Gledesdråper fra Bekaa

Kjell-Gabriel og Tom har en samtale med Emil fra Chateau Kefraya i Libanon om Libanesiske viner. Emil snakker om vinproduksjonen i Bekaa-dalen, terroir og forskjellen fra andre vinområder i Libanon. De diskuterer også Libanons historie og utfordringer med borgerkrig og økonomisk ustabilitet. Emil forteller om sin vinproduksjon, filosofi og fremtidige planer for å utvikle vinene og merkevaren.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret... 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi faktisk snakke med en ekte libaneser. Åh, det blir spennende! Følg med, følg med, følg med! Hei og hjertelig velkommen til nok en episode av Kjell Svinkjeller og Tom Amirati Løveås sin drinkfeed. Og i dag, Tom, så har vi gjest. Det har vi, og jeg må aller først få lov å skytte inn at dette er veldig moro for meg. Det hender jo vi snakker om, altså vi skal til Libanon. Vi skal på tur selv om vi er hjemme i Norge. Sånn er det jo ofte. Og for meg så er det jo fantastisk å kunne ta med meg komme til eller få besøk fra nettopp Libanon. Ikke bare på grunn av at de har fantastiske viner som vi skal snakke om litt senere, men som noen lyttere kanskje har fått med seg, så tjenestrolig er jeg som FN-soldat i Libanon. I tidlig kammer i Osilur en gang. Og han, vi skal snakke om et lite øyeblikk, han vokste jo opp under Denne perioden. Han er mye yngre enn oss. Nei. Men han husker jo denne tiden, denne borgerkrigen i Libanon. Han ble født midt oppi det. Og min hovedfagoppgave når jeg tok bachelor i historie var akkurat den krigen da han ble født. Så her har vi sittet på fryktelig mye kunnskap, men vi skal ikke snakke så mye om det. Nei, for da blir vi sittende her hele tiden. Men kanskje du skal ønske vår gjest og vår lille gjest velkommen. Emil og Maja. Majdelen. Åh, det var nesten, nesten. Velkommen til Norge. Takk, takk. Det er veldig kult å ha deg her, og du har selvfølgelig brukt din libanese vann. Ja, det har jeg brukt. Hvorfor tror du at libanese vann er så populært i Norge? Først og fremst, takk for at jeg fikk muligheten til å presentere ikke bare Kefraja-vinene, men også i hele Lebanon. Vi gleder på den norske markedet for mange grunner. En av grunnene er at vi eksporterer inn i 50 land, og det er ikke alltid sånn. Men i denne tilfellen tror jeg at det er en menneskelig grunn til at jeg er her. Først og fremst, som dere vet, har vi møtt mange norske i landet over de siste årene. fordi det var mange norske soldater som fulgte den nordlige bordet av Libanon. Og for denne grunnen tror jeg at Libanon og Norge har skapet menneskelige tidsgrunner. Og dette er grunnen til hver eneste succes-historie for meg. Jeg tror at når folk generelt i Norge tenker på Libanon, tenker de ikke om vann, fordi de tenker at det er drygt. Men når du kommer opp mot kveldsrøret, det er ikke dyrt. Det er grønt. Du har absolutt rett. Noen mennesker har denne ideen at det er et varmt land, og at vinene vil være veldig kraftige og tanniske. Men jeg viser dem et bildekjef av Kefraia, og de er stående. å se på snøet vi har i Kefraya. Vi har en meter snø hver år. Og fordi av det kan vi ha den rette aciditeten. å lage vin som er friske og ikke så tannlige som de tenker på i begynnelsen. Så Kifraya er ikke en mediterran region. Lebanon er en mediterran land, men Kifraya har en kontinentalklimat. Hvordan vil det utgjøres i dine vin? Som jeg sa, i nivåen av friskhet, er mange mennesker stolt av at vi også produserer hvide og rosé viner som er veldig friske. Og dette har vi til å ha direkte til den mikroklimat som vi har, som er veldig, veldig vanskelig, du vet. Vi hadde en snak før vi begynte å lage denne episoden. Jeg spør deg hva andre bygge, andre vinemakere i Lebanon hadde til å hjelpe deg. Jeg tenker spesielt på Chateau Moussard og hva de gjorde. for den libaniske vinen? Det er faktisk umulig for meg å holde en sånn podcast uten å snakke om Chateau Musard. Det var virkelig vineriet som åpnet døren til de andre aktørene, og som gjorde at sånn suksess skulle skje. Filosofiet om Chateau Musard var at ingen er en profet i sin egen lande. Og det de gjorde var absolutt fantastisk, fordi de gjorde lebanese vin kjærlig. Og i dag... Med en annen stil og vinnmøte vi følger de stegene. Vi skaper et sted for Kefraia i Norge. Du gjorde også din egen vei. Med den berømte Parker-scoren på 90 vinnpunkter. Du viste deg selv. Ja. En dag fikk vi 91 over 100. som er kjent av Robert Parker Jr. Det var da verden begynte å bli mer og mer interessert i lebanese vin. Vi vet om Parkers influens. Det er absolutt internasjonalt, og det var en størrelse for oss, og det åpnet oss døren til eksport og andre land. Men du har nå et problem i Libanon om økonomikken, fordi den libaniske kjørensen ikke er den beste på det tidspunktet. Hvordan ble det influensert? Beirut hadde en stor bombe, så harbordet gikk bort. Hvordan forstår du disse problemerne? Jeg er vant til å si at det er standard i Libanon. Vi er nødt til å få utfordringer, og vi har sikkert denne øynene som gjør at vi alltid kan forstå og forstå, og aldri gi opp. Jeg ble født under denne krigsperioden. Chateau Kefraïa ble født under denne krigsperioden. Første bortekjøp i 1979. Krigen hadde allerede begynt fire år siden. Da hadde vi en oppbygging fra et uansett land. Da hadde vi denne blasten på portet som også gav ut en del av stedet og nattlivet. I dag er kursen gammel. 99% av kursen er gammel. Men vi produserer vann. Vi fokuserer mer og mer på vann fordi det er en spørsmål om overleving. Vi er passionerte om vann før alt, og hva som helst. Vi lever fortsatt, takk til eksporten. Dette er tradisjonelt i Libanon siden finnene. 4000 år siden gjorde noen jobber som jeg gjør i dag. Jeg prøver å være finn, og jeg prøver å språde kulturen på mediterranen, men ikke bare på mediterranen, men over hele verden, i 50 land i Asien, Afrika, i Storbritannien, i Europa selvfølgelig. Dette er faktisk det som gjør at Lebanon kan forvandle seg. Men hvor mye vin produserer du? Vi har mye ulike viner. Ikke fordi vi ønsker å ha mye ulike viner, men fordi terroiret forstyrrer og gir denne diversiteten. Det du må vite om Kefraya er at den er situert i Vest-Pekka, og at bare under Kefraya er det en tektonisk falt, det jamuniske tektonisk falt, som har forlatt... en stor variet av ulike terroirs. Vi har terroirs som er dattet fra Jurassic, fra Cretaceous, og vi har en utrolig stor variet av ulike terroirs. For oss å lansere en ny vin, må vi ha en ny uttrykk. Og alle vinene på Kefraya uttrykker en viss kvalitet av jord, og ikke bare en blend. Vi har en av dine viner her i dag. Dette er Libertesj. Dette er Libertesj. Ja. Og vi... Det er ganske populært. Det er i mange Monopoly-storer. Og... Dette er typisk norsk barbeky, ikke sant? Det er det, ja. Vi bør begynne å spise, Tom. Vi snakker for mye. Jeg sitter og lurer på en gap i ... Det er vanskelig å komme inn her. Vi må smage dette. Første ting som har meg til, er at du har en nærhet til fransk stil. Det er det første jeg tenker på. Ikke bare styret, men også navnet av vinen er fransk, ikke sant? Jeg vil si at vi var under fransk mandat til 1943. Så influensene på Franse i Lebanon er absolutt virkelige. Du kan høre det i min aksel, tror jeg. Michel de Bustros, som var kjøpere og pioner i Kefraya, Han skapte sin egen appellasjon av origin kontrollet. Han skapte det. og han fortsatte å følge denne filosofien. Hva kan du fortelle oss om denne vinen? Hva smeler vi? Hva vil vi smelte her? Le Brutèche er veldig typisk for Lebanon i at det har noen sanser. Sanser er en stor variet som har blitt plantet i Lebanon i nå mer enn 150 år. Så rett etter denne perioden Begge franske jesuiter begynte å plante noen sainse. I dag snakker vi om Lebanese sainse, fordi det er dypt innruttet i Lebanese terroirs. I denne vinen har du sejten ulike varier, som viser diversiteten av terroiret. Noen ganger er den anbefalt som Lebanese "Chateauneuf du Pape", fordi av alle disse varierne. Det er virkelig kjøretiden av denne vinen som har gjort denne vinen kjent. Du har også noen spaniske greper der. Det er litt av tempranillo, ja. Fordi hver år tester vi nye varier. Vi har denne friheten i Kefraia å vokse alle varier vi vil. Så uansett i Franse, er vi fri. å vokse og bruke varietter fra rundt om i verden, samtidig med indigene lebanese varietter. Og dette er også en del av diversiteten. Hvor mange varietter har du? Hvor mange? Hvor mange varietter har du? Varietter... rundt 30 varier. - Det er ganske mye. - Og 5 indigene varier. Vi har hvite indigene varier som er Abaydi, Merwah og Meksesi. Vi har også bidratt til å oppbytte de røde lebanese varierne. Vi lanserte Ade & Rouge med Aswat Karesh og Asmi Noir. som var forforlåte graper som hadde vært forforlåte i tusen år. Dette tok oss faktisk 20 år. Og alt dette kan vi gjøre fordi vi har eget terroir. Så en sannsynlig ting med Kefraya er at vi ikke kjøper graper. Det er vår eget terroir, så vi kan studere det kontinuert. Du vet aldri helt om din terroir. Det er en endelig historie. Vi har denne muligheten til å kontrollere 100% 365 dager i år, vår terroir og våiner. Gjennom dine forhold med utfordringer, markedet, økonomi og alt, hvilken vei tror du at du går? Løper du for å utvikle nye vinene eller løper du bare på å lage flere vin? Vi utvikler alltid nye vin fordi vi også tror på innovasjon. At innovasjon er viktig. Og bare i de siste fem årene har vi lansert fem nye vinene. En av dem er laget av en kledd emfora. Den er en tilbake til grunnen. Den bruker måten som våre foreldre, finnesjene, brukte for 4000 år siden. Og dette var muligheten for å lage en ny label. I dag er vi i direksjonen av å holde ... Men vi har også utviklet eksporten på en snabb måte, fordi det er en spørsmål om overleving. Lebanon gjør ikke veldig bra, så vi må forandre, forandre, reise. Så jeg sender viner, og jeg følger dem over hele verden, og jeg er veldig lykkelig. Men hvor mange bottler produserer du her? Vi produserer 1,3 millioner bottler. Det er ganske mye. Det kan være mye, men det vil aldri forandre. Vi er restriktet til vår egen terroir med 300 hektar. Vi er lystige til å ha en terroir med 300 hektar, men det vil aldri være 350. Så det som vil forandre er kvaliteten av vinen og notoriteten av vinen. Men det vil alltid være mellom 1 og 1,5 millioner bortel for 50 land. Ja. Vi bør dra noe vann her nå. Jeg tror det. Du begynner. Når jeg smøter denne vinen, føler jeg disse mørke frysene, kjærlige, plommer og alle disse mørke, mature frysene med noen spiser på toppen. Ja, noen spiser på toppen. Ja. Og denne fruten er så intens, så konsentrert. Jeg tror at dette er norsk lamm, norsk barbeke, alle ting som har vært i ovnen, eller med noen spiser på det. Du vil bare kjenne det. Ja, vinen er godt konsentrert for en enkel grunn. Vi irrigerer ikke. En del av reglene vi har tilføyet oss selv, vi bestemte oss ikke til å irrigere. Det er et etisk valg, men det er også en del av kvaliteten av vinene. Vintet i Kefraya er veldig lav. Det er 25 hektar per hektar. Det er veldig lavt, og dette er en mulighet for å oppnå viner som er godt konsentrert, og selv Britesh, som ikke er på toppen av ranget, men som allerede har en veldig rik palett, en god konsentrasjon, lengden i munnen, og dette er grunnen til måten vi gjør vannet. Så hvis du hadde vannet plantene, så skulle du få mye mer greper, Det er mye mer vin, men kvaliteten blir så lav. Hvis vi irrigerer, får vi mer volym. Men vi er ikke volym- og kvalitetsføring. Hvis vi ikke var kvalitetsføring, så ville jeg ikke være i Oslo nå. Fordi du mener om kvalitet. Du har en forståelse for kvalitet. Og dette gjelder ikke bare vin. For å oppsummere, så er det jo helt klart at viner fra Libanon burde jo egentlig fått sin egen kategori. Egen hylle på poliet. Det burde ikke være under andre som er sånn... Øvrige. Øvrige heter det. Så det er en oppfordring til dere fra Polis som eventuelt hører på nå. Og det er alle. Det er jo alle. Det er alle, flere tusen ansatte på Polis sitter og lytter. Ja, de sitter og hører på akkurat nå. Og så tenker jeg at når jeg smakte denne vinen her sånn, og du begynte å snakke om grill, så tenker jeg at ja, denne skal jeg bare fylle opp for grillmiddagene fremover. Fordi Jeg fikk uendelig lyst på å stekke. Nå sitter vi på en restaurant i Oslo. Det er ikke noe typisk kjøttgrill-restaurant, det er det ikke. Men de burde lage det for oss akkurat nå. De burde kaste noe kjøtt på grillen, og det som er så fint her er at denne vinen som vi har smakt nå, koster jo Nixonada i for seg, 165 kroner. Og når du tenker på at det han sier er at landet hans er halvveis konkurs, Her kan vi drikke med god samvittighet. Jeg mener jo da... Når vi har hørt han fortelle om hvor begredelig det står til, at bare for jortus burde man bare kjøpe en kasse av libanesisk vin. Det bør ikke engang være denne. Nei, kjøp på. Hva som helst, fordi det hjelper et eller annet. Vi lager veldig god vinsjern, og det er jo helt rett. Vi har jo smakt gjennom ganske mye forskjellige libanesere, og han sitter ikke og ljuger. Det gjør han ikke. Skal vi takke mannen pen for at han stilte opp, og så runder vi av her. Du som er så god i engelsk kan ikke gjøre det. Så takk for å ha hørt på podcastene. Det er alltid en privilegium, og jeg kan ikke vente til å komme tilbake til Oslo. Mange ganger i år, om jeg kan. Hvordan flyr du ut fra Libanon? Hvilke grunner er det fra Oslo til Libanon? Veldig ofte er det ingen direkte fly med Lebanon, så vi må gå gjennom andre steder. Det er gjennom Tysseldorf, og jeg kommer bare fra Provine. Jeg var i Provine et par dager siden, og det var den perfekte tilfellen. Er det sikkert å ha vannreise til Lebanon nå? I tend to think that there is no really safe place in the world actually. And I would like to reassure the people who think about visiting Lebanon that it is not that dangerous. There is a level of, there is a probability, there is a risk everywhere in current times, unfortunately. So we have, actually we have a lot of tourists that come and visit the domain and the Vin fra Libanon, 165 kroner, brett skis, verdt hver eneste grill måltid. Kjøp gjerne en kasse når du forsterker. Takk for nå! Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikketsystem? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, jeg trenger en strømavtale. Barnål, enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Nevnt i episoden

Kefraya 

Et libanesisk vingård som produserer vin i Bekaa-dalen.

Libanon 

Et land i Midtøsten kjent for sin vinproduksjon og historie.

Bekaa-dalen 

En dal i Libanon hvor Kefraya vingård er lokalisert og hvor vinproduksjonen foregår.

Chateau Musard 

Et annet libanesisk vingård som var pioner innenfor libanesisk vinproduksjon.

Robert Parker Jr. 

En kjent vinanmelder som ga Kefraya en høy score, noe som bidro til økt interesse for libanesisk vin.

Libanons økonomi 

Libanon sliter med økonomisk ustabilitet, noe som påvirker vinindustrien.

Beirut 

Libanons hovedstad som ble rammet av en bombe, noe som påvirket havnen og Libanons økonomi.

Libanese vin 

Vin produsert i Libanon, ofte med en unik smaksprofil og historie.

Sanser 

En druesort som er populær i Libanon og har blitt dyrket der i over 150 år.

Tempranillo 

En spansk druesort som brukes i Kefraya's vinproduksjon for å skape variasjon og kompleksitet.

Abaydi 

En hvit libanesisk druesort som er indigen til Libanon.

Merwah 

En hvit libanesisk druesort som er indigen til Libanon.

Meksesi 

En hvit libanesisk druesort som er indigen til Libanon.

Aswat Karesh 

En rød libanesisk druesort som er indigen til Libanon.

Asmi Noir 

En rød libanesisk druesort som er indigen til Libanon.

Libertesj 

En vin fra Kefraya som er populær i Norge og er tilgjengelig i butikker.

Vin fra Libanon 

Kefraya's vin er tilgjengelig i Norge for 165 kroner, noe som er en god pris for kvaliteten.

FN-soldater 

Norske FN-soldater var stasjonert i Libanon under borgerkrigen, noe som skapte et bånd mellom Norge og Libanon.

Michel de Bustros 

En pioner i Kefraya og en viktig person i Libanons vinhistorie.

Chateauneuf du Pape 

En kjent vinregion i Frankrike som noen sammenligner Libanesiske Sanser-viner med.

Vin 

En alkoholholdig drikke som ofte nytes med mat og som produseres fra druer.

Terroir 

En kombinasjon av jord, klima og andre miljøfaktorer som påvirker vinproduksjonen.

Jurassic 

En geologisk periode som er representert i Kefraya's terroir.

Cretaceous 

En geologisk periode som er representert i Kefraya's terroir.

Emfora 

En type beholder som brukes til å lagre vin, ofte brukt i tradisjonell vinproduksjon.

Polis 

En norsk dagligvarekjede som selger vin.

Tysseldorf 

En by i Tyskland som er et transittpunkt for flyreiser til Libanon.

Provine 

En by i Frankrike som er et transittpunkt for flyreiser til Libanon.

Deltakere

Host

Kjell-Gabriel

Host

Tom

Guest

Emil

Sponsorer

Fiken

Vokteren

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Laster