En gresk fristerinne

Tom og Kjell Gabriel snakker om Assyrtiko-druen, som stammer fra Hellas. De diskuterer druens egenskaper og dens forbund med Santorini. De smaker på en Assyrtiko-vin, og de er enige om at den er frisk, syrlig og deilig. De nevner også at Hellas er det eneste landet utenfor Norge som kaller landet sitt Hellas.

00:00

Podcasten utforsker enkeltpersonforetak, utfordringer i småbedrifter og druen Assyrtiko fra Hellas.

03:15

Vi utforsker det minoiske samfunnet, greske viner, og den unike smaken av Peloponnes-druen.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret... 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Kanskje vi får en gresk tragedie? Ja, det hadde vært køy. Hei og velkommen til en episode med Tom Amræ til Løveås og Kjell Gabriel Henriks. Du lytter da på henholdsvis Springkvid og Kjell Svinnkjeller. Kanskje du hører begge samtidig i stereo. Jeg vet ikke om det går. Det hadde vært kult om det gikk, Kjell Gabriel. Det hadde vært lagt med ett sekunds mellomrommet som ble sånn ekko i rommet. Det hadde vært veldig slitsomt, faktisk. Ja, da hadde det blitt sånn hele tiden med masse gjentakelser. Men vi er i gang, Tom, og i dag skal vi... til de gamle grekerne. Ja, vi skal til de nye grekerne, men vi skal til Hellas i hvert fall. Og du har jo forsovet en av de gamle grekerne, det er jo sånn sett for deg. Ja, takk for det. Vi skal snakke om Assyrtiko-druen. Det skal vi. Og dette her er jo en gammel gresk drue. Du holder på å si gammel travel, men det er jo ikke det. Nei, i Norge, de fleste har ikke hørt om dette her. Nei, den har liksom ikke slått helt an i Norge. De senere årene har den kommet. Og for de som følger med og som er litt fremoverlente, de har fått med seg at Assyrtikodruen den begynner å få en stjerne som stiger på himmelen så fint. Ja, og det var det jo hun engelske dama Jancis Robinson som skrev da Put your eyes to Tantorini og så videre. Og da plutselig skulle hele verden innskrives i mantal, som det kan skje. På Santorini. Og det er helt riktig, fordi Assyrtikodruen nå om dagen er forbundet med Santorini, denne vulkanske øya midt ute der, som noen lurer på er Atlantis, faktisk, som gikk i lufta for den ble sprengt i Stomperosykkel for 3000-tallet. Ja, og der, vet du hva som var på der før? Vi vet jo det, det var det minoiske samfunnet. Ja, det var vel slutten på det. Ja, de forsvant. De forsvant da. De var på den nøye. Og det var en liten fun fact mens vi holdt på. I det minoiske samfunnet så hadde de lagt glassvinduer Men så gikk jo hele øya i eksploderte og ble borte. I tusen knas, fysk. Og etter det så tok det flere tusen år før de lærte å lage glassvinduer igjen. Det er ganske funny. Det var noen som hadde lagd glassvinduer der for 3-8 tusen år siden. Ja, men det var bra for dem. Men tror du at de lagde asyrt? Det lurer man jo på hvor gammel den dru... Nå smalte du korken som det er så fint. Det er skrukkork. Eller glass også. Vi liker skrukkork. Det er viktig å få litt opp i glasset til. Det minner jo om syden, den lyden der. I hvert fall for meg. Ja. Nå skal vi ikke til Santorini som vi snakker så mye om. Sånn sett har vi brukt veldig mye tid på å snakke om noe vi ikke burde snakke om. Fordi vi skal til en halvøy på fastlandet. Det skal vi. Peloponnes. Peloponnes, også kjent for noen kriger. Men det som er litt morsomt er jo at dette er en gresk drue, en gresk tragedie, Men den har spredt seg litt også. Den har faktisk kommet seg til Australia og litt bort i Kalifornien. Det er en drue som gir veldig mye parfymert lukt. Det er en veldig distinkt drue, og det er en drue som gir mye. Det er jo det som Jancis refererte til også. Det er grunnen til at hun forelsket seg litt i denne druea i et kort øyeblikk der. Det er fordi den gir veldig mye av seg selv. Og når du stikker nesa på det nå, så får du en blanding av blomster og citrus, vil jeg tro. Ja, og så likte jeg at du sa parfymert, for den er ganske intens. Ja, den er det. Den er ikke blyg, den skylder kjøkkenbakken som mest. Nei, nei, nei, her kaster det seg rundt. Den er ganske intens, den er ganske nesten litt sånn stikkende kraftig. Ikke negativ, men at du bare, oi, den flyr opp i nesa på deg og herjer rundt og sier, her kommer jeg. Og den har jo... Og den har ikke de risling-tonene som du tar ikke feil. Når jeg fikk den opp i hjernen, så tenkte jeg, er det risling? Nei, det er ikke det. Det er noe helt eget. Det er, altså hvis... Jeg vil kanskje tippe noen sånne samme blad fra Frankrike, kanskje, hvis det er skjøtt. Men den er så mye mer intens da. Den er så mye mer kraftig på nesen. Og vi har ikke begynt å smake på den enda. Vi har ikke smakt på den enda, men den lover jo veldig godt på å snuta den her. Vi snakker om en vin nå som koster rundt 200 lappe. Den er jo 197 eller noe. Den står i NAV-kurs på Polen. Og jeg tenker at allerede nå, når jeg lukter på den, så innfører den på en merkelig vis. Nå skal jeg smake først, tenkte jeg. Du kan smake først, og dette her er jo, bare for å si det for dere som har vært på ferietur til Hellas, så er det veldig mange da som sitter på stranda og ser utover og drikker vin med sin kjære og blir forelsket i vinen og synes den er helt fantastisk, og så kommer de hjem og smaker en krap. Hvis du skal kjøpe vin fra Hellas, Santorini eller innlandsområdet som vi er på i dag, ikke kjøp så mye fra Kreta og Korfu og Rådås. Bare så det er sagt. Disse borvinene som du refererer til, de billige greiene, de er fortsatt billige. Denne derimot har du kjent maken på syre, Kjøl Gabriel. For den var god. Oi, her var det syrlighet. Det var så mye at du helt drutte over både skjegg og flanellskjorter. Her er det kun ikke på det bunn. Det må helles ut over hele verden. Og det går bra, for det setter ikke flekker. Det er heldigvis hvitvin. Jeg skjønner ikke at det er greit å større så mye, men det har jeg fått til. Ok, syre, og så kommer frukten etter hvert, og det er massevis av gul frukt. Nå smaker du ikke akkurat blomster, sånn som det lukter ut, men du får den fornemmelsen av rett og slett sommer. Og hvis du drikker denne på høsten, Så var det sommeren lenger. Og hvis du drikker den nå, når vi spiller den, så er vi jo i månedsskift i januar-februar. Vi er midtvinters. Jeg lengter etter sommeren. Jeg fikk den opp i glasset her nå. Gratulerer med dagen. Sommeren er her. Dette er sommeren. Og den synes jeg kan drikkes helt alene også. For den har så friskhet. som gjør at dette, oi, det var friskt og deilig, og så har den mye citrus. Den står helt fint på egenhånd, men hvis du skal spise den til noe, holdt jeg på å si, drikke den til noe du skal spise, eller spise den til noe du skal drikke, da vil jeg gå for selvfølgelig skaldyr. Den syre her er jo skapt for det, men jeg tenker at den er såpass... egenrådig og robust, så her kan du den kan du matche med grønnsaker hvis du har det, eller sånne ting som du vanligvis vil si, her jeg finner all din vin som passer, eller sånn, så kan du prøve den her, for den er så ren. Ren er ordet jeg har lett etter nå. Veldig god. Helt enig. Det som overrasker meg litt her, er at den er 13,5%. Forholdsvis. Det er ganske høy for det å være så syløfrist. Du merker jo ikke. Nei, sånn synes jeg er noe litt skummelt. Dette her kan jo fort bli skiv i skjøytene, for å si det sånn, for å skjøyte skivet. Det legger til at vi spytter. Selv om det ikke alltid hører sånn ut. Jeg liker jo Hellas som land og fenomen, og nå liker jeg denne delen av Hellas enda litt bedre. Noen fun fact som kommer innom her, det er faktisk bare to land i hele verden som kaller Hellas Hellas. og det er Norge og Hellas. Ja. Resten av verden, de kaller alt mulig annet. Ja, de kaller det... Greken, Antigris... Og greker betyr egentlig slave. Oi, det er jo diskriminerende. Og noen må bli krenket her. Ja, men det er derfor folk da i Hellas er så glad i oss som kaller de... Men vi kan ikke løpe rundt og kalle for helenere, for de har litt på en måte dødd ut med disse krigene forrige 2000 år siden. Vi kaller dem greske, men de kommer fra Hellas. De elsker oss for det. Skal vi runde litt av med den der, mens vi er på topp? Ja, for vi elsker dere også som hører på dette her. Fortsett å lytte, abonner på kanalene, og så ønsker jeg deg en riktig så fin dag videre. Takk for nå. Det var veldig vakkert, Kjell Gabel. Jeg vil ønske deg også å høre på drinkvidere og høre på Kjells vindkjeller med Kjell Gabel. Det har vi fortjent. Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja. Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt, liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Nevnt i episoden

Assyrtiko 

En gresk drue som er veldig populær på Santorini og blir stadig mer populær i resten av verden

Jancis Robinson 

En engelsk dame som er kjent for å være en vin-ekspert og som har skrevet om Assyrtiko-druen

Santorini 

En vulkansk øy i Hellas hvor Assyrtiko-druen dyrkes

Atlantis 

En mytisk øy som sies å ha gått under havet

Minoiske samfunnet 

En gammel sivilisasjon på Kreta som var kjent for sin avanserte kultur

Peloponnes 

En halvøy i Hellas

Skouras Assyrtiko Wild Ferment 2020 

En hvitvin fra Hellas som Kjell Gabriel og Tom smaker på

Svea 

En finansieringsaktør som tilbyr tjenester til mennesker og bedrifter

Fortum 

En strømleverandør som tilbyr enkle og trygge strømavtale

Deltakere

Host

Tom Amræ

Guest

Kjell Gabriel Henriks

Sponsorer

Pure Service

Svea

Fortum

Lignende

Laster