6/27/2024

Utslippsfri skipsfart: – Det er kjernekraft som er løsningen vi skal til

Teknisk sett-episoden diskuterer utslippsfri skipsfart, med fokus på kjernekraft som en mulig løsning. Håvard Lien fra Vard, en skipsbyggingskonsernet, mener kjernekraft kan være en viktig del av løsningen for å nå nullutslippsmål. Han peker på at teknologien er tilgjengelig og at det er et 8-10 års perspektiv før en demonstrator kan være i drift. Lien understreker viktigheten av å starte utviklingen nå, da det er mange utfordringer som må løses.

01:49

Håvard Lien diskuterer grønn teknologi og drivstoffalternativer for store handelsskip, med fokus på ammoniakk og hydrogen.

05:52

Kjernekraft ombord på skip kan revolusjonere energiproduksjonen og redusere landbasert energibruk for fremtidig nullutslipp.

10:40

Podcastsegmentet diskuterer fordelene ved kjernekraft og alternative drivstoffløsninger for maritim sektor i Norge.

Du hører Teknisk Sett,
*Skjerm*

Transcript

*Skjerm*

3.560 s
00:00:08

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg sitter med kollega Tore Stensvold. Hei, Tore. Hei, hei. På NTNUs campus i Ålesund. Her skjer det alltid mye spennende ting. Ja. Sundbyrøy er jo hjemmestedet for innovasjon innenfor maritim. Ja, det er litt sånn nesten din andre hjembyående, du som er så maritimorientert. Jeg er glad i Ålesund og Sundbyrøy. Vi skal i hvert fall snakke om skipsfart.

28.420 s
00:00:16

Og det dreier seg jo om de store utslippene som må rett og slett, om ikke kveles, så i hvert fall håndteres. Ja, det høres jo ikke så mye ut med 3%, men det er det verdens skipsfart står for av de globale utslippene. Men når du begynner å bryte det ned, så er det ganske våsomme tall og store utslipp. Ja, og det er jo noen store syndere blant de tunge, svære skipene og krydsfart og sånn som drar mye.

28.620 s
00:00:44

Ja, så vi er jo ivrig på å se utslipp på alle de små skipene som vi ser farge rundt kysten, men det er ikke der vi kan ta de virkelig store jaffsene. Nei, men det er jo... Trene på de små. Ja, men det er jo fascinerende. Jeg er jo opptatt av disse hurtigbåtene i Oslo. Jeg vet andre byråer, men nå kommer Oslo først med batteribytte på hurtigbåtene og sånn. Det blir jo kult.

19.660 s
00:01:13

Ja da, vi får det til med norsk teknologi, veldig sentralt. Ja, elferger og det hele tatt. Men for å få litt oversikt over dette her, hva som skal skje med nullerslipp, og vi skal komme innom kjernekraft også ombord,

16.300 s
00:01:33

Så har vi med oss Håvard Lien fra VARD. Du er forsknings- og innovasjonssjef, får vi oversettere til. Vi er inne på noe her, men kan ikke du dra mulighetene for oss overordnet på hva skal vi gjøre med de store havgående som er ute på tokt, holdt jeg på å si, eller i et par uker og sånt?

17.760 s
00:01:49

Det er jo et godt spørsmål da, men hvis vi begynner med de største handelskipene, handelsflåtene, som vi ikke ofte kaller deep sea-flåten, der er det jo slik at de som grovt trenger av de 10-15 tusen største kipene i verden, står det for mesteparten av

16.660 s
00:02:08

klimagassutslipper til handelsen, eller til kips, verdenskip da, for å si det sånn. Så man har en type sånn 80-20-regel her også? Ja, det er man overalt. Det er en av verdens store sammenhenger. Det man snakker om når det gjelder de store handelskipene, er jo det at det er et alternativ man diskuterer i dag, innenfor alternativt driftsstøv, for det er jo ammoniak.

23.000 s
00:02:25

Amniak er jo en, vi kaller det ofte hydrogenbasert støvstoff, med enten rent hydrogen, og så kan man ha en hydrogenbærer, og det er jo det amniak er. Det er jo egentlig en, det er mye mer stabilt medium, slik at det er lettere å håndtere, du kan lagre det i større mennesker. Og det er grunnen til at det er kjipet som trenger langere kvider, der sikter man mot amniak da. Og så diskuterer vi hydrogen på litt mindre fartegn.

26.560 s
00:02:48

Ja, altså uten å bruke ammoniak som bærer. Ja, da bruker man hydrogen direkte. Det er også sin utfordring i forhold til lagring, først og fremst, og det krever rett og slett mer plass for å lagre hydrogen enn ammoniak, hvis du sammenligner med samme energimengde da.

16.380 s
00:03:15

Men bare en ting her, når du tenker hydrogen, er det da brennselselvorientert eller er det forbrenningsmotororientert? Det er begge deler. Det er begge deler. Det man ser i dag, vi har jo en ferge i Norge i dag i Stavanger som går på hydrogen, det er jo da brennselselv. Og det er jo et teknologisk sett, om ikke det er modent, så er det i hvert fall et kommersielt tilgjengelig system som vi priser hver dag i vårt prosjekt i VAD og

27.480 s
00:03:32

Tilbyr. Sånn at det vi trenger når det gjelder alle disse her alternative driftsstoffsystemene, så det er ammoniak, metanol, hydrogen, batteridrift, det er ikke teknologien som er barrieren lenger. Det er økonomien min, altså prisen. Og tilgang på driftsstoffet er vel også et vesentlig problem her? Ja, det er helt riktig. Når jeg sier pris, så er det ikke kun pris, men det er også pris og usikkerhet.

26.880 s
00:04:00

rundt fordebris og tilgjengelighet i operasjonsfasen. Nå må vi komme inn på kjernekraft. Her ved senteret gjør man jo prosjekter på det, i hvert fall sånn initielt. Det finnes jo mange kjernekraftdrevne skip i verden. De er vel militære hovedsakelig, og noen russiske isbryter også. Men hvor ligger vi an der?

26.900 s
00:04:28

Det er et veldig godt spørsmål. Det er jo, som du sier, marinefartøy rundt om i verden, de største nasjonene, da, prinsipielt, som er, der er det rundt 200...

9.440 s
00:04:55

reaktorer i drift ombord i militære forhold til i dag. Når du snakker om missilspryter, så regner vi det ofte som halvmilitære. Ja, det tror jeg. I nasjonen som har det, så tror jeg du er helt rett. Det går jo på gammel, eller gammel. Teknologiene er jo ikke ny, så den er jo det man kan kalle proven, at det er bevist at det fungerer.

23.000 s
00:05:05

I verden i dag så er det et uttal, tror jeg jeg kan si, av nye reaktorteknologier som er under utvikling i egentlig alle betydelige land i verden som hedrer med kjernkraftfør, driver med den. Ja, og da snakker vi gjerne om denne SMR. Ja, det er jo det både... Moll Module Reactor. Som du har meint for...

22.300 s
00:05:29

Utgangspunktet begynte med kraftproduksjon i isolerte områder slik at man slipper å frakte energi når det er lange avstander. Bygge nett og du slipper alt det der. Tilfeldigvis passer det også godt i en god rettskilde, for da har vi en kjølbærende energikilde.

20.120 s
00:05:52

Og det var noe kjempeviktig da. Hvis man får til det, så slipper man jo på en måte belaste landssiden med energibruk for å produsere andre type drivstoff. Og det er jo det som er et stort problem med ammoniak og hydrogen.

14.160 s
00:06:12

primært, og også til det som heter anhold, det at, ja, vi får til å fungere ombord, men for å komme dit så må du kanskje bruke fire-fem ganger så mye energi på å produsere og få det på plass ombord i båten. Så selv om energitettheten er rimelig grei når du kommer ombord i skipet, så har det en lang vei å komme dit? Ja, det er det, absolutt. Og det virker jo som en dårlig idé i en verden der grønn energi blir etterspurt,

27.240 s
00:06:27

Mentioned in the episode

Vard 

Et skipsbyggingskonsernet som er involvert i utvikling av kjernekraftløsninger for skip

Kjernekraft 

En teknologi som kan bidra til å redusere utslipp fra skip, spesielt for store handelskip

Ammoniak 

En type hydrogenbasert drivstoff som brukes for store skip

Hydrogen 

En annen type hydrogenbasert drivstoff som brukes for mindre skip

Batteridrift 

En teknologi som brukes for elektrifisering av skip, spesielt for mindre skip

CO2-fangst 

En teknologi som kan fange opp CO2-utslipp fra skip

IMO 

Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen, som jobber med å regulere sikkerhets- og miljøaspekter for skip

Solas 

En konvensjon som omhandler sikkerhet for skip

USA 

Et land som er langt fremme i utvikling av kjernekraftteknologi

Kina 

Et land som utvikler kjernekraftteknologi

India 

Et land som utvikler kjernekraftteknologi

Sør-Korea 

Et land som er langt fremme i utvikling av standardisering for kjernekraft

Ocean Charger 

Et prosjekt for å utvikle et utslippsfritt skip som lades på sjøen

SOV 

Service Operations Vessels, fartøy som driver med vedlikehold i vindparker

NTNU 

Det Norske Universitetet for Vitenskap og Teknologi, som har en campus i Ålesund

Ålesund 

En by i Norge som er et senter for maritim innovasjon

Sundbyrøy 

En bydel i Ålesund

TU 

Teknisk Ukeblad, et norsk teknologi- og næringslivsmagasin

Canteria 

Et motselskap til Vard som er involvert i kjernekraftprosjekter

SMR 

Small Modular Reactor, en ny type kjernereaktor

UproShip 

Et prosjekt for å utvikle utslippsfrie skip

Participants

Host

Jan Moberg

Host

Tore Stensvold

Guest

Håvard Lien

Similar

Loading