Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Vi reiser til Tyskland for å drikke rødvin. Det bør alle gjøre. Hjertelig velkommen til noen episode av Kjelds Vinkilder og Drink Feed med Tom Harald til Løveas og Tom. Nå skal vi gjøre en hyggelig kar i drammen fornøyd.
Ja, altså, vi skal først tilbake i tiden, og så skal du få lov å si det du elsker å si her i verden. Og du refererer til din største fan, som holder til i drammen, og som bare elsker det hver gang du sier det vi skal drikke nå. Den druen, og den heter på tysk, så heter den Speepagunda! Og det er Stian som synes at det er helt fantastisk når jeg sier det, for da drar jeg til ekstra blekser da. Vil med foreldrene hans, så tror jeg jeg setter pris på dette her.
Vi er i Franken i Tyskland. Spetbryner er da Pinot Noir på tysk. Og Franken er jo kanskje ikke så kjent for spetbryner, egentlig? Nei, Franken er kjent for veldig mye rart. Også for vin, for så vidt. Men det er ikke der Pinot Noir eller spetbryneren lyser ikke opp først med det. Nei, så der lager de jo...
Sylvane. Takk med sylvane. Jeg åpner vindet, jeg er så gira. Dette her er noe i familien vår. Så er tysk pinot, eller spøttbryner. Spøttbryner. Det er blitt husvin. Blitt husdrua. Det er det. Hun er borsamme, som passer på meg og sørger for at jeg kommer meg dit jeg skal, og så videre. Hun
er blitt veldig, veldig glad i dette her. Hun drikker nesten alle mulige varianter. Hun har funnet noen som hun heller litt ekstra til. Men denne her, den har ikke jeg smakt før. Dette her blir ekstra spennende. Jeg må tilse at jeg heller ikke smakt den der før. Oi, oi, oi, oi, oi. Nybrottsarbeid. Det er nybrottsarbeid. Men vi kan snakke litt om franken da. Det er jo litt sånn,
merkelig sted egentlig, men hvis vi reiser tilbake til middelalderen, så var det litt sånn verdensnavle i Tyskland. Det var der de store hertugene var, det var der de første kongesøtene var, og det var ut fra Franken, hvor liksom den delen av disse tyske banditene i middelalderen gikk rundt for å egentlig grunnlegge det tysk-romerske rike i sin tid, som endte med da med Karl den Store eller Charlemagne. Og
Hvorvidt de drakk spetburgunder, det tviler jeg seg på, men de drakk nok med begge hender alltid kom over. Ja, det er vel sannsynligvis så hadde de vel ikke lært å lage rødvin, sånn som vi... Altså, vin var vin. Det hadde de arvet fra romerne og alt mulig. De lagde jo vin. Ja, men det var mer rosévin farget på de røde drunene. Ja, det har vi vært innom på tidligere episoder, så det burde vi kanskje lage en ny, men altså, de heiver alltid koken, de også kalte det vin. Men nå... Nå snakker vi her. Dette her
Her kommer det veldig, så det begynte å stamme faktisk. Mye mineraler, det er det første som kommer opp. Det er ikke noen lyse frukthoder her, her er det mye mineraler. Det er litt sånn svart jord, nesten litt vulkansk bergarterlukt, hvis du får bilde av det. Jeg har funnet en eller annen sånn urt, som jeg synes ligger oppe her, som er, jeg håper å si det er ikke gressløk, men det er
Jeg får nesten litt sånn anistoner, nesten fenikkel. Ja, men her har du også persille dusk. Persille rot i det fallet, da. Ja, men du ser den dusken på toppen.
Du får holde dusken inn for deg selv, men jeg tenker at kirsebærene som nå endelig kommer, etter at de har blitt svirret ganske mye rundt i glasset her, det er da han var på hjemmebane, og det er der den skal være, der kommer Pinot-tonene fram, og den er, jeg håper å si, renraset for en riktig familie. Og her kommer da den mer bonske, det er det jeg kaller en bonsk Pinot, den har en del av disse
fjøs tone både i smake og frukt hvis du smaker på den nå Tom så kjenner du at du har du føler at du er godt ut på landet, og så har du syrligheten og det er den syrligheten du vil ha ja, det er den syrligheten som jeg elsker du kan ha rett til at den er litt rustikk i hele uttrykket
Den er ikke sånn forfinet og dandy og sånn. Den er rett på. Den forteller deg akkurat hva den er for noe, og hva den forlanger at du tror at den er. Du er ikke i tvil. Dette er en vin som behersker bordet. Skal du ha noe som matcher dette, så må du
må du fyre opp grillen, du må legge på noen ordentlige kjøttstykker, eller du må ha en... Og her vil jeg ha det som ofte man skal ha til Pinot, altså Anne. Anne hadde vært veldig digg, men den må være riktig på en måte tilberedt. Nytter ikke med noe peking Anne her. Den skal ikke ha noen sånne rare glaseringer med hånden. Den skal være grillet, helt sånn som spidd over lang tid. Åh, åh.
Alt kjøtt som er grillet og varmebehandlet, den løsner fra beinet, passer til denne her, tenker jeg. Rett og slett. Men
Tilbake til denne fascinasjonen du har med spetburgunder. Ja, spetburgunder. Er det bare fordi du har en fetisj for å si det? Eller vil en pinot noir gjøre akkurat samme nytta egentlig? Ja da, om det heter pinot noir eller spetburgunder er ikke så veldig viktig for meg egentlig, men jeg synes det er gøy at det er spetburgunder. Og da blir jo Stian i Drammen glad når jeg sier det spetburgunder mange ganger. Nei, det er ikke så viktig, men jeg synes ...
at når man er i Tyskland, tyskerne liker jo å gjøre ting på sin egen måte. Dette er også da en VDP, så det er godsvein, så de har jo da ortsvein, godsvein, ærstelage, gråslage, så dette er nest nederste nivå
Det betyr kanskje at de har enda to enda bedre... Enda mer, det vet vi ikke. Det er spørsmålet om de har åkerne til det. Ja, vi er i Vangård-Steintal. Det er det vinen heter også. Og det som er kult er at dette ligger et sted som kanskje mange av oss forbinder heller med levende bilder, nemlig den ligger i Klingenberg. Å, er det i god gammel Klingenberg? Klingenberg, ja, men...
Det er jo litt stas når vi både har, altså vi har gode solide tyske navn, det er Klingenberg og det er Steintal og det er selvfølgelig Bondsandstein som er
Åkern. Her snakker vi Sandstein, ikke sant? Det ligger jo på en måte. Sambundstein. Det ligger i navnet her, og alt bunner ut til favorittordet til Stian i Drammen, som selvfølgelig er spet på guder. 2015? Åregang, 2015. Den er overraskende frisk, 15, synes jeg. Kostbar, 290 kroner. 298,80. Ja, da var det nærmere enn bare i andre. 300, ja. Ja.
Og så begynner du å ramse opp 300 kroner for noe som vi har kalt ustikt og fjøs og sånn. Men uttrykket her er jo så ekstremt bra. Det er så godt håndverkt dette her at jeg hadde betalt 300 for det. Det hadde jeg også. Og så har jeg veldig lyst til å finne ut om de har en høyere kvalitet på denne her også. Om det finnes, det er ikke sikkert de finnes i Norge da, men om man har
Erstelag eller Gråslaget Vindmark, for det hadde vært... Har du dataene foran deg nå? Er den på bestilling? Ja, men den er ikke inne på noen pool. Nei, nei, nei. Dette her får du bare høre hos oss. For det lurer jeg på, for dette er ikke noe gjengs... Nei, nei, nei. Vi skal ikke ha vanlige folk som driver og drikker dette her. Det er bare utvakte lyttere som skal få lov å drikke dette her. Altså de som har skjønt hvor de skal...
skaffe seg informasjon om vin. Og da vil jeg si til dere utvalgte lytterudarer, stort sett alle som orker å høre på oss, denne kan du ta med og ha i beredskap til du finner en annen, eller du finner noe du skal grille en stund, og så tar du frem den og setter på bordet, og du kommer til å imponere alt fra lensband til prestis, vigemor og far og alt som er der. Fordi det er et gøy alt og veldig godt valg. Ja, og den er lett og elegant. Og litt vunsk.
Vi liker bønner så lenge de ikke heter Stigve. Du vet at vi legger politikken sti det, så er jo de bønnene som lager den vinen her, de bytter jo navn i det øyeblikket de begynner å komme druer på buskene deres.
Nå heter det jo produsenter. Så når vi i vinenverden snakker om produsenter, så mener vi jo egentlig vi bønder. Men det låter jo finere med produsenter. Det gjør det. Jeg synes dette var bra. Det var du som tatt med, Tom. Gøy å smake nok en ny Pinot. Det er 202 produsenter inne i dette VDP-systemet. Så det er ikke mange, men ser du en flaske på pole, så må jeg bilde deg en svart øl med
seks prikker på, så er det som regel et veldig godt produkt. Ja, det blir sjelden feil. Det er helt riktig. Vi runder av fra Steintal Klingenberg av Main og sier at prøv den og fortsett å høre på drinkvidd for all del og kjels vindkjeller. Det må du gjøre. Du har masse du skal gjøre, men det greier dere. Vi stoler på deg.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye ticketsystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en plusstiamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hester du å plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom.
Du, vi må aske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.