Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Ikke det? Nei, men da holder vi det enkelt og gir oss her fordi vi liker enkelt. Fiken superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
I dag skal jeg prate litt om Iran og vin. Ja, ikke så mye da, bare bittelitt. Hei og hjertelig velkommen til Kjelds Vinkjeller. Håper at stemningen er på topp, og at alle har det bra, og så videre og så videre.
I dag så sa jeg jo at jeg skulle snakke litt om Iran, men det er egentlig litt sånn indirekte. Fordi at egentlig så skal vi til Sør-Afrika. Og det er egentlig litt rart igjen, fordi at den mannen som har lagd denne vinen, han kommer rett og slett for Mr. Sheninbla. Og Sheninbla er en hvit dru som er fantastisk god i Sør-Afrika. Så drikk det. Supergodt. Så det er masse deilig å finne. Gå og lek i polhyllene
Og ikke minst inn på Vinmondpolis hjemmeside. Finn noen kule skjendingblad, gjerne de som har lydblu på fat, og du kommer til å få det kjempegøy. Men i dag skal vi snakke om Ken Forrester sin girass. Eller syra, om du vil. Kjært barn, mange navn. Men girass er...
Jeg liker å kalle det Shiraz, men det er fordi at jeg da kan fortelle at Shiraz, altså det de trodde faktisk back in the days, er at Shiraz, eller Hermitage, som også er et annet navn, så hvis dere hører Hermitage, så er det faktisk
Det samme. Hvis dere hører Shiraz, så kan dere tenke på en by i Iran. For de trodde faktisk i starten at denne druen opprinnelig kom fra Persia. Og derfor fikk den navnet etter byen Shiraz, som da ligger i Persia. Og så var det noen som også hevde at den kom fra Egypt. Men for dere som er kanskje ikke så...
Mange som drar på ferie til Iran om dagen, men kanskje noen kommer derfra til og med og har blitt veldig glad i vind, det håper jeg. Så anbefales faktisk Shiraz-Odra. Det er en antikk by som har vært hovedstad i Iran flere ganger. Nå er det en stund siden det var det siste. Det er liksom 1750-60-70-80-tallet. Men er det en fantastisk gammel by med vannkilder, oaser og litt sånn forskjellig?
Så dra på ferie til Iran, sa jeg det? Jo, men for all del. Hvis man kan, Per Sandberg kunne. Hvorfor kan ikke du? Bare kast deg ut. Så stikk da for hvert fall innom Shiraz. Jeg har faktisk lyst til å dra dit, hvis det hadde vært lett å dra til Iran, men det tror jeg ikke er akkurat nå. Uansett, de trodde også kanskje at man var fra Egypt, og da kom da til Råndalen etter hvert.
Men så har de nå drevet med litt DNA-analyse, og da har de funnet ut at denne her er da en vindru fra Rondalen, som egentlig er en sånn naturlig kryssning mellom Mondus Blanc og Duresa, som er to helt ukjente druer for oss. Og det er ikke til å si at her er det da mor og far, helt ukjent, og så har da barnet avkommet blitt superkjent. Så det er gøy. Men vi skal da til Sør-Afrika, og jeg tenkte jeg skulle helle litt opp i glasset her jeg sitter. Ja.
Såpass skal det være. Og Ken Forrester har jeg vært så heldig å få lov å være med på en online, aldri møtt fyr, men online vinsmaking der han satt i Sør-Afrika og vi satt i Oslo og så fortalte han om vinene sine. Da pratte han egentlig mest om alle de andre vinene. Men da jeg fikk smake denne Shirazen til Ken så syntes jeg den var rett og slett kul kis.
Så det hadde jeg da veldig lyst til å prate om. Jeg kunne gjerne prate om de andre vinene også. Jeg synes jo da at Ken Forrester er en ganske kul type. Fordi at når han holdt foredraget sitt, dette var da et, jeg må kanskje fortelle litt hvorfor han ble veldig kul, for det var fire-fem franske vinmakere som pratet først, og så kom han til slutt.
Og disse franske vindmakerne var veldig ordentlige og veldig kanskje litt sånn litt kjedelige. Det var liksom ikke noe levende. Og så kom denne Ken Forrester-fyr som et skudd ut av startblokkene og virkelig bare oste rundt seg av informasjon om både det ene og det andre. Og det var så spennende. Og han...
tok frem blant annet at og det tror jeg var litt morsomt også for det var jo bare franskmenn der altså de andre franske var jo også så på
at han fremførte, for han hadde jo sittet og sett på de andre som fremførte. Sånn er det jo med disse Teams-greiene nå om dagen. Og så klinker han til, og så forteller han da om at dere må ikke glemme at vi har lagd vin i Sør-Afrika lenger enn de har gjort i Bordeaux og på Vestbredden i Bordeaux. Altså fordi at Sør-Afrika fikk jo
vinproduksjonen allerede på midten av 1600-tallet, og da hadde de ikke engang bygget ut Helleborg sånn som vi har det i dag. Så Vestbredden, de store kjente vinhusene, har eksistert ikke engang. Og det var han veldig opptatt av for Novo. Jeg tror han har lyst til å gnide inn, og da tenkte jeg at dette er en kul kar som har litt baller og kjører på.
Men denne Shirazen, om du vil, synes jeg er litt kult, fordi det som er så fint med... Jeg må bare lukte litt på den her, for jeg synes det er så deilig å lukte på Shiraz. For det som er så fint med Shiraz- og Shiraz-viner er at de er så vinterlige og fine, for de har sånn mørk frukt, du har kanskje noe lakrits, du har disse dype mørke bærene, det er morelle, det er sissobær, det er moden frukt. Og du kjenner liksom at de...
bare koser seg ned der, og kanskje det er litt sjokolade og tobakk, og det kan være så mye rart nede i en god syra. Jeg må ta en slurk her, jeg sa. Du har disse mørketone, mørkebær, og så er det litt kald. Jeg kommer rett ut fra vinskapet mitt, men det er litt kald frukt. Du har disse dype, mørke kryddertonene, som
gjør at dette her er rett og slett bare litt lakriss. Jeg hadde litt lakriss på nese, kanskje litt jordbærlakriss langt baki der. Og litt pepper og litt sånn forskjellig. Dette her er rett og slett bare kosevin som man kan bare hygge seg med. For det er faktisk rass. Det er en vin som man bare kan sitte og drikke alene. Altså av og til så er det mange som bare «Jeg skal ha det, jeg skal ha vin til det, vin til det, vin til det, vin til det».
Hvor mange er det som ikke skal ha vin til potetgull og fredagsgullrekka og kom skal vi danse og hei skal vi møtes og hei på deg og tjo hei og 71 grader nord? Det er jo sinnssykt mange som bare skal ha seg et glass vin uten at det trenger å følges av med et eller annet matmessig. Og da kommer kirassen inn, eller kiranen inn, for der passer den hjemme.
Ja da, den passer hjemme til masse sånne mørke gryteretter og kjøttpølser og saltmatte og søtmatte og penger og gull. Men dette her er rett og slett deilig kose seg vin. Og når man i tillegg vet at den koster 155 kroner, så er det ikke noe å lure på.
Ikke noe å lure på. Her er det bare rett og slett å deise seg foran peisen, eller gullrekka, eller noe annet. Ikke noe om du har noe salt på bordet, noe som... Ja, det passer ikke til smågott. Det gjør det ikke. Men et eller annet chipsig greier, tror jeg funker kjempefint. Tror det er helt suverent. Så i dag, Ken Forrester, Shiraz, Mr. Kjenning Bla fra Sør-Afrika,
er da dagens anbefaling og du har til og med fått anbefaling om å reise til Iran det er ikke så ofte man gir
sjekk med norsk UDI først at det er trygt. Før du byr deg utover. Jeg får det opp nye. Kjell Gabriel sa det var greit. For det gidder jeg ikke. Så sjekk opp det først. Så tror jeg du kommer til å få det fint. Jeg har faktisk hørt, jeg har ikke sett, men jeg har aldri vært i Iran. De har alpinanlegg der. Så det er ganske gøy. Så jeg ønsker bare de ikke hadde så mye religion.
for da kunne Iran vært et spennende sted det er jo gøy at en av verdens druene er oppkalt etter en by i Iran der det ikke drikkes en droppe i hvert fall ikke offentlig det synes jeg er litt fascinerende litt sånn artig glimt i øyet med det, Kjell Gabriel Henriks taking off, takk for at du lytter takk for at du er den du er ta vare på deg selv da, du er sikkert en flott fyr og hvis det er noe du lurer på, ta kontakt ha det bra