Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Nå er det den tiden på året igjen, Monika, hvor vi skal stille klokken om til sommertid. Jeg skjønner ingenting av dette her, og nå har vi prøvd å sette oss litt inn i dette her. For hvert år kommer denne merkelige dagen, hvor vi og nesten hele Europa og nesten hele verden har bestemt seg at nå er det veldig bra at vi får en time ekstra lys på kvelden.
Så har vi denne tiden i syv måneder, før vi finner ut at nei, nå trenger vi en time ekstra søvn, og så stiller vi klokken tilbake. Dette skjer på høsten. Ja, du vet at jeg har jo nettopp vært i USA og fått allerede en liten forløper for vår egen sommerstilling.
Så en god huskeregel for hvilken vei vi stiller klokken er at vi alltid stiller den mot sommeren. Og i USA sier de da «spring forward» eller «fall back». Ja, veldig kult. Ja, men hvorfor har vi denne sommertiden egentlig? Tanken bak lå i at vi skulle få bedre utnyttelse og bruke dagen og lyset, fordi man ser hverandre bedre, man ser alt rundt seg.
Dette ble snakket om historisk i mange hundre år, men ideen ble først innført under Første verdenskrig i Tyskland i april 1916. Det skulle føre til energisparing, det var det man tenkte på da, at man skulle bruke mindre strøm.
men det har vel kanskje hatt mindre effekt på akkurat det. Jeg tror det har gjort en del studier på at det faktisk ikke har vært sånn veldig, kanskje på den tiden, men nå i våre dager så tror jeg, jeg tror faktisk de gjorde noen studier i USA på at det som skjedde var at folk brukte enda mer aircondition, så de gikk opp i opp, for dagen ble jo lenger. Ikke sant? Ja, men denne stillingen av klokken, den påvirker oss faktisk. En time fremme klokken, det gir en time med mindre søvn, og dette setter spor. Dette er en del av det vi har sett.
Dårligere søvn har en umiddelbar effekt på de kognitive egenskapene våre. Det påvirker både konsentrasjonen og hukommelsen vår, absolutt.
Ja, og som sagt så har jeg jo akkurat vært igjennom det når jeg var i USA og stilte klokken, og jeg fikk ikke så stor effekt av det, for jeg var jo på en måte litt jetlaget. Du hadde jo allerede stilt klokken din i mange timer. Ja, og det var en time mindre til jeg skulle komme tilbake, så den overgangen var egentlig ganske bra. Er det ikke sånn at du også er ute og reiser, at du merker, har du vært ute og reist akkurat i sommertidsinnstillingen av dette? Jeg har det, for det skjer akkurat det samme når vi reiser til Hawaii.
Så er det 12, og så blir det 11 på grunn av vi stiller til sommertiden. Men det jeg ikke skjønner, er hvorfor ikke alle kan stille på samme tid? Ja, det er helt enig. Vi må holde tungen så rett i munnen, Monika, med alle våre gjester, for hvor i verden de er akkurat i denne perioden.
Og særlig akkurat når vi har innstilling på tidene. Og du tror kanskje at en time ikke er så mye å tenke på, og det er jo faktisk ikke det. Det er 60 minutter. Men den ene timen skaper faktisk en del rot i døgnrytmen. Den indre klokken vår, som blant annet styrer utskillelse av alle hormoner våre, den styrer fordøyelsen vår, og flere prosesser i kroppen.
og det har faktisk gjort veldig mye studie på dette her, og i Norge har vi jo snakket om mange ganger at vi skal slutte med det men så tror jeg det er litt vanskelig med at nesten alle andre land gjør det, så er det ikke så lett for man ser jo faktisk at
Det er denne tidsforskjivningen, det er en stor økning i trafikkulykker, det er økning i hjertinfarkt og faktisk psykiatriske innleggelser etter denne tidsforskjivningen. Og så ser de også at mandag etter at man har gjort dette på lørdag til søndag, så er det flere arbeidsulykker som skjer da. Men heldigvis er det hvertfall fra lørdag til søndag midt på natten, så man har jo litt tid på å kunne ta seg inn her.
Velkommen til Biohacking Girls podcast. Ja, vi ønsker gjerne å hjelpe dere å komme gjennom denne tiden med sommertid, med noen gode hacks og ideer for å greie omstillingen på best mulig måte.
Ja, for vi har selvfølgelig hacks på dette også. Og det første hacket, det starter faktisk litt før, så det kan dere starte med når dere hører episoden. Det er å gå gradvis inn i denne stillingen av klokken. Bruk gjerne fire netter i forkant på å stille deg om. Da kan du ta 15 minutter av gangen, for da er det mye lettere for kroppen å forholde seg til det. Det er litt og litt, som alt mulig annet, så er du helt kvikk og rask på søndag morgen.
Nå regner vi med at dere som lytter på podcasten vår og kjenner dette med meg, at dere har gode kveldsrutiner etablert allerede. Og dersom du ikke har det, så er det kanskje fint å ta fatt på. Fordi nå er det viktigere enn normalt å holde på disse rutinene. For det vil hjelpe hjernen din å kjenne igjen den ideelle leggetiden din. Så spis middag på samme tid, og prøv å gjøre de samme aktivitetene på kvelden som du er vant til.
Ikke fall for fristelsen til å utsette og legge deg. Legg deg på samme tid. Kroppen vår er rett og slett etter vi er blitt vanedyr. Ja, vi er det. Spis smart og velg mat som gjør deg søvnig.
Sund mat er veldig nødvendig for god søvn, så ikke noe snacking denne dagen, og pass på at du stopper å spise tre timer før leggetid. Når jeg sier sund mat, så tenker jeg også på disse sunne karbohydratene som på kvelden, som gjør oss litt døsige. Det er veldig fint på lørdag.
Ja, og vi snakket om kveldsrutinene, men det å prøve å slappe litt av før du skal legge deg etter en av rutinene dine på kvelden, da handler det om å ro ned og senke hjerterytmen din, wind down, høre på litt musikk, for nå er det ekstra viktig å bare omfavne egenpleie og litt tid for seg selv og litt ro.
Og så kanskje du kan prøve å legge deg litt tidligere, for vi vet at den tiden som er mellom 10 og 12 eller 10 og 2, det er ofte da hvor vi får mest dyp søvn faktisk i løpet av natten. Denne restorative søvnen som bygger oss opp. Bruk heller en alarm denne dagen på kvelden for å få deg selv i seng litt tidligere, og morgenen vil våkne uansett.
Dette vil faktisk hjelpe deg med tidsforskjellen når mandag morgen kommer og du må opp og på jobb. Det er interessant for nå har vi lest søvn i så mange år, og det er helt klart at jeg har en stor bolk med dyp søvn før 12. Har du også det, Alette? Ja, helt klart. Selv om du blir fristet til å tenke at klokken er jo egentlig prikk, prikk, prikk,
Så ikke tenk på det. Fokusere på det tiden faktisk er. Det er nå som gjelder. Den mentale omstillingen er så viktig, sånn at du kommer inn i den nye tiden litt fortere. Så prøv å stille alle klokkene du har i huset, før du går og legger deg på lørdag kveld, og husk den i bilen også.
Der er jeg veldig nøye. Jeg må ha det stilt før jeg går og legger meg, for jeg orker ikke å våkne opp og få akkurat den tanken. Ja, men det er jo egentlig. Det er så mange som sier det langt ut i uken. Nei, still, og bare ikke tenk på heldigvis, så stiller jo de meste av klokkene våre nå seg selv, egentlig. Ja.
Så det er jo veldig greit. Jeg vet ikke om jeg synes det, så heldigvis liker jeg det manuelle. Jeg synes det blir alt for mye som bare skjer automatisk, som ikke har kontroll på dette. Ja, det kan du si. Det er helt klart. Men når du våkner da på søndag morgen og har gjort alle disse forberedelsene i forkant, så kom deg ut i soloppgangen. Da er du...
Veldig lurt å se morgenlyset. Selv om det ikke er sol, selv om det er snestorm på søndag, så går litt ut. For dette er så fint, for det lyset på morgenen vil justere døgnrytmen din. Den forteller kroppen akkurat hvor mye klokken er. Denne indre klokken vår som styrer både spising, soving og våkentid.
Så hvis du klarer, kom deg ut i, om det er sol, ja, er det ikke sol, så er det ikke det, men 10-15 minutter de første dagene etter sommertid for å få en litt lettere overgang. Øynene våre forteller jo kroppen da, som jeg sa, hvilken tid på døgnet det er, gjennom hvor mye blått lys vi blir utsatt for. Ja, og morgens er vi mest sensitive til akkurat dette, til det naturlige dagslyset.
Fordi at vi har nok blått lys gjennom hele dagen, så vi trenger å resette kroppens indre klokke.
Så tenk litt på det på kvelden også. Dette har dere hørt og snakket om før, men det er særlig akkurat nå i dette døgnet her, uten skjerm og blått lys, det er så fristende å stadig bare trekke frem telefonen ditt, eller se en episode på Netflix, eller sjekke noen mailer. Men prøv å legg det fra deg, det er jo bare akkurat i kveld. Se om du klarer det. Sommertid er jo perfekt for å legge bort all tech og sånne ting, sånn at man blir skikkelig god og trett på kvelden.
For en god nattssøvn kan bli resultat av det, så det ønsker vi også. Pass på at det er skikkelig mørkt på sovevannet ditt også. Kanskje du trenger en øyemaske. Ikke lure deg selv til å tro at du skal ligge i et lyst rom fordi vi fikk en ekstra time her nå. Ikke gjør det.
Og et annet hack som er ganske kult, er det å trene på morgenen kanskje etter dette. Dette kan hjelpe på at du føler deg mer energisk, vi får jo energi veldig ofte av denne treningen.
Og da kan du jo kombinere det med å være ute, så hva med en liten treningsøkt ute søndag morgen? Kan du bare flytte trampolinen ut i hagen eller ut på terassen, eller om du bare gjør noen squats eller kommer deg ut, bare gå i alle fall.
Vi liker jo også veldig godt å ta en kald dusj, ikke alltid, eller ta et kald bad, og særlig akkurat nå med denne tidsomstillingen. Så det er så sjokkerende systemet hormesis, altså en positiv stressor på kroppen med en kald dusj når du står opp,
Det vil gi deg masse energi og en skikkelig god anti-aging strategi. Når mandagen kommer, føler man seg veldig trett og litt uopplagt. Dette er for at du skal klare å komme deg gjennom dette uten for mye trøbbel. At vi skal unngå alle disse ulykkene vi hører kan skje på mandag.
Så treningen, den kalde dusjen og sånne ting, og noen får jo også veldig mye energi av å drikke kaffe. Hvis du føler deg litt groggy, så kanskje ta litt sterkere kaffe den morgenen, bare for å kvikke opp litt. Og akkurat det med kald dusj er jo også veldig registrerbart på HRV, sånn at når du har sovet dårlig i natt, eller kjenner at du er i ulag, så kan en dusj, særlig på garmen klokken, måle at det er en positiv stressår som utgår.
du øker kroppsbatteriet litt. Men det er ikke sånn akkurat på hverandre, men det er totalt på hverandre. Så den kaladusjonen der, akkurat i de tiderne hvor du er mer stresset, og det er større forandringer, er kanskje viktigere enn å alltid gjøre det bare eneste dag. Ja,
Men det er jo også veldig deilig at vi får den ekstra timen, selv om jeg egentlig ikke synes vi trenger det i Norge, for vi har jo så mye lys her om sommeren uansett, men det er veldig deilig på våren. Det er et skikkelig våretegn når det blir sånn kjempelyst på morgenen. Så bruk fordelene med dette, med at det er lyst, og vi har masse tilgang på aktivitet, og vi begynner å yre. Kom dere ut både morgen og kveld,
så lenge vi har muligheten det. Men bare ikke la dette bli sånn stress ting, dette er bare tips for at dette skal være lettere for dere, og litt gøy, og litt sånn hacks, og biohacking og alt dette her, så litt er helt greit. Det er ingen som må gjøre hele denne listen, men det er bare små tips.
Og nå er det jo litt mildere ute også, så nå kan man virkelig nyte det. Heike, du har holdt på med hele vinteren i minusgrader og boblejakke og bare tatt ned et bilvindue. Jeg må le av deg denne vinteren, Alette, for du har gjort helt crazy. Men jeg tenker på en annen ting som er litt fint. Starte denne sommertiden med å se etter våretegn. Du er klart at det på Østlandet, i motsetning til på Vestlandet der jeg kommer fra, så er det ikke så mange tidlige våretegn, men se etter blomster og se etter spirer og
Det å studere trærne, at det kommer noe grønt frem, høre fuglene som kvittrer, og være litt mer intuitivt et sted i naturen. Faktisk jobbe litt aktivt for å få de signalene inn. Det å stimulere sansene våre, kanskje det skjer noe med luktesansene dine, kanskje du synes det er annerledes å gå på asfalt, kanskje du til og med tør å ta av deg på beina og gå litt på gresset.
Nå fikk jeg helt vårepepp, Monika. Jeg begynte å visualisere alle de deilige tingene som kommer nå. Jeg føler at alle kjenner på det på denne tiden her, og den sommertiden er jo en sånn «yes, nå er vi der».
La oss bare være helt enige om at når våren kommer, så våkner vi til liv, og vi blir yre, og vi blir glad, og vi ser muligheter, og alle de nye blankearkene som skal fargelegges med masse nye opplevelser og drømmer. Vi håper nå at dere fikk litt pep, kanskje noen ting dere har lyst til å teste for å gå inn i dette med en biohackers briller på.
Så, ja, lykke til på lørdag. Ja, og send gjerne meldinger til oss hvis dere har noen andre gode forslag på hvordan man kan hekke sommertiden. Så ha en fin uke, og happy biohacking!