Velkommen til Teknisk Sett. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått som vanlig. Hei, hei. Hei, Odd-Rikard.
Vi har vært på CES, Consumer Electronics Show 2017 i Las Vegas. Det var litt av et show. Største noensinne. De største biffene og det største showet. Ja, nå er vi så vidt kommet til oss i døgnryppen igjen. Men det er bra med CES, og det er jo fascinerende at det ikke lenger er samkonsument, men dette er jo stedet der teknologiplattformene møtes. Ja.
Men det ene ting vi la merke til, at det var, det er ikke så mange norske contenders. Nei, det er jo
Det var 175 000 som besøkte messaen. 3800 utstillere. Og så vidt jeg vet så var det fire norske utstillere. Men all ære til de da. Og så var det selvfølgelig veldig mange nordmere som besøkte messaen. Ja, det er vel kanskje overrepresentert der. Blant annet oss. Blant annet oss, ja. Men gi oss litt input da på disse norske som tross alt var der.
Det er en par som har holdt på der veldig lenge. Det er Nordic Semiconductor. De produserer halvparten av alle Bluetooth Low Energy chips i verden. Og det er jo Bluetooth Low Energy i nesten alt for tiden. Og det betyr at veldig, veldig mange av de som stilte ut på SES er kunder av Nordic. De må ha det for å få produktene til å funke. Ja, de må det. Ellers blir det jo ikke noe samtale mellom mobilen og dingsen, ikke sant?
Så de var der for å skaffe seg nye kunder og møte alle de andre. Og de har en sånn svær toetasjes stand, hvor de fikk lov å møte sjefen i en annen etasje. Det stemmer, vi gjorde til og med et intervju, det kan vi sikkert linke til. Det kan vi linke til, ja.
Og så er det Opera da, som har vært der i veldig mange år med TV. Altså de har jo et operativsystem for TV også, smart TV. Vi skylder deg en liten unnskyldning, for vi stakk ikke innom det. Vi stakk ikke innom. Så tro det, unnskyld. Men likevel, de var der? De var der, ja. Og Opera er inne i veldig mange set-up-bokser rundt omkring i verden. Det er ikke mange som vet det, for det er jo skjult. Men de er der.
Norsk teknologi er til stede. Og ikke minst et par litt kule startup, eller i hvert fall ikke startup, så i hvert fall innovasjonsbedrifter. Ja, det er jo morsomt med AirThings da, de het inntil i fjor Corentium. Det er et norsk selskap som har laget en sensor som sniffer radon-gass.
Jeg kan fortelle deg hvor mye radon det er i huset. De har laget en håndholdt måler som vi løper rundt med, og så finner vi ut hvor mye radon det er. Men nå har de laget en smarthus-sensor,
Du monterer den på veggen, og så kan du lese av på mobilen din hvor mye radon det er, og da ser du utviklingen. For radon varierer jo hele tiden. Ja, og det er kanskje litt viktig å huske på, at vi som har målt radon med sånne filmbokser i kjelleren, det var en gang, ikke sant? Men dette her er faktisk noe som fluktuerer gjennom både døgnet og ... Det fluktuerer hele tiden, og det ser du.
Det er ganske kult utformet. Hvis du fører hånda over den, så får du en grønn ring i midten. Da er det greit. Hvis ikke hånda, det er fullt av radon. Ja, hvis du kan stikke hånda ned i radonboksen. Og så har du safety. Safety, ja. Som har utviklet en ganske artig norsk røykvarsler. Som også måler en del andre parametre.
Og de har rettet seg spesielt inn mot leilighetsmarkedet. For det er ikke så mye sånn safety i leilighetsmarkedet, men her har de altså
Målere som kan snakke med hverandre, en legegård som er full av sånne safety-bokser, så kan vaktmesteren sitte og følge med på om det er brann i en leilighet. Han vet hvor det er i røykeutvikling, hvem som er affektert, hele tiden. Og dette er et helt nytt marked som vi har oppdaget. Og det vi fikk høre da, det var at både foruten Nordic, så fikk jo både AirThings og Safety-
nytt av å være der. De fikk jo kontakt med nye markeder, så vi må jo bare appellere til norske bedrifter som vil ut at dette er jo en god møteplass. Ja, det er det virkelig. Det er en god møteplass. Det er mange som snakker om en sånn bygge i timen. Ja. En storkunde i timen. Det er en bra uttelling altså. Det er dyrt å være der også. Men
Men for uten dette så er det som du sa, det er mange som er innom også, som ikke nødvendigvis er utstiller. Vi var jo borte i en norsk aktør som flaksa rundt på rullerski. Men disse gutta hadde kontroll på utstyret, fordi de hadde altså bremser, utviklet rullerski med bremser. Og jeg kan...
Jeg har aldri fatt av at folk tør å gå på rullerski. Men nå kommer det. På vanlig ski kan du ploge, ikke sant? Det er ikke så lett å ploge med rullerski. Du skal altså være veldig god. Men det slipper du med disse roller safe-skiene. Der har du også bremser i staven.
Individuelle bremser. Og hvilken teknologi bruker du fra staven og ned? Jeg bruker selvfølgelig Nordic. Nordic-stil Bluetooth-lovenergi. Ja. En av kundene. Et veldig godt eksempel, faktisk. Ja, vi var senere i San Francisco og fikk en demonstrasjon, der vi også laget en sak på som vi har lagt ut, som ser hvordan du kan bremse ned rulleski. Dette er altså norske energikontroller.
som lager bremser på rullerski, hydrauliske bremser. Ja, og de har tenkt mye lenger. De har tenkt Rollerblades. Nå kommer det på Rollerblades, og det skal de da lansere i løpet av året her. Med bremselys. Rollerblades med bremselys. Fantastisk. Det kan kanskje vi bruke neste gang vi er på SES, for det er store avstander.
At vi har brevstyr, men det er jo sånn at Sverige som oss stopper opp da. Hør, en av de tingene som jeg synes er veldig spennende nå er jo disse lagene med teknologi som begynner å
begynner å virke sammen. For uten stadig kraftige mikroprosessorer og systemer, så har du jo dette med disse sensorene, av alle varianter, og du har da disse lave-energi-kommunikasjonssystemene, der nå er det ikke jo stor, og så har du litt sånn artificial intelligence, og så har du elektrifisering. Disse lagene virker nå, det har blitt et moment i alle lag, og nå begynner de å virke sammen.
Et av de områdene der dette også begynner å virke seg på er jo bil. Dette har jo blitt en arena for å slippe nye konsepter. Første gang jeg var på SES, det var i 1997. Da var det jo knapt noe fra bileide. Det var noen som stilte ut ny bilstereo, men det var det.
Og så kom det etter hvert mer og mer hele biler i en prosess, og det var stort sett lydanlegget de snakket om. Nå er det ikke mye snakk om det. Nå er det snakk om plattformer. Der det skjer store ting på elbil og sammenkoblet biler og autonome kjøretøy og sånt. For her, nå er det et ganske godt tidspunkt for oss å presisere at vi har jo tro på elektrifisering av bilparken.
Ja, vi har jo spått stempelmotornstøt. Det gjentar vi ofte da. Jo, men den kommer jo. Det er jo bare spørsmålet om tid. Selv om du er veldig glad i Nissans nye variabelteknologi på konkursjonsforholdet. Ja, det er jo fantastisk. Det er Petrohodenes siste hopp. Det smeller litt i bakke. Lillejernen kjenner jeg. Men det går over. Men det skjedde mye spennende på annonsering på bil der borte.
Ja, altså i tillegg til autonome biler, det tog i Rulio med en fantastisk kvarte, og det skjedde mye der, så snakker man jo stadig sterkere om connected cars. For det holder jo ikke opp, bare bilen vet hva den gjør. Du må komme bilen sammen med de andre bilene, og ikke minst med nettet. Og når vi snakker om autonomi, så snakker vi om det å selvkjøre, bare for å presisere. Og det virker jo som om denne selvkjøringen kommer først i lommer,
At ikke nødvendigvis hele turen blir selvkjørende, men at den håndterer selvkjøring på enkelt og andre måter. Ja, det er typisk. Vi ville komme på autobanen først, motorveier. Det er det enkleste, selv om det går fortest. Andre ting du vil nevne fra SES? Det brygger seg på en veldig stor konkurranse på AI, altså kunstig intelligens, i nettskyen.
Jeg kjøpte jo med meg en sånn Amazon Echo, en sånn liten høytalere du kan ha på pulten, noen spør om hva som helst. Hvor langt er det til månen? Hvor mye veier? Ja, vi som sitter rundt det er jo lei av den, vi kommer til å kaste den ganske snart. Sannsynligvis. Jeg får murre meg inn. Men det er de store, det er Amazon og Microsoft og Google som har de her kapasitetene og den forskningen som skal til.
og som vil trenge seg frem overalt etter hvert. I smarthuset, i bilen, i smartbyen, etc. Dette er jo maskineriet som skal hjelpe til å drive dette. Også skjer det mye på 3D-print.
Ja, prisen har falt, skjønner jeg. Jeg har aldri sett printer til 299 dollar. Er ikke dette bare leketøy? Det er det. Men jeg så en ny teknologi. Metallprinter er jo på en måte litt sånn... Da snakker du om industrisegmentet? Ja, billig industrisegment. Prototyp, vil jeg si. Hvor de har en plastreng med metallpulveri.
Og så printer de ut en gjenstand, og så sinter de den etterpå hvor plasten fordamper. Og igjen står det igjen med metallet. Kun metallet? Tidende parten av prisen snakker de om. Det er en liten revolusjon. Da kan du starte fra skvært uten å investere mange titals millioner i produksjonsserien. Ja, for dette var en billig sak.
Det var også masse om VR og AR og 360. Det var mye om droner i alle formater. Ja, droner utvikles hele tiden, samtidig som forbudene trykkes ned. Flere og flere samfunn skjønner jo at du kan ikke ha droner i flyene overalt. Nei, det ene er jo faren for å greie seg med det, det andre er jo hva de kan frakte. Ja, og hva de kan se. At du har en drone hengende utenfor soverommet, det er ikke morsomt.
Nei, det blir lovgivning der også. Før vi går over på konsumentsegmentet, du hadde en prat med
Teknologichefen Eriksson. Det er jo blitt litt sånn... Er ikke Eriksson over og ut da? Jeg har hørt at det er veldig krevende for det. De har fått veldig tøff konkurranse fra spesielt Huawei. Det er ingen tvil om. Jeg skjønner jo at de har litt på lager, men er det hopp? Ja, det tror jeg absolutt. De har fremdeles en betydelig markedsposisjon, og det er jo...
Kanskje fremst de og Huawei som leder forskningen her. Og 5G, som vi har hørt om i mange år nå, det er jo helt vesentlig for at mye av det andre som vi har snakket om skal skje. Nå snakker du om grunnteknologien for det som blir neste... Hvis en bil skal på en måte respondere via nettet, så må du ha så utrolig kort signalforsikkelse. Som 4G ikke kan gjøre, da må du over på 5G.
Veldig bra, det var noen av highlightsene fra Consumer Electronics Show, som egentlig ikke var så veldig konsumerorientert, men vi har også fått inn Ole her. Hei Ole. Hei hei. Fra Tech.
Du var jo også der, men du er jo litt sånn TV-frik. Det må jeg jo få lov til å kalle deg. Og da er vi mer over på det som er rent konsument da. Og TV-bransjen har jo hatt sånne kriger oppimellom, har jeg fått inntrykk av. De slår hverandre i hodet, sånn at andre hvert år må være først. Hva var greia i år?
I år er det betydelig større fokus på OLED og ikke minst QLED. QLED? Det er de to nye ARGE-rivalene. Så når jeg sitter hjemme med OLED og ikke har QLED, så er jeg litt taper? Ikke nødvendigvis. Men det som er spesielt med QLED er at de nå kan by på en lysstyrke som er nærmere 2000 nits.
La meg forklare litt. Du kan si TV-er frem til for et par år siden ble...
holdt seg til 100 nits som en slags produksjonsstandard for lys. Og nå har de da endret den. På 2000? Nå har den gått helt opp til 2000. 20 ganger? Ja, er det. Du må bruke solbiler, kanskje seisebiler når du ser på TV-en i fremtiden. Det kan trenges. Altså det de gjør er at de har jo hevet skalaen for lysstyrke, og ikke minst hvor mye farger du kan vise i mye lys. Det er jo en stor forandring.
QLED i seg selv er jo for så vidt ikke noe helt nytt. De har jo satt et nytt navn på det. Det er jo rett og slett Quantum Dot som har blitt videreutviklet nå til tredje generasjon. Det er jo Samsung som har behov for å muskle seg litt opp mot OLED-toget fra LG.
Og det gjør de på lysstyrke. Ja, det gjør de absolutt. Samsung er vel nå snart den eneste av de store som ikke har valgt å gå for OLED. Sony valgte jo å presentere en ny toppmodell i OLED i år. Samtidig så kom Panasonic med sin andre generasjon, og LG ikke minst da, som er lukkføreren blant
De lanserte en helt ny, helt flat OLED. Men er det sånn når jeg nå sitter og innser at jeg er underernært på nits, kan jeg nå gå og kjøpe meg en ny TV, eller må jeg vente til høsten?
Disse TV-ene kommer nok mest sannsynlig ikke før etter mai. Da vil de jo være dyre. De vil være dyre, og klart materialet i 2000 nits vil nok være vanskelig å få tak i. Det jeg lurer på er om 2000 nits skal kjøre på hele skjermen, at det rett og slett blir forbudt på grunn av at det brukes mye strøm. Det må jo nettopp, ja.
Det er krav det det gjør, du vet ikke hva, hvor du får lov til å bruke sånn. Energiklassifisering. Ja, og hvordan det går med 2000 nits og støvnkravene, det er jeg litt usikker på. Nei, det blir som å ha enten en V8-er eller en 2000 nits TV. Men
For uten dette, Sony nevnte du? Ja, de hadde jo en veldig spennende modell på gang, fordi OLED i seg selv er jo på en måte ikke noe helt nytt, men de hadde jo løst dette med lyden fra TV-en på en helt spesiell måte. Akkurat. TV-en så nærmest ut som en vanlig skjerm som sto på en enkel fot, og det lente seg mot en fot, akkurat som en bilderamme nærmest.
Og da tenkte man jo, hvor er høytaleren? Den hadde de faktisk lagt inn i selve skjermen. Ja. Slik at skjermen vibrerer for å lage... Skjermen er en membran? Ja, rett og slett. Ja.
Det er ganske tøft. Det er heller ikke helt nytt da, for at Elliptic Labs har jo solgt en slik teknologi til det kinesiske Xiaomi på en mobiltelefon, hvor de sender ultralyd gjennom skjermen. Gjennom glass. For å det diktere avstand til å høre blant annet. Så glass kan bli en ny diskontektåler. Men det er morsomt når du får det opp i denne størrelsen. Men dette er da et produkt som er lansert for å komme i handel. Ja, dette kommer i handel, og det er
Vi ser jo frem til å teste den senere i år. Ja, jeg ser at du sitter rolig allerede. Hvordan det fungerer. Du må vente med nitsen din, og du må få stærm lyd også. Ole, en god bit til før vi gir oss i dag. Ja, altså en ting er jo lyd nå. Når vi snakker om lyd, så er jo da Atmos det store nye. Atmos? Atmos, Dolby Atmos.
Kort fortalt så har vi da begynt å sende lyden via taket, i tillegg til at du får lyden rett mot deg. Det gjør at du får et litt annet lydperspektiv når du ser film. Reflektert lyd, altså? Ja, til slett.
Der så vi på årets Messe at det er mange nå som kommer med såkalte lydplanker som takler atmos. Akkurat. Som skyter oppover da. Skyter oppover og reflekterer i taket. Men betyr det at du klarer deg med en lydplank og ikke så mange andre rådende høytalere da? Få ganske bra lyd? Ganske bra lyd, men i utgangspunktet så vil du fortsatt være tjent med å ha noen bakhøytaler i tillegg. Ja.
Vi har allerede testet et sånt system. Det er imponerende når du får mulighet til å flytte lyden i høyden også. Det er ikke sant. Det er altså med andre ord bare å glede seg. Veldig bra. Det er jo mye mer å hente her hvis du går inn på tech.no. Dere har jo dekket dette behørlig. Det er masse stoff der. Vi lover å komme tilbake med mer om et år.
Vi blir jo å finne på SES neste år også. Vi får se hvor grunnig, men dette er veldig spennende for oss. Det er en kick-off på teknologi i år i 2017.