Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utålige mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. I dag skal vi gå litt mot strømmen, men skal til Spania da. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til Kjells vinkjellepodkasten. I dag tenkte jeg skulle snakke om vin som er litt annerledes, og det er litt gøy fordi at
Veldig mange viner, når de lager forskjellige viner, så har de veldig lyst å lage sånn som alle de andre gjør, og så er det noen som tenker ut av boksen. Og det gjelder helt klart Bassus fra Spania. Bassus fra Spania er en Pinot Noir, og her som regel når
Man lager Pinot Noir i nesten hele resten av verden. Så jeg vil gjerne ha den syrlig, frisk og enkel, og gjerne ikke for mye fat. Basshuset i Spania går helt motsatt vei. De skal ha ti måneder på nye franske eikefat. De skal gå den helt andre veien og være tydelig og kraftig.
Så der pinna når ofte er den lille, litt sånn forsiktige, enkle, syrlige, friske, så er den her tung, fyldig og rund.
Og da er spørsmålet, liker du tung, fyldig og rund pinanar? For det er jo egentlig det det bunner og grunner i. Og her har de også, i og med at det er veldig varmt i Spania, og egentlig er det nesten litt for varmt for å lage pinanardruer, men de har noen gang gjort det. Så høster du disse druene tidlig om morgenen eller om natten, for at de ikke skal sprekke.
og så legger de på et kjølerom i tre dager for å kjøle drunene før de presser dem. Så dette her er litt sånn ekstrem vinmaking.
Men når jeg smakte på den, og det er ofte det som er resultatet, så synes jeg først og fremst at jeg fikk den i glasset, så bare pinnet nå er, er du sikker? Men jeg synes den har en veldig tung, moden kryddetone, og der hvis de kirsebærene slår inn, så er det ofte mer oppå moreller, og har en dypere, rundere, fyldere, og kanskje litt mer smakfull kjøkken.
vin enn det ofte på grunn av år kan være. Her er det liksom, de har pumpet opp litt sånn på steroider, og det liker vi nordmenn, for vi vil gjerne ha viner som har masse smak. Og her er det liksom kirsebær, solbær, lakrits, så har du vaniljen fra eikefatet, for her har du brukt helt nye franskefat. Her skal det jomme for mye eikefat også inne der. Og til sammen så får du da en vin med 14% alkohol, så den er ganske alkoholholdig sterk.
Men tørr, som har masse, masse smak, og virkelig synes i glasset og sitter lenge, lenge, lenge i munnen etterpå. Så hvis du har lyst til å prøve noe nytt, noe annerledes, og noe med litt kraftig, og hvis du er en ekte nordmann som skal ha det litt smakfulle, da er Bassus Pinot Noir noe for deg.
Altså disse vinanmøllerne, jeg tipper at Marete Bø synes at dette er vulgært, og sikkert et par andre også, fordi det er ikke en pinanar som oppfører seg som en pinanar. Det er kanskje mest en pinanar som prøver å være litt syra eller merlå eller noe sånt. Og det er ganske morsomt. Så i dag anbefaler jeg rett og slett en andledesvin.
Jeg synes det er gøy at folk tester litt annerledes vinner også. Den er ikke helt gratis, den kostet 330 kroner, så litt pris er det på den. Men jeg synes at hvis du er en Pinot Noir-entusiast, så prøv det for å se hvordan Pinot Noir kan uttrykke seg på forskjellige mater. Og hvis du er en typisk normand, så kommer du til å digge det.
Så her er det vin-vin-situasjon for ganske mange. For denne her, den hopper ut av glasset og sier «Her er jeg». Den trenger du nesten ikke lure på om hvert sted. Det er en tydelig og virkelig «Her kommer jeg i vin». Sånne viner må man ha litt av til, og spesielt noen der. Litt kaldt vinter og snø ute, så passer det veldig fint med en «Her kommer jeg i vin» på hytta foran peisen.
Med det var dagens anbefaling. Altså da Bassus Pinot Noir fra Valencia i Spania. 330 kroner. Jeg har da ligget på helt nye fat i ti måneder. Og har smak av det beste. Så...
Ta gjerne en test hvis du synes det er gøy. Jeg heter Kjell Gabbro Henriks. Tusen takk for at jeg får lov å snakke om vin, og jeg ønsker deg en riktig fin vindag, gutter. Og så er det bare å nyte livet og smile. Det hjelper alltid. Ha det bra!