FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Nå er jeg i en av Tysklands aller største vinkjellere. Følg med. Musikk
Hei og velkommen til Kjells vindkjeller. Jeg er her nå litt sånn i himmelen. Jeg er litt sånn euforisk akkurat her jeg står nå. For nå er jeg i en av Tysklands aller aller største vindkjellere. Den er 200 meter lang. Akkurat det jeg står på nå, du hører at romklangen er her. Jeg står her sammen med Markus, som er da vindmester i Kjells.
og vi er da under sykehuset. Julesbetal er en organisasjon siden 15... Hvor er det du støtter? 1576. Ja, 1576. De har holdt på ganske lenge, og her har de da...
vinkjelleren i underetasjen, og så har de vinneri i førsteetasjen, og så har de sykehus i andre og tredjeetasjen. Dette holdt på med sin 1500-tallet, og de har da pasienter som, altså hele vintrodusjonen, da drifter da sykehuset. Så jo mer vin du drikker i julespital, jo bedre økonomi får sykehuset. Dette er helt fantastisk. Akkurat nå har vi snakket om veldig mange koronapasienter inne,
for jeg har visst mye av det her i Tyskland om dagen, men det har ikke vi merket alt for mye. Men uansett, vi er da i Tysklands nest største vindkjelle, mener Markus, og vi har også da
Jeg ser 200 meter bortover, det er bare vintøyene, vintøyene, vintøyene, vintøyene. Og vi må ta det overfor, vi har jo tross alt Marcus her som vi må snakke med. Marcus, how long is this wine cellar? This wine cellar is 250 meter long and so one of the largest wine cellars and still a working cellar we have all over Germany. Yeah, because we're not in a museum. No, we are not in a museum. The half of the cellar is still used for producing wine.
Hvilke viner ser jeg i denne fantastiske lange byen? Vi har våre høgklass hvide viner inni her. Dette er spontane fermenterte Silvaner, som er den største grapevarietten her i Franconia. Og i Julespital er vi selvsagt den største Silvaner-vinariet i hele verden. Og våre hvide burgundy er også spontane fermenterte. Dette er de hvide viner vi skaper her.
Og selvfølgelig er alle slags rødvin, fra den lett å bruke rødvin til den høyklassige rødvin, her i disse ølbærene.
Dere vet at jeg har et eget kamprom, Make Sylvane Great Again. Her er vi i den største sylvaneprodusenten i verden og lager helt fantastiske sylvaner. Vi har alt for litt av det i Norge. Vi har 32 viner på bordet. Bestill julespetalt sylvaner med en gang, og så mye av det, for dette må vi få mer av. Hvordan fungerer dette? Du er ikke familiebusinessen.
Nei, vi er ikke en familiebusiness. Alt sammen er Julespitalet en kjærlighetsfond. Vi har et hospital, en returhøyhøyhøy, og som vineri er vi en del av hele kjærlighetsfondet. Vineriet hjelper å finansiere hospitalet og returhøyhøyhøyhøy. Vineriet vårt
er over hele vineskjøringen i Franconia. Alle graper er stående her, og alle vinene i vineriet er produsert her i Würzburg, i vår vineseller under hospitalet og i vår moderne vineseller under parkeringslottet.
Ja, for jeg har faktisk akkurat vært og sett på der de lager de som har en ståltank, og det er faktisk under parkeringshuset. Så du sier at jo mer Silvaner vi drikker i Norge, jo bedre er det for helten av de norske menneskene i Vordsbøk. Ja, hver svip du gjør en god tid med hver svip du tar fra vår vin. Ja.
Dette er ikke noen familiebedrift. Alle pengene går til sykehus. Dette er en veldedighetsorganisasjon som drifter vin i kjelleren og sykehus på taket. Det er jo bare kasse på kasse eller på tønne på tønne. How big are these barracks?
Så jeg går da på tønne på tønne nede her, og vi kommer til å gå lenge, for det er 250 meter langt. Og hvis dere har lyst til å dra til Vorsbøk,
så er det bare å ringe Markus og si at dette her har jeg lyst til å oppleve. Uansett, det kan du ordne hjemme, du kan rett og slett bare drikke god vin og kose deg og bestille. Dette er dessverre ikke i hyllene på Pole, selv om dette er en av Tysklands aller aller største produsenter når det gjelder vin. Faktisk nest største, de produserer 1,4 millioner liter, så det er en ganske stor produsent. Nå kommer jeg inn i et nytt rom, og oi, de som har denne i salg, hva er det?
Det er kommet med en ny tønneform inn i det nye rommet her, eller nytt rom, og det er en kjempelang kjeller. Så vi går jo bare nedover og koser oss her. Men det jeg prøver å si, det jeg prøver å formidle dere, det jeg prøver å gi av viningteresse, er at nå har jeg og fruen, vi har smakt gjennom 14 forskjellige viner før vi kom hit,
Og det var helt fantastisk, deilige viner. Og her må jeg faktisk stoppe litt opp, for dette er en veldig spesiell vinner. Dette er fra år 2000, og dette glemmer oss at Charitable Foundation har finnet en del av bygningen til returhjemmet. Og her kan vi se hvordan...
Hvordan karveren syns at de gamle menneskene i rettighetshuset fungerer. Man ser de gamle menneskene i morgenen, de har smerte, de sitter i bilen, da kommer de under flaggen, under banneret av Julius Echter, de drikker en liten bit vann, de spiser brød, de blir større og større, og da trenger de ikke bilen, de er under solen, og solen lurer, og alle begynner å danse.
Jeg ser da på en tønne som da er utformet spesielt med masse... Det er litt kunstverk hele tønna. Dette er veldig kult. Så vi må bare tusle videre. Jeg er litt sånn høy på meg selv nå, så jeg greier ikke helt å konsentrere meg, men...
Jeg må bare si at dette har jeg gledet meg til så lenge. Vi skulle egentlig fly til Murano, i stedet for ble det kjelbåten og kjøring. Når jeg så mitt snitt at jeg kunne stoppe her hos Jules Spital i Würzburg, så måtte jeg bare det. Og her lager de rett og slett noen av mine favorittvinner, spesielt Silvaner som dere vet jeg er glad for.
Make Silvana Great Again er greia. Så ta vare på det selv. Nå må jeg bare konsentrere meg og kose. Jeg kan ikke bare gi dere informasjon og glede. Jeg må også kose meg litt selv. Kjell Gabriels heter jeg. Tusen takk for at jeg får lov til å drive på med alt dette rare greiene jeg gjør. Og takk for at du lytter. Kjøp julhospital. Bestill det på Pole. Kjøp så mye du greier. Hver dråpe går til sykehuset. Ha det bra!