12/26/2023

Avslutter året med en norsk sprudler

Kjell-Gabriel avslutter året med å anbefale norsk sider fra Alde. Han beskriver smaken og sammenligner den med Prosecco, men argumenterer for at sider er mer friskt og leskende. Han fremhever også at Alde-sideren passer godt til pinnekjøtt og andre julemåltider. Til slutt ønsker han lykke til med det nye året og gleder seg til å dele vin- og vinopplevelser med lytterne i 2024.

00:00

Podcasten oppsummerer året med fokus på personlig opplevelse og anbefaling av norsk sider til nyttår.

04:52

Kjell diskuterer hvorfor frisk, norsk sider er bedre enn kalkun og Prosecco, og ønsker alle et godt nytt år.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Vi avslutter året med et... Ja, hjertelig velkommen til en av årets siste episoder av Kjells vinkjeller... Da sitter jeg her og vet ikke om jeg skal oppsummere året, for det blir en veldig lang episode, fordi jeg føler at det er så mye morsomt jeg har fått lov å oppleve dette året. med vin. Fått lov å ha med folk på turer til Italia og Tyskland og så videre og så videre. Fått være internasjonal vindommer her og der. Så det har vært rett og slett en stor reise og vil jo gjerne fortsette med det i 2024 også. Og så tenkte jeg, hva skal jeg avslutte året med når det gjelder drikke? Og da tenkte jeg at i år så har jeg faktisk drukket litt mer av dette her enn jeg trodde jeg skulle gjøre, rett og slett for at det er veldig godt, og det er veldig kortreist og fint, og vi snakker selvfølgelig om norsk sider. Jeg var jo så heldig å være i Hardanger og skulle ha konsert sammen med Dr. Alban med bandet mitt i Infinity rundt mai 2020. Da bodde jeg på Hardangen Fjord Hotel, og da ble jeg kjent med sjefen der, og han sa at han syntes podcasten min var spennende, og du måtte gjøre noe på sider, og da hadde jeg lyst til å gjøre noe på sider. Så da fikk jeg gjort det, og da er det jo det at jeg begynner å smake med sider, og importører har flere sider, og det er jo veldig bra vare. Og så er det jo nyttårsaften straks, og da tenkte jeg kanskje det å servere sider til nyttår kunne vært en greie. Så jeg har tatt frem en sider som heter Alde. Nå skal jeg høye litt glass her, det er akkurat åpnet, det hørte du jo. Og dette her er en av de jeg synes har vært skikkelig positivt overraskende, og jeg mener også passer veldig bra om sommeren, men også nå til nyttår. Hvis du har lyst på en greie som er Litt grann mindre alkohol i, det er 6,8%. Men fortsatt friskhet, syrlighet. Her er det tre forskjellige epletyper. Det er Discovery, Aroma og Gravenstein. Jeg føler Gravenstein er den alvorlige eplesorten. Jeg kan alt for lite om eplesorter, så jeg skal bare si det. Men jeg synes Gravenstein, det høres jo veldig dødsviktig ut. Og så er det 6% bringebærjuice i den. Så gir en fin rosa farge. Dette er en 17. mai drikke, men jeg tenkte kanskje på nyttårsaften så er dette greia. Og så er det åh, bringebærene hopper ut her med en gang. Og så kjenner du de friske eplene på. Det er jo milde bobler. Og tydelig, tydelig bringebær smak. Og jeg er veldig, veldig svak for bringebær. Jeg er veldig svak for bringebær. Noe annet som er norsk som jeg bare skal ta med hvis dere har lyst til å prøve noe som er drittig Så bringebærlandet har en bringebærdesservin, som hvis du liker riskrem, så kan du bare drite i den røde sausen, så bare heller du det over i siden for det er helt fantastisk. Det er også bringebærmuserne og bringebærøl, tror jeg. Og ja, det har tre-fire forskjellige bringebærprodukter med 100% bringebær. Veldig bra. Men over til Alde i Hardangar. Og jeg må da smake litt. Det er herlig. Ungt, friskt, saftig. Litt bobler. Litt friske, grønne epler. Og denne bringebær-smaken. Den er litt tørr. Dette her til for eksempel pinnekjøtt, hvis du skal ha det i romhjulet. Det er mange som har pinnekjøtt på nytter også. Kanskje jeg skal ha det i år? Nei, det blir nok annet. Det jeg ikke skal, er kalkun. Jeg synes kalkun blir ofte så tørt og kjedelig. Men nå kommer dere til å, ååå, da har du ikke smakt kalkunen min. Nei, da får du invitere. Så enkelt er det. Jeg kommer gjerne. Men det er så frisk, nydelig, og kjenner denne fruktsmaken, denne syrlige, friske fruktsmaken. Mange av siderne kan være ganske tørre og ganske tunge. Men her heller det helt klart mot det friske og syrlige. Og jeg har sagt det før, og jeg sier det gjerne igjen, alle som bor i Vestland, fylket burde ikke ha lov til å kjøpe Prosecco når du kan kjøpe disse deilige friske siderne. For det er jo en enkel syrlig frisk drikke som alle har bare lyst på. Og det er mye mer friskt og leskende enn det en Prosecco er. Og så koster det ca. det samme. Denne koster 179,90, og det gjør jo ofte Prosecco. Så det er sånn Prosecco-pris, kan man si. Og så er det kortreist og fint, og så er det gøy å få satt litt sider inn på kartet. Jeg er basketrener for junior, og da ble jeg spurt her i en turnering for helg av en annen dommer som jeg kjenner veldig godt fra før. Så det var helt naturlig at vi skulle snakke om Vinn, og han kjenner meg også, for han vet at jeg jobber med Vinn. Og da sa jeg, ja, jeg skal passe til pinnekjøtt Og så snakket jeg litt om en risling Som heter Bruno Som jeg synes fungerer veldig fint Og så sa jeg, om du kommer også prøver sider Han bare, sider? Åh, det er jo sånn bokse og søtt kliste Så bare, ja Grevens og Marie Holm Og de du får på Kiwi og på Rema 1000 Og sånn, det er dustesider Men den sideren du får På vinmonopolet, det er ekte sider Og det er ekte sider som må drikkes. Egentlig burde den fått et annet navn, fordi at folk tror at det er denne sukkersøte brus-sideren som man får på butikken. Det er snakk om. Men det er absolutt ikke det. Ikke drikk grevens til julemiddagen. Det tror jeg det blir noe bedre av. Men gå og få deg en skikkelig god sider. Og aldersinn med litt bringebær. Åh, det var nydelig altså. Jeg må ha en slukk til det. Dette her er jo i og for seg det siste jeg gjør av podcasten i år, denne her podcasten her, så da synes jeg det passet seg fint å dra med en norsk frisk sider med mye frukt. Når du får disse bringmærene så får man nesten litt sånn sommerfølelse. Hvordan gjør du det? Jeg gleder meg til sommeren. Jeg er ikke så glad i sne. Nå mimrer jeg dere. Men med det så vil jeg bare ønske alle et riktig godt nytt år, og håpe at dere får et fantastisk 2024, det håper jeg på også, og at jeg kanskje møter mange av dere, og kan spre vinglede, og kanskje vi kan dra på vinreiser og få vinopplevelser sammen, eller holde foredrag og vinsmakinger for deg og dine på en eller annen samling. Det er bare å ta kontakt på kjelsvinkjeler.no. Det er veldig lett å få tak i, for i Norge er det bare fem stykker som heter Kjell Gabriel, og jeg er en av dem. Så kan jeg anbefale at du kan ringe noen av de fire andre, men da får du bare spørre om du har den der vinkaren. Men det går bra. Så med det, takk for i år, og glede meg til et spennende 2024 med masse nye viner. Vi begynner allerede med nytt vinslipp på Pole. 3. januar, da kommer det nye viner. Og det kommer til å bli kjempegøy. Så det spyr ut nye viner til folket hele tiden. Jeg har allerede smakt en drøss av de som kommer i januar, og det er ikke noe gruset til det, for det kommer til å bli veldig, veldig fint. Det kommer til å bli veldig mange fine vinopplevelser. Så glede deg, og smil, og drikk riktig. Du trenger ikke å drikke så masse, bare du drikker riktig, og drikk det du liker. Det er ofte det riktigste for deg. Tusen takk, og så ses vi 2024. Og det skal bli et nydelig år. Jeg gleder meg til 2024. Takk for nå, og ha det bra.

Nevnt i episoden

Alde 

En norsk siderprodusent i Hardanger, som Kjell-Gabriel anbefaler for sin friske, syrlige og fruktige smak.

Hardanger 

En region i Norge kjent for sin siderproduksjon.

Dr. Alban 

En svensk artist som Kjell-Gabriel spilte konsert med i Hardanger i 2020.

Hardangen Fjord Hotel 

Et hotell i Hardanger hvor Kjell-Gabriel bodde i 2020 og ble kjent med sjefen som inspirerte ham til å prøve sider.

Discovery 

En epletype som inngår i Alde-sideren.

Aroma 

En epletype som inngår i Alde-sideren.

Gravenstein 

En epletype som inngår i Alde-sideren, beskrevet som en 'alvorlig' epletype.

Bringebærlandet 

Et norsk selskap som produserer bringebærprodukter, inkludert bringebærdesservin, som Kjell-Gabriel anbefaler.

Bringebærdesservin 

En bringebærdessert fra Bringebærlandet som Kjell-Gabriel anbefaler som alternativ til rød saus.

Prosecco 

En italiensk musserende vin, som Kjell-Gabriel sammenligner med norsk sider.

Pinnekjøtt 

En tradisjonell norsk julemat som Kjell-Gabriel mener Alde-sideren passer godt til.

Risling 

En hvitvinsdrue, som Kjell-Gabriel nevner som et alternativ til sider.

Bruno 

En risling som Kjell-Gabriel nevner som et alternativ til sider.

Grevens 

En type sider som Kjell-Gabriel anser som 'dustesider' og ikke anbefaler.

Marie Holm 

En type sider som Kjell-Gabriel anser som 'dustesider' og ikke anbefaler.

Kalkun 

En type julemat som Kjell-Gabriel ikke liker og mener blir 'tørt og kjedelig'.

Vinmonopolet 

En statlig kontrollert butikkjede i Norge som selger alkoholholdige drikkevarer, inkludert sider.

Kiwi 

En norsk dagligvarebutikk.

Rema 1000 

En norsk dagligvarebutikk.

Kjells vinkjeller 

En podcast om vin, ledet av Kjell-Gabriel.

Infinity 

Et band som Kjell-Gabriel er en del av.

Fiken 

Et regnskapsprogram for enkeltpersonforetak og små bedrifter.

Deltakere

Host

Kjell-Gabriel

Sponsorer

Fiken

Lignende

Laster