FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Vi skal til Spania, og vi skal drikke bobler! Det blir gøy!
Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjelds vinkjeller, og ikke minst Tom Amarati Løvås sin drinkfeed. Vi er på plass ute i vinstua di Tom, og vi har til og med tatt med vinhunden, oppkalt etter en obsku
Nerello er en veldig kjent dru fra Etna-distriktet. Hvis du går inn på hvilken som helst pol og spør de polansatte hva er Nerello, hvor mange vil si at det er en vindru fra Italien? Kanskje mange flere vil si at det er en liten dags strihåret type som bor på siden av Oslo. Ja.
Det er en litt obskur drøm. For de som kan ting, så er det lekende lett. Ja, det er ikke det første du tenker på. Men noen av de vakreste vinene vi har smakt i det siste kjølgården, er jo en relle og drur. Hva kan vi si? Ja, det er sant. Vi har vært og smakt flere av dem på smakinger lately. Ja, det har vi. Nydag!
Så skal vi ikke snakke om en oppskur drue, vi skal faktisk gå på de to største og mest kjente druene. Det er 50-50 like mye Chardonnay som Pinot Noir. Ja, men det som er litt galt med det er at vi skal faktisk i Spania og snakke om de der. Jeg tok med en flaske der for det er en liten kuriositet. Det er ikke så vanlig at en kava nemlig blir laget på Chardonnay og Pinot Noir. Nei, det er heller det motsatte, og det er ganske for der er det jo alle disse lokale druene som de liker å
lefle seg med. Chardonnay har kommet en stor
vært der en liten stund. Men Pinot Noir har ikke vært der så lenge, og at det, nå driver jeg og åpner... Det er den rasjelyden jeg lurer på, jeg begynte å se meg rundt om det brant i kokken. Knitterer i rasjelinga. Men Pinot Noir er veldig uvanlig, og ikke minst 50-50 Chardonnay og Pinot Noir, det er særs, jeg vil gå så langt til å si, særs uvanlig. Ja, for de vanlige da, for de som lurer på hva som er vanlig her, så er det jo de lokale druene fra...
ja, nå er vi i Catalonia da, i Spanien, hvor de produserer aller mest. Det er lov å lage kava rundt omkring, men liksom i Catalonia, de gjør mest av det. Ja, det ble vel, hvis det står kava på Alaska, så tror jeg etter 1980
70 eller 80 eller noe sånn, så må du henge rundt Katalonia? Neida, du må ikke. Jeg har jo kandret til Aragon og Navarra og Roja og overalt, men det skal lages på denne metoden, og med disse druene som er lov, men nå er det blitt ganske mange, men det er druer som Maccabee og Terrada, Shirello og hva for noe. Shirello var det den som du utslo? Oi! De skriver liksom med ekser og yr og sånn. Hvor ble jeg bort? Ja, du dro en liten sånn Solberg-åpning der. Yes!
Det går bra. Skal vi ta en liten pause så du får tørka deg opp? Neida, du har jo lagt frem servietter, så dette her går helt smertefritt. Det er alltid lurt når man har en liten vinsmakking og har en servietter på gang. Men det betyr at det er fytt i saken. Åh, hva sier det er fytt i saken? Og det var ikke så ille. Det er dritt hver ute, så jeg har jo selvfølgelig regnjakke som fikk en liten sputt, og de tåler jo det. Så vi fortsetter. Her skal jeg helle opp i gråset.
Uansett at det er sånn, så lukter det jo helt New Delhi. Ja, altså, da tenkte jeg bare å kjøre sånn kjapt. Før du sendte hele satsen i taket her, så tenkte jeg å bare ta en sånn kjapp gjennomgang, for kava for mange er en sånn litt...
skal vi si, devaluert form for bobler. Det er mange som sier, nei, jeg liker ikke kava, for det er rart og stygt og sånn. Ja, hvorfor gjør de det? Jeg vet ikke, jeg mulig blander det som et prosecco, som virkelig er grunn til å devaluere. Men den er jo laget på tradisjonelle metoder, som tidligere var lov å si champagne-metoden, men som vi ikke får lov å si lenger. Den ligger med angangskjæring på flaske, og den skal ligge
Jeg vet jo egentlig at det er ni måneder mine bømper skal ligge, men de fleste ligger jo kanskje 12-15. Jeg har vært borte i Kavar på 18 måneder på flasker. Det blir jo kvalitet av sånt, enten vil eller ikke nesten. Ja, de lager jo akkurat her denne gangen her også, men disse to drunene er jo i og for seg akkurat det samme de driver på med nede i. Ja, det blir for oss nede uansett.
Nedi borti der. Nedi borti der i Champagne-regionen. Det er jo samme de håper med deg, det er jo...
Ja, så det er i og for seg identisk, bare at jordsmån og litt sånn forskjellig anledning. Ja, nå er jeg spent. Nå skal vi smake på om vi på strak øyne kan merke noen sånn stor forskjell på om... Å, det lukter ikke champagnejordsmån her, kjenner jeg. Så nesa vokste på en gang, ja. Det som er greia her da, grunnen til at det heter kava, kava betyr bare hule på spansk. Grotter. Og det er fordi...
I tidligere tider ble alt lagret i disse hullene for å gi av den temperatur under gjeringsprosessene. Nå har jeg snakket ganske mye, og du har smakt og lukta. Nå kan du fortelle hva du synes mens jeg lukter og smaker. Dette her var... På nesa var det litt bakst, og det kjenner du jo nå. Men det var ikke sånn kjempe mye lukt på nesa. Jeg synes den var litt sånn...
beskjeden, men i munnen så føler jeg at det er veldig sånn epledrøm. Det er nesten sånn en blanding av både gule og grønne epler. Litt sånn steinfrukter og epler som du sier. Og så har den litt sånn nøttebakstpreg. Hva vil jeg ha sagt da? Mandel kanskje? Nøttebakstpreg var et veldig lite ekte ord, men du fant på det akkurat nå.
Ja, det er sikkert noen som har sagt det før meg. Men jeg er enig med deg, på nesa var den litt neutral. Nå var jo denne flaska kanskje et par grader varmere enn den burde vært. Det nevnte jeg ikke, i og med at jeg er gjest, så lot jeg det være. Ja, den har blitt avkjølt i natura utendørs, og det er ikke så kaldt om 19 år lenger, eller som jeg tror det er, men sånn er det. Ja, det har begynt å bli høst, det kan man jo helt klart slå i. Men, dette her er jo en...
Det sitter jo ganske lenge, nå har vi jo... Jeg må jo si at det var faktisk en veldig morsom kava, fordi vanligvis så får man her litt sånn, om ikke bitter, men det er bitterstoffer ofte i de andre druene eller i prosessene der som gjør at det ofte er en sånn bitterhet som gjør at, altså den passer veldig godt til mat. Det gjør den standardkavaen liksom, den er jo genial særlig til katalonsk mat da. Den her
Det er jo helt fremragende til en aperitif, eller helt alene eller noe. Den skriker ikke etter følge av noe som helst. Og jeg fikk så lyst på iberikorsjenke når du begynte å snakke om maten, for det synes jeg var veldig fint i den. Ja, men det var fordi jeg sa det, ikke fordi du lukte av det. Nei, nei, nei. Det ene er at med en gang du snakker om mat, så blir jeg sulten. Det er jo sånn, sånn fungerer jo meg.
Men jeg synes den har en litt sånn rund, fyldig tone som jeg liker. Den er ikke sånn der syreskarp, sånn at den er ikke sånn, åh, det var syre. Ja, men syre er her. Vet du hva? Jeg tror de folkene som har pønska frem det her, de vet akkurat hva de driver med. Det tyder på at kjellemesteren her, han har gjort det før.
Jeg synes det er slitsomt når folk vet hva de holder på med. Nei, men er ikke det hyggelig å få råd til noe som smaker smal? Vi lagde noe random. Du sitter med dataene? Jeg sitter med data, og det som er hyggelig, det er da Marevia. Litt usikker på hvor jeg skal legge tyngden her. Kava brutt reserva, Chardonnay, 2019. Sånn har jeg fått litt alder.
Kun 299 eller 210 kroner. Og den er å få i... Den er på Kongelig Norsk Vinnmonopol med Harald Rex i spissen. Den er i bestillingsutvalget. Så det er ikke noe som... Du slenger ikke inn noen plokker med deg, men du kan få lov å bestille den og bare hente den to-tre dager etterpå. Og hvis du er lur, så får du den som betaler du, så bare henter du den i kassa og går rett forbi køen. Hvis du ikke bor på Heimdal i Trøndelag eller...
holder til på Frogner. Ja, det var ytterpunkten nesten. Ja, jeg føler at heimene der, da driver du med langrenn, og på Frogner så driver du bare med skiklær, men du har på deg en nikkers, men du bruker dem aldri. Du tar trikken opp til Halmenkollen, og så går du litt rundt, kanskje ikke på skien, du går litt rundt der, og så tar du trikken ned igjen. Jeg er fornøyd med dette her da. Ja.
Veldig. Jeg ble veldig positivt overrasket. Prisen er jo ikke noe å si på. Og kvaliteten du får og hva du skal bruke til. Nei, det var supert dette her. Jeg tror til og med jeg kunne betalt en hundreings mer.
Jeg hadde ikke reagert hvis den kostet 2,99. Jeg hadde ikke reagert hvis jeg hadde tatt en blindt og du ikke hadde sagt det, så hadde jeg nok vært oppe i de prisene. Så ja, dette var et godt kjøp, vil jeg si. Ja, og det er det vi liker. Vi liker gode kjøp. Så Marevia, Marevia, Kava Brutt Reserve, sier den her. Pinn av noen år, 2019, til 210 kroner. Den kan du trygt gå og kjøpe på ditt lokale vinmodeport. Jeg skal bare tenke på disse som lager vinene de huler i Kataloni. Hulefolket!
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Du, vi må skal klare. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.