Argentinske høydemetre

Denne episoden av Kjells Vinkjeller tar for seg argentinske viner, spesielt Malbec. Gjester er Master of Wine, Madeleine Stenwreth, og Francisco Cortes Lepis fra Domaine Bousquet. De diskuterer hvordan høyde påvirker Malbec-druen og hvordan vinen smaker. De smaker to viner: Domaine Bousquet Malbec Merlot og Gaia Malbec. De snakker om organisk og biodynamisk vinproduksjon og hvordan Argentina er et godt sted for dette. De diskuterer også populariteten av bag-in-box i Norge og hvordan det påvirker den argentinske vinindustrien.

08:50

Podcasten diskuterer hvordan klimaforhold påvirker smaken av Malbec-viner, og presenterer to anbefalte viner fra Argentina.

12:57

Valtellari-regionen har unike forhold for organisk vingård, som gir eksepsjonelle druer med høy mineralinnhold og kompleksitet.

16:16

Podcasten diskuterer aromatiseringen av vin, populariteten til bag-in-box i Norge, og Argentinas vinmarked.

Transkript

Vi skal reise langt, langt og lenger enn langt faktisk helt til Argentina. Musikk Hei og velkommen til en ny episode av Kjell Svinkjeller og ikke minst Tom Arati Løvås podcast. I dag er vi så heldige at vi har gjester, eller vi er med gjester. Vi har gjester, for det er vår podcast, så vi har gjester som kommer langt fra, faktisk helt fra Argentina. Så da ble vi jo glad med en gang. Det er alltid gøy når folk reiser jorda rundt for å snakke med oss om vin. Argentina er jo et slags eventyland for mange. Det er jo Andesfjellene, du har fotballspillere, han lille Tassen, han Maradona og sånn, som var veldig flink en gang. Men de har jo vin nå, masse vin. Nå skal vi snakke om ... Vi kommer helt sikkert inn på det, for straks skal vi introdusere gjestene våre. Men jeg må nesten si at den hovedgjestene i kveld heter jo Malbek. Og det er jo nasjonaldruen i Argentina, ikke sant? Malbek synes jeg er helt fantastisk, faktisk. Så var det en kar her om dagen som gjerne ville teste argentinsk Malbek i forskjellige høyder. for de har veldig høye vingårder. Ikke at det er høye hus, men det ligger høyt over havet. Faktisk nesten opp til 3000 meter. Så det er nordmenn som er veldig interessert i dette her. Og da, Tom, da må vi introdusere Malbek-ekspertene. Det må vi, og vi begynner med Danne først. Si kort hvem du er, vi har sagt at du er fra Sverige, men nå går vi opp på engelsk, og du skal fortelle hvem du er og hvorfor du er her. Madelene Stemløt heter jeg, og nå skal jeg forandre meg til engelsk, annars skjønner min kollega ikke hva jeg sier. Så jeg er en vinerstøyere, jeg er svensk, og jeg har spist veldig lite tid i Sverige, fordi mitt arbeid tar meg over hele verden. Jeg arbeider som konsultant, freelance, over hele verden, men min største passion fra mange, mange år siden er Sydafrika og Argentina. Argentina ble min fokus når jeg gjorde min tesis for Master of Wine. I 2007 begynte jeg å ta på meg en tesis, og jeg finnte og vant kjøret for den beste tesisen i Master Wine Institute i 2008, og den var kalt «Affekten av altitud på Malbec i Mendoza». Så du har snakket mye om Malbec før, og Argentina og Mendoza. Så jeg har gitt av Malbec-situasjonen, for to år, og det var fantastisk. Og vi har også i dag Francisco, velkommen. Takk mye. Du er representant for Domain Busquet, ikke sant? Jeg er internasjonal business director for Domain Busquet for Argentina. For meg er dette en fantastisk oppgave, bare for å bringe deg mer fantastisk informasjon om Argentina, vår kjærlige land som er fantastisk. -Fint. -Hvorfor er Malbec så viktig for Argentinerne? Det er en stor spørsmål. For det er et flaggskap for landet ditt. Ja, jeg er helt enig. Malbec har original origin i Franks Kaors. Men på grunn av vår terrarisk klima og høy altitud, kan vi bruke den beste Malbecen i verden. Det er grunnen til at Malbec er så viktig. Og det er grunnen til at vi har mange vinjer fra Malbec, som vi kan eksportere, for å forklare og vise hele verden. Før dro vi alt i Argentina. Men nå, de siste 25 årene, har vi alle eksport-businessene fra Malbec Det er din viktigste grepe? Hva er din passion for Malbec? Argentina and South Africa for your thesis I get Malbec is one of the drives for it -Søndag-Afrika var mer en del av min passion. Men jeg måtte bestille på én linje, én direksjon, da jeg gjorde min tese. Det var da jeg var kjøpende for Monopoly i Sverige. Jeg reiste fra nord-Argentina til sør, og jeg smaket Malbec i alle steder. Det var så ulike. Jeg kunne ikke forstå hvorfor samme variet viste så mange ulike faser. Så jeg begynte å bli interessert i hvordan jeg kan finne ut hva som gjør det så annerledes. Og da forstod jeg at det er en vanlig thread gjennom alt, og det var høytiden. Så i norden finner man vinjeder i alle opp til 3000 meter oppover sjønivå. Og så kommer du ned til Mendoza, og du vil være noe mellom 700 meter oppover sjønivå, opp til 1400-1500 meter. Og så går du allerede ned til Patagonia, og du er plutselig på 300 meter oppover sjønivå. Og hverandre, fasen av varietiden, var bare å vise så mye forskjell. Og jeg tenkte, hmm, jeg må finne ut mer om dette. Så det var da jeg begynte min... - min utforskning. - Er det en lett svar på altid? Hva er forskjellen? - Hva skjer? - For en norsk eller svensk? Hva skjer når du går fra 300-3000 meter? Det er en stor forskjell. - Når du tenker på det, varieret kom fra Bordeaux som kuttinger til Argentina før den berømte Laus, som kalles Phylloxera, begynte å dyrke vinjeter i Bordeaux. Så varietet endet opp i Argentina som i sin originale form. Så det ble ikke kraftet mot amerikansk rutsjokk, og det var det aldri i Argentina, men i Europa hadde det vært så, annars kunne de ikke replante uten at de gjorde det på amerikansk rutsjokk. Hvis du går til hvor du finner pure Malbec i dag i Fransk, så blir det Cahors. I Cahors får du veldig tannisk Malbec. Veldig dyrt, veldig tannisk, veldig konsentrert. Veldig vanskelig å drikke som en ung vin. Det trenger tid i bærret, det trenger tid i borten, og da har folk ikke denne betydelsen til å vise Malbec eller vise vin overalt. De vil dra det nå. De går og kjøper det nå, og de drikker det i natt. I Norge er det bare tre timer fra kjøping til å dra det. Det er veldig snabbt. Det er den snakkeligste i verden. Men hvis du ser på Argentina, hva er forskjellen? Hvis du for eksempel forstår Kaor med Argentina. Først og fremst Kaor. I Even if they are warm, they are cooler than further down at lower altitude. But then you have cold nights as well, and that retains beautiful acidity, and it pushes the aromatics of the grape variety. So you get a lot of fragrance. Malbec usually has a floral perfume called Violet's Perfume. Violets and roses is something you very often relate to the Malbec. And that is pushed. med denne forskjellen mellom dag- og nattemperatur. Så du retter frysenheten, og du boomer aromatikken. Og så har du sol. Du har mer enn 300 dager, og jeg vil si kanskje 320 dager sol per år i Mendoza. Så solen skaper mye farge i skinnene av grapene, og det skaper også mye tann. Men fordi solen og... the extended hang time that you can have on the vine because you have that cool night and not so hot days, you get tannins that are really soft and lush and velvety. And people that want to drink red wine, if you would ask them, would you like something that is very firm and tannic and hard and edgy, or do you want something that is very silky and velvety and soft and round with lots of flavor and with beautiful aromatics, hva du tenker. Hvilken ville du kjøpe? Jeg vet hva jeg vil kjøpe. Ja, meg også. Det er noe vi har snakket om, denne grepeheren av momenten, Francesco. Du har brukt noen vin. Vi må stoppe å snakke om det, og prøve noen, tror jeg. Ja, vi har to viner her. Vi har Domaine Bousquet Malbec Merlot, organisk. Det er en bag-in-box, tre liter, som vi har i skjermene. Og vi har også Gaia Malbec fra Gualtallari. Så i dette momentet kan vi... De to vinerne. Den første, Malbec Merlot, Domaine Bousquet, er organisk. Og dette er en pure ekspresjon av Malbec. Ja, du kan se her, når du drikker denne Malbec, at det er en versjon av varietten. Det er generelt, du kan finne mange violet, florent, den purple fargen, så dette er tanninsen generelt. Du kan alltid finne tanninsen som en soft and sweet Den er helt dryg, men den er veldig nødvendig. Det er en fantastisk ekspresjon av Malbec. Bosquet-familien kommer fra Sør-Fransen, ikke sant? Ja, det var 25 år siden. Ja, så du rønte etter Malbec som kom fra France i begynnelsen, og da rønte du etter det og rediskoveret det i Argentina. Ja, det er grunnen til at Faderen av Ambusket, den nære kjøpere av Guarneri, kom fra sør-Fransen til Hualtayari, som er en liten appellasjon i Mendoza-Ucovalle. Alle vet Mendoza, men Mendoza har ulike områder. Luján de Cuyo og Ucovalle. I Ucovalle har du Hualtayari, som er en av de beste områdene. små områder i Argentina og Mendoza. Så han begynte å plante vinjer der 25 år siden. Vi var det første organiserte, fordi vi tror på det organiserte og på sustentabiliteten av vin. Og nå, ja, det er bare for å vise deg dette med denne Malbec Merlot, den purest presjonen av Malbec. Og denne områden som min venn Madeleine har beskrivet, er perfekt for Malbiks fordi av høytiden og klimatforandringen. Målen, kan du ta oss gjennom hva vi smaker? Vi har to viner på stedet. Vi har bag-and-box, som er Malbec-dominert. Når Francisco sier at det har den pure ekspresjonen av Malbec, så gjør det det, selv om det har en støtting av Møller i det. Kjeden til denne vinen er at det har den puret av frukt. Det er ikke som om det ikke har have that oaky character or anything it's like fruit, fruit, fruit and organic for me means very often that you get the expression of honesty it's like everything comes as it is and it's not it feels like it hasn't been shoehorned into a corner it comes as it is as you would say Og så er det Gaia, den pure Malbec fra Valtallari. Det er ganske komplikert med Argentina. Fordi folk vet om Mendoza, men de har aldri hørt om Uco Valley. Og Uco Valley er subregionen av Mendoza. Så hvis du kjører fra Mendoza sted en time og en halv til søndag, kommer du rett inn i mouten. Så du vil gå høyere og høyere og høyere, og plutselig ser du snøen innenfor deg, i stedet for å se snøen på moutene oppover, hvis du er i stedet. Så. Så du kommer nærmere til den kolde isbåken, som er Andesmoutene. Og det er det som kjører ned temperatur og gjør det en så kjærlig omvandling for dine død. for å få til å vokse greper, men også for å kunne vokse organisk. For det er jo at denne originen, de er i en regnskjade, men når regnet kommer, kommer det i sommeren. Og i sommeren vil du ikke virkelig vil du vil regne, du vil regne mer i vinteren, men de får ikke regnet da. Men sånne grønner her oppe på så høy altitude er så godt drømt, så selv om det er en super regnstorm, Vannet drar bare gjennom vannet, og det har ingen negativ effekt på klimaet. Det er en krig for organisk vingrowing. fordi av denne grønne typen og solen og klimaet overalt. Så vinen når det kommer til Gaia, er fra denne subregionen av Valtallari, som har de beste drømmegrunnerne av alle de ulike områdene, og den har den høyeste sjåk- eller kalsiumkarbonat-konting i grunnen. Og hvis du ser rundt i verden, snakker de mest om limestone i Burgundy. De snakker om limestone- i champagne eller kalkærsøyler. Og de snakker om at hver veldig om i verden hvor du har de beste ekspresjonene av graper, vil det være kalsiumkontent i søylen. Og dette Valtallari-området er så full av kjåk og limestone at det bare gir en ekspresjon til graperne der som er utrolig. Jeg er veldig overrasket med hvordan fruten bare som lyser fra dette stedet. Jeg tror Francesco, kanskje... Vi kan ha salutt. Det var en virkelig salutt. Ja, det var en virkelig salutt. Hva ser vi her? Madeleine har snakket oss om grunnen til vinen, men nå er vannet i pudinget, eller faktisk i glasset. Hva smeler vi, og hva smeler vi? I generelt for gaijavinen er det Det er en litt kompleks Malbec, fordi først får du de grepene fra dette området, Gualtallari, som er en av de beste. Så låg kjøkken, så mye mer frukt konsentrasjon. Og også frysenhet, det gode akiditetet. Så du kan se veldig godt Malbec-spresjonen, men også den som er i fransk øl. Men bare for å gi kompleksitet, fordi ølet med øl er bare å bruke som en tool, ikke som et mål. Det eneste målet med barlet er å få mer kompleksitet til fruten, ikke å lage den i skjerm. Her ser du en fantastisk Malbec, veldig kompleks. Vinen er i stedet for å vise i 12 måneder i fransk øl, første og siste bruk. Ideen er denne kompleksiteten av Malbec, at man kan finne flere lager i vinen. Det er helt sikkert fantastisk. Gaja er også organisk og biodynamisk. Men siden 2022 er dette også en biodynamisk vin. Det er den mest kjølige vinene du kan få. Jeg tror at det karakteret du virkelig kjøper ut som er annerledes enn mange andre viner, er perfumenet. Når du snakker om rosene, og violetter. Det er som om florafragransen er så prominent, og når jeg snakker om aromatiseringen, det er dødstemperaturen og kolde natter, den forskjellen mellom dag og natt er hva som skaper en høyere nivå av disse aromatiseringene i grapefylene. Og når du smøter denne vinen, er det som om It jumps at your nose, but not with oak, not with makeup, not with synthetic aromas. It's like, it's the purity of the fruit, and that fragrance, I'm like, it soaks you in. It's like, yep. We also have a bag and box, and Kjell Gabriel is going to pour us some thing from the box. Kjell Gabriel, bag-in-box er veldig høyt i Norge, og du vet alle statistikken om det. Ja, 65% av alle vinen som er solgt i Norge kommer fra bag-in-box. Så vi elsker bag-in-box her i Norge, eller audiens elsker det, og vi drikker det hver dag, hver dag vinen. Dette er en melvek og merlot-misk, ikke sant? Ja, i generelt er det 85% melvek og 15% merlot. Det er en melvekblende. Har du Norvei som et særlig marked i minnet da du blende denne vinen, eller var det bare din egen forventning? I Argentina er det Malbec, men vi har også Merlot og andre grepskabernet. Det er også normalt å finne noen blend i røde vinene. Så vi bestemte Malbec med Merlot for å gi litt mer perspektiv. personlighet til vinen. Hvilket land selger du kjøkkenbøkene til? Først her i Norden. Jeg tror at Norden og Norge er veldig proaktive om sustentabilitet, organisk og disse nye alternativpakkingene. Jeg tror at i verden begynner noen land å forstå, men du er bygget av de fleste ledere i denne nye trenden av alternativpakkinger. Kjøkkenbøkene, petter, - som mange konsumenter kan forstå. De er mer tradisjonelle med en typisk kjøkken. Vi produserer også lille glasskjøkkener, fordi vi har fokus på forståelse. Men de er mer tradisjonelle. Jeg synes at du er ... Det er en fantastisk pakke, en fantastisk konsept, bagingboksen. Jeg synes den er veldig, veldig fin. Du kan også holde vinen i god kvalitet. -Stå og hør på hvem som er lederen. Vi er de beste. Vi er i forhold til det. -Ja, for du kan ikke finne et annet land med 60% av denne bugging. -Måske Sverige. -Ja, Sverige. -Jeg snakker også om Nordisk. Men ikke andre land utenfor Nordisk. Det er ikke mulig, kan jeg si. Men det er også fordi vi ser bak i en boks at det ikke betyr at vinen inni er ikke god. I mange land er bag-in-boxen som forfølgende og basen på pyramiden. Madeleine, hvordan beskriver du kvaliteten av vinen etter to-fire måneder innenfor bag-in-boxen? Og kanskje denne vinen i det siste? Er den levende godt inni? Jeg tror denne viser seg bra. Jeg tenker alltid at bag-in-boxen har god pakking, men jeg ser at den må konsumeres. I dag er det en del av denne kjøpingskampen som er i stedet for å bli fylt. Igen, jeg vil ikke holde det lenger enn en måned åpnet. Jeg tror ikke folk gjør det heller, for hvis du kjøper en bag-in-boks, er det fordi du vil ha en glass hver dag, ikke sant? Åh, du er en mastervann her. Vi har en norsk mastervann som har en tesis om bag-in-boks. Så reglene er at du ikke bør åpne bag-in-boks mer enn en år etter pakket, og du kan ha den åpnet for åtte uker. Det er det norske kunnskapet om bag-and-boks. Men, putter du det i bag-and-boks i Argentina, eller kjipper du det til Europa og gjør det her? Nei, vi putter det i Danmark. For dette er også konceptet for å få tilbake karbon og å få tilbake mer sannhet. Så vi ikke - for å få fra alle disse boksene. Så ideen er å kjøpe en botel her i Danmark, og så kjøpe den til Norge. - Men de botlene du produserer i Argentina? - Ja, de botlene, ja. Det er nysgjerrig. kommer til å stå opp i nordiske land, eller er det bare å være der, eller er det en forandring? Hva er din opplevelse, Madelene? Jeg hadde håpet for mange, mange år at Argentina skulle stå opp i markedsføringen. Men jeg tror at vinstylen søter nordiske konsumenter ekstremt bra. The way the fruit shows itself with lots of flavor, round, soft, lush tannens and the freshness from the high altitude. Everything suits the Nordic palette, but I think the Argentines have not been very good at marketing themselves. Og også, jeg tror i forhold til i forhold til det som var, du vet, din norske betalsystem forfatter den som har litt høyere alkohol. Og de varmere landene, de landene med mye sol, det er vanskelig å holde på til den rikheten og si, ok, vi må stoppe det. 12% alkohol eller 13% alkohol så veldig ofte går alkohollevelsen til 14 og kanskje 14,5 og da blir du forfattet her i dette systemet så blir du mer kjøtt og jeg tror med hva som skjer vi har sett ganske mange vintager i Argentina som har vært mye kjøttere og det har vært mer regn og du vet alkohollevelsen har vært able til å bli kjøtt ned og produseren har hatt å kjøpe de grapene tidligere, hvilket gir deg mer frukt, mindre behov for å bruke okkebær. Og når du blir litt mindre i alkohol, har du mer løsning, mer attraktiv drivbarhet, og da kan du også ha en mer favorisert prins, fordi her er du punnet for hver halv grad alkohol, som er det eneste landet i verden, jeg tror, som har denne tax-systemen. Derfor ser jeg at den sødre hemisferen blir ufølgelig forfattet i prisingsystemet for monopoliet. Vi må sende det opp i systemet til politikerne. Ja, glede meg til det. Og appellere dem til å forandre det. Kjell-Gabell, jeg tror vi rører av, og jeg vil bare si noe i norsk til våre lyttere. Og det er, vet du hva? Argentinsk vinere, det er helt kongasselig når det kommer nå på bag-in-box også, litt mer tilgjengelig, litt enklere å ta med på hytta, kanskje. Ja, i det hele tatt. Men ta utforsk litt det der med høydeforskjell og hvordan ting er, ikke sant, Kjell Gabriel? Ja, altså det nevnte jeg jo stad, at folk har tatt kontakt for å finne ut hvordan de smaker de forskjellige høydene som Master of Wine her fra Sverige, og ikke minst Karlstad, sikkert Ferrystein til utusiasst kommer ut med her. Og Det er jo denne som vi har smakt i dag, Bosque Gaia Malbec 2021, koster 230 kroner. Det må vi alltid nevne når folk lurer på hva vi har smakt. Men Argentina er kjempespennende, og så har de noe som heter Biff, som de er veldig, veldig, veldig gode på. Så skal du ha Biff, så bør du ofte velge Argentina. Og så er det litt sånn, det er litt rimelig enn mange av de ordentlige... Ordentlig dyre franske biffvinene og en baggeboks til under 500 kroner også. Det er ikke dumt, det vet jeg. Absolutt ikke dumt. Nå har vi jo smakt den. Jeg kan jo bare si at dette er en immar kulvin. Du nevnte jo så vidt biff. Jeg bare henger meg på denne øliten biffen din. Så bare å si takk til vår gøst, og for denne veldig kjorte halvåren med konsentrert kunnskap, og takk for å ha partiet. Jeg heter Tom Amirato Lovås fra DrinkFeed. Kjell Gabriel Rengs fra Kjell Svinner. Svinkjeller heter det faktisk. Vinkjenner var det du sa? Du skryter på rett ting da. Det er lov å skryte på seg. Det er snart helg. Det er alltid snart helg. Ha det bra!

Nevnt i episoden

Malbec 

Nasjonaldruen i Argentina, kjent for sin myke tannin og blomsteraroma.

Andesfjellene 

Et fjellområde i Sør-Amerika som påvirker klimaet i Argentina og Mendoza-regionen.

Maradona 

En argentinsk fotballspiller som er et ikon for landet.

Domaine Bousquet 

Et argentinsk vingård som spesialiserer seg på Malbec og organisk vinproduksjon.

Mendoza 

En argentinsk vinregion som er kjent for sin Malbec-produksjon.

Uco Valley 

En subregion i Mendoza som er kjent for sin høyde og kalksteinssøyle, som gir vinen en unik smak.

Gaia Malbec 

En argentinsk Malbec-vin fra Gualtallari, kjent for sin kompleksitet og intense fruktaroma.

Bag-in-box 

En populær måte å pakke vin på i Norge, spesielt for argentinske viner.

DrinkFeed 

Et nettsted eller plattform for vinanmeldelser.

Kjell Svinner 

Navnet på podcasten, men det er en feil i transkripsjonen. Det skal være Kjells Vinkjeller.

Ferrystein 

Et merke eller et produkt som nevnes i forbifarten, men uten videre kontekst.

Bosque Gaia Malbec 2021 

En argentinsk Malbec-vin som smakerne i podcasten anbefaler.

Biff 

En type kjøtt som ofte serveres med argentinske viner.

Master of Wine 

En tittel som gis til en vin-ekspert som har bestått en streng eksamen.

Karlstad 

En by i Sverige hvor Madeleine Stenwreth kommer fra.

Cahors 

En fransk vinregion som er kjent for sin Malbec-produksjon.

Phylloxera 

En insekt som ødela vinranker i Europa på 1800-tallet.

Monopoly 

Et svensk vinmonopol som Madeleine Stenwreth jobbet for.

Luján de Cuyo 

En subregion i Mendoza som er kjent for sin vinproduksjon.

Hualtayari 

En liten appellasjon i Uco Valley, Argentina.

Guarneri 

En vinprodusent som nevnes i forbifarten.

Sustentabilitet 

En bærekraftig måte å dyrke vin på.

Oak 

En type tre som brukes til å lage fat for å lagre vin.

Violets 

En type blomst som gir Malbec-vinen sin karakteristiske aroma.

Roses 

En type blomst som gir Malbec-vinen sin karakteristiske aroma.

Limestone 

Kalkstein, et mineral som er viktig for å gi vin en unik smak.

Burgundy 

En fransk vinregion som er kjent for sin bruk av kalkstein.

Champagne 

En fransk vinregion som er kjent for sin bruk av kalkstein.

Fransk øl 

Et type tre som brukes til å lage fat for å lagre vin.

Deltakere

Host

Tom Arati Løvås

Host

Kjell-Gabriel Rengs

Guest

Madeleine Stenwreth

Guest

Francisco Cortes Lepis

Lignende

Laster