En kjekk amerikansk-kroat

Kjells vinkjeller tar for seg den amerikanske druen Zinfandel fra California. De diskuterer druens historie, fra dens opprinnelse i Kroatia til sin popularitet i USA. De fokuserer på Bonterra Zinfandel, en rimelig vin som passer perfekt til grilling. De fremhever druens egenskaper, som mørk frukt, kryddetoner og en lett drikkelighet. Programmet oppmuntrer til å prøve Zinfandel, og avslutter med et hint om en tur til California for å utforske vinkjellere.

02:45

Podkasten diskuterer kvaliteten og smaken av Bon Terra sinfandel, en drue som er ideell til grillmat og lett å drikke.

08:52

I denne episoden diskuteres det om grilling, vinlagring, og nytelse av livets enkle gleder.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken, superenkelt regnskap. California love. Vi skal til California, og vi skal ordentlig til California, for vi skal snakke om sin fandel. Følg med. Fandel Hei og hjertelig velkommen til Kjøl Svinkjeller og Tom Anratti Løvås sin drinkfeed i dag Tom, så skal vi til Kalifornia, yay! Det skal vi, vi skal langt, langt, langt mot vest her i verden og den kjente vestlige verden i hvert fall. Det er jo så langt vest som det nesten blir øst. Ja, det er jo bare litt ute i havet der, så plutselig snur det og blir øst over igjen. Vi skal til en drue som i Norge på en måte, dette er bare noe jeg føler, ikke er så trendy lenger. Jeg følte at den var for 20 år siden, og så var det sin fandel, og så var det liksom «wow». Det var stort og kult og masse, masse smak. Men så har liksom i Kalifornien, så har Pinot og Chardonnay og Cabernet og alle disse tatt over dette. Og Sinfandel har på en måte blitt den litt sånn store, tunge onkeren. Sinfandel for meg er jo en amerikansk drue. Det var der jeg oppdaget henne første gangen. Ja, men det er du ikke. Nei, nei, nei. Den får jo Sinfandel fra den gamle verden også, fra Europa. Ja, det er jo egentlig en kroatisk drue. Ja, det kan godt hende. Den har blitt tatt opp av Italia, Frankrike, Spania. De har den overalt. Den kom fra Kroatia til Sicilia, ikke minst. Og da heter den Primitivo. Primitivo Og så tok de den fra Italia Eller Sicilia til USA På 1850-60-tallet Eller noe sånt Det var da de utvandret alle druene sine Til hele nye verden egentlig Som vi liker å kjenne Og da bytte han navn til sin fandel Og det er veldig morsomt, for det finnes da en italiensk vitt som heter Italian Simphandel, og det må jo være verdens dummeste, for det er jo egentlig det det ikke er. Det er jo da Primitivo, egentlig burde det vært amerikansk, men nå heter det American Primitivo. Men det er da egentlig... Du får skrive et lesebrev, ikke, Gabriel, inn til noen. Ja, hvem bryr seg? Noen må gjøre noe. Ja. Da gjorde du det. Jeg åpnet den i hvert fall. Du tok hvertfall ansvar. Det prøver jeg å gjøre så ofte jeg kan. Men som sagt, jeg sa jo det at Simfandel har jo, altså har det blitt litt sånn Du har disse bag-in-boxene som er blitt liksom, da blir det liksom kokt frukt. Det blir veldig godt, det er lett for at den er kokt, og det er litt synd, for jeg synes jo den, altså sin fandel er en fantastisk drue, og til sitt bruk til mat og sånt, så er den jo en uovertruffen biff-drue for meg, for eksempel. Det er akkurat det den er, for det er jo heavy shit, som det heter, altså det er tunge saker, og det lyder jo godt da. Ja, det er tung lyd. Nå får jeg litt glass du og Tom, synes jeg. Takk. Jeg burde jo helt opp i deg først. Det burde du, men sånn er det. Vi ser noen fingrene med etiketten her. Det gjør vi. I dag er det Bon Terra sin sinfantel. Det er du som har tatt med. Det er det. Jeg tenkte at det er på tide å snakke litt om det som er bra med USA. Jo, men hvorfor ikke? Har de noe negativt rundt seg? Det kommer så mye rart i nyhetene der. Det vi får er jo stort sett bare det dumme, men nå skal vi snakke litt om de fine tingene. Bon Terra er ikke engelske navne for «god jord». Den faller i god jord, eller godt land. Og så er det en koselig liten pipip som sitter på en gren. Ja, jeg har jo smakt Bontær og lager jo både hvite og røde vin. Jeg synes det er en bra produsent. Det har dukt mye av dem, og jeg synes de pleier å levere godt. Sinfantelen er det lenge siden jeg ble borte, så jeg er egentlig glad av tom. Jeg kan ikke smile fra øre til øre her, så jeg er litt glad inni meg. Det var derfor jeg tenkte at vi tar med den, fordi det er på tide å brushe opp igjen, gå tilbake litt i det amerikanske røttene. Det er egentlig bokstavlig talt, for det kommer en sånn forferdelig pest, som de kalte det, et... en sykdom, vinsykdom, for 120 år siden, som tok knekken på stort sett av all vinen i Europa, nesten. Ja, og den kom fra USA? Den kom fra USA. Kansas! Og det var altså USA som redda Europa, fordi de drøttene der borte, vinstokkene der, var jo immune mot denne fylokseriaepidemien. Så takk til å være at de skapte et problem, men hadde også løsningen, så kom jo dette tilbake til Europa fra USA. Det var en liten runddans der. Det er lov å gå tilbake litt i historien for å se hvor vi er hen. Hvor er vi nå i din historie? Du har akkurat smakt. Min historie er, jeg synes det er behagelig å drikke Bonterra, og nå er det jo, lysere tider og så videre, vi er ferdige med denne grusomme vinteren, som har hengt over oss som en mare, og jeg er så dritlei snø, og jeg håper at det ikke blir snø før om flere år, men da er det jo fort at man skal fyre opp tre for to, altså vi snakker grillmat, som da er butikkenes... Favoritt syssel, 3 for 2 i alle varianter, og da er jo Bonterra og Synfandel helt perfekt, for her er det så deilig mørk frukt, det er litt hvitt, det er kryddetoner, det er saftig, det er mørkebær, det er... vanilje fra fat, og det er rundt, fyldig og lett. Det er veldig lett å drikke. Ja, du har ramt seg på alt nå. Det er en tung vin som er lett å drikke. Ja. Det er lov å bruke det uttrykket. Ja, for den er ikke tung, sånn som for eksempel hvis du hadde vært borti en bordeaux, der du har mye sånn at du snurper seg sammen, for det er en saftig vin. Tung vin. Tanninen her kommer litt etterpå, den lille tørre touchen som kommer, den er bare ålrett. Den skal være der. Jeg holdt Amerika-vinnkurs her for helg, og da var det mange unge folk, og da hadde jeg ikke med sin fandel. Da var det en dame som bare, «Men hvorfor har du ikke med sin fandel? Jeg er så glad i sin fandel!» Og så sier jeg, ja, men er du så glad? Ja, og så synes jeg at alle sier at sinfandelen er en sånn teit drue, så synes jeg det er litt trist. Men jeg drikker ikke bag-in-box-sinfandeler, jeg drikker gode sinfandeler, og de skal ikke være sånn overeika og sølete og søtt og kliss, de skal være ordentlige, men hun var opprinnelig, så jeg sier, ja, men... Jeg tok min kabber ned fra Napa, er det greit? Ja, ja, jo, det går jo greit, men jeg hadde gleden til å være så fælt til sin fadel. Og det er jo få i den kategorien som denne hyggelige unge damen, men Nå har du sett meg bytte litt gammel, men jeg har tatt en liten dame. Det du burde gjøre nå er å bare si «jeg legger meg her». Det var en kul dame. Du burde legge deg helt flatt og si «jeg skal aldri ikke ta med en symfadel lenger mer». Ja, og da burde jeg tatt med denne bondterren her, for dette her synes jeg er en litt sånn klassisk fin symfadel som ikke... Det fineste er at det finnes mye dyrere vin enn den. Den koster 180 kroner, så det er en rimelig Simphandel, vil jeg si. Det er en rimelig Kalifornier uansett, men den har, som du sier, et fantastisk uttrykk for hva Simphandel kan være, sånn som jeg også liker. Dette er nesten et skoleksempel på hvordan den burde være. Og som du sier, det finnes atkyldig dyrere og sikkert mer fortsatt vin, men ... La oss si du aldri har hengt deg opp I en sinfandelle fra Kalifornien Jeg føler jo på om du skal prøve det Dette er en bra inngang til det Jeg finner jo nemlig alle kvaliteter du vil Og du runderer deg ikke i første forsøk Nei, og jeg synes også det som er litt kult Med denne Vet du, akkurat når jeg vil drikke den Mens jeg griller Ja, altså under selve grillprosessen. Ja, men for det er alltid jeg som griller, og da står jeg ved grillen og har på solbriller og ser viktig ut, og da trenger jeg et godt glass vin, også for å hende at jeg må ta en liten smakebit på grillmaten bare for å sjekke at den er grillet. Det er den selvfølgelig, og jeg trenger ikke det, men jeg gjør det for det. Og så må du nibble litt over grillen med dette her. Åh, helt supert. I hvert fall til 180 spenn. Det er jo kjempehvitt. Ja, men da er du jo ferdig mett og god når du setter deg til bors, for det er jo... Jeg bare lener meg tilbake og drikker viden da, vet du. Det er et privilegiet for kokken. Ja, ja, ja. Sånn er det. Jeg synes dette her, Tom, det er 2019 også, nå har jeg fått noen år på bakken, fem år gammelt. Såpass mål det jo nesten være, sin vaniljen tåler jo faktisk å lageres, selv om det ikke er den første lageringsdrua du går til, så overlever den noen år på flaske. Ja, men jeg tipper at den har ligget et par år på fat og et par år på flaske før de har greid å kaste den ut til oss. Ja. Og litt nye fat, tror jeg også. For den har en del nye fat på rekt. Ja, det er nok ganske mye American Oak her. Å ja, her har de det, og de. Nytt av det, uten at jeg vet det. For jeg har ikke vært og sett på de. Men jeg tipper det. Det er lov å tippe. Hvis noen har lyst til å invitere oss til USA, så vi kan se på tønner, så kommer vi. Jeg ser på hva som helst Det er kjempebra Hva sier du Kjell Gabel? Nå har jeg lyst til at du skal begynne å fyre grillen Ja, det har jeg fulgt lyst til Jeg trenger ikke å grille, jeg kan stå og drikke og se på Ja, for du kan jo se på hva som helst Hettopp Så lenge noen inviterer, så kommer du å se på Så trenger du noen til å se på, så renger du tom. Trenger du å gi han litt drikke på veien til 180 kroner, synes jeg kan gi han en sin fordelskone. Han står og ser på ham og drikker vin, det er helt toppers. Høres som en bra jobb. Ok, Bontara, organic wine står det faktisk. Den er jo den rene helseboten dette her, sin fandel. 14,5% er det her, eller nei, det står 15,5% Ja, det høres litt lite ut med 14,5% 15,5% det er det de ligger på nå, disse vinene, de er potente saker Så det er jo, man må passe på å ikke drikke for fort Nei, det er jo problemet med denne her at den blir bedre for hver slurk, så du må bremse litt der Skal vi bare si at da åpner vi grillsesongen 2024 med en simfandel, eller hva du nå vil, men det er vi. Ja, vi kjører på 3 for 2 på Grillings. Da er det hva som helst. Jeg heter Tom Amrathilovås fra Drinkfeed. Jeg heter Kjell Gabler Henriks. Ha en fantastisk dag videre. Takk for at du lytter.

Nevnt i episoden

Zinfandel 

En amerikansk drue som er populær i California, og som har en historie som strekker seg tilbake til Kroatia.

Bonterra Zinfandel 

En rimelig vin som er perfekt til grilling, med mørk frukt, kryddetoner og en lett drikkelighet.

California 

En region i USA kjent for sin vinproduksjon, spesielt Zinfandel.

Primitivo 

Et italiensk navn for Zinfandel, som er populær i Sicilia.

Bonterra 

En vinprodusent som lager både hvite og røde viner, kjent for sin kvalitet.

Fyloksera 

En vinsykdom som ødela mange vingårder i Europa på 1800-tallet, men som Zinfandel var immun mot.

Kansas 

En stat i USA der fylokseraen oppsto.

Grillmat 

Mat som tilberedes på grill, som Bonterra Zinfandel passer perfekt til.

American Oak 

En type eikefat som brukes til å lagre vin, som bidrar til vaniljesmaken i Bonterra Zinfandel.

Deltakere

Host

Kjell

Host

Tom

Sponsorer

Fiken

Lignende

Laster