Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Jeg ønsker meg januar, tror jeg ingen har sagt. Men nytt år, nye muligheter og masse nye vinner på pole. Følg med!
Hei og hjertelig velkommen til en ny podcast med meg, Kjell Gabel Henriks. Jeg håper at 2023 har vært et bra år for deg. Og så håper jeg at 2024 blir et enda bedre år for oss alle. Hvorfor ikke, sier jeg? Fordi at her kommer da årets nyheter. Det er verdt det jeg har vært på pressesmaking på Kongelig Norsk Vin Monopol. Og smakt gjennom de 37 nyhetene som skal da inn på Poli i år.
og får lov å være hele året, og hvis de selger godt nok de forskjellige kategoriene sine, så får de lov til å bli. Og sånn er det hele tiden da, plutselig så faller noen ut, så faller noen inn, så faller noen ut, så faller noen inn. Og så er det også 10 viner, eller 12-13 viner som er i test, det vil si at de forskjellige importørene får lov til å prøve en vin, jeg tror de betaler en del kroner for det,
for å prøve en inn, jeg tror det er et halvt år, og hvis den selger godt nok, så kommer den inn i sortimentet. Og så er det sånn at det går på rotasjon,
Så vil jeg si at en importør, ta en lista av alle importørene som er med på dette her, jeg vet ikke om det er sikkert noen som takker nei, men si at det er 300 importører som er med på dette her, så begynner de første gang, så er det da de ti første, nå er det deres tur, og så er det ti neste, og så videre og så videre. Så går det sånn på runde at de får lov til å prøve seg på det, og det skjer jo...
Et par ganger i året det er test-slipp, det er vel seks slipp i året da, så det kommer inn nye, sånn at listen går rundt hele tiden. Og det gjør jo ofte at disse importørene er litt lure, så de har ikke ett importselskap, de har flere under en paraply. Så har de ofte en 3, 4, 5, 6 forskjellige da.
og sier, ja, nå lager vi et nytt selskapskog bare å drive med spanskvinn, og nå lager vi et selskapskog bare å drive med franskvinn, og så er de for seg ei da samme folke, og da er det samme folke som jobber med det. Men det gjør jo at de får flere plasser i den trekkingen, blant annet. Og det er jo greit. Og så kan det hende at hvis det ene firma går dårlig, så kan de legge ned det og bare sats på antreff. Det er sikkert masse fordeler, men...
Det er da disse forskjellige selskapene som har begynt, ja, nå skal vi satse på denne ene vinen. Nå har vi tro på dette her, og det er jo kjempepopulært å få en vin på Pole. Det er en kjempegod butikk. Hvis du får en vin som selger masse, så kan du tjene en del penger. Hvis du har viner som er i bestillingsutvalget, så er det vanskeligere, fordi vi nordmenn går på Pole for å kjøpe vin,
Og så ser vi hyllene der, så tar vi det. Det er det samme som at det finnes 20 000 andre vinner, og det finnes 20 000 andre vinner, som er mye bedre enn denne her, men jeg tar denne her, for den liker jeg, det går greit. Det er ikke så farlig, sier folk, og så går man og kjøper det. Det er jo at å være i hylla på Pola er veldig viktig for veldig mange importører, for da kan du fort selge ganske godt. Da snakker vi om at noen...
Kan selge flere hundre tusen flasker Av enkelte viner Og de store bag-in-box-selgerne Hvis du får en bag-in-box I basis på Pole Da kan du selge veldig godt Og tjene masse penger Da blir du rik Da kan du skaffe deg nye viner og så videre Sånn er det Men vi skal da fokusere på
Det som har gått inn i basis, og da har Pole januar-slippet. Vi fyller inn litt, så det går med en bag-in-box fra Chile, en Konosur bag-in-box. Den synes jeg faktisk var ganske bra, til 450 kroner, en 100% Chardonnay. Synes den var overraskende fint. Og så har de funnet ut at de vil ha litt Sauvignon Blanc
fra Sør-Afrika. Og da klinket de liksom til med, jeg har også faktisk noen skjeningblad også, men hvite viner fra Sør-Afrika, det var de, fant ut at det ville de ha. Så de har fire hvite viner fra Sør-Afrika som de vil ha, noen har fått og noen har ikke, fra 150 til 300 kroner. Jeg synes at de var helt...
Helt greie Akkurat der så synes jeg kanskje det som er gøy da Er at den heter Constancia Constancia Glen 2 Og Constancia er den eldste vinen Åker den her nede fra 1655 Og det er litt gøy Og det var en kjempefin vin Det er altså til 250 kroner på Savneblad Litt sånn der Bordeaux blend Som jeg synes i og for seg var ganske fin Men
Og så fant de ut at de skulle satse på Albarino fra Uruguay. De fortalte at de hadde sendt en produktansvarlig hos dem på studietur til Uruguay. Og hvis nok, så vidt jeg skjønte ut fra den setningen, at han har vært der lenge, så virker det som at han har vært der veldig nøye på studietur. Og da har de kommet tilbake med...
to hvite viner, to albarinjor, for det er litt sånn uruguay hvitvin, og de var egentlig ganske fine. Og så kom du med fire rødviner som var rett og slett gørjende kjedelige. Så vi vitset litt med dette her.
For det som skjer da når vi er på pressmakken er at de forskjellige produktansvarlige kommer inn og presenterer de områdene de snakker om. Og denne gangen så har vi hatt litt fokus på Uruguay. Den produktansvarlige for det var ikke der i lang grunn. Så da har vi sendt den personen ned dit og kommet tilbake med disse filmvinene her. Og de tror vi er veldig bra for norske folk i dette segmentet spesielt. Albarino på hvitt og de røde vinene som er sånn og sånn.
Og så hørte vi, og jeg hang jo meg oppi, at de hadde vært der en god stund. Og så tenkte jeg, hvis du hadde vært i Uruguay, på den andre siden av kloden, si at du hadde vært der to måneder og forsket, og du kom tilbake med de fire rødvinene, så kunne du liksom ha tatt droppet turen. For de synes jeg ikke var noe...
De var bare dritkjedelige. Smakte saft og ingenting. Det var bare litt sånn, åh, det var kjedelig. Men de to hvite albaryllene synes jeg var i og for seg helt decent. Og så har de funnet ut, og det liker jeg, dette er det gøy, for de har tre nyheter fra Spania på hvitvin. Og der var jeg helt enig med hun som var produktansvarlig, er at Spania lager fantastisk gode hvitvinner, men vi lager
Vi har bare glemt å drikke det, fordi når folk kommer for å smake eller kjøpe spansk vin på bolig, så kjøper de bare rødvin. Og så glemmer de da fantastiske hvitvinner. Og du har jo blant annet, den har faktisk vært inne før, men den har kommet til Nubasit som heter Dominio do Beibei La Lume. Den koster 262 kroner. En fantastisk deilig fatlagret vin.
Hvitvin med trexadura-dun. Det er ikke så ofte du drikker den. Og litt albarino og godello. Men stort sett trexadura. Den er gammel spansk drue.
Kjempemorsom vin Og dette her er jo den vinen Som man skal ha Det er den vinen som passer til skrei Og så tenker jeg, hvor mange er det som spiser skrei? Ja, det er en del som spiser skrei Og det er skreisesongen og så videre Men det er jo ikke sånn Folk valfarter Nå bor jeg på Østlandet Jeg har aldri blitt invitert på skreimiddag Hos noen jeg kjenner
noen gang jeg har aldri hørt om noen jeg kjenner som har laget skrei middag nå kommer skrei gjennom å lage skrei middag men jeg har vært i Nord-Norge og spist skrei og det er helt fantastisk men jeg har aldri hørt det er ingen som har invitert på skrei party det bør man kanskje gjøre og da tror jeg Dominio Do Be Bay La Lume til 262 kroner er et gupp og den her har vært inne på Polen lenge så dette er på en måte ikke en nyhet
De har bare vunnet denne konkurransen om å komme inn på pole, og den synes jeg er kjempefint. Og så skulle de plutselig ha litt engelsk chardonnay, og engelsk chardonnay synes jeg er fortsatt litt surt. Det er litt for kaldt til stillevind chardonnay, veldig bra med bobler. Og så har de funnet ut at USA må vi ha.
På hvitvinssiden og på rødvinssiden Så da kom den amerikanske Chardonnay Faktisk Hele tre stykker Og da er det jo Mye fat som teller med en eneste gang Og jeg synes Synes at amerikansk Chardonnay er veldig gøy Og de skulle også satse på Et nytt område som heter Edna Valley Og San Luis Obispo S-O-B Sob
Sub, som de nå kaller dette nye området. Og det er veldig kult. Men jeg synes til dere på Vindmonopolet, og det er flere av dere som jobber der som hører på podcasten min, jeg vet det. Jeg synes kanskje det kunne vært enda mer spennende å prøve noen av de andre statene enn å kjøre enda mer Kalifornia. Fordi her har vi et område som ligger mellom Santa Barbara og Santa Rita.
Og da Sonoma, Nordforskjell, Saksisko Så det er bare sånn område imellom Der det kommer nye distrikter Ja, det må vi fylle en di Vi kunne kanskje prøvd å være litt Tenkt ut av boksen Det kom jo plutselig noen kanadisk vinner her en periode Som jeg synes var spennende Men det var bare en liten kritikk Men det var i og for seg tre gode vinner Typisk klassisk amerikansk Chardonnay For dere som liker mye fat Helt fint, kjør på, gøy gøy, leve livet
Og så videre. Det er fint. Og så kommer det skule i å ha plutselig to rimelige Burgund-viner. Rimelig og limelig. Det er 350 og 400 millioner på hvitvin. Da synes jeg faktisk amerikanerne var mest spennende. Og så litt sånn Jura-vin. Og jeg synes Jura-vin er kjempegøy. Denne her og vinpollet Jura-vin er kjempegøy. Men vær litt forsiktig med viner som har flor på.
Og det er at de lager dem på et fat, og så fyller de ikke helt opp, så det blir en florelag på toppen. Og denne gir en del smak som folk synes er interessant spennende, eller helt jævlig. Og det er veldig mange som synes det er helt jævlig, beklageligvis. Dette er litt sånn vin for de spesielt interesserte. Det er litt sånn, hvis du da liker gulost,
Og så spiser du sånn ordentlig muggost for første gang. Da synes du at det smaker ganske sært og rart. Men etter hvert liker du muggost også. Hvis du skjønner sammenligningen. For det er litt sånn off. Og dere har prøvd det før, Pole. Det har ikke funket. Som regel så får dere det i retur. Fordi at folk synes at dette er noe gærent. Og så er det jo da Pole har funnet ut at de skal ha med oransjevinen.
Ja, hvorfor det spør jeg, men det er jo litt trendy på Grønløka. Jeg synes de, heldigvis var det Slovenia denne gangen da, og det er faktisk litt bedre enn mye av det andre oransjevinnene som har kommet. Slovenia har faktisk ganske bra oransjevinner, men de er ikke så oransje. Jeg er ikke noen stor oransjeentusiast, bare så det er sagt altså.
Så var det det. Og så var det da Sør-Amerika som skal få prøve seg her litt, med både Chile og da Uruguay. Og de uruguayvinnene kunne de bare rett og slett ha droppet. Hvertfall på rødt. Jeg synes det var så dritkjedelig at det var... Ja, derfor nevner jeg ikke navn. Så kan dere gå opp og søke uruguayvinner hvis dere vil. Men så kommer det litt kult, fordi at de har også funnet ut at de har lyst til å satsle på Pinot Noir. Jeg har blitt veldig glad i Pinot Noir. Det er veldig mange som vet det.
Og derfor så er det da to fra New Zealand, som jeg synes var kjempespennende. Creation Reserve Pinot Noir til 352. Også Selection fra Central Orgo. Og det er verdens sydligste vindestrikk til 272. Det synes jeg faktisk er gode priser. Også kom det også en Gone Rough Pinot Noir til 302. Så Pinot Noir fra Sør-Afrika til 302.
300 Eller 270 til 350 kroner Det synes jeg er helt Helt fint Og så var det da De skulle satse på dette San Luis Obispo Slow området SLO var det ikke S-O-B, men SLO San Luis Obispo S-O-L-O San Luis Obispo SLO distriktet Og
På rødt, og jeg synes kanskje de hvite var mer spennende enn de røde der. Men det er helt greit. Det som er veldig morsomt med St. Louis og Bispo er at det er verdens kuleste hotell der, som heter The Madonna Inn. Så hvis dere skal kjøre Highway 1 til San Francisco eller motsatt, så ta en natt på The Madonna Inn. Det er et kitsch hotell. Google it. Det ser helt jævlig ut. Noe av det morsomste du kan oppleve. Og veldig god kvalitet på både mat og drikke.
Men veldig forstyrrende for øynene. Men det kom hvertfall fire Pinot Noirs. Og de beste var jo da de dyreste. Som er da fra Janin både 6,50 og 7,50. For Sanford & Benedict er en elegant og deilig vin. Men 750 kroner er jo en del kroner. Det tror jeg var bare et partikjøp.
Og så til slutt, og da den falt jo helt igjennom når du har drukket veldig god Pinot Noir, så kommer Old Road Wine Co. The Anvil Shiraz fra Sør-Afrika, og den bare smakte ingenting. Kan gå til at den var god, men etter et flaggskip av gode, deilige Pinot Noir fra Kalifornien, for de var gode, men prisen gjør at det... Jo da, 750 kroner.
Det er godt altså, det er veldig godt. Men jeg synes 750 kroner er ofte litt dyrt for en vin. Veldig hyggelig å få i gave. Ja, der sa jeg det. Veldig hyggelig å få i gave. Så det er de, nå har jeg bare gått igjennom rett og slett, de 37 nye vinene som kommer på Pole i morgen, blir det vel? 10. januar, hvis dere hører på første dagen. Også er det i testutvalget, så er det en
Som jeg bare må ta frem Og det er Giovanni Rosso sin lange Rosso-boks Baggin-boks Til 450 kroner Dette er Med vindrur fra Barolo Altså det er Barolo vindrur For de har bare vindruren sin innenfor Barolo Så dette er egentlig Kunne vært en Barolo Men de lager en baggin-boks Til 450 kroner på det
Det synes jeg er ganske tøft. Så, da har du litt å gromse i. Jeg har sagt hva jeg synes. Det er faktisk hyggelig at det kommer to ombefalinger på bokser, det er ikke så ofte jeg gjør. Og da, ikke minst denne La Lume by Bay fra Spania, synes jeg var kanskje den som jeg gledet meg mest over kom.
Også det som jeg syntes var unødvendig, var de sure gåegrene. Med det så ønsker jeg deg en fantastisk dag videre. 2024 måtte det bli bra. Håper at det blir mye vinglede. Kanskje mellom deg og meg. Kanskje vi møtes. Kanskje vi kan ta et glass sammen. Smile, le, fortelle røvrehistorier. Jeg er klar. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Tusen takk for meg. Ha en fantastisk dag videre. Det har du fortjent. Ha det!