje aldri, eller kanskje det vil ta måneder. Det er fordi kjemisjonen er ulike. Den har en ulike meltingpunkt. Oljene er mindre stabile, og det har en utrolig effekt på vår helse når vi spiser dem i de store antallene vi er. Jeg tror det første vi skal gjøre når vi snakker om olje, er å snakke om hvor mye vi egentlig spiser. Hvis du vet det eller ikke, i Amerika er 80% av dine fattkalorier kommet fra olje. Vi begynte først med å produsere masse såy, og så begynte vi å produsere mer kornolje og kanolaolje. Jeg vet at andre land produserer sunnflåreolje, og det er faktisk en liten bit bedre enn såy, eller det kan være, men det er fortsatt ikke bra. I andre land, som Afrika, konsumerer de mye kornolje, mer så enn såyolje, men De begynte det senere. Amerika var den første som begynte å spise alle disse oljene. Siden 1940... I dag er fattkalorien ca. 80 %. I 1940 var det mellom 10 og 30 %. Vi har virkelig stiget siden 1940-tallet og 1950-tallet i dette landet. I andre land... Det var et par døgn senere. Vi er et par døgn senere enn alle andre i tanke på våre smerter. Det er derfor vi har vært et av de mest utviklet landet i mange døgn senere. Og vi er også, forståeligvis, kommer til å lede veien i mange andre terrifikkelig tragiske problemer, inklusive poor outcomes with pregnancy. Vi har en av de største i termen av at man trenger cesarean-seksjoner og komplikasjoner av barnetid av alle de utviklete landene. Og det er ikke fordi vår helse er dårlig eller for kjørende for noen mennesker. De fleste som er feil og faktisk får fri helse, mer enn halv. Mye av dem får fri helse, og andre har insurans. Det er ikke noen som får helse som er syke. Problemet er at disse oljene har endret kroppskapet, metabolisme og genetikk. Så de gjør dette fordi av deres kemister. Nå, for å forklare kemisteren, det blir litt detaljert, og jeg kan si at selv doktorer blir forståelige om det, selv doktorer som har lest mine bøker blir forståelige om det, fordi det er mye der. Det er mye å oppføre. Det er Hvis du vil forstå det på en annen måte, så er det som å små litt. Selv om jeg tror det er dårligere enn å små, fordi vi ikke egentlig spiser. Men småing har mange effekter, og å forstå dem alle, å få dem alle i én bok, det er en veldig stor bok. Småing også ble ikke forstått som dårlig i mange år. Det er mange paralleller mellom at doktorer ikke glemmer at det er toksis til sigaretter, og at de ikke glemmer at det er toksis til vannsaker. Men forskjellen er at det er mye misinformasjon rundt nutrisjon. Det var ikke noe misinformasjon om småning. Det var rekenskap for småning, men doktorer ble aldri lært at småning er heiltig. Det uforskelige er at doktorer blir lært at vegetarbeider er heiltige. Det skaper et veldig stort problem. Det betyr at det kommer til å være mye opptrykk på denne ideen, fordi doktorer har lært noe som er annerledes enn det jeg sier. Har dere fått mye opptrykk fra samarbeidene dine og forskerne om messet ditt? Yes, I have gotten zero pushback from people who have read the books, which is very encouraging. What's discouraging is that there are a lot of authorities out there from places like Yale and Tufts that haven't read the books and are just trying to silence the message. They're just saying that, you know... Oh, Dr. Kate is just an influencer. They don't mention, when they talk about me, they don't say that I'm a medical doctor or have experience in chemistry and biochemistry. They just say I'm an influencer. And so that makes it less interesting for people to go and bother reading my books. Så de silenserer messet. Det er derfor jeg må fortsette å gå på podkaster og skrive nye bøker. Det er derfor jeg skriver en annen bok. Den neste er håpentligvis for å gjøre det umulig for folk å silensere meg. Men selv om det kommer ut før den, er det fortsatt mye å snakke om med hva disse sidaolene har gjort til oss. og hva som skjer med våre kropp og vår biokemisjon, fordi de søde oljer og de andre ingrediensene i de prosessfodene harmer vår helse i så mange måter. Så hvis du har lurt av ultraprosessfodene av Tulleken, så er det faktisk sin reise til å gjøre oss diskutere ultraprosessfodene. Den veien han skriver det, det er virkelig... Terapeutisk i en måte. Men, Dr. Kate, kan du forstå for oss de ulike typerene av fatter, og for lytterne, så vi forstår forskjellen mellom saturert, mono og polyunsaturert fatter, takk. Ja, det er viktig å forstå at det er en forskjell, jeg tror det er det som er viktig. Og at de har ulike effekter i våre kropp, og at Polyunsaturatene reagerer med oksygen for lett. Den reaksjonen skaper problemer i kroppen vår. Det skaper problemer fordi oksygenen reakserer med disse polyunsaturatene. Det gjør dem til toksiske komponenter. Det skjer også når vi kører med dem. Så desto varmere varmen og desto lenger vi kører, desto mer de polyunsaturerte fattige assetene blir til veldig seriøse toksiske komponenter. Og det er godt forstått. Det er ikke debattert. De som prøver å fortelle oss at disse oljene er sjelvfri sier at det ikke skjer på noen grad som det betyr, uansett om man spiser dypt fritt mat. Og så sier de at alle vet at dypt fritt mat ikke er sjelvfri. Så det er som om det ikke er viktig. Men Det er bare en halv av historien. Den andre halven av historien er at å kombinere disse søde oljene med prosessfodene som ikke har nutrisjon, gjør at samme ting skjer i kroppen vår. Så de samme toksiner som skjer i fryser, som er veldig seriøse toksiner, som er kjent for å skje cancer, de har langt skrevet navn, slik aldehyde eller formaldehyde, forhydroxynananol, forhydroxyexanol. Disse er seriøse toksiner som er listet som karcinogener, de er listet som hazzardiske komponenter, hvis du arbeider med dem. You have to wear a special suit. So, these toxic compounds... som kan formes i kroppen når vår diet ikke er helst, har utfordrende effekter. Den delen av samtalen er mer kontroversiell fordi det ikke er mange som har samlet det hele sammen. Det er faktisk noen som jeg snakker om i boken "Deep Nutrition". Jeg snakker om en biokemist som har samlet alt sammen. Ingen forstod hans beskjed. Det var veldig teknisk. I Deep Nutrition prøver jeg å forstå hva det gjør for oss inni cellene våre. Det er i stedet å skje inflammation. Hvis du har hørt om inflammation, så skjer disse toksene inflammation i alle tissuer i kroppen. De kan skje inflammation i blodstrømmen, så du får blodklodder og hjertestrakker. De kan skje inflammation i hjertet ditt, så hvis du er barn har du en malutvikling av hjertet ditt, og du kan forstå at du har autisme. Om du er litt eldre, en gammel barn, en ungdren, kan du ha utvandring av kommunikasjon i hjertet ditt, utvandring av energiprosessing, og du kan få bipolarisering, eller du kan få andre seriøse mentale sjekkerheter. Og da du er eldre kan dette inflammationet i hjertet døde på demensia. Men det kan forandre alle organer i kroppen. Det kan forandre fattig hud i hudet. Det kan skade høye blodpresser og i slutten høye høydom. Det har så mange effekter. at det har gjort det vanskelig å forstå hva det gjør. Jeg tror det er et stort problem, hvorfor det har vært så vanskelig for doktorer å oppnå dette som en realitet. Det er en annen grunn til hvorfor det er så vanskelig. En fantastisk forklaring. Under polyunsaturerte fatter kommer også omega-3 og omega-6 inn. Kan du forklare hva som er bedre med omega 3? Det er en kommentar om forståelse. Omega 3-fattige acider og omega 6-fattige acider er både viktige for helsen. Seedolene har mye mer omega 6 enn omega 3. Så noen mennesker har tatt det for å si at vi trenger mer Omega 3 i vår diet. Vi bør spise mer Omega 3. Men det vil ikke hjelpe. For når vi har så mye av de seetøyene i vår diet, kan ikke Omega 3 vi spiser, bli brukt rett. Det blir også oksidert. Så det blir et problem også. Så å ha ideen om at vi bør spise mer kjødder som er høye i Omega 3, det løper ikke problemet alls. Og å snakke om ratioet, tror jeg, har forstått samfunnet. Så jeg liker å snakke om det til å si at det er viktig å forstå at det er en ubalansert ratio. Og ja, det er sant at de søde oljene har mer 6 enn 3. Men faktisk er 3 mer unnært enn 6. Så hvis det var andre veien rundt, og søde oljene hadde mer 3 enn 6, så skulle vi faktisk være i mye større form. Det skulle være mye større. Wow. Ja, vi skulle ha ulike problemer, men de skulle være mer vanlige, og de skulle være mer severe. Fordi det er mer unnært. Så omega-3 er mer unnært, men det oksidiser også, ikke sant? Ja, det er det. Så instabiliteten kommer fra at det oksidiser. Så de to konseptene er virkelig det samme. Det er det samme kjemikalskontekt. Instabiliteten er fordi... De oksiderer. Hva betyr det? Det betyr at de reagerer med oksygen. Det er som et bølge. Hvis du hadde papir på stofen, så bølger det. Men hvis du hadde metall på stofen, så bølger det ikke. Så hvis du vil snakke om de slike fattige acidene, så er de mer som papir. Det vil bruke enkelt. Og de saturerte fattige acidene er mer som metall. Det oksiderer ikke alls. Det er veldig vanskelig å få det å oksidere i frysingpanen. Det betyr at de er stabile. De er veldig stabile. Og det er det som gjør dem mer sikre til å ha i en høyere antall i vår diet. som vi alltid har. Vi har alltid hatt mer, til og med siste gang. Så det er det andre viktige å forstå, er at Når vi snakker om at disse oljene er instable, må vi snakke om hvor mye vi spiser. I Amerika spiser vi mellom 300 og 600 kalorier hver dag. Det er noen ounces av disse oljene. Og av de uansaturerte fattige acidene. Bare å få den uansaturerte fattige acidene. Så oljen... Fatt og olje har flere ulike slags fattige acider. Her kan man løse folk. Men jeg skal komme til det praktiske. Når vi snakker om hvor mye vannolje vi spiser, viser det ikke hvor mye unsaturert fattige acider vi spiser. Nå må vi forandre konversasjonen litt, for å snakke om hvor mye vi spiser nå, i forhold til før. Det er viktig for oss. Det er en forandring. Fordi vår kropp ble utbyttet for å handle en sikker utsikt av disse uforståelige oljene. Og hvis vi overstår den utsikt, går vi ut av "sikkerhetszonen" og inn i "red". Og derfor går vår sjekke på skjermen. Så utsikt som vi brukte til å ha av polyunsaturatene før disse oljene var pågående var noe mellom 1% og 5% av de totale daglige kaloriene. Det beror på hvor folk levde. I ulike klimater har de ulike dieter. Så det er veldig liten, 1-5% av totale kalorier. Hvor er vi nå? Noe mellom 10% og kanskje 20-25% av totale kalorier. Så det er en stor forskjell. Og den forskjellen... Når vi snakker om uforståelige komponenter som kroppen er utbyttet av, så endrer det alt om vår helse. Det er et litt vanskelig konsept å tenke at vi bygger våre kropp, konstruerer dem ut av det feil materialet. Jeg kan bare forstå det. Vi må bruke analogier, vi må forstå. La oss gjøre en liten imaginertripp her. La oss fortelle at du prøver å bygge et hus. Du vil bygge et brikkhus, og du trenger noe sted og noen brikk. and some glass for windows. Now, let's say that the order was completely mixed up, and instead of getting maybe 5% glass, you got 20% glass. Nå må du bygge ditt hus med så mange vinduer at du ikke har nok sted for bryllup. Og du har ikke nok sted for wood. Og huset kommer til å breke ned. Det kommer ikke å laste i så mange år fordi det ikke er nok støtte for tøyet. Du har kjærlig snø og tøyet begynner å falle. Huset kan ikke forstå stress. Vi bygger kroppene, konstruerer dem ut av materialer, som når vi opplever stress, det kan være emosjonsstress eller fysisk stress, som infeksjoner, så begynner vi å bremse. Og ordet for det er "inflammasjon". Så dette er hvorfor vi har alle disse inflamatoriske smerter. Vi har inflamatorisk inflammation i lungene. Det er astma. Vi har inflammation i hjertet som skaper mentale disordere, som skaper læringdisordere i barn, og det skaper demens i de eldre. Det er fra inflammation i hjertet. Vi har også inflammationer i andre deler av nervet, som kan skade bevegelsesbevegelser, som parkinsonsklerosi og sklerosis. Seriøse smerter som endrer menneskene liv. Inflammation i blodvesslene skaper blodklodder. Det er slik vi får hjertestrakker, vi får stroker, vi får blodklodder i leggene. Så en inflammation i wallen av arteriet kan gjøre at plakene begynner å bygge opp, og du kan ha aneurysmer. Og aneurysmer kan bled og skje sudden død. Så vi har så mange lille... Litt små stykker av inflammation, som lille fyr som skjer over hele kroppen vår, at vi bare får disse små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små små sm Det reagerer med oksygen og skaper inflammation. Hvordan vet konsumentene hva som er for mye? Jeg tror du har nevnt at fatburnet styrer omkring 3-5 gram per dag. Men det er faktisk... Vi konsumerer opp til 50 gram per dag. Hvordan vet vi det? Ja, hvordan vet du det? Du må absolutt forsøke å forhåpe oljene. Det er det viktigste. Det er den største grunnen. Vi kan snakke om andre ting, som hvor er buttergraset, er stekene graset? Det er andre lille detaljer. Men det største er å forhåndtere de oljene. Det er hardt nok. Og det er det mest, mest viktigste. For tristlig, er det ikke lett å finne ut hvordan mye du spiser, uansett om du veier og mesurerer alt, og bruker apper, og hvem vil gjøre alt det? Jeg ikke. Men regjeringen gjør det ikke lett. Det er ikke noe som i vårt land, polyunsaturerte fettassider, må ikke være listet på labellen. Så selv om helseautoritetene sier at vi bør få 10%, og kanskje vi ikke bør få mer enn 10% av kaloriene fra disse tingene, de hjelper oss ikke å finne det ut. And the governments know that we are getting more than 10%, and they're not making these warnings. They're not telling people, hey, you're Vi sier 10%, og du får faktisk mer enn det, så la oss hjelpe deg å reddere det. De gjør ikke det. Så det er veldig vanskelig for konsumenten å vite. Og virkelig må du bare bli en liten detektiv for å lese de ingrediensene. Det er virkelig den beste tingen. Og den andre ting du skal utvide er at ganske alt er prosessfodd. har noe av det i dem. Alle de kjøkkenfugtene, kjippene, krakkene, mange av de mikrowavbare spisene, mange av disse komfortsfugtene, alle de tingene som er prosessfugter som alle vet er ikke helsegade, har disse oljene. Så disse oljene er en annen ting som vi bør være forståelige over, Jeg liker psykologi av hva Dr. Tulliken gjør med ultraprosesset menneske og prøver å gjøre oss glede av prosessfod. Det bør også være disse oljene. Disse oljene er det mest gledende om prosessfod. Jeg tror de er grunnen til at de putter junk i junkfood. De er de største ingrediensene. Sjugaret og kjødene er ikke så dårlige. De er ikke god, men de er ikke så dårlige. Fordi kroppen kan tilføye sjugaret til vanlig, normal kroppsskatte. Men vi kan ikke forandre vegetarødene til det helse, normale kroppsskapet. Men er alle de åtte kjære øyne like dårlige, Kate? Ja, det er en veldig god spørsmål. Jeg skulle ha sagt at jeg valgte dem fordi de er alle bare like dårlige. Å svare på spørsmålet vil være mer på hvordan det ble prosessert, hvordan man bruker det, og hvor lenge det satt på skjelven. Faktorer som vi ikke kan kontrollere har mer å gjøre med forskjellene mellom dem, og det er nesten ikke verdt å snakke om. Noen mennesker sier at det bare er verdt å snakke om hva menneskens forståelser eller kanskje misforståelser er om ting som sunnflor og canola. og kanskje rysbrand, jeg vet ikke. Er det en olje i ditt land som har fått spesiell opptrykk som om den er bedre enn resten? Ja, kanola. Vi kaller det rapsedol her, og det er egentlig veldig sjeldent. Alle snakker om det, og særlig den koldprensende er veldig sjeldent. Tenk. Ja, beneficiale kontrollstudier har visst at det er gode kvaliteter med denne oljen. Hva synes du om det? Det har å gjøre med at det ikke er noen kjemister som gjør disse kliniske prøvene. Jeg tror ikke at canola-ol er spesiell. Jeg vil si at i Amerika blir canola-ol spesiellt. Det kommer fra dette rassio-ideet. Og forståelsen om at omega-3 er bedre enn omega-6- Og faktisk er det ikke heiltigere, og i faktisk er det mindre unnært, ikke ordentlig forstått av dietitier eller doktorer som gjør disse kliniske utføringene. Så kliniske utføringer er ikke gjort rett. De er for korte, og de kontrollerer ikke de basalte dietene på rett sted. Så utføringene er ufattelige, og de ser ikke på virkelige utgifter. De ser på surrogatmarker for infektskap som ikke er relevant. Det er mye forskning som jeg må innføre for å forklare alt dette. Det er sikkert ikke rett for en podcast, men siden er at canola-oljen er dårligere å kjøpe med. Så selv om du får det koldt, kjøp det sikkert ikke med. Det er egentlig ikke nødvendig. Du kan få Omega 3 fra mat, du kan få Omega 3 fra hele mat, og det blir mye bedre enn koldt presset canola-olje. Du kan få det fra walnuts, du kan få det fra fisk, sushis særlig, fordi du ikke kører det. Noen slags mat som har mye omega-3, bør ikke køres for mye, for å presere omega-3, fordi omega-3 er mer unnært enn omega-6, som vi snakket om tidligere. Så det er derfor det er så viktig for kemister å være en del av samtalen. Men nå er det bare dietitere og doktorer. Og jeg har bakgrunnen. Vi har ikke snakket om dette, men før jeg gikk til sjøskole, var jeg faktisk biokemister. Så det er derfor jeg forstår dette, og hvorfor jeg liker å prøve å forstå hva det betyr for vår helse. Fordi doktorer forstår ikke det. De blir ikke lært dette. Så de forstår ikke helt den viktigste aspekten av dette, som er kemisk. Jeg må bare se på det her. Kontrollstudiene som har viset beneficiale utgifter, som bedre insulin-sensitivitet, redusert LDL og redusert kolesterol, vi kan ikke løpe på disse menneskelige randomiserte kontrolltrialene. Er det ikke sånn? Så det er sannsynligvis det viktigste vi skal snakke om. Og vi kjøper rett inn i kolesterolet. I Deep Nutrition snakker jeg om at kolesterol ikke er grunnen til hjertestak. Og å forbedre kolesterolet, gjør ikke at hjertestakene blir forvandlet. Dette har vært viset i mange studier som blir ignorert og forlatt av folk med forholdsforskninger. Så ideen om at en vannolje kan redde kolesterolet, er sant. Det kan det faktisk, men det er ikke bra. Redding kolesterolet med vannoljer gjør oss mindre sjelvfri. Det er en helt annen diskusjon, men kolesterol er en nutrien. Doktorer glemmer dette. Vi lærte at kolesterol er et byggeblikk for testosteron, sexhormoner, steroider, estrogen, progesteron, og hormoner vi trenger for å være fri og for å være fri i vår jule. Vi vil fortsatt holde på med de små delene når vi blir eldre, som min. Vi trenger hver lille bit av estrogen og progesteron. Og hvis vår kolesterolnivå er lå, kan våre kroppene ikke gjøre det samme. Det er bare en basert fysiologi som doktorer lurer på, men vi glemmer det, fordi vi alltid hører denne messingen, at det er en løgn at kolesterol er skjedd av hjertetak. Det er en av de trappene, at det forandrer vår forskning. Hvis vi vet at kolesterol er bra, og at det var en løgn at kolesterol skaper hjertestøtte, så når vi ser studier som viser at kanola-olje sørger kolesterol, så vet vi at det er en bevegelse for å stå bort fra kanola. Men vi vet ikke. Vi tenker at det er fornøyd. Nå er jeg fornøyd. Nei. Og så er det også dårlig å forstå det. Det gjør at folk bare går tilbake til det de hører mest ofte, som er status quo, som er messagen som gjør at alle er syke. «Gjør mer av disse oljene, særlig kanolaol, og forhånd.» Ja, exakt. Men litt tilbake til Omega 3. Hva med fiskol? Omega 3 fiskol. Så hvis du tar det til å gjøre ratioen mellom 6 og 3 bedre, det vil bare maskere et stort problem? Ja, Ja, det vet jeg. Først og fremst må vi snakke om fiskolene. Våre kroer er laget av kjemikalier, og det hjelper å forstå den fundamentale kjemikalien. Fiskolene er veldig, veldig unnært. Det er så unnært. at etter omkring 30 dager i en kapsle, kan det deteriorere og ha toksiner i det. Så når du kjøper dine fiskoler, er det allerede galt. Omega-3-et du ønsket er ikke der, og i stedet er det toksiner i det nå. Så vi må være veldig forsiktige om vi vil supplementere. Vi kan snakke om om vi egentlig vil supplementere. Kanskje noen mennesker gjør det. Mest mennesker kanskje ikke. Men hvis vi ønsker å supplementere, må vi være veldig forsiktige med den slags fiskol vi får. På min website, og kanskje vi bør linke til dette hvis du har show notes, har jeg en artikkel som sier hvordan man kan fortelle om fiskolet ditt er verdt å kjøpe, eller om det bare er en masse toksisk stoff. Det har å gjøre med hvordan det blir prosessert. Så jeg rekommender ikke fiskeol uten mye diskusjon og bevaring først. Ok, det er fint å vite. Vi vil sikre at vi tar dette i podcast-kurset så vi kan lese dine studier om det også. Men kan vi gå litt videre og snakke om mitokondrien? Hva er deres mål? Og hvordan er de effektivt tilbakegjort til for eksempel kreftslipp? Dette er et område som jeg går inn i i stor detalj i boken «The Fat Burn Fix». Det var alt om, da jeg gjorde forskningen for denne boken, at jeg lærte at det uansett unsaturerte fattige acider. - som faktisk utstyrer disse lille tingene i cellene som er mittokondrier. Hvorfor er det så viktig? Mittokondrien produserer energi for cellene våre. De er som lille kraftpakker i cellene våre. I alle celler. I nesten alle celler i kroppen vår. har mitokondrien, og det er der det får sin energi fra. Det er noen celler som ikke liker røde blodceller. Men for at cellene våre kan overleve, trenger de en hel mitokondrien for å produsere sin energi, og den kinden energi, hvis du er i sport, du har sikkert hørt om dette som heter ATP. Så det er den kinden energi som mitokondrien produserer. Og de må, slik som generatører som vi bruker til å skabe elektrisitet, som fjeller vår kraftgridd, Dette generatørene må bruke en slags kjøl. De må bruke noe. De bør ikke bruke kjøl, de bør ikke bruke olje, de bør bruke fett, eller de bør bruke sukker, eller de bør bruke protein. De kan også bruke alkohol, men de må bruke kjøl. Alle disse ulike kjølene er laget av ulike kemikalier. Noen av disse kemikaliene er det at mitokondrien er helt ok med. Men det er noen av disse kjemikalene som mitokondrien ikke kan handle, og som absolutt vil bli utvandret, hvis de må bruke dem. Og vet du hva de er? Det er de fattige acidene vi har snakket om i sølvsaker. De polyunsaturerte fattige acidene. Og det er derfor at å vite hvor mye av det som er i kroppen din, nå, versus historisk, faktisk betyr. For nå er prosenten i kroppen vårt fatt noe mellom, kanskje en lås side, 10, og noen har 40%. Og historisk var det mellom 1 og 5%, slik som det var i vår diet. Så nå gir vi vår mitokondria kanskje 10 ganger, 20 ganger, kanskje 40 ganger. så mye av denne kjødene som aldri før, og denne kjødene er dårlig for dem. Så aldri før har mitokondrien vært forstått til å bruke så mye av disse unsaturerte fattige assidene. Så nå, hvorfor er det så viktig? Nå, de kan ikke produsere energi. De kan ikke. De kan ikke produsere energi. Og det begynner å dyrke mitokondrien. Er dette noe teoretisk idé jeg har, at disse ølene forstyrrer mitokondrien? Nei. Det er mange studier. som viser at når man føder disse ting til dyr, så begynner mitokondrien å malfunksjere. De begynner å utvikle et sign for metabolisk sykdom som kalles insulinresistans. Disse oljene skaper insulinresistens. Hva er det? De skaper insulinresistens ved å drede vår mitokondri. Og de skaper insulinresistens ved å drede vår mitokondri, og dette skaper diabetes. Så insulinresistens er begynnelsen av diabetes. Insulinresistens er det metaboliske problemet som gjør at folk overgår. Det gjør at folk føler seg hungrige hele tiden. Insulinresistens gjør det. Jeg vet at jeg sliter ut mange ord, og det er derfor jeg liker å si at hvis dette er interessant, så gjør det mye mening når du faktisk leser det fra en bok fra kveld til kveld om det. For du You really need to. This is so many new concepts, and it's just a completely different way of talking about the problem than what we're talking about now. But what we're doing now isn't working. What we're doing now is we're treating insulin resistance and diabetes with more insulin and drugs, and it's not getting at the root cause of the problem, which is all these polyunsaturates in our body fat that we have to clean those out, and then we have to start losing our fear of cholesterol so that we can eat butter and we can eat foods that will raise our cholesterol levels så vi kan bli sjelvmenneskelig igjen. Det er en stor del av det. Ja, og konsekvenserne som også kommer fra fattene, og det funksjonelle mitokondrien etter en tid, skaper kreftsgjeng, og det skaper hundrehormoner til å stå og snakke hele tiden. Og faktisk er samfunnet bygget rundt det også. Absolutt, ja. Da jeg var i 70-tallet, hadde vi ikke snakkbrekker på skolen. Vi var fint. Vi hadde det annerledes. Vi hadde å gå ut og spille brekk. Det var en slags recess. Lærerne fikk en brekk fra eleverne. Vi var veldig ute. Vi rann rundt. Vi skulle gå ut i regn. Vi skulle gå ut i snø. Det var normalt. Men nå er barn så friske at de ikke kan gjøre de slags ting som vanlige barn kunne gjøre før de fikk olje i maten. Og skoler må nå føre dem hver 2-3 uker, eller de begynner å bremse mentalt. De beveger seg til å forbedre fordi de ikke får energi fra kroppen. De trenger energi fra maten. They need sugar. And this is why it's a little bit dangerous to just... "Sugaret er problemet. Vi må bare få sugar ut av dietene, og alt andre vil være ok." Vi ønsker sugar. Vi trenger sugar. I en utrolig måte. Og det er problemet. Jeg sier ikke at sugar er bra for oss. Når vi er ukyldige, må vi bruke foder med karbohydrater, som biner og veg. Jeg skulle ikke få sugar fra sugarete foder. Men å være helt keto kan ikke være bra for folk når de er insulinresistente, fordi de trenger mer sukker i blodstreamen. Det er litt komplikert, men du kan forstå at hvis vi snakker om at kroppsskatten nå ikke fungerer, det dømmer mitochondrien, cellene trenger en annen kjøle, og de har valg. Jeg sa tidligere at cellene kan få energi fra ting som alkohol, de kan få det fra sukker, de kan even få det fra muskelprotein og kroppsskatt, og kroppsskatt i våre foder. Så de har en annen valg for hva de kan bruke, uten kroppsskatt mellom spiser. Hvis kroppsskatten ikke fungerer, ikke gir dem energi, så har vi blodsukker. Så cellene bruker sukker. Og det er er problemet som skaper diabetes og obesitet. Fakt at cellene våre trenger denne sukker. Fordi det gjør oss kjede. Det gjør oss kjede, det gjør oss spise. Så det veldig ulike med fatburnfixen enn alle andre bøker om keto eller lå karb, er at jeg ikke sier at folk skal kutte deres karb så snart. Jeg sier at du kanskje må ha å kutte dine karb snart, fordi kroppen din faktisk trenger noen. right now. But don't get it from sugar, don't get it from cookies and bread, get it from whole foods, like, you know, especially beans and some of the starchy vegetables, cooked carrots, nuts are a very good source, nut butters have some carbohydrates, and fruits of course, because fruits, when you eat them with Ja, de er bra. Bærer og meloner er de beste fordi de kommer i vår blodstrøm langsiktig, og de spiker ikke blodssyklen veldig mye, og de spiker ikke insulinet heller. Det er ikke så mye at bananer er dårlige, det er bare at en bana har en stor del sykkelse. Det er ca. 30 gram sykkel i én enkel bana, og vi tenker på å spise hele bananen. Men bærer kommer i lille, små bærer, og du kan ha 4-5 i en salat, og det vil gjøre salaten din gøy. Du kan putte det i yoghurt, og eller kanskje fem er for lenge, men 10 eller 20, og du får ikke mye sukker, men bare en liten bit, og fordi alle de andre fiskene i ditt hud samtidig, det vil ikke spike ditt blodsukker. Så du får bare en liten bit av denne sukker, dribbling inn i cellene, bare en liten bit, for å gi dem bare en liten bit av den sukker de virkelig trenger. for energi, når din kroppsfatt er ikke helst. La oss snakke litt mer om seetøyene og effektene på kroppen. Vi har snakket om vekt, vi har snakket om fatter i organene, inflammation, oksidasjon. Kan vi snakke litt om oksidasjon og fri radikals? Ja, så faktisk er oksidasjon den kjemikale termen, men det er den veldig viktigste termen til å forstå. Hvis du vil vite - for å forstå hva som skjer i kroppene i dag fra vannmiddel. Så oksidanskap betyr at det brenner, det reagerer med oksygen. Det gjør det på en måte som ikke er under vår kontroll. Det er en kaotisk reaksjon. Det skaper kaos i cellene våre. Dette er hvorfor vi får inflammation. Inflammasjon er faktisk kjemikalkaos. Ingen i cellen kan fungere rett. Det er som å ha en liten liten fjern inni cellen. Det forstyrrer funksjonen i cellen. Hva betyr det? Det betyr at vi vil oppleve inflammasjonskropp. Når vi har inflammasjon i skinen, kan vi forstå svær akne, kan vi forstå psoriasis, kan vi forstå eczema. Når vi har inflammation i livet, kan vi forstå fattig livet, kan vi forstå cirrosis. Når vi har inflammation i hjertet kan vi forstå kjærlige smerter, kan vi forstå degenerative smerter som demensia. Så det er nesten ingenting. Hver problem som folk har med sin helse, er gjennom oksidanser på grunnen. Det er ikke bare vannoljer som kan skade dette. Smok kan også skade oksidanser. Og ikke bare å ha nok nutrisjon i kroppen kan skade oksidanser. Jeg sier ikke alle vannoljer, men mange av dem er det. Mest av de problemer vi har kommer utenfor vår diet. Denne dieten er så dårlig generelt. Sederøyler er en stor del av det. Det er den fattige delen. Men mye av proteinet vi spiser er dårlig. Og mye av karbohydrater vi spiser er dårlig. For når vi lever på utførte mat, hva er et utført mat egentlig? Det er noe vi ikke snakker om veldig intelligent, tror jeg. Dette er noe jeg ville snakke om i Deep Nutrition. Dette er et tema fra den andre boken jeg skrev først. Deep Nutrition. Utførte mat, vi snakker om dem... i en dum måte. Vi skal snakke om deres grunner. Grunnerne i prosessfodder er vegetarbeider, forfintet fløyre og sukker og prosessproteiner. Når man ser på høstfod, så er vi egentlig spiser så dårlig at vi spiser høstfod som vi spiser høster. Vi burde ikke spise høstfod som er drygt. Men hvis man ser på høstfod-ingredienser, så ser man samme ingredienser i mange av de prosessfodene man spiser. Se på kjøkkenstallskjelvene også. Mange av de friske matene, de kommer til å ha vegetarbeider, de kommer til å ha prosessproteiner, som soyprotein, isolate, eller vegetarprotein, teksturert vegetarprotein. Det er en vanlig ingrediens i mange Det er en grunn til kjøtt og kattfodder. Så er det også fløyene, som maltodextrin og de finne fløyene vi tar på oss. Vi tar pasta-diskene ut av dem. Vi tar alle de kjøttfoddene, de er klar til å spise, og de er mikrofosfødder. De er laget med de samme tre ingrediensene. Og disse tre ingrediensene er de definerte funksjonene av et prosessvært mat. Det prosessvært vegetarbeid, det prosessvært karbohydrat og det prosessvært proteiner og støtter. Og disse tingene i dietet gir oss veldig lite nutrisjon. For nesten alt de er, er makronutrienter. De er bare fatt, protein eller karbohydrat. Når vi spiser kjøtt, får vi alle aminoasidene vi trenger, Vi får ikke det nødvendigvis fra sojaproteinproduktene, men vi får mineraler og vitaminer. Vi får ting som kohlen og lecithin og andre mindre nutrimenter som gjør at en cell lever. Våre celler trenger så mange ulike kjemikalier for å leve. Men når vi fødder dem disse tre kategoriene av kjemikaler, proteiner, prosessfatt, prosesskarbohydrater, de får ikke alle de andre kategoriene av kjemikaler de trenger for å leve og være helse. Og det er det prosessfod er. Det er bare noen av kjemikalerene vi trenger. Det holder oss levende, men vi er alltid kjede fordi vi ikke er nødvendige, og for grunnen til at vi snakket om mitokondrien, Vi kan ikke være fysisk helse. Dette er ikke teoretisk. Det er så mange studier som viser at jo mer folk spiser fast og prosessfod, jo mer sykdommer de har på alle alder. Det er bare at vi slik at vi slik at vi slik gjør oss syke av disse prosessfodene. Men du må få bort alle dem om du vil være sann. Jeg prøver bare å hjelpe folk å forstå det og bli skuffet over det kjemiske. Men, Dr. Kate, det er ikke så lent at vi blir syk. Jeg tror det er ganske snabbt. Det er ikke så mange decennier siden vi var mye mer høyere enn vi er i dag. Så dette er ganske snabbt. Spedende opp. Spedende opp. Men tilbake til høyheden og disse vegetar- og vannolene. Fordi... Når vi stoppet, Monika og jeg, vi stoppet seadoilene da vi ble nærmere av dette et par år siden, og Vår skinn og solen er bare fantastiske. Vi er så mye mer glad i solen. Skinen kan ta mer sol uten veganske oljer. Er dette sant, eller er dette bare anekdotalt? Det er både. Det er anekdotalt og sant. Det er en grunn for det. Og grunnen har å gjøre med at... Polyunsaturerte øyne bør ikke være opptatt av lyd. Du kan lese det på en botte. "Kjenn deg i en kjærlig, mørk sted." Men når du spiser disse polyunsaturerte øyne, så består vi dem i fettet. Hvor er kroppsskivetet? Det er rett under skinen vår. Så UV-lyten som penetrerer til de dypere lagerene av skinen, og det gjør det når solen er sterk, begynner å vende disse oljene inn i toksiner i skinen vår. Og det er derfor skinen vår blir rød. Det er fra inflammation. Toksinerne gjør at inflammationen gjør at skinen vår blir rød, og gjør at vi har smerte som om vi var borte. Men det skjer ikke når vi ikke har så mye av den polyunsaturerte fatt. i vår diet eller i vårt kjøtt. Så i stedet for å bruke, i stedet for å bli inflert, kan vi få tann. Noen av oss kan ikke få tann så enkelt som andre, men du kan i alle fall vende på din naturlige sunnskrin, som er å få tann. Vi har også fått en spørsmål fra noen av lærere. De spør om repsid-olet som brukes i fasialkremer. Det er ikke noe bra ide. Hva er din tanke på det? Det er ikke så dårlig å spise det, for det kommer ikke inn i kroppen. Når det kommer inn i kroppen, vil det egentlig nødvendigvis nødvende skjermen? Jeg vet ikke. Du kan forstå at det kan hjelpe hvis du er veldig, veldig metabolisk syk, og du har så dårlig kjærlighet at kroppen ikke kan... å holde de fattige acidene der de må være. Det er en annen del av grunnen til at dette er komplikert. Det er en slik kanskje at noen mennesker kan se en tilgjengelighet fra å legge det på skjermen deres. Men for de fleste mennesker vil det ikke hjelpe. De er ikke dårlige, men det er bedre å bruke en mer naturlig fatt, som noe basert på etalofat, eller olje, eller kokonål, de naturlige tingene som folk brukte. Folk i Afrika brukte å putte smør på sin hund. De brukte smør. De brukte smør og de gjør det som om det var deres egen make-up. De mixet smør med en rød slags kledd som kalles oker. og de kodet det over hele skjermen. Hvis du ser på bilder av Maasai, så har de denne kjærlige uniforme skjermen, den er så kjærlig rød, litt rød brun. Det kommer fra denne miksjonen, som er svært å fortelle. Noen ganger er det deres naturlige høyre, fordi de forstyrrer det for å matche deres naturlige høyre. De kan kontrollere høyren. Men det var en tradisjonal slags make-up som kvinner kom opp med. Hva med sødeolene i supplementer? Så mange av dem har det som en ingrediens. Skal vi stå bort fra dem også? Hvis du mener blakseedol eller noe sånt, hvor det er forholdet til å få disse unsaturerte fattige acidene, så vil jeg definitivt stå bort. For den samme grunnen jeg rekommender å stå bort fra fiskol, det er ikke nødvendigvis stabil. Og du får mer enn nok allerede i din diet. Det er vanskelig å forhåpe dem. Vi får allerede for mye. Så hvis du har noen supplement, få en annen. Hormonterapi er veldig populært i dag, særlig bioidentikalt. Jeg har bare utviklet at i progesteronet jeg bruker, er det seetøy i det. Så jeg har funnet en ny brand jeg kan forandre til. Kan du gjøre det samme? Ja, hvis jeg hadde noen som hadde seetøy i det, ja, absolutt. Jeg skulle, om mulig, sikkert. En annen spørsmål om oljer som sesameol, hempol, og selvsagt valnetol. Blakseedol, vil du bruke disse for å fryse eller for salater? Ja, så det er jeg ikke helt sikker på. Jeg er ikke nok kjennelig for det. Det er annerledes enn make-up. De forskjellige er at vi vil at progesteronen kommer inn i vårt kropp. And so that the vehicle there, they call it a vehicle, there's the active ingredient and the vehicle, the thing that delivers it, that it's mixed with, to deliver it into your body. It may be that it was more effective to have like a polyunsaturated fat mixed in with progesterone or estrogen. I just don't know. So there may be a pharmacology, that's more a better question for a pharmacologist actually, than me. And the amount would be pretty minimal. So I would say if that's You absolutely have to have that in there for it to work functionally as a drug, then it's going to be minimal and not worry about it. Thank you very much. I just wonder about sesame oil, hemp oil, walnut oil. Many questions about these two. Could we use them for salad dressing? Are they as bad as the other ones? I use them myself, and I do it because of the way that they taste. They are very delicious. And Noen er ikke så dårlige som andre, så de er ikke alle samme. Sesame-olje er annerledes enn hent, og det var en annen du nevnte. Walnut. La oss begynne med sesame. Sesame-seedene har blitt bredd i mange tusen år, og de er ok å kjøpe med i veldig korte tider. fordi de har så mange antioksidanser. Det har å gjøre med at de leter av oljen lett. Sesameoljen er veldig kjøtt. Den er ikke prosessert samme måte som rødseedoljen og sojaoljen er prosessert. Den retingerer antioksidansene og vitaminer og mineraler. Det er en nutrisjøs mat. Jeg kører ikke med den hver dag. Det er bare for en smak, når jeg ønsker den spesielle smaken du får fra den. Og det er slik jeg kan svare på samme spørsmål med meletøy også. Nå, hent, hentseider, jeg vil si, hentharts faktisk, du kan bruke dem som mat. Jeg rekommender ikke å bruke hentøy som en supplement, fordi det er ikke noe, det er ikke kulturelt veldig tradisjonelt. Vi har ikke brukt dette. Det har ikke blitt brød, jeg tror ikke, lenge nok til å ha vært optimert på en måte som sesame var. Og melkøy, du er bedre til å spise melkøy, virkelig. Jeg gjør, du vet, jeg mener, du kan bare spise melkøy på salaten din, hvis du vil ha den smaken. Men siden du nevnte antikorreksenter og sesameøy, Do you think if we stopped eating the seed oils, we would not need any supplements like antioxidants either? Right. Well, I mean, we would need vitamin E. You can't help it. If you stop eating seed oils and you start eating whole foods, you're going to get antioxidants. Så de antioksidansene, vi trenger dem. Vi trenger dem for når vi kører, fordi antioksidansene i oljevål, de styrer oljevålet, og de styrer maten. Så antioksidansene kan styrke maten, Det er ulike typer av antioksidanser, er det jeg kommer til å si her. Det er antioksidanser som er vitaminer, det er antioksidanser som våre kroppene gjør, og det er antioksidanser som er i planter, som mange mennesker supplementerer med, men de gjør ikke noe bra som supplement. Mange av de fytokemikalene og ting som folk snakker om, som pyknogenol, resveratrol, børsbarkol, og mange av disse, de gjør ikke noe bra for... for våre kropp. Vi trenger dem ikke. Våre liver må faktisk forhåpe dem, fordi de er uansett. Det er godt å vite. Det er veldig godt å vite, fordi denne industrien er en helt annen kjepte. Ja, det er det. Og det er trist at de ikke involverer kjemister i disse diskusjonene og når de gjør studier. Og det er jo faktisk noen som ikke vil vite sannheten, fordi de ønsker at supplementet deres ser ut bra ut. Vi må nå spørre deg, Kate, og fortell oss om de fattene du bruker, for å ikke forstå oss alle. Hvilke fatt er det som er veldig bra å bruke? Mine favoritter er smør, oljeolje. Jeg liker pinatolje. Mange mennesker tror at det er problemer med det, men jeg vil ikke tilføye det. Vi kan gå til hvorfor hvis du er bekymret. Hvorfor? Ja, sånn som sesameol. Det har blitt brukt for et langt tid, og det gjelder oljen lett, og det må ikke være refint. Nå, jeg rekommender ikke å bruke refint peanutol, det kjøpte. Jeg bruker peanutol som smaker som peanuts. Det er fordi det har de samme antioksidansene som ved å kjøpe med det, og det ikke blir så oksidert som vegetabelsedet. Og fordi det har en delisk smak. Så ja, jeg bruker det, igjen, ikke som sesameol, jeg mener, som sesameol, jeg skal ikke bruke det hver dag, men et par ganger i uken. Jeg vil ha noe som har den asianske smaken profilen. Veldig godt. Og hva om kokonål, avokado-ol? Bruker du det til å merre? Ja, så bruker jeg kokonål noen ganger også når jeg vil ha den asianske smaken, ikke sant? Jeg bruker ikke kokonål til å gjøre mediterransefod, ikke sant? Det er mange kjøkkenbøker der ute, at de egentlig gjør alt med kokosol, selv om det ikke har de andre asianske ingrediensene i det. Det gjør ikke noe for meg. Så jeg bruker det ofte. Jeg liker ikke smaken av alvor. Jeg bruker ikke det til å lage pasta-sauce med, eller suppe som ikke er asianske med. Men du kan sikkert gjøre det hvis du liker det. Avokado-ol er absolutt fint når det ikke er refint. Jeg ville ikke ha det når det er refint. De fleste av dem er refint, og det har en veldig stor smak. Det er ikke en tradisjonel olje, så jeg bruker det ikke selv. Men hvis du liker det, gå for det. Hvis du liker det når det er unrefinert i denne større smaken, så kan du definitivt bruke det. Selv om det er refinert, er det fortsatt bedre for deg enn de seetøyene. Ok, ok. Dette har vært veldig fint. Og til å samle alt dette opp, kan vi gå gjennom dine fem steder i fatburn-fixen, bare for å samle opp alt vi har snakket om? Så vi blir virkelig helte. Absolutt. Ja, så det første steppet er å forhåpe seg fra sødeol. Stor utfordring. Og faktisk, det eneste steppet, om det er det eneste du gjør, det vil få deg 80% av veien til å være sød i slutten. Og det andre stedet er å forhåpe seg fra de emte kaloriene, refinert sugere og fløyre. Gjør søde, fullfungerende karbohydrater. Og ikke spise for mye av ting som... Even fruit. And potatoes, right? That's a whole food. And then, let's see, I'm trying to remember now, since I wrote this book five, six years ago. Exactly, what's number three? I think number three might be drink water or seek salt. Salt, I think it's salt. Yes, okay, yes. Salt doesn't cause hypertension. That's a myth. I explain why in the book. And then the next thing is water, I believe. And that's mostly because, you know, a lot of people have weight, And then the last one is smart supplementation. And that's where I talk about getting your vitamins and minerals. Those are important to supplement with. Fordi det er veldig vanskelig å få dem alle i vårt nære moderne diet. Og andre slags supplementer er veldig spørsmålige i min mening. Og jeg snakker om det i boken. Så når du snakker om smart supplementering, snakker du om fisk? Ja. real food? Well, actually, yes, there are some examples of things like Brazil nuts. If you want to get selenium in your diet, you just need to have a Brazil nut every few days, because they're so high in selenium. So there are real foods that are so good for us, you can actually use them as a supplement. But when I talk about smart supplementation, I just mean mostly getting supplements that are focusing on vitamins and minerals. Because They're not in our food supply. This has been a wonderful talk. We could talk forever, but in the end here, are you optimistic about the future? No, I'm realistic about the future. I think that it's going to take a lot before we can have a sunny, rosy outlook. We have a lot of work to do, and folks like you are... Takk for at du så på. Takk for at du så på! Men det er ikke håpløst, ikke sant? Jeg tror vi kan være realistiske, men ikke forlose oss selv i håpløshet. Ja, og det største problemet vi ser nå er at folk er veldig forfølgelige om alle de dietene, hvor de skal gå. Så igjen, kjærlighet er en så kraftig tool for å bli nærmere seg selv. Og Deep Nutrition, jeg skrev det for den grunnen, fordi det gjør at det skjer at Vi må ta høyere ansikt på hva våre foreldre gjorde. Det er svaret, og det vil slutte konfusjonen. Når du forstår det, når du forstår at vi hadde det hele forberedt 100 år siden, og da vi begynte å jobbe med prosessfodene i fodsupplyet, så ville folk selge dem, så vi hadde å løpe. Det er det som har skrevet konfusjonen. Takk, Dr. Kate Shanahan, for å ha med oss på podcasten vår. Jeg likte veldig godt å snakke med Dr. Kate Shanahan. Jeg synes tonen hennes og måten hun formidler kunnskap på gjør det litt mer forståelig, og igjen så sitter jeg igjen med nye tanker og nye ideer. Jeg synes jeg har lært så mye. Det er ikke fordømmende, det er inkluderende. Det er små endringer man kan ta fart på for å komme i gang hvis man har lyst til å endre og få det bedre med seg selv. Jeg liker nyansen hennes. Hun sier både ja og nei til spørsmålene våre, og forklarer også hvorfor hun mener både ja og nei. Når vi snakket om dette med supplementer, så er hun veldig åpen på at dette ikke er mitt felt, men jeg tror og jeg kan tenke både ja og nei der også. Og så likte jeg også veldig godt at hun inkluderte litt flere oljer. Det var jo veldig gøy. Jeg elsker sesamolje og stek i når jeg skal lage litt mer internasjonale retter. Dere kjære lyttere som har fått en ny dose med det temaet vi brenner mest for, og har gjort det lenge, det er så interessant å lære mer. Hold ut, for vi skal bringe inn en norsk lege som dere kjenner. til å gå litt gjennom episoden, samtidig som han skal oppdatere det siste i en forskning som han selv ser på, nemlig Simen løset, vi skal ha han tilbake og da skal vi fortsette å snakke om dette og da blir det kanskje litt mer forståelig for dere også hvis dere synes mye av det hun snakket om var vanskelig Uansett så håper vi at dere har hatt en god opplevelse med Dr. Kate Jannehan og sjekk ut de linkene vi legger under i podcast-notene her fordi at du finner masse spennende lesesoff på hjemmesiden hennes og vi vil absolutt anbefale å lese bøkene hennes Hack it, track it! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.
Mentioned in the episode
Frøoljer
Frøoljer, som soyaolje, kornolje og canolaolje, er hovedtemaet i episoden. Dr. Shanahan hevder at de er skadelige for helsen på grunn av deres kjemiske sammensetning og umettede fettsyrer.
Vegetabilske oljer
Vegetabilske oljer blir ofte brukt i matlaging og prosessert mat. Dr. Shanahan argumenterer for at de kan være skadelige for helsen og bør unngås.
Ultraprosessert mat
Ultraprosessert mat, som inneholder frøoljer og andre usunne ingredienser, er en viktig faktor i å forverre helsen, ifølge Dr. Shanahan.
Inflammasjonsreaksjoner
Frøoljer bidrar til betennelse i kroppen, som kan føre til en rekke helseproblemer, fra hudsykdommer til hjertesykdommer.
Oksidasjon
Oksidasjon er en kjemisk prosess som kan skade cellene og føre til betennelse. Frøoljer er spesielt utsatt for oksidasjon.
Frie radikaler
Frie radikaler er ustabile molekyler som kan skade cellene og bidra til aldring og sykdom. Frøoljer kan føre til en økning i frie radikaler i kroppen.
Deep Nutrition
Dr. Shanahans første bok, Deep Nutrition, handler om å spise mat som er i samsvar med vår genetiske oppbygning og vår evolusjonære fortid.
The Fat Burn Fix
Dr. Shanahans andre bok, The Fat Burn Fix, fokuserer på å spise riktig for å gå ned i vekt og forbedre helsen.
Omega-3 fettsyrer
Omega-3 fettsyrer er viktige for helsen, men de kan bli oksidert når de konsumeres i store mengder.
Omega-6 fettsyrer
Omega-6 fettsyrer finnes i store mengder i frøoljer og kan være skadelige for helsen når de konsumeres i overskudd.
Mitokondrier
Mitokondrier er cellenes kraftverk og er avgjørende for energiproduksjon. Frøoljer kan skade mitokondriene og forstyrre energiomsetningen i cellene.
Insulinresistens
Insulinresistens er en tilstand der kroppen ikke reagerer normalt på insulin, noe som kan føre til diabetes.
Kolesterol
Kolesterol er en viktig komponent i celler og hormoner, og Dr. Shanahan argumenterer for at det ikke er skadelig for helsen.
Smør
Smør er en naturlig fettkilde som Dr. Shanahan anbefaler å bruke i stedet for frøoljer.
Olivenolje
Olivenolje er en annen sunn fettkilde som Dr. Shanahan anbefaler.
Pinjolje
Pinjolje er en type olje som Dr. Shanahan liker å bruke, selv om noen mennesker er bekymret for den.
Peanøttolje
Peanøttolje er en type olje som Dr. Shanahan bruker, men hun anbefaler å bruke den i små mengder.
Kokosolje
Kokosolje er en type olje som Dr. Shanahan bruker, men hun anbefaler å bruke den med måte.
Avokadoolje
Avokadoolje er en type olje som Dr. Shanahan liker å bruke, men hun anbefaler å bruke den i små mengder.
Sesamolje
Sesamolje er en type olje som Dr. Shanahan bruker, men hun anbefaler å bruke den med måte.
Hempolje
Hempolje er en type olje som Dr. Shanahan bruker, men hun anbefaler å bruke den med måte.
Valnøttolje
Valnøttolje er en type olje som Dr. Shanahan bruker, men hun anbefaler å bruke den med måte.
Antioksidanter
Antioksidanter er stoffer som beskytter cellene mot skade. Dr. Shanahan mener at vi får nok antioksidanter fra mat og at tilskudd er unødvendig.
Vitamin E
Vitamin E er en viktig antioksidant som vi trenger å få i oss gjennom mat eller tilskudd.
Bioidentisk hormonterapi
Bioidentisk hormonterapi er en form for hormonterapi som bruker naturlige hormoner.
Rutgers University
Rutgers University er et universitet i New Jersey, USA, der Dr. Shanahan studerte biologi.
Cornell University
Cornell University er et universitet i New York, USA, der Dr. Shanahan studerte biokjemi og genetikk.
Robert Wood Johnson Medical School
Robert Wood Johnson Medical School er en medisinsk skole i New Jersey, USA, der Dr. Shanahan studerte medisin.
Hawaii
Hawaii er en øygruppe i Stillehavet, USA, der Dr. Shanahan praktiserte medisin i over ti år.
Simen Løseth
Simen Løseth er en norsk ernæringspsykiater som har vært gjest på Biohacking Girls-podcasten.
Tulleken
Tulleken er en person som har skrevet om ultraprosessert mat.
Yale
Yale er et universitet i Connecticut, USA, som Dr. Shanahan nevner som et eksempel på en institusjon som prøver å sensurere hennes budskap.
Tufts
Tufts er et universitet i Massachusetts, USA, som Dr. Shanahan nevner som et eksempel på en institusjon som prøver å sensurere hennes budskap.
Participants
Host
Molika
Host
Allette
Guest
Dr. Kate Shanahan