Norsk magi i flasken

Kjell-Gabriel anbefalte Egge gård Iseple, en norsk eplevin fra Lier, som en perfekt julegave. Han beskrev den som konsentrert, søt, og med en god syrlighet, perfekt til desserter. Han fortalte også om sin egen erfaring med å levere epler til Egge gård for å lage eplejus.

Transkript

FIKEN Superenkelt regnskap Se nå på TV2 Play Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. I dag skal vi reise til Norge og snakke om vin. Kanskje ikke druevin. Følg med. Hei og hjertelig velkommen til en episode av Kjells vinkjeller. Håper at stemningen er på topp. Det er det her, for nå skal vi ikke så langt. Vi skal til Lier. Vi skal til Egge gård, og vi skal til noe som jeg mener at alle bør ha i hus før jula kommer. For dette her er det perfekte til alle slags desserter, om det er moltecreme, riscreme, et eller annet krem, karamellpudding, alt som er deilig, eller bare sitte og nippe i glasset og kose seg med, for dette er helt sinnssykt bra. Jeg har fulgt med dessert en del år, for jeg har lagd det en stund, og har da funnet ut at det er vin, så jeg kan jo snakke om det, for jeg føler at dette her må man bare snakke om. Norge begynner å bli bedre på vin, og Eggegaard lager også vin. De lager mer og mer vin, det skal begynne med risling etter hvert også, så dette kan bli kjempe morsomt. Men det aller beste de har, iseple som er en fantastisk greie som de da lager ute i Lier der altså Lier, altså eplebygd av Lier der lager de fantastisk mye kul vin ja, litt morsom historie faktisk jeg bor jo ikke Så langt unna, jeg bor i Asker, så vi har ett eneste eppletre som lager, altså det kommer så mye epple på dette treet, og jeg har jo ikke mulighet til å liksom ta og spise og bruke alt noe av dette her. Så for et par-tre år siden så spurte naboen om hun kunne få skyndt seg av eppler. Jeg sa ja, ta så mye du vil. Og så kom en annen nabo og får skyndt seg av eppler og tok så mye, for de skulle lage sider hjemme og det var ikke en måte på, så de tok masse. Og så sto jeg og tittet opp i treet, for jeg hadde ikke tatt en eneste eple, så da tok jeg to svære supplesekker, og så tok jeg med den lille jenta, og så plukket vi så mye vi greide, og så tok vi bilen, og så kjørte vi ut til Eggegård, og så leverte vi fra oss der, og så sa de at vi må sende bilder og litt sånn forskjellig, og så du kan lage etikett, for du kan lage en egen etikett for deg, så du leverer en epler, og så lager de juset, og så får du jus tilbake. Så det viste seg da at jeg og denne lille tasten hadde da plukket nok eplejus til 21 liter eplejus. Så da kan du også få dette i bag-in-box. Jeg hadde syv bag-in-box flasker med eplejus, som vi brukte jo halve vinteren på å drikke, og det var kjempebra. Og så er det gøy å ha egenprodusert vin. Og så, i og med at jeg har to små barn, så kalte vi det gangsterjus, med bilder av de på utsiden, og da synes de det var kjempegøy. Og da synes de det var litt gøy, og så så de at vi kan bruke faktisk egen frukt til å lage drikke, så det er supergøy. Så hvis du bor i nærheten, og det er sikkert mange steder som gjør det, så bor du i nærheten av et eplepresseri, så gjør det, og det er sikkert mange av dere som gjør det også, har dere et epletre som gir mye frukt, kjør på. Burde ha gjort det i år også, for det var rikelig med epler i år, men i år så glemte jeg det, så jeg har bare gjort det en gang. Men det er ikke... Hvis det så kommer litt kritikk, så var det ikke sånn kjempebillig. Du betaler ganske mye for literen. Men det er veldig gøy med egen etikett og egne varer og det skal da. Men tilbake til det som de lager, som jeg bare synes er helt fantastisk, er dette iseplet. Jeg må bare helle opp i meg en gang, for jeg kjenner at jeg får vann i munnen bare av å tenke på det. Dette er så nydelig. Når jeg helter den opp, så ser jeg at den er litt sånn tjukk. Litt sånn olje i stilen. Og... Kjempe konsentrert. Kjenner modne epler, litt krydder. Kanskje litt skogssopp og litt i denne verden der. Masse citrus, og dette er så konsentrert. Altså, bare lukte på den, så får jeg vann i munnen. Det er helt nydelig. Det er helt fantastisk. Den sylige, friske eplesmaken sprer seg rundt i hele munnen. Og så er den litt sånn julete. Og så får du litt sånn julekrydder. Du føler at det er litt sånn peppekaker og nøtter og alt som tilhører julen. Som bare danser rundt inn i munnen der. Og det er frisk syrlighet som sitter skikkelig, skikkelig bra. Helt sinnssykt nydelig. Problemet er at det er så liten flaske at man... Jeg må ta en slutt i det. Og så er den litt olde. Du kjenner at den er litt tjukk og sei og rett og slett nydelig greie. Dette er jul. Det er drikkernes jul. Og dette her til alle. Kortreist er det alle snakker om. Nå, kortreist på vin er litt vanskelig, for det som lages er til tider veldig syrlig og ikke så veldig bra. Og etter hvert så blir de ganske dyrt. Men dette er kortreist, og denne konsentrasjonen, denne fylligheten, denne runde friskheten, men samtidig så har denne sødmen som ligger sånn rundt deilig i munnen, det er helt fantastisk snill. Det er helt fantastisk snill. Kanskje mange av dere har prøvd issepuller før, men hvis dere ikke har gjort det, Skafter en flaske. Det er ikke sånn kjempebillig. Det koster 344 kroner for en halvflaske, så det er jo litt pricey. Men det er rett og slett lekkert. Bare lekkert, som de sier i julekalenderen. Så her har dere noen skikkelig gode saker som jeg bare må anbefale på... på det sterke. Så dette her er rett og slett bare nydelig. Så prøv litt norsk kortreist eplevin, som de da, jeg tror de fryser ned mosten, og får konsentraten ut av det. Jeg tror det er sånn de gjør det. Og så er det bare dekkert. Jeg vet at du får noe sånn dansk i denne stilen her også, som også er kjempegodt. Men vi skal jo høre på glad gutten Vedum, som alltid smiler. Nei, han er slutt. Han har jo sluttet å le. Rart, jeg vet ikke hva som skjedde. Kanskje han ble finansminister, og så var ingenting som var gøy lenger. I hvert fall, så kjøp norsk. Kjøp egggård i seppelet. For dette er helt sinnssykt digg. Da mener jeg sinnssykt digg, altså. Det har ikke jeg mer å si, for denne gang. Jeg har jo ikke ofte tom for ord, altså. Det skal jeg ikke gjøre. Så nytt livet. Prøv norsk og drikk mye god vin. Og er det noe jeg kan hjelpe til med, holder vi innkurs, skal vi dra på vinreiser, et eller annet, si fra deg vel. Vi får til det meste. Takk for nå, og ha det bra. Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må vaske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på om vi strømmer i bruk på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.

Nevnt i episoden

Egge gård Iseple 

En norsk eplevin fra Lier som Kjell-Gabriel anbefaler

Lier 

En kommune i Viken, kjent for epleproduksjon

Egge gård 

En gård i Lier som produserer eplevin og eplejus

Risling 

En type hvitvin, som Egge gård skal begynne å produsere

Asker 

Kjell-Gabriels bostedsby, nært Lier

Moltecreme 

En dessert nevnt som eksempel

Riscreme 

En dessert nevnt som eksempel

Karamellpudding 

En dessert nevnt som eksempel

Bag-in-box 

En type emballasje for vin

Gangsterjus 

Kjell-Gabriels navn på sin egenproduserte eplejus

Eplepresseri 

Et sted der man presser epler for å lage jus

Sider 

En alkoholholdig drikk laget av epler

Supplesekker 

En type sekk som Kjell-Gabriel brukte til å plukke epler

Prisen 

Kjell-Gabriel nevnte at prisen på eplevinen er litt dyr

Julekrydder 

Krydder som forbindes med jul

Peppekaker 

En type kake nevnt som eksempel

Nøtter 

En type matvare nevnt som eksempel

Kortreist 

Et begrep som beskriver produkter som er produsert lokalt

Syrlig 

Kjell-Gabriel nevnte at norsk vin til tider kan være for syrlig

Isepuller 

En type eplevin nevnt som alternativ til Egge gård Iseple

Pricy 

Kjell-Gabriel nevnte at eplevinen er litt dyr

Julekalenderen 

En tradisjonell kalender som brukes i jula

Most 

En type epleprodukt som Egge gård trolig fryser ned

Dansk eplevin 

En type eplevin nevnt som alternativ til Egge gård Iseple

Vedum 

En norsk politiker nevnt som et eksempel

Finansminister 

En politisk posisjon nevnt i forbindelse med Vedum

Pure Service 

En sponsor av podcasten, et sakssystem

Svea 

En sponsor av podcasten, en finansieringsbedrift

Fortum 

En sponsor av podcasten, en strømleverandør

Deltakere

Host

Kjell-Gabriel

Sponsorer

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Laster