Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Ja, vi deler informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Keto-friendly, keto-bar, keto-chips, keto-snacks, keto-on-the-go. Her er det mye navn og like mange skjulte løgner. Det hørtes nesten litt godt ut, og jeg forstår at man blir ganske forvirret, for vi tror jo på alle overskriftene og på løftene, og vi tror ...
at noen andre der ute har tenkt hva som er bra for oss, og hva som er mindre bra for oss. I dag skal vi forklare dere forskjellen på hva en keto-diett, og hva det man omtaler som en sånn dirty keto-diett, er for noe. Jeg skal vise forskjellen på dette. Og husk at å gjøre dette på den riktige måten, det smaker faktisk supergodt, det er skikkelig digg mat.
Men likevel å gi deg alle helsefordelene og også hvorfor vi bør velge denne råvarebaserte keto-dietten og ikke den dirty. Ja, det er forskjell på clean keto og dirty keto. Det gjelder i forhold til vektnedgang, bekjempe sykdommer, diabetes, kreft og selv neurologiske lidelser.
Det er så mange studier nå og leger som støtter keto mange år etter at dette ble en trend. Så det er viktig å forstå forskjellene på det. Nemlig, ja. Keto er faktisk veldig helsefremmende, og det kan gi hjernen vår mer power. Det digger vi. Vi ønsker å være klare og opplagte.
Når vi følger en ketogen livsstil, vil vi bruke fett som brensel i stedet for glukose og sukker. For å komme inn i ketose må vi spise særdeles lite karbohydrater, og dette kan være forskjellig fra person til person hvor lite de må ned i faktisk, og vi må spise mer fett enn det vi er vant til. Mens proteininntaket har vi rimelig moderat.
Dette er litt individuelt, ja, og det er lurt å måle ketoner i starten for å finne ut om vi faktisk er i ketose eller ikke.
Ja, og mange av dere som lytter til oss nå tenker jo da mindre karbohydrater, men vi vet jo at mange har enten fulgt oss på podcasten, eller lest boken vår, eller sett alle Instagram-storyene våre, så dere vet hva vi mener når det gjelder carbs, men det er det, lavere med carbs. Og når man kommer dit, så vil også dette resultere i mindre cravings, altså vi demper sukkerbehovet vårt,
Vekten blir mer stabil, humøret kanskje også, og man går rundt og er mindre sulten. Så blir det også lettere å faste, og for noen å håndtere diabetes to symptomer. Men la deg ikke lure da, for det er så fort å gå i fellen og kjøre rett inn i dirty keto. For det du ikke vet bedre. Og vi pster tilbake de cravingsene dine, og kanskje til og med vektøkningen. Så hvis du er en av de,
som kjenner at «jeg er i paket og gjør alt det riktige», så hør på denne episoden i dag, som skal handle om akkurat det, at du har kanskje bare rett og slett blitt et offer for markedsføring. Nettopp, for det er nemlig, vi tenker at det er to tolkninger,
av denne måten å praktisere keto-livsstilen på. Det er ikke alltid så lett å forstå forskjellen, for vi blir bombardert med reklame og bars og produkter som skal være helt fantastiske, og det må vi bare være klar over, og det er det vi mener med denne dirty keton. Det er alle disse ferdige produktene som vi vil prøve å styre unna.
Ja, og hvis man tenker clean keto først da, for det er jo det morsomste å snakke om, synes vi. Den er råvarebasert keto, og på engelsk sier vi da clean keto. Og grunnen i det er at maten du spiser her er basert på rene, bare hør at det er så deilig å si det hos ordene, næringsnette matvarer, som setter fokus på både råvarer med kvalitet, og at man kan spore opprinnelsen til matvarene våre.
Denne tradisjonelle keto-dieten har blitt tolket på ganske mange måter siden det startet for langt over ti år siden og fått en del navn, men ren keto, sånn som meg og dette her fremme, er med fokus på måltidsplanlegging.
matlaging hjemme og forberedelser. For vi mener at den varianten er mye mer bærekraftig og langsiktig. Du klarer dieten din lengre hvis du holder deg til denne varianten. Og vi ønsker jo å lage maten fra bunnen. Selv om det kan være litt stresset, har mye å gjøre og kanskje til og med litt late, så finner vi gode former. Og vi kjøper råvarer av høy kvalitet, som økologiske varer, gressforet og gressferdig stiltekjøtt.
vildfisk, økologisk og keto-vennlige grønnsaker, oliven, og selvsagt organiske egg, og gjerne med en liten fjær på. Legg merke til at vi kaller det ikke diet, vi liker å kalle det livsstil, for dette er noe du skal jobbe med over tid, og det forandrer seg, sånn at det er ikke en diet med en endedato, dette er
vår livsstil. Hovedindelingen i dette med vår rene keto er 70% fett, 20% protein, 5% grønnsaker og 5% karbohydrater. Under disse 5% karbohydrater er det ting som nøtter, avokado og bær. Det var veldig bra at du sa det, for det er en veldig stor forvirring når vi sier karbohydrater. Folk tror kanskje fort at det er korn og brød, ikke sant?
Ja, ikke sant? Så det er ikke det vi mener, det vi mener da er disse andre tingene. Vi vil unngå prosessert mat. De karbohydratiske matvarene som vi gjerne vil unngå er ting som ris, korn, poteter, kaker, pasta og disse veldig sukkerholdige fruktene. Så dette er helt klart en livsstil som krever at du rydder opp og eliminerer
en del mat, men kroppen vil takke deg, og du kan navne på absolutt alt du putter i munnen. Det er ingen skjultingredienser her. Du har full kontroll og kan få bedre oversikt over hva du tåler og hva du ikke tåler. Ja, altså, det er så fantastisk hvis man kommer dit hen, at man starter en clean lifestyle-
Det er så viktig, fordi at jeg må bare si det, navnet Dirty Keto det vekker jo ikke akkurat så veldig gode assosiasjoner å gjøre. Nei, det er nesten litt deilig at det heter det. Men det har flere navn også. På engelsk er det jo Dirty eller Lazy Keto. Lazy? Ja, Lazy. Det er ingen av de to som er særlig heldige. Men på norsk så vil vi kanskje si enten prosessert eller hyperprosessert keto. Det
Det var i grunnen veldig mye lettere, Monika, da vi startet med dette her for en god stund tilbake. Da var ikke markedet overlesset av disse kjappe løsningene. Dette var lenge før matvaruprodusentene skjønte hvilken gulgruve som lå i å lave keto-ferdige produkter.
Ja, husker du hvordan vi pleide å sende bilder til hverandre av ting vi hadde testet, både når det gjaldt fettbombs og shaker, og disse kakene vi hadde i mikropelikonene. Ja, det hadde vi i mikropelikonene, det var kanskje ikke det heldigste heller, men det er masse proteinrike retter, og det ble jo masse eksperimentering, men det var jo fordi vi fant jo ikke de produktene på butikken, så vi har jo lært oss å lage det, og gjort mange feil, men det er bedre enn
enn å kjøpe de dårlige produktene som vi nå har lært og fanget opp hva vi ikke skal ha. For det fremdeles er maten som vi spiser på Clean Keto low carb og høy på fat, og det er noe på Dirty som man kan bli litt confused. Ja.
Her er det veldig lett å bli lurt. Det har vi full forståelse for. Hvis du for eksempel velger en ketoproteinbar, kan du fremdeles være en fatburner. Det er ikke sikkert du går ut av ketose av den grunnen. Du kan være i ketose, men du kan miste mange av nøkkelfaktorene ved dieten. Dette med vekttap og det å redusere risiko for en del sykdommer.
Det er fordi vi ikke tilfører kroppen tilstrekkelig med næring. Det er en veldig næringsfattig diet hvis du spiser disse ferdige produktene hele tiden. Hvis du har en CGM, en Controlled Glucose Monitor, og monitorerer blodsukkeret ditt, så er det ikke sikkert at det vil stige heller, eller ha effekt. Det er ikke så lett å vite det.
På en lazy keto-tiet spiser man mer prosessert mat, mer ferdig mat, og det passer for folk som ikke orker å lage så mye mat eller bruke tid på å preppe på kjøkkenet.
Et typisk eksempel på en sånn dirty keto som mange tyr til, og det kan man skjønne, det er for eksempel å gå på McDonalds og kjøpe cheeseburgers, dobbelt gjerne, men da selvfølgelig uten brød, for det vet jo de fleste at man ikke skal spise på ketodieten.
Men saken er at selv om en dobbeltburger med ost fra McDonalds vil passe inn i keto-makronene dine, siden det er 21 gram med fett og kun 3 gram netto carbs, så står det på hjemmesiden til McDonalds også, hvis du er enda mer research-orientert, der står det.
At det er 100% norsk kjøtt, det kan vi stole på, og det er de veldig stolte av. Det er noen turer som har vært leverandøren til McDonalds helt siden de åpnet de første restaurantene i Norge. Det er rundt 8000 storfødbønner.
som leverer norsk storfe til oss. Alle leveransene har full sporbarhet tilbake til bonden og gården. Og dette høres jo kjempefint ut, men det står ingenting om kjøttet er gressforet, hva slags kjøtt de bruker,
Eller er dette grønnvasking? Vi har jo hatt en episode om grønnvasking også. Jeg blir litt usikker når du leser det. Det høres veldig flott ut. De skriver heller ingenting om at de bruker planteoljer til stekingen. Du, Monika, har gjort litt research på hva de bruker i denne kjøttkvernen. Det var jo skulder, nakke, litt sånn benslinterer og forskjellige ting inni disse stekene.
Dette kjøttet som blir brukt i burgerne, selv om den er norsk, så ja, vi må være litt oppse. Ja, den går under dirty-kategorien, siden vi snakker om dirty versus clean her. For det er ikke akkurat indre for leen å spise en burger fra McDonalds. Og nettopp på grunn av de faktorene du nevner nå,
Så dette med gressforret, det kan godt være at de har vært ute og gresset en liten stund, men det er ikke sikkert at de er gressfinished, og det er de mest sannsynlig ikke. Kuna har nok i starten fått gress, og så har de blitt flyttet inn og fått mat bestående av korn, gress og mineraler og andre sånne type blandinger. Vi vet ikke hva. Men vi vet heller ikke om kjøtt inneholder antibiotika, hormoner og steroider.
Dette blir bare antakelser fra vår side, for det har vi ikke dokumentasjon på å si, men allikevel er det prosessert. Det er det. Og vi vet at det ikke er så på langt nær så næring tett som et stykke gressforet og gressferdig storfødkjøtt. For det gressforete storfødkjøttet inneholder faktisk opp til fem ganger så mye omega-3-fettsyre som kornforet, oksekjøtt og dobbelt så mye CLA-fettsyre.
CLA er konjurert linolsyre. Dette er en ingrediens som er kjent for å beskytte mot kreft, overvekt og diabetes. Den får du altså naturlig i et deilig stykke kjøtt. Så kanskje ikke kjøttet er av den beste kvaliteten, men greit nok. Men...
Det er jo en pris på dette her på McDonalds også, så det er jo en grunn for at det, ja. Men jeg var ikke helt klar over at det var så stor forskjell, altså fem ganger så mye omega-3-fettsirer når oksekjøttet er da gressforhått. Det er faktisk veldig mye i forhold til kornforhått. Faktisk veldig mye. Det har veldig mye å si. Jeg var heller ikke klar over at det var så ille, for jeg trodde at det var verre med fisken enn med kjøttet.
Men du, en ting er det kjøttet, Monika, men hva med den der den deilige, gule-orange osten som er oppå denne McEarn-burgeren? Ja, den der cheddarcheesen, ja. Jo, den har en helt egen blanding på McDonald's. 60% er da cheddarcheese, så du vet at den består av ost. Men de 40 resterende
prosentene er ingredienser, altså vann og salt og vete, de har mysepulver, smør og melkeproteiner, emulgator og ostesmak, fargetilsetningsstoffer. Så selv om du tenker at dette er keto med denne osteskiven oppå, så forstår det som dirty keto, der du får makronodiner med fette proteiner, men du får begrenset med mikronæringsstoffer som er næringen du trenger. Pluss
Ting du ikke vet, hva som er i disse tilsetningsstoffene. Nemlig, den prosesserte ketomaten har også generelt veldig mye mer sodium, så det er også greit å vite om man er sensitiv til salt. Du får i deg mer salt når du spiser maten som vi kaller lazy keto. Og ikke minst så har denne lazy keto-matvarene mye flere tilsetningsstoffer, og så har den færre makronutstyr.
enn som kroppen trenger veldig mye av. Makronæringsstoffene er mineraler og vitaminer fra plantenæringsstoffer som finnes i små mengder. Disse er svært viktige for at prosessene i kroppen skal skje og at kroppen skal fungere som den skal.
Om man ikke får i seg disse, kan det lede til at man ikke får til denne keto-dieten som vi så veldig gjerne vil. Kanskje går det fint en periode, men så kan du begynne å kjenne på symptomene igjen, og kanskje til og med vektøkning hvis du bare spiser lazy keto.
Husk på at vi trenger også de mikronæringsstoffene. Vi vet at en del fett som brukes når man prosesserer mat på keto er knyttet til betennelser, inflammasjon og sykdommer som både kreft, vi snakket om vekt og overvekt, hjert- og karsykdommer og diabetes. Og så ikke minst de tilsatte sukkerartene selv i ketovennlige gåsøyne matvarer her, kan
kan hindre deg i å nå målene dine, og den vil også kikke deg ut av ketose. Jeg kjenner at jeg blir nesten litt irritert når jeg ser ketoprodukter. Det produserer meg faktisk. Men det er det jeg mener, at vi var så heldige som hadde et liv før det, for vi har ikke blitt avhengig av de i hverdagen vår. Vi tenker ikke så mye at vi må ... Jeg synes ...
Det er vanskelig. Keto-bars, keto-bars overalt. Og en annen ting er at hvis du faller fra fristelsen og spiser mer dirty keto, så kan det hende at du ikke får deg alt av ingrediensene i mikronæringsstoffene som du trenger, som type kalsium, magnesium, zinc, hva er alle disse? Foliensyre, C-vitamin, D, K, alle disse vitaminene som vi kjenner. Så alt dette er jo også viktig, at du slipper den. Det er naturens multivitamin.
Helt riktig. Det beste er å få i seg mikronæringsstoffer fra mat, det vet vi. Det er nemlig gjort flere studier som tilsier at kroppen tar lettere opp disse stoffene fra mat enn fra tilskudd. Det sier seg nesten selv hvis vi tenker oss litt om. Selv om vi vet det, er det likevel flere ketoprodusenter og veiledere
som vi mener villeder oss skikkelig. Vi lever faktisk i en stressfull tid nå, med jobb og barn og plikter, samtidig som vi vil ha et mer bekvemmelig, og vi vil slippe å gjøre ekstra arbeid, som det å tilberede mat. Det er mange som synes det er kjedelig. Og da er det veldig lett å gå i hurtigmatfellen selv på keto.
Ja, og vi har jo mange tips her, men vi skal ikke ramse opp så mange, men hvis du koker litt grønnsaker og fryser dem ned i terninger, enten i en sånn isterningboks eller i små emballasjer og har tilgjengelige fryser, så skal du alltid ha noe tilgjengelig. For mange ganger så må vi spise på vei til og fra møter, og du har en full dag og du må pakke med deg noe du rekker ikke, og du vil kanskje ikke kjøpe mat på 7-Eleven eller den kaféen som ligger i gaten der du jobber.
Hvis man ikke har planlagt godt nok, så ender man opp i det vi kaller for en «food emergency», og den vil du aldri komme i. Vi vil ikke ha «food emergencies».
For det samfunnet vårt er lagt opp, så er de fleste av oss også blitt avhengig av den fastfood, sukkerholdige, stivlesholdige maten som ser så fristende ut, og så trigger hjernen vår. Jeg vet det, og vi alle er jo skapt sånn at vi ønsker tilfredsstillelse, vi ønsker disse comfortfoodene, vi ønsker å trøste oss med god mat.
Og vi sier til oss selv at vi fortjener noe godt hele tiden. Dette vet ketoprodusentene å utnytte. De lager derfor produkter som smaker godt og tilfredsstiller disse behovene våre, og mater og nører opp under disse behovene våre egentlig, selv om de er prosesserte og ketotilpasset. Og
De tar ikke alltid hensyn til at ingrediensene ikke er tilfredsstillende. De er så gode på å lure seg unna hva som skrives og ikke skrives utenpå produktene sine. Hverken prosesseringsmetode eller tilsetningsstoffer er naturlig for oss. Det betyr at disse hyperprosesserte produktene, vi kan vel nesten ikke kalle det mat lenger, Monika, de lever opp til sitt navn. De er «dirty».
Så bare husk på det nå du der hjemme, hvis du tenker at jeg er ikke akkurat keto, men jeg er low carb, jeg prøver å fokusere på å spise høyt med protein og øke fettnivået ned med carbs, så tenk på det at den barsen eller de små kakene du plukker opp, så det står keto-keto på,
De smaker godt, og de er praktiske, men det er faktisk en bearbeidet fastfood. Den trigger betennelsene dine og ernæringsmanglene, og egentlig når du ikke vektmålene dine av det. Nei, det gjør du absolutt ikke. Og ikke bare det, men dette vil også påvirke alt fra søvn din til treningsprestasjoner.
og til slutt din mentale helse. Plutselig er man tilbake der man var før man startet på denne keto-dieten. Man slutter, konkluderer med at dette var nok en diet som ikke funket i det hele tatt, og man er litt mer ned i kjelleren. Det kan derfor være lurt med veiledning å ha noen å snakke med, så man ikke går i alle disse matfellene når man starter med denne keto-livsstilen.
Det er alfa og mega. Hvis du ikke har råd til å ha en coaching, så søk det i en venn. For det nytter ikke bare å sitte på nett og google seg frem til et svar. Når man snakker om dirty keto, det er knyttet veldig opp til prosessert mat. Men det er faktisk en annen fallgrube som er minst like viktig, og det handler om vekt og muskelmasse.
Og særlig dette med vekt. Hvis du føler at du stagnerer, så kan det hende at din dirty keto-variant er at du spiser for mye melkeprodukter. Og vi vet ikke egentlig hvordan man reagerer på melkeprodukter i form av oster. Så du bare putter på carbsene dine og har fettet kilden som ost i stedet for oliven, olje og kokosfødt. Hvis du spiser for mye bacon, kan du til og med få produkter som margarine, som ikke er ekte smør. Mayonesen som også består av planteoljer.
og kjøttvarianter som vi har snakket om som er pre-packed, men poenget er at på den tallerkenen din, de måltiden du spiser, så er det for mye av disse andre råvarene, for mye ost, melkeprodukter, margarin, majones, og salser og aioli som liksom skal være keto da. Så det er faktisk, selv om det virker til synlattende keto, så er det også en dirty variant.
Men du, ja, Monika, apropos, gud så heldig vi har vært som har hatt hverandre her når vi har holdt på med dette. Så mye vi har kunnet oppklare for hverandre, og så mange spørsmål man har hatt, og hva du har kunnet spise som ikke har passet for meg, og det er veldig viktig med de
med de rundt seg når man skal holde på med dette her. Men du skulle høre, jeg har funnet noe da som har blitt min store opptur, hvordan jeg skal skje ut. Jeg har funnet et produkt, jeg skal dele dette på Instagram etterpå, den er dessverre tom, jeg spiste den helt opp. Men det er et kokosfett.
Og jeg vet ikke om jeg tar og kjøper mye av det. Jeg har kjøpt det nede i Spania da. Men det er rent kokosfett, ekologisk produkt, men det smaker som et nøttepålegg. Så når jeg har spist middagen min eller lunsjen min, og har lyst på å trenge mer fett for det at jeg har ikke spist nok, så kan jeg ta en og to og tre spiseskjer av den og få fettkjelen. Du kan ikke spise vanlig kokosfett, men denne kan du spise for den smaker som et pålegg.
Gud, det høres godt ut. 100% ren kokos. Det er fra Spana, det er vel? Det er. Beklager, så kan du ikke få smake, for den er tom. Den blir tom til frokost i dag. Ja, det unner jeg deg.
Det er klart smak betyr veldig mye, og vi ønsker at maten skal smake godt, både de saltevarene og de søte. Men selv om det som står på produktet virker troverdig, er det ikke sikkert det stemmer med ingrediensene, for her er det mye lurer i. Noen av disse ingrediensene kan trygge blodsukkeret og gi oss heftige blodsukkerspikes,
De vil altså sette deg ut av ketose hvis du har jobbet i herde for, og dette kan igjen føre til at vektpilen peker oppover. Så alt arbeidet du gjør kan være forjeves om du spiser produkter som ikke er ketovennlige. Noen produkter inneholder også veldig mye mer karbohydrater enn det man skulle tro, så her er det veldig lurt å lese på emballasjen og innhold.
Dette er skikkelig irriterende og missvisende. Jeg er jo, som du vet, en søt noe, så jeg liker søtt. Jeg vet at vi nevnte det tidligere at flere kunder som har gått på kurs hos oss har sverget til bars, og så spør de oss om råd. Og så er det nesten litt sånn felt å være så streng, men ...
Hvis det er sånn i starten at du skal legge om at du trenger de barsene, så er dette noe man kan feite ut av å lage egne fettbombs etter hvert. For det finnes nemlig ingen tydelige forskrifter på hva som betegnes som keto. Og derfor er det mye flere produkter på markedet under denne uriktige, irriterende labelen. Så en liten bar kan ødelegge så mye, og så har du plutselig brukt opp alle makronene dine på hele dagen fordi du liksom var så smart.
Og jeg må jo si at de hjemmelavde fettpomsene, de er jo veldig mye bedre enn det du kjøper. De smaker jo helt nydelig, og du kan ha de i fryseren og lave mange på en gang. Når du først har smakt de, så tror jeg at man gjerne vil ha det
Likevel. Vi skal lage en variant nå med sjokoladekollagen, som da fra Marksons Primal Kitchen, så er det superbra å ha det sjokoladekollagenet i fettbomsene. Men det er lett å ende opp med flere carbs enn det du skal ha, og så skjønner du liksom ingenting. Hvorfor har du lagt på deg å...
Vi har faktisk på vårt kurs noen søtningsstoffer som vi anbefaler hvis du trenger å bruke søtning, og det er erytritol, monkfruit og stevia.
Når disse brukes og blandes litt, for det er jo veldig spesielle smaker på sånne søtninger, men hvis de blandes, så kan det avbryte litt av den negative ettersmaken man får, særlig på stevia, så kan du få metallsmak i munnen. Hvis du blander ut med monkfruit for eksempel, så kan man finne sin egen blanding.
Og så kan man også bruke essenser. Akkurat nå i huset har jeg hasselnøttessens, mandelsens og vanilje, så det er også en variant. Men du, la oss nå, Alette, ta for oss hvilke varer, bare oppsummere litt, for vi har sagt det litt innimellom, men hvis vi oppsummerer litt listemessig her, hva som er Dirty Keto-
Så kan vi begynne med prosesserte oljer, det er alle vegetabilske oljer, raps og sånn, og transfett selvfølgelig. Og disse er skjult inn i de ferdigpakket matvarene i sneksen og i keto-barsene. Dette snakker vi veldig mye om. Dette er vårt mantra. Hold dere unna disse vegetabilske oljene. Velg helle produkter som har innhold av kokosfett.
En annen vare er da forredet kjøtt, pølser, bacon, kjøttpålegg, innpakkede varer. Ja, de inneholder nitattrater og masse e-stoffer. Men her også finnes det alternativer. Sjekk ut hos slakteren din, ferskvaredisken i butikken.
Da kan du snakke med dem og høre hvor ting er lavet, og hva det er lavet av, og de kan skjære opp skiver til deg, skynke for eksempel. Og samme med fastfood. De er også laget med dårlige oljer, oppdrettet kjøtt, ukjente tilsetningsstoffer, og lite næring, mye vann, mye fett. Ja, og så kommer vi en tanke til alle disse drikkene som er kommet på markedet. Herre min hatt, de finnes i fleng.
Vi har helt mistet oversikten her, men du kan få hvertfall alle mulige typer vann som er tilsatt det meste. Og du kan få alle mulige lettbruser, og det er kombutskjær i fleng.
Selv om ikke disse tingene inneholder nødvendigvis sukker, så har de kunstig søteningsstoffer vi ikke vil ha i oss. I tillegg har de både fargestoffer og andre ukjente e-stoffer. Det er faktisk veldig mye å hente på å bruke vann som vår tørstedrikk. Meieriprodukter er også alltid interessant, for det at man reagerer så forskjellig på meieriprodukter. De kan til tider, som med nøtter, bli litt avhengighetskapende.
Så her gjelder det å velge med omhu, og det er derfor litt over. Vi sa at dette med Dirty Keto, hvis du skal spise det,
spise renere så ikke bruk osten på samme måte du kan heller bruke de helgene og litt ekstra kos når du skal ha litt sånn carb feeding days eller når du er ute eller gjør noe annet men kvaliteten på oster er ekstremt viktig den bør være gressforut kultivert og ren og sørg for å kjøpe oster og meiri fra dyr som ikke er matet med genetisk modifisert mais og soya
Dyrket meieri er best, siden den kan inneholde probiotika, som også støtter tarmen, og det vil vi også. Og så styr unna disse keto-doritosene, keto-chipsene, keto-crackersene, og så videre. Det er bare junk. De er tilbredt med dårlig prosesserte oljer på høy varme, og de er gjerne tilsatt natrium.
Men har du tenkt på dette med nøtter da? Altså hvis du er på flyplassen og må ha noe, så sier du bare plutselig kom i en sånn situasjon, og så kjøper du en pakke med ristet nøtter, og så tror du at dette er nøtter, men så er de kanskje prosesserte fordi de er ristet i billige oljer, som er fylt med natrium og andre krydderlignende essenser. Så plutselig så var en naturlig kilde til ketoteten, eller ketolivstilen, som nøtter, ødelagt. Ja, og
Det er nesten helt umulig å få tak i nøtter som ikke er ristet i olje. Det må du i spesialbutikker kjøpe omtrent i løs vekt. Jeg vet, for jeg er veldig glad i nøtter. Akkurat det vet jeg. Det gjelder å holde tungen rett i munnen når man skal holde på med dette, og i så stor grad som mulig gå for «clean eating».
i farten og på reiser men kan det noen ganger være ok å ty til disse keto variantene og det er selvsagt kan man det
Dersom alternativet er å spise noe junk, så er det jo mye bedre at man tar med seg en pose med nøtter og spiser det i stedet for, eller går for en burger patty som en nødløsning. Jeg vil si det er bedre enn å gå for keto Doritos. Men det går også an å faste. Man må ikke alltid ha i seg disse små snacksene.
Men det er lurt å være forberedt som alltid, og ta med seg mat. Pakk ned det du tror du skulle tenke. La oss liste opp nå, sånn at vi summerer litt. Hva er det vi tenker på når vi snakker om denne rene keton, denne råvarubaserte maten? Clean keton. Da snakker vi om gressforet kjøtt.
Vi snakker om gressfôret, meieri, kokosfett, vilfanget bærekraftig fisk, frittgående og økologiske egg, sunt fett, olivenolje, gi, smør, avokadoolje, smult, talg. Det er masse å velge i. Og så har vi disse grønnsakene våre.
De med lavt innhold av karbohydrater. Da kan du tenke deg at alle de grønne grønnsakene er veldig safe. Blomkål og sånne ting. Og så har vi bær. Det er også helt nydelig. Blåbær, bjørnebær, jordbær, bringebær. Men selvfølgelig med en måte ikke gå all in. Snacks i det er at du slipper å kjøpe ferdigbars. Det kan være salte, og det kan være søte varianter. Havkokte egg er alltid lurt å ha liggende.
Rå nøtter, helse makademia er fint, men valgnøtter og pekanøtter er bra. Frø, kanskje solsikkefrø eller gresskarkjerner som også er super for termbakteriene. Kokosmør har jeg allerede fortalt, så jeg skal spise opp en hel boks over en uke. Fatbombs, vi har flere oppskrifter i kokoboken vår, og den har vi delt litt på Instagramen vår.
Vi snakket om kjøtt, ost og olivene. Olivene er kjempegode snacks.
Avokado med litt drøst av Himalaya-salt og pepper på. En halv avokado fungerer som en kule. Mørk sjokolade. Det å trene smaksløken til like opp til 99 prosent. Det tar litt tid, men det går fint. Du spiser 100, Monika? Ja, den er 99. Men det er bortimot 100. Det tar litt tid, men 85 går også fint.
Og så kan du også bruke kraft og en kopp med organisk buljong. Så mange gode snacks-alternativer som man kan ha med seg. Men nå håper vi ikke dere har blitt helt stresset av alt dette med Dirty Keto, for nå var det veldig mye sånn doomsday fra oss her. Vi er jo litt nærmere. Vi får avslutte med litt pepp.
Og det er veien til denne rene, råvarubaserte keto-livsstilen som vi er så glad i. Den starter med gode vaner. Ja, gode vaner, helt enig. Og det er så kanskje også forberedte måltider og lage litt rutiner, at det er vanlig at du spiser på litt bestemte tidspunkt. Ja.
Og så vil vi veldig gjerne at du skal begynne å lave litt mat fra bunnen av. Vi er jo veldig inspirert av Bill Schindler. Han kommer snart til Norge, og han er veldig opptatt av at vi alle bør vite hvor maten vår kommer fra, og jeg er så enig. Og husk å velge smart. Nå har vi snakket masse om det. Men tenk måten å velge smart på som ofte funker, det er å tenke litt på den næringen som du spiser.
og hvordan den påvirker kroppen din. Tenk på det. Du kan kjøpe litt pokebøker og få litt inspirasjon og lære deg mer om dette med keto-matlaging. Det er masse på markedet. Og igjen, jeg anbefaler Bill Schindler. Og så ikke jukser for mye. Lag...
måltidstallerken din ferdig, sånn at du ikke står og småsnekker mens du lager klar det du skal spise. Så spiser du kanskje opp masse av næringsstoffene både før og etter underveis. Men lag tallerkenen din klar, sett i ned og spis. Særlig hvis du går på medisiner når du starter denne livsstilen, så snakk med legen din, for det kan hende at du plutselig trenger mindre insulin eller sånne ting, eller få deg en keto-coach for tilpasset veiledning. Det er som om du ønsker å gå ned vekt eller jobbe med sykdommer som
diabetes og hjertekar. Snakk med lege og ketoports samtidig. Ja, vi får sitere en kjente filosof. La maten være din medisin. Gi selve næring med sunt fett og næringsfette matvarer. Hold ketonene oppe jevnt og blodsukkeret nede.
Nydelig. Dette vil gi deg energi til å kunne trene å bevege deg godt, tenke klart og ha et herlig humør. Tusen takk for at dere har lyttet til oss. Som du sa, Alessia, vi håper ikke vi har skremt folk for mye, men at dere tenkte at det var litt oppklarende og nødvendig. Så håper vi også at det
mange av dere som lytter til oss hver eneste uke kommer på Biohacking Weekend. Da skal dere lære mye mer om kosthold. Vi skal få høre spennende historier om hva keto har gjort med folk, så det blir veldig bra. Ja. Ok, ha en fin uke og happy biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander.