2/10/2022

Et spansk eventyr

Tom og Kjell-Gabriel fortsetter å utforske klassiske viner, denne gangen med fokus på Rioja Alta. De diskuterer historien til Marquess de Cacheres og hvordan den spanske vinindustrien har endret seg over tid. De fremhever viktigheten av å kjenne til regioner, druetyper og vinklassifisering for å sette pris på vinen. De anbefaler å prøve en Reserva fra Marquess de Cacheres for å oppleve en klassisk Rioja-stil.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Vi kjører klassisk spansk Rioja. Dette kommer du til å høre. Dette kommer du til å høre. Hei, og hjertelig velkommen til dagens episode av Drinkfeed og Kjells vinkjeller i koabler-versjon. I dag, Tom, så er vi nok i gang med vår klassiske serie. Vi snakker om det klassiske vinner. Rett og slett for at vi mener at det er en del vinner som alle bør være litt informert om, og kunne litt om, og kanskje være litt interessert i å bli kjent med. Ja, ikke sant? Fordi det vi i Drinkfeed tenker er jo at du kan... drikke og koste med så mye gøy alle viner du bare vil, men hvis du ikke vet hvor de kommer fra, hvordan grunnstilen var, så mister du kanskje noe på veien. Ja. Man gjør det, og det er også litt sånn at man bør vite om en del regioner og en del steder. Folk har sikkert hørt om Rioja. Jeg tror ikke det er ukjent for så veldig mange. Hvis folk tenker Spania, så er det ofte Rioja som er den største og mest kjente. De har fått litt konkurranse av både Ribeira del Duero og Priorat de siste årene for å være den beste vinen. Men Rioja er i hvert fall bastionen. Du kommer ikke utenfor Rioja utenom Rioja når du snakker om spansk vin. Det går rett og slett ikke, for det er liksom Det er gravitasjonssenteret for spansk vin historisk sett, og fortsatt når det kommer til produksjon og alt mulig rart. Ja, og jeg har jo holdt på med dette her siden tidens morgen, og det mener jeg nesten tidens morgen, for de vet de har funnet, i hvert fall tusen år før Kristus, så har de funnet vinproduksjon der, så dette her har de holdt på med. Og så har det gått litt i rykk og napp, og så videre, og så kommer jo da denne fylokseralusen til Bordeaux, som i og for seg, og da bare, hæ? Bordeaux er jo Frankrike, kjølgamer, dette vet jeg jo. Hva er det du kudder med meg, liksom? Drur du tull med meg? Og så sier han, nei, den kom til Bordeaux, og da måtte Bordeaux-folkene, for da døde jo alle vindruene, døde jo i Bordeaux, så da måtte de finne nydruen, da tok de toget over Pyreneene og endte ned i Rioja-området, og begynte å lære spanjolene å lage vin på en helt annen måte, for da tok de med fatene sine, at de lærte dem å fatlagre, og plutselig så ble spanjolene veldig glad i fat. Ja, de tok over, kan du si, måten å lage fransk vin på, bare med spanske druer. Og det har de holdt på med, fordi de er ekstremt tradisjonsbundne, egentlig. Det huset vi skal snakke om, som er superklassisk, Marquess de Cacheris. Ja. Historien her er litt morsom. Det er forfaderen her, en marquis, som tilfelligvis var også kaptein i marinen. Det ser du. Under krigen. Han drev å forsvarte... Ikke den spanske armaden. Vet du når den spanske armaden var? 15... 38? Ja, nærme nok. Men han fyren her, han var med å forsvare da Sicilia. For at det skulle få bli spansk. Ja, og ikke det er naturlig. Jo, og Sør-Italia var jo spansk i sin tid, og han gjorde det såpass bra da. Det gikk jo adundas før til slutt, men han fyren har gjort det såpass bra. Så Don Juan Ambrosio García de Cacheres en Montemayor, et fyren. Det er kort til navnet. Han fikk i belønning, så fikk han denne eiendommen i Rioja. av daværende spanske kongen, som het Alfonso, eller han sikkert, eller Karelos, de bytta jo på, og lagde da det som nå er blitt Marqués de Cacheres, og med retten til å levere til det spanske hoffet. Så det var egentlig starten på dette huset, og det har vært en sånn type hjørnestens eiendom i Rioja siden da. Jeg skal ta hellet litt i glass i det, så du kan kjenne denne klassiske duften i nesa også. Når vi snakker om klassiske rødkabiner, så forventer vi jo utpreget mye fat, mye rødfrukt og litt tyngre stil. Det er jo det jeg er kjent for. Og det er jo ikke uten grunn at spanske vindmakere nå har gått mot en lettere stil i nyere tid. Ja, og med det er ikke så lenge siden. Nei, det begynte jo med nå på 80-tallet. 80- og 90-tallet begynte det, fordi verden gikk videre, og folk ville ha de lettere stilene. De var ikke så glad i de over-eikete, som man kaller det, men altså over-eikete, det er bare et tidsbegrep. Fordi da de vinnene her var markedsledende, så var det jo akkurat sånn det skulle være. Ja, altså det må være litt sånn Det er liksom hvis du lager høyvannsbukser da, og det er det du lager, så er det sånn «Oi, plutselig er det kjempetrendig», og så går det noe, og så er det «Oi, det er plutselig kjempetrendig», så det går i bølger. Og det gjør du også med vintrender, bare så det er sagt. Nå snakker vi jo ikke om en kjempegammel vin her, men denne reserva, som betyr den ble lagret på fata i 18 måneder eller mer, ja, Denne vinen er fra 2015, så i denne sammenhengen er den ganske ung. Så den har liksom ikke fått satt seg ordentlig. Men den har jo disse karakteristikkene som vi er ute etter. Den mørke stilen, fortsatt, selv om en fravære av mye eik er tydelig, hvis jeg kan si det sånn. Ja, det var mye mer... Det er mye mer frukt enn det man kanskje fikk fra vinde på 70-tallet. Ja. Men den grunnen til at jeg tok frem denne til deg i dag, Kjølgård, er at dette er et godt uttrykk for fortsatt en klassisk røha. Stilen her er lik, vinifikasjonen her er lik, det er ikke noen hokus pokus med måten å lage vin på. Tester du den her opp mot andre stilhjerter, du nevnte jo vin fra andre distrikter. Gjorde jeg. Og du kan til og med gå til Portugal, du vil jo finne at dette er jo en Om det er gullstandard, så er det i hvert fall et veldig godt uttrykk for hvor det kommer fra, fra opprinnelsen. Og det er selvfølgelig Tempranillo som er druemateriale. Det er jo da Rioja-druet nummer én. Ja, det er vanskelig å ikke finne en Tempranillo-vin. Rioja er egentlig delt opp i tre undersoner. Det er da Rioja Alta, Rioja Alvesa og Rioja Baia. Og hvis du vil ha de mer klassiske, så må du ofte gå til Alta og Alvesa. Baja er ofte det som kalles bulkvin. Ja, det blir ofte sått i store partier, eller brukt i andre ting. Jeg pleier alltid å si ryoka baisa. Det er fordi du er litt sånn frekk. Ja, det er ikke så bra. Litt bæsj. Men det er litt feil også, for det finnes noen gode. Men utgangspunktet, prøv å finne fin alta eller alt. Marcus de Caceres Reserva 2015, og hvis du smaker på den nå, så vil du kjenne tanninene, som også er et kjennetegn, en slags luke i checkboksen for å håpe at du følger normen. Det er veldig tydelig tanninene, du får den snarpen og snurpen i munnen. Det er nesten noe som Du kan kjenne smaksløkene trekker seg sammen litt. Det er veldig, veldig, veldig riktig i forhold til denne vinen. Og selvfølgelig frukt og alt mulig rart som kommer etterpå. Du har kirsebær, du har plommer, du har litt sånn moden, kanskje litt sånn lakridspregelse, synes jeg. Det er noe lakrisin her, det er nesten aniskrydder. For dere som har drukket akvitt i det siste, så er det jo veldig mye av det samme krydderbildet. Det er veldig mye krydder, og det sammen med frukten gjør at det blir en unik blend, det blir et unikt smaksbild av det. Ja, og for dette er da en riserva, og det betyr at den må ha ligget tre år på fatt. Det er et år på fat og åtte måneder i flaske, men det må være tre år gammel. Som regel er det da to år på fat som de kjører, men de må være i hvert fall over ett år på fat. Ja, det er jo regler her som alle andre steder. Faktisk er det ganske mye regler i Spanien. Det er overraskende mye regler, og du blir litt sånn suret av disse reglene, for du tenker, ok, den ene området er det regelverket, den andre området er det sånn det er. Vi burde jo lage et enkelt podcast om de forskjellige reglene i Frankrike, Italia og Spanien for eksempel, men det tar så mange timer å gå gjennom. Det tar veldig mange timer, og det kan hende at folk vil synes at det var begrenset interessant når vi kom da i Prosecco- og lovregler for Prosecco fra 21. oktober 2021, der det var lov med, og så videre. Her er det mye rart. Men nå er vi i Spania, nå er det kjølgabril. Ja, vi er i Spania, vi er Tempranillo, og jeg synes jo vinen har disse deilige mørke fruktene, har den runde, fyllige, litt... bærpregde, samt så har den litt sånn bitt du kjenner liksom tanninene litt i kanten, og her er det selvfølgelig med påfølgende kjøttretter så har du dette her lenge. Ja, jeg tenker jo her er det klassisk spanske svekskynker og vinterstid i denne delen av Spania, som ligger egentlig ganske høyt over havet, så har de fantastiske gryteretter. Det er mange som ikke tenker på det. Men en ordentlig båta fra Ljoden, for eksempel, er helt fantastisk. Tror du at de kommer til å gå tilbake til mer fat igjen i fremtiden? Det tror jeg ikke, det handler litt om økonomi å gjøre, for det er kostbart å produsere vin på den gamle måten. Og dessuten, jeg tror markedene og måten vi drikker vin på i Europa, tvinger frem en lettere stil, enda lettere enn det det er nå. Ja, så mindre fat, bedre frukt. Jeg tror det. Men jeg tror heller ikke de kommer til å kutte ut disse stilene, hvis du vil smake på denne her nå. De kommer ikke til å kutte det ut, men det kommer til å bli mer av de andre vinene, tenker jeg. Ja. Det minnes på ådom her i verden da. 2015 har råket å bli syv år gammel allerede, så det betyr at den har fått ligget litt ekstra både på flaske og lager et eller annet sted rundt om, og det gjør jo bare dette moro. Her er jo det som er så gøy med Rioja-vinner, at de kan jo ligge i 20-30 år uten at du trenger å tenke på det. Et eksempel er for eksempel Faustino, som du plutselig får fra 1964 på Poler liksom, så Og da har du klassikere. Men du risikerer jo også at det er flaskefeil. Jo eldre vi blir, jo større sjanse for variasjoner og feil er det jo. Gambling. Gambling. 2,35 koster denne her, Kjell Gabriel. Ja, synes jeg den har vært. Synes jeg helt klart den har vært. Det som irriterer meg, kan jeg være litt kritisk, det er det... Det er så mange Marques de et eller annet, altså det er så mange viner som heter nesten det samme. Blant annet så er det en Marques som koster nesten slik og ingenting, som jeg synes er helt grusom. Men når du kommer med den, så tenker jeg, er den god eller ikke god? Ja, det irriterer meg litt. Dette er den gode, og så kan du prøve å unngå de som... Vi markeres det et eller annet som koster rett over 100-lappen. Det er bare å stå over. Det var visdomsord fra Kjell Gabriel her borte. Da håper vi at dere som følger disse klassiske episodene bruker det og lager sitt eget grunnlag for å se på hvordan vina utvikler seg og hva det egentlig betyr. Kjøp gjerne en Crianza Reserva Gran Reserva fra en annen importør, eller en annen produsent, og kjenn forskjellen på de forskjellige klassifikasjonene. Nå er vi på Reserva, det er sånn midt i, så er det joven som er allerede det laveste, så er det da Crianza, altså Reserva Gran Reserva. Prøv å finne et hus som har alle tre. Og så smak deg frem og finn ut hva du liker. Det var et veldig kult tips. Åh, yes! For en gang skulle du ha det i nøglen. Ja, det er hyggelig. Takk for i dag, Kjell Gabriel. Takk for i dag, Tom og Rati.

Nevnt i episoden

Rioja Alta 

En region i Spania kjent for sine klassiske viner

Marquess de Cacheres 

Et kjent spansk vinhus med en lang historie

Tempranillo 

Den primære druetypen i Rioja

Bulkvin 

Vin produsert i store mengder, ofte av lavere kvalitet

Reserva 

En vinklassifisering som indikerer at vinen har blitt lagret på fat i minst 18 måneder

Crianza 

En vinklassifisering som indikerer at vinen har blitt lagret på fat i minst ett år

Gran Reserva 

En vinklassifisering som indikerer at vinen har blitt lagret på fat i minst to år

Faustino 

Et kjent spansk vinhus

Flaskefeil 

En defekt i en flaske vin som kan påvirke smaken

Spanske svekskynker 

En tradisjonell spansk matrett som passer godt med Rioja-vin

Gryteretter 

En type matrett som passer godt med Rioja-vin

Ljodefisk 

En tradisjonell norsk rett som kan brukes til å lage gryteretter

Fiken 

Et regnskapsprogram nevnt som sponsor i begynnelsen av episoden

Vokteren 

En TV-serie nevnt i begynnelsen av episoden

TV2 Play 

En strømmetjeneste nevnt i begynnelsen av episoden

Drinkfeed 

Et podcast-nettverk som produserer Kjells vinkjeller

Ribeira del Duero 

En vinregion i Spania

Priorat 

En vinregion i Spania

Bordeaux 

En vinregion i Frankrike

Pyreneene 

En fjellkjede som skiller Spania og Frankrike

Sicilia 

En øy i Italia

Den spanske armaden 

En militær operasjon fra det 16. århundre

Don Juan Ambrosio García de Cacheres en Montemayor 

En forfader til Marquess de Cacheres

Alfonso 

Et spansk kongenavn

Karelos 

Et spansk kongenavn

Akvitt 

En vinregion i Frankrike

Poler 

En norsk vinbutikk

Marques 

Et vinmerke

Joven 

En vinklassifisering som indikerer at vinen har blitt lagret på fat i mindre enn ett år

Deltakere

Host

Tom

Host

Kjell-Gabriel

Sponsorer

Fiken

Lignende

Laster