Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Bli med Sørover da. Ja, bli med Sørover. Der er det flott. Vi skal til Sørofrega. Sørofrega.
Ja, artleg, velkommen til Kjeld Svinnkjeller og Tom Amrati Løvås sin drinkfeed. Tom, vi skal så langt vi kan i vår tidszone. Ja, det blir jo Sør-Afrika da. Ja, det er rett ned. Det følger liksom på en måte timerslaget rett sør over. Ja, man blir ikke tøynvild når man drar dit.
Nei, nå blir det sikkert vildt. Nå blir det jo lei, for det er jo litt langt å fly over hele Afrika, og Afrika er stort. Og så er det liksom omvendt da, så når det er sommer her, så er det vinter der og omvendt. Ja, jeg driver og planlegger en sånn der vinreise dit, men jeg får jo aldri helt bestemt meg når og hvor, fordi jeg vil jo helst ha den i februar, for da er det jo innhøsting og sånn.
Men de jeg jobber med, de jobber egentlig ikke med vin, så de skjønner ikke helt det. Så nå er det en evig debatt der, så vi får se om det blir noe av det helt tatt. Sånn er det å ha sånne muggles, som heter Harry Potter, som ikke skjønner dette vinspråket, som er vinløs. Ingen som har lyst til å dra da. Jo, det har jeg lyst til å dra da. Men du har tatt med vin fra? Jeg har tatt med vin fra. Hvit vin, og den er fra Western Cape. Hvor?
Western Cape, yes. Og det som er kult med Western Cape, en sånn region og distrikt eller område, eller hva du vil, det er at den treffer to verdenshaver. Ja, den gjør det. Både Atlantaren, den sjølige Atlantaravet, og de indiske havene møtes der. Mhm.
Og det er jo klart at det er jo et sted man gjerne skulle ha kjørt seilbåt rundt. Det er den, og så er det Kapphorn, der er de to kappene, fra ene havet inn til det andre, det er jo liksom stas. – Man trenger bare, i en måte en joller egentlig, bare ro rundt. – Ja, da har du vært i to, da har du seilt, eller beveget deg, og begynt på to verdensavgjøringer. Noen synes det er kjempe stas. Men vi drikker vin, vi. – Ja, det er ikke så langt, altså denne her vingården ligger 15 kilometer i luftlinje fra Atlantravet, så
Og det er jo da, det er atlantravsdelen som gjør at det er så fint å produsere ...
i Sør-Afrika, for atlantravet der, det kommer jo fra Sydpolen. Ja, det har vært ned og hentet litt kulle og tatt med seg oppover, og fungerer jo som en slags klimaanlegg på en måte, den sørger for at den holder den afrikanske varmen fra livet, samtidig som den klarer å kjøle ned natterstid, og så blir det varmt på, akkurat sånn som vi liker det, eller i hvert fall druene liker det. Ja, det er Sør-Afrikas kjøleskap, om du vil.
De har jo pingviner der også. Pingviner har de, og mye haj da. Hvis du snakker om sånn maritime dyr. Ja, det er kanskje ikke så gøy med haj. Noen er fascinert av det, andre vil helst ikke bade når det er haj i nærheten, men det er kaldt i vannet da. Det er ikke så mye som dør av haj hvert år.
Nei, det er flere som kjører seg på motsykkel. I Norge, eller i en kommune i Norge nesten. Men uansett, vi skal ikke snakke om haier og trafikkdødsfall. Vi skal da til Gabriel Sklof. Ja, for denne vinen har du hatt med deg. Nå må du tegne og fortelle litt. Hva er dette her for noe? Gabriel Sklof er ikke oppkalt til meg. Kjell Gabriel, Henriks, og ikke min sønn heller. Men vi er da...
I Bot River Dette er en vingård som ikke er sånn kjempegammel Ble startet i 2001 Av en karsmøter Bernard Hines I dag så er det datteren hans Nicolén Og mannen Petter Allen Petter Allen
Og datteren har jo vært lur. For pappa, Bernhardt, var jo litt sånn kultfigur i vinverden der nede. Men Peter Allen er kjent for sin krystallenvagn som er ganske hipsterkul. Den har vi jo hørt litt om. Sånn Dan og Vann. Så egentlig, Peter Allen overtok her i 2016. Så han har ikke holdt på så lenge. Men det han gjorde da var jo å
Sette i gang en litt sånn ny produksjon Fordi at før så var det da Nye eikefat Og mye sånn fatpreg som Gikk gjennom dette systemet Nå heter denne vinen Amphora
Da ligger det nesten litt i navnet at her er det ikke fullt så mye fatt i det. Det er vel egentlig laget på leierkroker, vil jeg tro? Ja, det vil vi tro. De har tatt det langt senere, fordi de har blitt medlem av jordbruksprogrammet til World Wildlife Foundation, blant annet.
Her er det biologisk momfold og heivore gård, så disse her satser hardcore på sertifisering og ansvar for at dette her skal bli en sunn og god vin fra sunne og gode planter.
laget av synd og gode folk som spiser synd og god mat, sikkert. Du ble der en av helseboten og drikker den vinen her, og så nesten ser jeg meg skyte inn at ikke drikk for mye, da, dere. Det er ikke synd for deg i lengden, dette vet vi jo. Så vi tar litt med det, men dette er i hvert fall det mest naturlige du kan få fra det området, vil jeg tro. Det høres jo sånn ut. Ja, og dette her er en Zavenjo Blå.
Der 80% er fra Boot River Og resterende er fra, åh, hør nå Citrus Dalfjellene Wow, det var jo ekstremt romantisk da Ja, altså Kan det bli bedre enn Citrus Dalfjellene, spør du meg? Nei, ikke for min del Jeg er jo litt sånn søkkel på citrus da Ja, det er det også Jeg gleder meg til å si Åh, kjenn den syra Det blir bra
Savneblad er jo da en drue som egentlig kommer fra Bordeaux, men som ble vel kanskje mest kjent for å komme fra Loire, eller produseres i Loire med sanser og polyfumé og alle disse greiene der. Ja, der er den blomstret opp og blei nå her i verden. Og da de begynte med vindproduksjon i Sør-Afrika i 1655, da var Savneblad en av de tidligere druene de fikk ned dit.
Men det var en drue som sikkert behersket, ikke sant? Den har jo vært i produksjon i hundrevis av år, så dette var noe som funket. Ja, det funket veldig godt. Så her har vi da en drue som har virkelig slått seg ned i Syrafrika. Jeg vil jo gjerne også legge til at Naya og de senere blir ganske kjent her hjemme fra New Zealand.
Den sa vi jo bland Som det var der, ikke sant? Men det du lukter nå, det er noe helt annet Det er ikke denne tropiske Nydelige sydhavsduften Nå er det noe helt annet Nå er den litt mer tilbake til originalen
Ja, hvis jeg skulle tatt denne blindt, så hadde jeg heller sagt at vi var i Frankrike på Ny-Azerialand hvert gang, for det hadde nok noe tropisk frukt der i det hele tatt nesten. Nesten litt sånn der rund, og her er det amfora vi vet at det ikke er fatt, men litt sånn rund, litt sånn fet duft.
Ja, den er fyldig. Kanskje noen modne meloner. Vi er litt sånn der... Men det er noe bitterhet oppi her, og det er litt sånn, jeg håper å si nesten en liten touch av sånn ammoniak-aktig. Nå har jeg fått kjeft, for det har jeg kalt det kattepiss i all år, men det er det. Det er en liten sånn hint av det her, og det skal det være, for det er det som er kjentegnet på denne drunen. Den lille ammoniak-tøtsjen. Det er ikke mye, du må nesten jobbe for å kjenne det, men den er der, og det liker jeg, for det er liksom litt sånn originalt sånn som det skal være. Og
Du får ta og smake litt på det der, Tom, for jeg tror du kan synes er rett og slett deilig, for her har du en vin som føler at den har litt sånn gode, gode epler, men kanskje det kommer litt sånn, vi er nesten sånn, hvis du lukker øynene, så kanskje det har vært litt sånn solbær-blåbær-ish. Skjønner du hvor jeg vil nå? Jeg skjønner hvor du vil, det er litt sånn,
Det er citrus. Det er på duften også, så den går gjennom i smaken, og der kommer jo det du ventet på at jeg skulle si. Syre er jo helt fantastisk. For den er det. Det er liksom goes without saying, egentlig. Egentlig burde du sample. Syre er helt fantastisk, og når folk ringer inn,
Når du ringer meg, så var syret helt fantastisk her. Når du samplet det om, det var veldig fint. Jeg vil lage et album med syret. Men den er veldig bra på den vinen her. Når det kommer til disse frukttonene som er i den, så er det jo, som du sier, det er noe som er litt mer fyldig enn, men det er gul frukt, og det er mer fyldig enn citrusen. Og jeg vet ikke om jeg er enig med den der bæregreia di, men jeg skjønner hva du vil. Det er en grapefrukt her, men den grapefrukten er ganske moden.
at den har litt sånn rund, altså den har ikke den der syrlige tropisk citrus grape-frukten, men den har en sånn der mer, og jeg vil ikke si at den, for den er jo ikke syltet eller noe sånt, men den har en sånn der rundere. Ja, litt mer voksen, litt mer utviklet. Ja, ja, ja. Litt sånn, her har du kanskje gjort noe, men det er en veldig god smak, og jeg synes at
Etter hvert som vi har det nå, så blir det mer og mer av det du sier for grapefruit. Grapefruit-assosiasjonen er veldig sterk. Men det er ikke den bitterheten som du ofte får hvis du spiser litt hvit i denne frukten. Det er jo mange som kjøper inn disse vinene og smaker på dem mens de hører på disse podcastene våre. Det er liksom til dere jeg prøver å forklare det. Det er sånn, ja, jeg tror kanskje jeg skjønner hva du mener, men det er litt ...
litt sånn sitne grapefrukskall, altså en litt sånn sest. Det er ikke det hvite, det er det gule. Det er en veldig viktig forskjell, for hvis du tar faen med det hvite, da blir den altfor bitter. Det er ikke bitter. Veldig morsomt, veldig gøy at våre venner fra Sør-Afrika har gjort dette her. Det er litt gøy. Hva må du betale for denne herligheten her?
Nei, den burde være gratis den. Nei, den er under 300 kroner, 289,90. 289,90, ja. I dagens nye økonomiske virkelighet så er ikke det forskrekkelig. Tenk på at den har jo tross alt blitt fraktet fra så langt før i vår tidszone som mulig, og omtrent så langt nord som mulig, særlig for dere som hører til nordlige landstederne.
Ja, for dere som bor for eksempel i Finnmark. For eksempel. Og det er folk som bor der også. 80 000 bor der. De er en hilse opp, ja. Ja, men seriøst, ta dere et glass hvitvin. Det har dere godt av. Ja, og her, hva er mat? Mat til denne her. Sjømat kom jo fort på tallerkenen hos meg. Jeg tenkte på skaldyr, og nå er det jo...
Litt sånn at du må finne årstiden. Når du hører på dette her, så er det ikke sikkert det er superårstid for skaldyr, men hvis det er det, så er det jo i vintermånene hvor det gjør aller aller aller best, og da tenker jeg denne her hadde sittet som et skudde til de norske skaldyrene, sånn kamskjell eller reker, eller for den del, blåskjell. Ja, og jeg tror også at den passer bra til det veldig mange har opp til flere ganger dukket, sushi. Ja, det er det.
- Den vil nok ha lære å hamle opp med det meste. Kanskje til og med wasabi, uten at jeg lover det. - Nei, jeg vil ikke love deg bort på den, men i hvert fall soyaen og fisken og risen tror jeg ikke har vært noe problem. - Det tror jeg går helt fint på.
Veldig bra. Skal vi bare la det være med det? Fordi jeg mener, nå har vi vært i Sør-Afrika. Kult. Vi har vært i Sør-Afrika, og vi anbefaler disse Amphora, litt sånn fun fact på slutten, altså disse her har forsket på hvilken Amphora-størrelse som er den perfekte størrelsen, og de har endt opp med at det skal være en Amphora med rundt 500 til 860 liter. Ja.
Det har de funnet ut. Det har de funnet ut, men det er mange som forsker på det her, og i fremtiden vil jo veldig mye mer vin bli fremstilt og lagret og holdt på uten å ha vært borti fatt, uten å få de tanninene derfra. Så de vil være mye renere og finere, og det kommer jo blant annet av disse sement-amforane som man bruker. Amfora 2020-289 inne på Don Puel. Trolig så må du bestille. Du burde nok bestille. Jeg sier tusen takk fra Drinkfeed. Og jeg sier tusen takk fra Kjell Svinskjeller.