FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi gå til norske klassikere. Hei, hvor det går. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til noen episode av Kjell's Vidkjeller og også da sammen med legenden Tom Amirati Løvås fra Drinkfeed. I dag, Tom, så skal vi gå på det som vi kan kalle norske klassikere.
Ja, nå har vi på, hva skal vi si, ønsker i prisen. Det er litt som filmavisen. Hei, hvor er det godt? Ja, det er det. Men noen ganger, Kjell Gabriel, nå har vi lagd, du vet ikke hvor mange, noen hundre av disse episodene, med dertil hørende antall hundre vinner, noen ganger flere. Og så tenker jeg at, og det tenkte jo du også, vi må ikke glemme de som fortsatt er gode, som vi kanskje, vi har jo hatt denne her før, bare en annen år i gang,
Så må vi trekke frem de, for dette er noe folk liker. Kanskje vi kan gi noen andre vinkler inn på denne vinen, og vi smaker den nå på nytt igjen. Fordi det er ikke til å komme fra at vi snakker om en Norgesvenn her. Dette her er større enn Horst Tappert, og for de som ikke vet hvem Horst Tappert er, så var det Derek. Han hadde hytte i Norge et eller annet sted ved Tor, jeg husker ikke. Ja.
Nei, det var oppimellom, bakimellom. Det var i Nord-Norge, et eller annet sted. Ja, han hadde hittet i Nord-Norge. Og så hadde du da Gran for Huxtable. Dette er for de som er litt gamle. Altså pappaen til Huxtable family. Altså Bill... Hva vet han? Han som ble... Eller ble en burøy, jeg vet ikke. Bill Cosby. Han var homofil og gifte seg på norskmann, så det er også et norsk-norgisk venn. Og så hadde du... Bonnie Tyler tror jeg også er en norsk-norgisk venn. Det er en del som er norsk-norgisk venner. Men når det gjelder da...
ting som har vært på pole lenge, og aldri faller ut. En ting, pole fungerer jo sånn at hvis du ikke selger nok vin, så faller du ut i slutten av dette her. Da ender du i ulykka, som heter, og da må du ut på bestilling, og det er ordentlig med bestillingsutvalget, men for dere som hører på nå, som liker å gå i polehyllene og titte årene og se på etiketter og sånt, så hjelper det jo ferdig at vinen er der. Ja, men denne her selger da jevnt og trutt, banker og går hvert år etter år etter år etter år,
Jeg tror ikke importøren gjør noen kjempeinnsats for at dette her skal være der. De følger med og søker for at ting går sin gang. Det er riktig det, men vi får også hendelse fra importøren at du kan godt snakke om klassikerne. Nå gjør vi jo det da. Det synes jeg vi skal gjøre generelt, for det er veldig mange som går på pole
å kjøpe vin som har vært der åretsvis, og så tenker de prater bare om sånne nye hippe viner som jeg ikke kjenner, som ikke får inn på noen påhold. Men her har du faktisk en vinproducent som ikke bare har det holdt på en stund, 16-26 begynte det. Det står på etiketten, så det er ikke så vanskelig å lese. Du har juksa litt der. Jeg kan lese, og så kan jeg holde i flasken. Dette her er litt morsomt, for dette her er
Det er Trimba vi snakker om, bare for å si det. Ja, det er det dere som nå har sittet og lurt på. Hva er det han snakker om? Han snakker om Trimba. Og den har jo denne kjente gule etiketten sin, som har blitt varemerket. Det er vel det og den hyggel,
Ja, det er også vanskelig å ta feil av. Ja, det er liksom de to som skyldes det. Men jeg tror også det er en sånn der som har vært der i åretsvis, de to som har stått ved siden av hverandre på hylla, for vi er i Frankrike, og vi snakker risling. Vi snakker risling i Frankrike, og da skal jeg lære folk noe. Når man snakker om Frankrike og risling, så er det ikke alltid, men veldig, veldig, veldig ofte, så er vi da i Alsas, som er
Og nå gikk det, ja, jeg tror det kan ikke komme på så veldig mye annet. Det er sikkert et par steder de har det. La oss si det at Riesling, Frankrike,
Alsass. Ja, eller Lottringen som det het da når det var tysk. Men vi skal ikke gå inn på at de har skiftet sider 5-6-8-10 ganger. De har skiftet opp og skiftet av frem og tilbake utallige ganger. De har jo finnet på sitt eget språk, de. De ble så imari leie av å lære seg fransk og tysk hver generasjon, så de fant på et eller annet sånn blandingsspråk. Ja, men det som er litt morsomt er at du ser da i Alsass-produsentene, Trimbach
Hyggel, Gustav, Lorenz. Det er jo tyske navn som går hjem. Det er det. Det er fordi familienavnene er med. Man gifter seg jo også ut og inn av familier og alt mulig rart. Det eneste som er konstant er det. Det er jo derinne. Den renner tvers gjennom. Den renner tvers gjennom. Det er på en måte grenseelven mot henne hos Tyskland og Frankrike. Hvilken side du står på? Dere hørte at det knirker i flasken. Det betyr at det er...
Hvordan smaker og lukter det? For dette her, det er litt sånn, du må ikke glemme klassikerne, Tom, det har vi snakket om flere ganger. Det er ofte det at, ja, ja, det har jeg drukket så mange ganger. Ja, ja, det har jeg gjort. For oss kanskje, som smaker mye vin, så blir det ofte litt sånn, og det er jo litt dumt.
Vi må ikke bli såpass snobbete, som vi bruker uttrykket, at vi liksom flyr lett over dette. For dette er jo fortsatt håndverk. Dette er ikke blikkvare på noe som helst måte. Dette er ordentlig vare. Og noen har virkelig tenkt å lagt livsverket sitt i dette her. Altså bygger familiebedriften på det. Så vi skylder jo de i hvert fall. Dette er bare for å si det sånn. Norge er det fjerde største eksportmarkedet til familien Trimba. Ikke sant?
Så hvis vi slutter å drikke det for den familien, så er det sånn, shit, der ryker 20% av salget. Det er ikke bra. Men de lager veldig mye kule greier. Spesielt da etter, det var vel på slutten av 1800-tallet, 1898, Fredrik Emilie Trimbach reiste til Bryssel.
og fikk den beste utmerkelsen. Etter det har Trimbach fått en sånn status. Det er veldig rart at de flyter i Bryssel, som ikke er et vindproduserende, eller Belgien er ikke så veldig mye vindproduserende, men det er greit. De flyter jo fortsatt på den seksernige vegen, kan man si, fra 1800-tallet. Nå har jeg lukta mens du har lalla i vei om Emilie Trimbach og Altmullert. Ja.
Og den er ikke klassisk. Dette er 2019 vi driver og smaker på nå. Hvis du tenker tilbake noen år nå, Kjell Gabriel, 2018, 2019, 2020, alle de utmerker seg jo ved voldsom varme i Europa. Og det er nesten sånn at du kan lukte varmen der. Den har jo det typiske rislingtinget den skal ha. Det er litt blomster og mye petroleum på denne her, synes jeg. Det er en god blanding, men du får disse blomstertone. Det er jo klassisk risling her da. Det er ikke klassisk risling.
Jeg kan nesten ikke vente noen må smake, men jeg må bare snakke først, for vi lager jo podcast og sånt. Jeg tenker at disse varme årgangene, de forsterker nok egenskapene til denne rislingen. Vi er jo vant til at rislingen kanskje er litt kjølig på den kjølige siden. Dette er jo en varm risling, tenker jeg. Den gir et varmt uttrykk. Smaker det? Smaker det, skal jeg fortsette å snakke. Jeg tenker at for oss som nå lever gjennom denne perioden, hvor nå blir det bare varmere og varmere, vi må kanskje begynne å vende oss til dette litt sånn
Litt varmere uttrykker, for det er veldig vanskelig å få en drue til å gi en kjølig og behagelig, eller kjølig uttrykk når det er varmt i været, og det er det. Nei, men vi er jo da i og for seg ganske nord i Frankrike og opp mot Tyskland, og tyskerne har hatt veldig mye glede av global oppvarming siste året, og det kjenner jeg er at franskmenn gjør det også. Her er du en vin som har, ja, den er moden, frisk syre, og
Men den har sitrus her også? Sitrusen kommer. Når du lukter på den neste gang, så vil du kjenne etter at det er sitrus, ikke sant? For nå har vi jo løftet det frem. Syre er jo, helt sånn som jeg elsker den, det er jo en bastant voksen syre. Det er ikke tvil om at det er den som dominerer her. Og så kommer jo disse gule fruktene, og du sier sitrus, og det er helt riktig. Det er ikke noe lag i meg. Dette er sitrus, sitrus, sitronsitrus, sånn som den skal være. Ja.
Og den varer jo såpass lenge, så den blir jo en slags modenfruktone etterpå. Men den slår følge med syra hele veien. Syra dør ikke. Den er det. På den tiden jeg har snakket nå, så er den fortsatt her. Tror du at Thorvald Meyer kjøpte den etter å ha lest om sekseren i Kristiania andstidene?
Ja, hvorfor ikke? Rett inn fra Bryssel, direkte inn. Herved så erklærer vi Trimbach for et fantastisk vin, produsent og værer. Nei, men jeg vet, nå har jo Pola 100 års jubileum, så den kan jo ikke være mer enn 100 år i Norge. Det kan jo i og for seg være også. Det vet du ikke. Hva Henrik Verglan og Co. slepte hjem fra nede der. Han var i Roma, han måtte.
Han var jo overalt. Han var feier rundt han. Jeg tenker på alle disse kjente nordmenn, eller ukjente, som var ute og handlet med kontinenten og bytte av klippfisk og alt mulig. Hva de hadde med hjem, det vet vi ikke. Men det vi vet er at denne har vært veldig lenge i salg på Pole. Det vet vi, og det kommer den til å fortsette med å være også. For dette her er en vin som man trygt kan gå til året rundt. Nå er det jo snart januar, og januar og februar er jo de beste månedene for reker.
Skaldyr i det helt tatt. Det er jo da vi blomstrer til, også julebordsesongen som står for døren når vi spiller inn dette her. Jeg kan vel bare si at denne burde jo stå i kjelleren din når du skal ha noen skalddyr på gang, tenker jeg. Legg den på kjøl. Eller pidderkjøtt og ribbe. Vi koster den herligheten her nå, den klassiske Alsas-trimbakken fra 2019. 2,15? 2,15. Og da tenker jeg at
En klassisk, helt typisk, ikke noe luring eller ordning eller retting, akkurat sånn som du vil ha den, de to 15 er helt i orden. Ja, jeg synes også det. Kan jeg fortelle en liten, morsom historie helt på slutten om Trimba? Det er ikke denne vinen, men de har en toppvin som heter Fredrik Emilie, som koster 800 kroner, som jeg hadde en flaske av hjemme. Samboen min, hun er ikke så veldig glad i risling, så den tok jeg bare i vinskap og tenkte at den ligger der trygt.
Og så hadde jeg vært ute på farten da, og så kom jeg hjem og så ser jeg at den står tom på kjøkkenbenken, så tenkte jeg bare i alle dager, hva som har skjedd her, og så ser jeg bare på, hvorfor står den der? Nei, nei, vi har drukket den, så bare om du liker kryssling? Hun synes ikke det. Nei, nei, men mamma var jo på besøk, og hun synes den var kjempegod. Ja, det tror jeg, den synes den var kjempegod, for den kostet oss alt 800, og så bare, å,
Oi, så dyr min har aldri mamma drukket før. Så hun takket veldig i etterkant av at hun hadde fått en så fin vin. Du rodde den inn der, for nå fikk jeg følelsen av at nå må jeg ha den som put på et kast. Nei, jeg tør jo ikke. Altså, du skal aldri utfordre den du bor sammen med. Nei, jeg lurte på all verden du drev med, men ja. Du må være veldig forsiktig med å utfordre, for ellers blir det jo ikke noe hyggelig hjemme. Før du har sagt noe galt nå, Kjell Gabriels, skal vi bare runde av og si takk for oss?
Ja, men siste, uden folk god viner, selv om det er svigemor. Det synes jeg er en veldig god levering. Så det kan vi avslutte med. Vær hyggelig mot svigemor, det kan lønne seg i leggen. Sannsynlig så gjør det det. Takk for nå. Da sier vi ha det.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tiketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må ha skiklær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen.
Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.