Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Vi reiser til Tyskland, og jeg tror jeg har funnet en artig greie her. Følg med. Hei og velkommen til Kjells vinkjeller. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks.
I Norge er det vist 5, 4, 3, 2, 1, kanskje ingen som heter Kjell Gabriel. Så vi følger statistisk sentralbyrå, bare merke. Men jeg føler da at jeg er i livet. Vi skal til Nahe, en av de mindre vinddistriktene i Tyskland. Vi skal til en produsent som heter John Baptist Schaefer, som da har lagd en vin og nå
For dere som har fulgt meg litt på disse vinpodkasten mine, eller kjenner meg generelt om hva jeg synes er gøy, så er dette her en skikkelig artig greie. Han er med i VDP, som er denne topporganisasjonen med litt over 200, jeg tror det er 202 eller 205, jeg tror det er 202 vinprodusenter i Tyskland som skal være det beste av det beste.
Dette er en godsvein som vil si at det er på laveste stadium av disse vindene. Godsvein, ortsvein, ærste lag og gråsse laget som er de kategoriene oppover. Gråsse laget er indre flere. Det er sånn Grand Cru kaller det i Frankrike med innlevelse. Jeg er veldig stolt av det. Da er de nese litt opp i sky. I Tyskland er det ikke så opptatt å ha nese opp i sky.
Men de lager da flotte viner for det. Og det som jeg synes er litt morsomt her, er at dette er en blandingsvin. Det heter Sjeferstunden. Sjeferstunden. Sjefertiden, kanskje. Stunden. Sjefer, jeg vet ikke om det handler om hundene, men Gud vet. Men her er det en blandingsvin. Det er 10% Riesling, 20% Schrøybe, som er en
veldig lokal tysk drue, som jeg en eneste gang tror jeg har drukket sånn 100% rent. Jeg er litt usikker på om vi får 100% sløybe i Norge, men jeg smakte det da jeg var i Tyskland med Tysk Vininstitutt her i fjor. Og så er det da 70% silvaner. Og det er jo en drue som jeg kjemper med nebb og klør for, at folk skal
ta mer inn til seg og bli mer glad i Norge. Alle de andre vinanmelderne visste litt på hodet over meg, men jeg synes dette her er en fryktelig undervurdert true som lager fantastisk gode viner. Men her er det en mix av disse tre, skal vi se, men mest Silvaner da, jeg må helle glasset, se hva dette er for noe. Han
familien her, de har holdt på å lage vin i 200 år, så dette er jo ikke noe nytt for 140 år er det faktisk. Det er ikke noe nytt for familien som har holdt på lenge. Det er faktisk i 1921, altså for 100 år siden,
så var det den første året de såkte vin på flaske og ikke på tønne. På den tiden var det vanlig å selge tønner
For da såkte du tønner til privatpersoner, restauranter, og så videre, og så videre. Ikke flasker, men da i 1921, altså for 100 år siden, 102 år siden nå, så var det vanlig at vineriene såkte tønner videre. Men disse her gikk ut av sitt gode skinn, og fant på noe helt crazy, selgere på flaske. Så det er litt gøy. De har vært med på flaskefronten. Det var jo mange som lagde, i hvert fall de dyre vinene, så lagde de litt på...
på flaske, altså det skal det skal sies men vi må smake og dette her har jeg gledet meg til for jeg synes det alltid er morsomt når man blander litt druen, men også da at hoveddruen er silvaner så her når man dufter på den så kjenner man at du har disse hvite ferskentonene noe citrus litt sånn skjønert vin kanskje
Denne rislingen har jo ofte disse paraffinetonene. Der har han ikke... Ja, kanskje et snev langt, langt, langt, langt, langt, langt baki der. Men vi må drikke. Det var deilig. Her har vi litt sånn lett hvit fersken. Noe lett tropisk innslag. Men det er den hvite fersken som er der. Det er gul frukt. Sitronen er...
Ganske moden, det er ikke sånn syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr-syr
Dette er en utenompol. Og dette er litt morsomt, for jeg har ikke prøvd denne vinen før fra Jean-Baptiste Schaeffer, men jeg har prøvd en del andre viner fra Schaeffer. Og denne produsenten som er i VDP, altså vi snakker om topp 200 produsenter i Tyskland, har hoppet fra vinimportør til vinimportør i Norge. Ofte man blant de litt mindre, og enda ikke slått igjennom.
Og det er litt fordi at de minste importørene har jo selvfølgelig ikke det store salgsapparatet som de virkelig store har. Og det synes jeg er litt trist, for her har vi rett og slett en skikkelig sånn deilig dra på festvin, altså aperitiv og litt sjømat, fisk. Og så er den litt sånn avrundt i stilen, sånn litt rund og fyldig, det er liksom ikke sånn citrusbombe.
Veldig behagelig drikke. Og du kjenner disse litt sånn sylvanertone som er litt, altså der risling går litt mot sånn honningsødme og kanskje mer mot sitrusfrukt og så videre, så går ofte sylvaneren over de mer fersken, hvit fersken preg, og en litt sånn rundere, fyldere frukt, som jeg synes er veldig behagelig når man bare skal ha en drikkvin. Så dette her er skikkelig
forspillvinn. Problemet er at den ikke er inne på noen pool, og det gjør jo det. Det gjør jo det at alle de som skal ta med denne på fest, for den er veldig annerledes til veldig mye, alle som skal ha med den på fest får ikke tak i den. Så denne her burde helt klart komme seg ut i hylla. Altså en NAHE VDP godsvein til 180 kroner, det er et godt kjøp. Det er et veldig godt kjøp. Jean-Baptiste Schaefer, du sliter.
Neske hjelper deg så godt jeg kan. Folkens, dette her burde flere smake på. Det var den hjelpen du fikk, Jean-Baptiste. Jean-Baptiste, jeg tror det er det. Jo, Bapt, jeg tror det er forkortelsen for Jean-Baptiste. Er ikke det Døperde Johannes? Tror du det? Døperde Johannes Sjefer heter karen. Ja, ja, eller jeg tror det hvertfall. Uansett, dette er dritbra.
løp og kjøp, holdt jeg på å si. Jeg er jo vinanmelder, jeg skal ikke si løp og kjøp, selv om jeg ser at veldig mange skriver det i avisen. Men dette her er en vinprosent som har gått litt under radaren for veldig mange. Også da norske vinforbrukere. Driver du restaurant for eksempel, har dette her som vin på glass og vin til all sjømat. Dritlett. Dritlett. Alle veldig diggere.
Takk for nå. Ha det bra.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plante på kontoret?
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Du, vi må aske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, jeg. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.