11/29/2021
Episode 398 – Administrerende direktør i Norkart Bent Brugård
I denne episoden diskuterer vi Nordkart og hvordan de har automatisert kartprosesser for kommunene i Norge.
Vi tilbyr automatiserte programvareløsninger for kommunal sektor, som effektiviserer prosesser og genererer betydelige inntekter fra kommunale gebyrer.
Vi diskuterer digitalisering og automatisering av prosesser i offentlig sektor og advokatbransjen for å forbedre effektivitet og redusere kostnader.
Transcript
Teksting av Nicolai Winther
Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er her i studio med Odd-Rikard Valmått. Hei, Jan. Hei, Odd-Rikard. Du, det er ikke lenge siden vi snakket med en kar i kartverket. Nei, det er bare noen uker siden, faktisk. Det er jo utrolig spennende, og nå skal vi faktisk tilbake dit. Jeg pleier jo å si i slutten av podcasten at nå skal vi komme tilbake, og det skal vi faktisk. Det skal vi. Da må vi ikke hunde på oss. Men kart kan også...
Det lærte vi også mye annen informasjon, blant annet geografisk og stedbundet informasjon. Nå skal vi snakke med en som har grei på dette, som regjerer over all info om eiendom i Norge. Han vi skal snakke med har ansatt meg en gang og vært min sjef.
Da regner jeg at du skal prate med han etterpå. Jeg må jo ta en prat med han, jeg tror jeg er om det der. Velkommen til Bent Brugård, avtroppende sjef i Nordkart. Tusen takk. Ja, vi er veldig opptatt av kart, Bent. Og det vi har skjønt er at når vi tenker på Nordkart, så tenker vi veldig mye på kart.
Men det er innhavende. Men det dere har er jo egentlig en enorm database og produktportefølje som er god for egnet hos Norge. Ja, det er helt riktig. Opprinnelig var Nordkart et firma som tegna kart, drev med flyfotografering, fotograferte og konstruerte kart og etter hvert digitale kart.
Men i 2005 ble all analog virksomhet solgt til blom, og etter det har det vært et rent software-selskap som bygger produkter som selges i store opplag, spesielt til kommunen Norge, og også en dataplattform for automatisering av kartinformasjon, eller stedfeste informasjon, som vi kaller det. Men hva er den største ... Du har vært i Nordkart i ti år. Hva er den største ...
Hvor har det foregått på disse ti årene? Den største utviklingen er at vi har automatisert en rekke arbeidsprosesser i kommunene, hvor man har hatt arbeidsintensiv virksomhet, som de har kunnet flytte over på andre områder i kommunen Norge, varmehender og så videre, hvor det trengs mer folk. Og vi har gjort det samme nå de siste 3-4 årene inn mot byggebransjen.
Jeg kan kanskje si litt om det, så dere forstår det. Eksempel på hva vi startet med når det gjaldt arbeidsprosesser i kommunen Norge var meglerpakker som trengs når du skal selge en bolig. Da bestiller eiendomsmegleren en meglerpakke fra kommunen, og inntil for noen år siden var det ansatt folk på arkivet som kopierte opp pdf-et dette og sendte det til megleren.
Det vi gjorde var at vi digitaliserte arkivet i alle kommuner. Etter hvert, vi begynte med noen, og nå har vi snart automatisert de fleste, og automatisere prosessen med å generere meglepakker. Og i en typisk mellomstor-stor kommune så er det en til to ansatte som har hatt det som heltidsjobb, som nå kan gjøre andre ting.
Vi har gjort det samme på flere andre områder, inn mot renovasjon og så videre. Vi leverer softwareløsninger innenfor hele kommunalteknisk sektor, og det er basis for å generere kommunale gebyr, og dette er selvkost.
prinsippet som råder, så du kan fakturere kundene det det koster, og vi reduserer de kostnadene gjennom at vi automatiserer disse prosessene. Sist år ble det generert 18 milliarder i kommunale gebyr via våre automatiserte prosesser i kommunen Norge.
Jeg ble litt nysgjerrig over en sånn meglepakke innholder. Det er jo selvfølgelig kanskje et kart da, som de fleste tenker på, hvor er du enn? Men det er mye annet også. Ja, det inneholder jo kart selvfølgelig, og så inneholder det all den informasjonen du ser med områdeanalyse. Du kan få oversikt over demografi, hvor langt det er til nærmeste trikk, buss, tog, apotek, lege, treningsstudio. Så
All den type informasjon, det er gjort på 0,2 millisekunder, og så genereres det automatisk. Hvordan holder dere oppdatert alt dette da? Vi sitter på Norges største datavarehus med 24-25 terabyte data, som vi har 43 millioner oppslag på daglig i et
land med litt over fem millioner mennesker så høres jo det voldsomt ut, men det er jo fordi at det er maskin-til-maskin-kommunikasjon her. Så det er voldsomt data-uthenting fra våre systemer. Eksempelet her er jo Finn. Kartene på Finn bruker jo vårt datavarehus. Og bare der alle oppslagene du gjør i Finn på kart,
går inn mot vårt datavarehus, som altså ligger i skyen, som det da heter, og som genererer maskin-til-maskin-kommunikasjon, men hvor det egentlig er konsumenter i andre enden som bruker dette. Hvor ofte blir dette oppdatert? Vi har...
noen tusen oppdateringer i mange tusen i timen. Bare på matrikkelen så har vi 50.000 oppdateringer i døgnet, og tilsvarende har vi mot alle andre registre, og ut også mot kommunen Norge, for vi leverer såkalt forvaltningsløsninger til kommunen Norge. Det betyr at hvis det bygges på et hus, så sitter det øyeblikkelig inn i vårt
sentrale datavarhus, så du vil alltid ha oppdatert informasjon. Så hvis du for eksempel skal søke om byggetilladelse, eller du skal levere et nabovarsel, så gjør du ikke det skriftlig i dag. Det er bare dumt. Da må du betale masse penger til posten for å få fiksa det. Det er ikke lenge siden det ble automatisert. Nei, og det første vi gjorde var at vi gikk ut med noe vi kalte nabovarsel.no som automatiserte den prosessen
Og vi tenkte jo at å legge det ut sånn åpent, det ville ikke generere noe, men det gjorde det. Noe så voldsomt. Og de som brukte det mest var jo disse store entreprenørfirmaene, for de hadde jo tusenvis av sånne nabovarsler løpende, og de sparte jo store summer på det. Ja, du skulle jo sende disse rekommenderte også. Ja, ja, da slipper du den rekommenderte, og alt går via Altinn og nasjonale felleskomponenter som vi kombinerer dette mot.
Så målebildet vårt er å automatisere på samme måte som skatteetaten har gjort for hele kommunen Norge. Og det er masse prosesser å ta, og dette må vi gjøre for at vi skal ha et bærekraftig velferdssamfunn fremover. Fordi vi vet jo at fra 2030 så vil økonomien i Norge være helt annerledes. Altså vi får mange flere pensjonister, og vi får mye lavere holdeinntekter. Og ASNorge kommer til å gå med underskudd hvis vi ikke effektiviserer, og det kan vi være med å bidra til.