9/20/2022

På hellig grunn

Kjell-Gabriel besøker en Michelin-restaurant i Siena, Italia, og går ned i en vinkjeller som er et gammelt kapell fra 100 år etter Kristus. Han smaker på en Brunello del Montalcino 2017 fra Camigliano og snakker om hvordan omgivelser og selskap påvirker smaken av vinen. Han mener at vin smaker bedre når man er i hyggelig selskap og i vakre omgivelser, og at dette er noe man bør tenke på når man drikker vin.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag så får vi litt sånn halleluja-følelse. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til ukens episode av Kjell Svinkeller. Jeg tenkte at dette her er bare en episode om det å kose seg og nyte vinen i fantastiske omgivelser. Jeg er i Siena. i Toskana. Han med 20 stykk på tur. Og vi er på en Michelin-restaurant. Og jeg har fått lov å gå ned i vineskjelleren for å snakke litt med dere. Dere hører litt støy i bakgrunnen. Jeg håper ikke det forstyrrer for mye. Men vi er da nede i kjelleren her og Vi starter kvelden her nede i denne vinkjelleren. Det er egentlig ikke en vinkjell, det er en gammel kirke, et gammelt kapell fra 100 år etter Kristus. Det er en kors oppå veggen her. Det er ikke et veldig stort rom, kanskje en 7-8 meter. Også er det formet på følelsen av å ta opp på innesiden av et peppekakehus. Det er brune vegger. som du ser de liksom har hogget ut av, og hvis du tar på veggene, så er de helt fuktige å seie. Det er 80% luftfuktighet her nede, og det er alltid 15 grader, så i stedet for å henvåmne oss til Gud, så Det var styr for seg vingudene. For her er da vinkjelleren til denne restauranten. Og jeg tok med meg den vinen vi har fått til hovedretten, som er en Brunello del Montalcino 2017 fra Camigliano. Dette er vel ikke en vin vi får i Norge. Men jeg synes vi må snakke litt om Brunello, fordi jeg satt oppe ved... Bore er nå sammen med en av de vi har med på tur, han heter Bård, han følger Statsun, veldig, veldig hyggelig fyr. Og han hører også ofte på disse podcastene, så dette her kommer han til å høre når han er ute og jogger. Så hei Bård, lykke til videre, ikke slitt deg ut og pass på helsa. Og da snakket vi litt om Brunello, og vi er da i Siena, og det er da... cirka et kvarter, som de sier på kinerestaurangene, ned til Montalcino, som er da et distrikt litt sør for Siena, der de lager all vinen på 100% San Juese. Og toppvinene kaller de Brunello, og de lettere vinene, eller de enklere vinene, kaller de da Rosso de Montalcino. Men jeg synes det er det med... og opplevelser. Det har så mye å si. Du kan sitte hjemme for deg selv og drikke en vin og se på TV og synes at det er ganske ok. Det går jo greit. Men med en gang du får et vin på et historisk del et eller annet sted, det er magisk, så blir du sånn «Wow! Herregud, da blir vin mye bedre». Og det er noe i det, for det er atmosfære, venner, sosiale ting. Du merker det altså, har du det veldig hyggelig sammen med folk du liker, så er vin bedre. Sånn er det bare. Det skaper en atmosfære. Kjærlighet skaper. Alt det sosiale rundt vinden er med på å skape vind med. Det synes jeg man skal tenke litt på når man drikker vind. Nå skal jeg ta en liten styrke her. Nå har det kommet noen andre folk ned i kjelleren nå. Jeg tror de snakker engelsk, og de skjønner ikke hva jeg sier. Åh, nydelig. Litt sånn krydderig, mørk. Morelle sistebær, men moden litt tørr ettersmak, med litt sånn peppertoner. Deilig, flott Brunello. Det er litt dumt egentlig at Brunellona er litt sånn pricey. Jeg skulle ønske at de kostet 100 kroner billigere, for da hadde vi antageligvis drukket mer av det også. Men tenk litt på det. Altså, av og til så kan en vin være helt fantastisk, for at du har De menneskene du liker best rundt deg, de menneskene du setter pris på å omgås med, de er der, og plutselig er det fantastisk gøy og folk smiler og ler. Også kanskje du prøver den samme vinen med svigermor, for å bruke et eksempel som mange kaller et vanskelig kvinnemenneske. Du også er min menneske, bare så det er sagt, til for hun lytter på. Du er hyggelig du også. Men det har veldig mye med omgivelser. Og mennesken logges deg med når du drikker vin. Så tenk litt på det. Ha det litt i bakhodet. Og tenk på de gode opplevelsene. Et veldig godt eksempel er at du har sittet på stranda i Hellas og sittet og sett inn i øynene på din kjære. Drukket det du synes var en fantastisk rosévin. kjøpe meg da tre flasker hjem, sitter i leiligheten i oktober, ser fortsatt inn i øynene på din kjære som kanskje ikke er så blid lenger, ikke solmoden og deilig, og så er det sånn, ja ja, var jo ikke så god da. Så ha det bakodet, vin og atmosfære er kjempeviktig. Og vien i en gammel kjeller fra 100 år etter Kristus, kirkemøtet i Nikea var i 325, da de bestemte hvilke deler som skulle være med i Bibelen. Dette er da 100 og 225 år før det. Da var jo på en måte de kristne litt sånn forfulgt også. Ganske vilt. Vi i Norge, vi har et ondt folkeslag, føler jeg, når jeg kommer til Italia og kan stå i et lokal som dette. Som det, så skal jeg ikke plage deg lenger. Bare gi deg litt tanker og meninger om hvordan ting kan fungere. Smaksløkene er bedre når du har det gøy. Sånn er det bare. Jeg heter Kjell Gabriel Hennevik, tusen takk for meg. Og har du lyst til å bli med til Toskana, så er det bare å ta kontakt med meg på kjellsvinkjeller.no eller på Facebook-gruppen Vin, så skal jeg lage en tur for deg og dine. Lett! Og så kan du og jeg stå ned i kjelleren her og drikke vin og snakke sammen og oppleve vinen mye bedre enn det vi har gjort på en høstkveld hjemme i Norge. Takk for nå. Ha det bra.

Nevnt i episoden

Siena 

Byen hvor Kjell-Gabriel besøker en Michelin-restaurant og går ned i en vinkjeller.

Toskana 

Regionen hvor Siena ligger, og hvor Kjell-Gabriel er på tur.

Michelin-restaurant 

Restauranten hvor Kjell-Gabriel besøker vinkjelleren. Restauranten er kjent for sin høye kvalitet og har en Michelin-stjerne.

Brunello del Montalcino 

Vinen som Kjell-Gabriel smaker på. Det er en rødvin fra Montalcino-regionen i Toscana, laget på 100% Sangiovese-druer.

Camigliano 

Produsenten av vinen som Kjell-Gabriel smaker på.

Montalcino 

Distriktet i Toscana hvor Brunello del Montalcino-vinen produseres.

Rosso de Montalcino 

En lettere rødvin fra Montalcino-regionen, laget på 100% Sangiovese-druer.

Bård 

En av de som er med Kjell-Gabriel på tur. Han hører på podcasten og er en hyggelig fyr.

Statsun 

Bårds yrke eller interesse, nevnt i sammenheng med hans hyggelige personlighet.

Hellas 

Et land som nevnes som et eksempel på et sted hvor man kan ha gode vin-opplevelser.

Rosévin 

En type vin som nevnes som et eksempel på en vin man kan ha gode opplevelser med.

Kirkemøtet i Nikea 

Et historisk møte i 325 e.Kr. hvor de kristne bestemte hvilke deler som skulle være med i Bibelen. Kjellerens historie settes i perspektiv i forhold til denne hendelsen.

Svigermor 

Et eksempel på en person som man kanskje ikke alltid har det like hyggelig med. Brukes for å illustrere at selskap kan påvirke vin-opplevelsen.

Kjell Svinkeller 

Tittelen på podcasten.

Kjell Gabriel Hennevik 

Podcastens vert.

Facebook-gruppen Vin 

En Facebook-gruppe hvor man kan finne mer informasjon om Kjell Svinkeller.

Fiken 

En sponsor for podcasten som tilbyr regnskapstjenester for enkeltpersonforetak og små bedrifter.

Vokteren 

En serie på TV2 Play som Kjell-Gabriel nevner i introen.

TV2 Play 

En strømmetjeneste fra TV2 som sender serien Vokteren.

Deltakere

Host

Kjell Gabriel Hennevik

Sponsorer

Fiken

Lignende

Laster