FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
I dag så har jeg funnet frem en skikkelig raring, og nå skal vi se om Tom liker raringer. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjelds vinkjeller og drinkfeed med Tom og Marathi Løvås. Vi er nå samlet til å virkelig leke litt med vin, Tom, for i dag så har jeg egen hashtag, så du må ikke glemme det, playwithwine.
Ja, det passer veldig bra i dag, siden du har funnet noe litt rart nå. Ja, i dag føler jeg at jeg har funnet noe rart nå. For det første, det er jo ikke så rart, men så er det rart her i Kavall. For det er Rosevin, og det i seg selv er ikke rart. Nei, det er ikke så rart, særlig ikke når vi spiller rundt et vers, så er det jo straks påske. Og da er jo sesongen rett rundt hjørnet. Det er helt riktig. Så det er helt naturlig. Og den er fra Tyskland, heller ikke rart. Nei, ikke veldig rart. Nei, finnes Rosevin i Tyskland.
At den er laget på Pinot Noir, heller ikke rart. Nei, de kaller den Pinot Noir i stedet for Spetburgunder, men det er heller ikke rart. Men, her kommer raringen. At det er en auslese, det er rart. Ja, det er i hvert fall ikke urart, for man har fått det før, men det er ikke det som tyskerne pusher mest av. Rosé-auslese. Nei, rosé-auslese er det ikke veldig mange som lager.
Det er nok en mer sidegren, skal vi kalle det, som til eksport. For dere som ikke vet hva avsløs er, det kan hende at det er mange som tenker
Det er falt da, jeg skjønte spetbrygene i Pina Noire og så videre, jeg skjønte rosevin, men avsløse, jeg har ikke perling. Avsløse betyr at de lar druene henge litt lenger på treet, eller busken, eller planten, eller hva det skal være, treet. Ja, det blir hengende over tida, liksom. Og etter oppskriften skal det plukkes hele klaser, med nensom hånd, det må håndplukkes.
Det skal... Nendsomt. Nendsomt, faktisk. Det skal bæres på silkeskjørt inn til pressa. Ja, så de har rett og slett tørka... De gjør det jo ofte med rislingdruen.
Ja, risling er helt vanlig. Aoslese, Pinot Noir, Rosé, da begynner det å bli ganske spesielt. Aoslese, Pinot Noir er heller ikke veldig vanlig. Det er ikke så vanlig som på risling. Det er rundt der, men når vi begynner å lage Rosé-aden,
så er det noen som har play with wine i vindkjelleren sin. Ja. Og det har de gutta her gjort. Ja, så de har rett og slett tatt Hexamer, heter Wine Gut Hexamer, har rett og slett funnet ut at dette her er noe de skal prøve seg på. Og egentlig synes jeg det er gøy, fordi Hexamer er
De er verdenkjent for rislingen sine. De er ekstremt dyktige på risling. Det er en kjempegod produsent. De har vunnet priser opp og ned og i mente med tillegg og tellmarknedslag, så det holder. Det er ikke mye som kranger på det. Og derfor er det jo litt festlig at du valgte en Rosé av Dauslese som ingen har hørt om da.
Egentlig? Ja, så du kunne jo gjort det lett for oss. Du kunne jo tatt med rislingen, så kunne du skryttet den da. Ja, og det gjør vi jo nå uten å ha den med, så det er jo i og for seg fiksa. Ja, for dem så er det jo vin-vin. Det er vin-vin. Med mindre det smaker helt høyt dette her, for jeg har ikke smakt det før. Nei, jeg har ikke smakt det før heller. Jeg kjenner at den er god og kald, og så er det jo skrukvark. Ja, det liker vi jo faktisk det nå da. Ja, og så skal vi se da.
Vi kan jo si at Heksami ligger da i Ragnland-Fals, det er en distrikt vi er i. De er ekstremt stolte av jordsmålet sitt. Så hvis du går inn på hjemmesiden deres, da må du kunne litt skoletysk. Så er det opp og ned om hvor mye gramm magnesium det er i jordskorpen, og det er ikke endre grenser på hvor detaljerte de er. Vi kan jo dra det til litt norsk også, for de har en vin som heter Porfyr, tror jeg de har lært.
Ja. Og det, hvis jeg ikke tar feil, så er det dette rombeporfyr, altså det kommer fra rombeporfyr, og hvor finner vi jo rombeporfyr, Tom? Vi finner det jo i bakken. Jo, men det er to steder i verden.
Ja, det er i hvert fall der da. Nei, ikke der. Det er Oslo-Beltet. Det er rombeporfyr. Jeg antro at du kom med det etterhvert. Og så er det i Afrika. Afrika du? Ja. Der slo Quizmast Kjell Gabriel inn med noe sånn unytt kunnskap. Jeg tror ikke det skal være rombeporfyr i Reinhesten i hvert fall. Nei, i Nahe som vi er. Nahe. Nei. Nei.
Så dette er litt gøy, at vi har en vin som heter Porfyr. Det er ikke denne her, da. Det er en annen vin. Så vi snakker jo faktisk om alle vinene til Heksamer uten å komme i greia. Men nå... Og uten å få betalt for det, det må vi legge til her. Vi har ikke kjøpt noe. Jo, men altså, vi driver jo med vinpodkast fordi vi liker viner, og vi må snakke frem de vinene vi synes er gode. Så vi gjør det jo riktig, og så håper vi jo at vi etter hvert får en sånn rik onkel som kan støtte oss og holde oss i livet på disse vinpodkastene. Kanskje vi kan...
kan liksom få et sånt fond, Tom og Kjell Gabriels vinfond av en rik onkel. Ja, så du som er rik onkel her ute, vi tar vips. Ja. Og jeg synes det er rart, for eksempel Molde fotballklubb har fått en hel stadion. Det er ikke så spennende å se på Molde fotballklubb, men det her om vin kan være kjempespennende. Kanskje vi burde få en vinkjeller eller noe sånt. Nå, over til vinen, hintint rik onkel. Det er en forsvant greve til Kjell Gabriel nede i glasset. Altså,
Jeg hadde forventet, jeg har ikke drukket dette før, jeg hadde forventet at den skulle lukte mye, mye mer søteligere. Ja, du tenker jo det, fordi det er en avsløse, ikke sant? Ja. Men det betyr jo ingenting. Det som betyr noe her er at det er en nesten overveldende duft av bringebær. Ja. Så den kommer opp og gir deg en rett høyre, sånn «Hei, jeg er bringebær, smakk!».
Litt rips? Det kan være, for jeg bare kjenner at det er en syrlighet her som jeg lurer på om er litt sånn ripsig. Vi er godt inne i røde bær-kategorien av dufter. Ja, og den har jo, det blir veldig våt i munnen når du har lugtet på den. Du begynner å renne både her og der. Og den har jo en veldig fin, litt sånn, altså rosevensfargen er kanskje litt den mørkere sorten.
Og det kommer litt av hvor lenge det har ligget med skallkontakt. Vi kan ta det kjapt. Hvis du skal lage en rødsevin, så tar vi en rød rød, og så presser du juicen, og så lar du den ligge med skall fra 2-48 timer, ut fra hvor mye farge og smak du vil ha fra skallet.
Ja, og de som er mest rabiate lar den faktisk ligge noen uker, sånn at det er nesten rødvin. Men det er to til 48 timer som går stort sett under rødvin. Har den ligget i 48 timer, så er det ikke noe så alt med å hente. Men da tapper du juicen, og så lar du den gjære som en hvitvin. Og da blir den rødvin. Så enkelt er det å lage rødvin. Og de som tror at du bare blander rødvin og hvitvin, så er det faktisk ikke lov. Nei, det var vel en vin som gjorde det.
Og det var jo med Mateus fra Portugal, som var liksom bryktet for å ha gjort det. For å ha gjort det, men det har aldri blitt bevist, liksom. Nei, det har vært snakkes. Men det eneste stedet de kan... Helt riktig, hvor det er lov. Og det er jo av alle steder i champagne. Der er det lov. Der kan du helle opp litt rødvin. Der kan du blande årene så mye du orker. Og nå også litt i Prosecco.
For når det kommer til roséproseko, og gliradrun nødvendigvis kan aldri bli rød, for den er hvitt. Så da heller de opp i litt rød.
Men har du smakt? Jeg har smakt. Da kan jeg smake. Da kan du smake, skal jeg snakke litt. Fordi den sødmønn som Kjell Gabriel etterlyster på nesen, den kommer nemlig i det øyeblikket den treffer munnhulen. Og det som er kult nå, Kjell Gabriel, så kjenner du at den er jo veldig sødmønnfull, veldig søt. Vi er på et sånt dessertvinn-nivå. Men så kommer syret. Og så tar den og balanserer det ut, så dette er jo en vin som står helt fint uten dessert ved siden av.
Dette var moro. Det var skikkelig moro, for den lukter bringebær og rips, og smaker ganske søtt. Jeg vil si veldig søtt. Den er liksom honningsødme, og dette er en ordentlig søt vin. Ja, vi kan bruke greidesærvin. Ja, altså denne her med noe frukt til...
Alle typer kaker med is og sånn. Utover våren nå, så tror jeg denne skal stå litt på bordet her i hvert fall. Jeg synes den var dritkul. Ja, dette var kjempemorsomt. Som sagt, jeg tenkte at dette må bare testes ut, og vi må gjøre det foran folket, så vi kan stå der og spotte oss på med denne gangen. Hyllus og æres. Ja, hvis du går nå inn på PoliDitt og kjøper, eller du må bestille etter, da.
og kjøper den her, så skal du være klar over at det er en vin som du trenger å tenke litt over når du drikker den, fordi som sagt, den leverer mer enn den kanskje sier på nesa, og den er søt. Det er en søtlig vin.
Jeg synes det er veldig morsomt av og til å se på hvilke pol som har tatt den inn, for det er et par pol som har tatt den inn. Akke Brygge har den selvfølgelig, for det er en flaggskipe av norsk pol. Så er det da også... Alle de andre er da endt opp i Oslo Øst. Det er Tveita, Bøler, Mortensrud og Grore. Ja, de liker vel søtevin da. Og så er det Lillestrøm, og neste er Steintjær. Så det er en artig bukett med...
med folk som har tatt inn dette her. Men dette her, i og med at den har den søde munnen, så tror jeg den vil også appellere til yngre mennesker som ikke har drukket så mye vin, kanskje. Kanskje, det kan være. At det kanskje er litt for søt. Det er nok litt søt. Nå vet vi jo det at med alder, Kjell Gabriel, så forsvinner den trangen som du og jeg fortsatt har til ekstrem syre.
Det har noe med stoffskjus å gjøre, så etter hvert som man blir litt eldre, så vil du foretrekke vin på den litt søtere siden. Det er derfor Tante Agathe alltid drakk Madeira og Portvin. Hun ville ha de litt søtere. Så du sier at fyrstekake...
drangen kommer etter hvert. Fyrstekakken, altså lysten på fyrstekakken, når den kommer, da kan du også begynne å kjøpe disse vinnene, for da har du gått over i den linja der. Da begynner du å dra rett til med aldersmessig. Ja, fatteren hadde, han er over 80, og han fikk korona, så det gikk veldig bra. Men han fikk en sånn cravings for Napoleonskake og blåskjel, ikke samtidig.
Men da spiste han Napoleonskakke hver dag en uke. Han var bare, nei, jeg må ha Napoleonskakke. Så han var helt hevig på det. Når du sa Napoleonskakke og blåskjel, så tenkte jeg at han var ekstremt gravid. Men siden det er en eldre herre på over 80 fra Asker, så kanskje ikke det.
Nei, han har litt sånn kulemage, så vet jeg jo aldri, men herrens og så videre er jo rannsakelig. Men dette her var morsomt. Heksamen Pianuar Weinherbst auslese 2020 247,90 kroner.
Ja, nå kan man tenke at det er kanskje mye for en flaske rosevin på den andre siden. Den her er litt unik. Dette er ikke litt unikt, dette er veldig unikt. Så hvis du har lyst til å leke litt og være litt kul, så er det det det koster. Sånn er det bare.
Så, dette var moro. Jeg synes jo faktisk det var kjempegeng, og det er det som er så spennende med vind. Du får opplevelser som er unike nesten hele tiden. Du kan finne rariteter, skatter, kjærlighet, omsorg, og så videre.
som bare er helt fantastisk. Det var veldig vakkert sagt. Det hender at det er vakkert, så da må vi bare runde av fort som fy, så vi ikke hopper i sarlaten på slutten. Jeg heter Kjell Gammel-Henriks. Tusen takk for at du lytter til. Abonner gjerne. Tom og Mariette Løvås fra DrinkFeed, og det samme går jo for oss. Det er bare å henge på.