En spansks storsjarmør

Tom og Kjell-Gabriel smaker på en spansk vin, Alejandro Fernandez Dehesa la Granja 2018, fra Ribera del Duero. De skryter av den gode smaken og den klassiske stilen, som ikke er for tung på eik. De mener vinen passer perfekt for høsten og anbefaler å kjøpe den nå og ha den klar for kalde kvelder. Vinen er en Tempranillo, en druetype som Kjell-Gabriel er glad i, og de mener den er perfekt for å lage mat med, som en gryte med okse. De skryter også av prisen, under 200 kroner, og mener den er perfekt for å kose seg med.

01:49

Ribera del Duero produserer spennende viner, spesielt en kultprodusent med imponerende 2018-årgang.

06:20

Denne vinen er perfekt for høstkvelder, koselig og tradisjonell, ideell til gryterett og lagring i mange år.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no Vi skal til spansk tradisjon, og det setter vi pris på. FIKEN Hei og hjertelig velkommen til Kjell Svinkeller og Tom og Ratti's Drink Feed. I dag, Tom, så skal vi til Spania. Vi skal til Castilla i Leon. Det skal vi. Det ligger jo en halvandetime kjøring nord for Madrid. Ja. Og er jo gammelt spansk kulturland, det er lov å si. Ja, helt klart. Og vi skal til... En produsent som har vært mye i Norge og vært der lenge, men han er på en måte... Jeg føler kanskje at han er litt sånn i glemmeboka for mange. Men jeg føler... Jeg vet ikke om det kan være at det er meg, Tom. Men er... Er Spania litt i glemmeboka for mange? Det vet jeg ikke. Når vi kommer til vin og sånne ting, så virker det som at vi hele tiden må minne folk på at det er der. Alle vet om kava som man kjøper, og alle vet jo om rioja, selvfølgelig. Men Utenom det så blir det sånne øyeblikk hvor noen treffer med noe, og så forsvinner det veldig fort igjen. Vi glemmer at Spania er et av de virkelig store vinlandene Og de vet hva de driver med. Det er ikke noen sånne amatører som startet for 100 år siden. Det er et gammelt, gammelt vinland. Det er det, og de har holdt på veldig lenge. Og vi er nå i Ribera del Duero. Ja, i hvert fall ut i kantene. Det er ikke langt unna hvertfall. Og den elven, den blir jo ganske stor etter hvert. Du bor jo i elven i Portugal. Den går langt. Der er det mye unna. Og jeg synes at Alejandro Fernandez, han har jo, den viske smaken nå er liksom ikke den mest kjente vinen hans. For han har en del sånne klassiske vinner på... som går under navnet Peschera, som folk har sett, og Dehasa og sånn. Men her er det da en litt mindre kjent av samme produsent, og det som kanskje gjør det dumt når jeg ser på det er at han har jo forskjellige etiketter på ting, så det er ikke alltid lett å skjønne at de er i... I samme gjeng Nei, at de er i slekt liksom Den vi skal teste nå La grange Det betyr Gård Gårdsbruk Gård betyr ish Da tenkte jeg at du skulle si Ja, det betyr Gård Ja, men det gjør det Det betyr Hus Jeg la opp til at det skulle være noe mer spennende Det betyr kanskje mer Kanskje det er mer småbruk da Jeg vet ikke Men det er i hvert fall gårdsvinnet Ja, altså. Frittgående druer på gården. At det var en viktig person eller noe sånt. Nei, det betyr bare gården. Vi gjør det enkelt. Og det har de gjort også. Jeg har vært så heldig, og jeg smokte gjennom alle vinene til denne produsenten her for et år siden. Ikke denne årgangen, da. Men jeg synes at han, dette er blitt en sånn kult produsent. Jeg synes han har veldig, veldig kule vinner. Så her, Tom, nå har du vært flink. Ja, det er alltid hyggelig å høre at du sier det. Ja, men jeg mener det også. Denne gangen mener jeg det. Jeg sier det ofte bare for å bygge det opp, men denne gangen mener jeg det. Ja, at man understreker det åpenvis her er også en god egenskap. Ja. Her er vi i 2018, og i 2018 var det året alt greit. Det er nesten umulig å ikke lage god vin dette året, for det var en legendarisk årgang. Hvis man husker tilbake, det var jo den første ordentlige supersommeren, hvis vi skal kalle det sånn. Den sommersommeren vi har hatt her i Norge, det var grisevarmt fra ende til andre, og det var jo forbudt å vurdere å tjene en fyrstikk utendørs i ukesvis. Ja, ja, det var ikke noe... Men på kontinentet så hadde jeg nok ikke disse voldsomme tørkeperiodene og skogbrandene og flommene og alt det vi er blitt vant til allerede. Hadde ikke slått til ordentlig. Og Spania, Italia, Frankrike hadde jo ekstremt gode årganger. 18-årgangen kommer til å bli noe man snakker om. Ja, og her er nesten alt er bra. Dette her er jo... Vi er i Spania. Her har det ligget... Og nå sa du koser deg. Å, jeg koser meg så mye. Tepranio er jo en dru i... svak for. Jeg er litt svak for den, altså jeg må tilstå det, og den her har, dette er et klassisk eksempel, den er helt etter boka, men den er ikke sånn tung eika, sånn som de gammeldags måtene de er på. Nei, de har gått litt bort fra den der overreikinga. Ja, og nå har det blitt mer likhåndes for oss andre. Men det er en del som da går helt den andre veien, altså liksom, nei, vi skal bort fra avdelingen, alfat, og det synes jeg ikke jeg synes temperanildrun trenger å ha for et år. Den kler et lite hint av faten gjør det, og denne har det ved siden av ganske sånn friske friske blå frukter eller du kan velge modne bær eller litt plommeaktig, og så er Er det disse blomstene da? Nå kommer du bak din inn mellom at det er litt sånn blå blomster. De blå fjolene mine? De blå fjolene mine, men det er et hint av de oppi her. Veldig trivelig på nesa, og du smakte akkurat mens jeg røra i vei om blomster og bier og sånn. Ja, og her er det jo... Det er så veldig mange som er på jakt etter nye ting, og alt skal liksom være... Så vilt og spennende og sånt, men det som er så bra med Spania er at de er tradisjonsrike. Her har du en skikkelig deilig mørk frukt. Vi er litt sånn inn på noe sjokolade, noggatte følelse her. Vi har fat, vi har vanilje. Vi har en moden litt tørr. Tanninen er ikke bråkete. De ligger der og koser seg litt. De kommer inn og hjelper til. Dette er vien som ordentlig voksne folk liker. Ja, det tror jeg. Dette er ikke noe hipstevin. Vi er langt fra hipsteverden. Vi er på den tradisjonelle ... Fader, dette her var jo kjempebehagelig deilig. Nå, som det er høst ... og ting kan bli kaldt ute og sikkert snøen er rett rundt hjørnet kanskje den til og med er kommet der du bor og vi håper ikke det er der vi bor men der er det da dette er hyttevin nummer en altså denne her kommer opp på hytta, fyrer i peisen åpner denne her så begynner du å tenke på hvilken mat skal vi ha, hva skal vi lage jo, vi skal ha en gryte med noe okse oppi Og så kan du bare Så står du på kjøkkenet Og så driter du resten av folk Og så drikker du en flaske av denne her Og bare synes at livet er herlig Og akkurat der så gikk du litt over bord kjenner jeg Men frem til da Som er helt enig med deg For dette er jo en veldig kosete vin Ja, dette er kos Det norske uttrykket koselig Kasser jo faktisk veldig godt her Ja De har ikke det på spansk, det er ikke noe som heter det der Men hvis de hadde hatt det så hadde de hatt det Når de kaller vinen sin for går Så er det selvfølgelig et ord som heter koselig Det hadde jo aldri passet seg ikke så greit Nei det tror jeg ikke Men uansett, språklig svakhet til side Denne var et superuttrykk På akkurat sånn som jeg mener med Hvordan temperanian Trives og skal være Hvertfall nå i 2023 Sånn liker vi den Det er ikke så mye mer å si om det. Så er det at det koster litt under 200 kroner, og det synes jeg er helt perfekt. Du har sagt gryter, hytter og alt mulig. Nå sitter vi jo ute på en sensommerdag, som dere sikkert hører, med både fugler som vi ikke hører så mye til, for det er så mye fly her. Men det er trivelig, det er god temp, og du begynte å dra inn snø og kull og sånt, men jeg synes det er viktig å forberede seg på det som kommer. Ja, for dette her er høsten altså. Den vinen her er høsten. Kjøp den nå og ha den klar. Ha den for hånden. Kjøpt 3-4 stykker Altid berett på høst Og denne her kan jo lett ligge I 5-6-7-8-9-10 år Uten problemer Ingen fare, denne kan godt få noen år På langsten uten å Uten å bli ødelagt Alejandro Fuentes, Desa La Granja 2018 Det året alt var så bra 195-40 står prisen i nå Det kan hende at det forandrer seg, men det får det bli Så står den på det Når vi spiller dette her for deg Så får vi se hva det blir når du hører på det Følg oss på Spotify Hvor du ellers hører podcaster Tom og Miratil Løves fra Drinkfeed Kjell Gabbro Henriks, Kjell Svinskjeller Adjø

Nevnt i episoden

Alejandro Fernandez Dehesa la Granja 2018 

En spansk rødvin fra Ribera del Duero, som Tom og Kjell-Gabriel smaker på i episoden

Tempranillo 

Druetype som vinen er laget av, Kjell-Gabriel er glad i den

Ribera del Duero 

Vingårdsområde i Spania hvor vinen er fra

Castilla i Leon 

Region i Spania der vingården ligger

Peschera 

En annen vin fra samme produsent som Dehasa la Granja

Fiken 

En regnskapstjeneste som er sponsor for podcasten

Kava 

En type spansk vin som de nevner, men ikke går i detalj om

Rioja 

En annen type spansk vin som de nevner, men ikke går i detalj om

Spania 

Land der vinen er fra, de snakker om spansk tradisjon og vinkultur

Høst 

Sesong som vinen er perfekt for, de anbefaler å kjøpe den for å ha den klar for høsten

Gryte med okse 

Matrett som de mener vinen passer godt til

Deltakere

Host

Tom

Host

Kjell-Gabriel

Sponsorer

Fiken

Lignende

Laster