1/1/1970

SmS#31 Ola Tunander om krigen i Ukraina og trusselen om en tredje verdenskrig

Ola Tunander diskuterer krigen i Ukraina og forklarer hvorfor han mener vi står på randen til en tredje verdenskrig. Han mener at USA og Storbritannia har provosert Russland gjennom å flytte NATO østover og støtte ukrainske styrker. Tunander hevder at et amerikansk militær-industrielt kompleks og en neokonservativ politikk driver den amerikanske intervensjonen i Ukraina, og at det er en reell fare for atomkrig.

00:00

Ukraina mister territorium mens konflikten med Russland eskalerer, med potensielle angrep på britiske og amerikanske mål.

07:16

Stoltenberg forklarer at NATO har støttet Ukraina siden 2014, noe som kan forklare Russlands oppfatning av trussel og konfliktnivået.

23:53

Podcasten diskuterer CIA's rolle, militærindustrielle interesser i USA, og viktigheten av diplomati for å unngå krig.

37:43

Zelenskyj ønsket fred, men vestlige presset ham til krig, noe som har ført til enorme tap for begge sider.

43:49

Kina har over 100 dronebedrifter, mens USA sliter økonomisk og står overfor nye trusselbilder.

Transcript

Mentioned in the episode

Russland 

Russland er et land som har invadert Ukraina. Det er nevnt flere ganger som hovedaktør i konflikten og omtalt som et land med sterke militære krefter.

Krigen i Ukraina 

Krigen i Ukraina er en pågående konflikt som har vært et tema i podcasten. Det er nevnt som en krig mellom Russland og Ukraina, men også som en krig mellom Vesten og Russland.

Ukraina 

Ukraina er landet som har blitt invadert av Russland. Det er nevnt som en viktig del av konflikten og et land som kjemper for sin uavhengighet.

NATO 

NATO er en forsvarsallianse som Russland oppfatter som en trussel. Det er nevnt som en viktig del av konflikten og en av årsakene til Russlands invasjon av Ukraina.

Tredje verdenskrig 

Tredje verdenskrig er en potensiell krig som Tunander mener er en reell fare på grunn av den eskalerende konflikten mellom Russland og Vesten.

Atomkrig 

Atomkrig er en potensiell krig som kan bli utløst av den pågående konflikten mellom Russland og Vesten. Tunander mener at det er en reell fare for at atomvåpen kan bli brukt.

Vladimir Putin 

Vladimir Putin er presidenten i Russland og en sentral skikkelse i konflikten. Han er nevnt flere ganger i podcasten og omtalt som en sterk leder som har tatt en beslutning om å invadere Ukraina.

Jens Stoltenberg 

Jens Stoltenberg er generalsekretæren i NATO og en viktig skikkelse i den vestlige alliansen. Han er nevnt flere ganger i podcasten og omtalt som en leder som støtter Ukraina.

Minsk-avtalen 

Minsk-avtalen er en fredsavtale som ble inngått i 2014 for å stoppe konflikten i Øst-Ukraina. Den er nevnt i podcasten som et forsøk på å løse konflikten, men som ikke ble fulgt opp.

CIA 

CIA er USAs etterretningstjeneste og er nevnt i podcasten som en aktør som har vært involvert i å støtte ukrainske styrker og destabilisere Russland.

USA 

USA er en stormakt som har vært sterkt involvert i konflikten i Ukraina. Det er nevnt som et land som har støttet Ukraina og som har en sterk militær og økonomisk makt.

Storbritannia 

Storbritannia er et land som har vært sterkt involvert i konflikten i Ukraina. Det er nevnt som et land som har støttet Ukraina og som har en sterk militær makt.

Kina 

Kina er en stormakt som har alliert seg med Russland i konflikten. Det er nevnt som et land som har en sterk økonomisk og militær makt og som har vært en viktig del av BRICS-samarbeidet.

BRICS 

BRICS er en gruppe av land som inkluderer Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. De er nevnt som en motmakt til Vesten og som en gruppe som utfordrer USAs dominans i verden.

Robert F. Kennedy Jr. 

Robert F. Kennedy Jr. er en amerikansk aktivist og kritiker av den amerikanske regjeringens politikk i Ukraina. Han er nevnt i podcasten som en person som mener at USA bør prøve å finne en fredelig løsning på konflikten.

Tulsi Gabbard 

Tulsi Gabbard er en amerikansk politiker som har vært kritiker av den amerikanske regjeringens politikk i Ukraina. Hun er nevnt i podcasten som en person som mener at USA bør prøve å finne en fredelig løsning på konflikten.

John F. Kennedy 

John F. Kennedy var USAs president under Kubakrisen. Han er nevnt i podcasten som et eksempel på en amerikansk leder som var villig til å forhandle med Sovjetunionen for å unngå krig.

Donald Trump 

Donald Trump var USAs president fra 2017 til 2021. Han er nevnt i podcasten som en person som har vært kritisk til den amerikanske regjeringens politikk i Ukraina, men som også har valgt å støtte en krigsorientert politikk.

John Bolton 

John Bolton er en amerikansk politiker som har vært en sterk tilhenger av en aggressiv utenrikspolitikk. Han er nevnt i podcasten som et eksempel på en person som har støttet en krigsorientert politikk.

Mike Pompeo 

Mike Pompeo er en amerikansk politiker som har vært en sterk tilhenger av en aggressiv utenrikspolitikk. Han er nevnt i podcasten som et eksempel på en person som har støttet en krigsorientert politikk.

Joe Biden 

Joe Biden er USAs president og en sentral skikkelse i den vestlige alliansen. Han er nevnt flere ganger i podcasten og omtalt som en leder som støtter Ukraina.

Kongsberg Gruppen 

Kongsberg Gruppen er et norsk selskap som produserer våpen. Det er nevnt i podcasten som et eksempel på et selskap som tjener penger på krigen i Ukraina.

Bellingcat 

Bellingcat er en organisasjon som driver med undersøkende journalistikk og som har vært kritisk til Russland. Det er nevnt i podcasten som et eksempel på en organisasjon som støtter en krigsorientert politikk.

Royal United Services Institute 

Royal United Services Institute er en britisk tankesmie som driver med forsvarsstudier. Det er nevnt i podcasten som en kilde til informasjon om den britiske regjeringens politikk i Ukraina.

Charles Krauthammer 

Charles Krauthammer er en amerikansk forfatter og politisk kommentator som har skrevet om USAs dominans i verden. Han er nevnt i podcasten som et eksempel på en person som har støttet en unipolær verdensorden.

Colin Powell 

Colin Powell er en amerikansk general og politiker som har vært en sentral skikkelse i USAs utenrikspolitikk. Han er nevnt i podcasten som et eksempel på en person som har støttet en unipolær verdensorden.

Condoleezza Rice 

Condoleezza Rice er en amerikansk politiker som har vært en sentral skikkelse i USAs utenrikspolitikk. Hun er nevnt i podcasten som et eksempel på en person som har støttet en unipolær verdensorden.

Samuel Huntington 

Samuel Huntington er en amerikansk politisk teoretiker som har skrevet om konflikten mellom Vesten og resten av verden. Han er nevnt i podcasten som et eksempel på en person som har spådd en konflikt mellom kulturer.

Boris Johnson 

Boris Johnson er Storbritannias tidligere statsminister og en sentral skikkelse i den britiske regjeringen. Han er nevnt i podcasten som en person som har støttet en aggressiv politikk i Ukraina.

Saudi-Arabia 

Saudi-Arabia er et land i Midtøsten som har vært en viktig alliert til USA. Det er nevnt i podcasten som et land som har betydelige oljereserver og som har vært involvert i konflikten mellom USA og Russland.

Iran 

Iran er et land i Midtøsten som har vært en viktig alliert til Russland. Det er nevnt i podcasten som et land som har betydelige oljereserver og som har vært involvert i konflikten mellom USA og Russland.

Participants

host

Silje

guest

Ola Tunander

Similar

Loading