Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Når du sender fruen på tur, hva skjer da? Når du sender fruen på tur, hva skjer da?
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells vinkjeller. Nå skal jeg smake på en vin som jeg ikke har vært borte i før. Og dette her, den har kommet til meg på litt underlig vis, kanskje. Mange av dere vet at av og til så er jeg litt popstjerne i helgene. Jeg spiller i et 90-tallspenn som heter...
Jeg hører at du stikker gjerne inn på Spotify og spiller både Happy og Feeling Good, så skjønner du kanskje hva det er. Og vi var for i august, i starten av august, med på noe som heter Wheel of the 90s-2000s. Vi har vært i syv norske byer, har vi fartet rundt og bygget selv til litt. Det har vært tusener på tusener, vært til eneste sted, avsluttet 2000.
I Trondheim var det 8500, det er ganske gøy. Da føler jeg at det suger litt i magen, og jeg føler meg veldig, veldig fornøyd. Det er veldig gøy å være popstjerne, bare så det er sagt. For de som ikke er det, eller har vært det, så er det veldig gøy. I hvert fall når du får lov å gjøre det 20 år etterpå, eller 25 år etterpå. Så det er veldig rart. Men vi var i Bergen. Samboen min, Tyril, kommer fra Bergen, så hun møtte Tobin Tokmungene, og så dro til Svigers, og så...
Hun møtte meg, og så ble hun med meg på festkveld i Bergen. Men så tok hun først og stakk ut for å ta en lunsj med en beninne, som hadde funnet ut at det kom til ganske nye steder i Bergen, som et bark eller noe i den duren der.
Så de var og spiste lunsj der, og de var veldig fornøyde med det. De hadde aldri vært der, men de sa at dette var drittbra, og jeg stod på dem. Når de var inne på denne restauranten, så var det også en vinsmaking i naborommet, som gjorde at de ble spurt om de ville smake gjennom vinene som ble fremvist, så det ville de.
Og så sier hun, åh, det var fantastisk gode viner, og det var kjempegodt, og det var supert og fint og sånt, og så tenkte jeg, jøss, men var jeg helt produsenten? Nei, det hadde ikke hun skrevet ned, men det var noe Schneider eller noe i den, Schniller, Schiller, noe sånt, noe. Sånn er det jo ikke...
Se på etiketten og egentlig jeg er ute med en meninde og koser det. Og så tenkte jeg, ja ok, så prøvde jeg å gå på vindbåndpoler, schneider og fant egentlig vel ikke så veldig mye ut av det. Kanskje stavt feil og så videre.
Og så var jeg på pressesmaking her på Pole for en uke siden, og da møtte jeg Ove som jobber i BA, og så fortalte jeg den historien, og så sa han «Jeg var jo der også». Så jeg vet jo hva produsenten heter, så nå har jeg da fått tak i vinen, og nå skal jeg da teste denne vinen som da min kjære samboer er veldig glad i, eller synes var veldig god i Bergen.
Når hun satt der med meninde og pratet og koset seg og sikkert fortalte røverhistorier om gamle dager. Dette er, og hun har helt rett, den heter, det heter nå Schneider, men det er Weingut am Schlimp Schneider Spetbergunder vom Kalkstein heter den like greit. Og nå skal vi hele glasset her.
Vi er da i sydligere deler av Tyskland, i distrikten som heter Baden. Faktisk så langt ned i Tyskland at de snakker om treriksrøysa mellom Frankrike, Tyskland og Schweiz. Der de møtes, der er det da to unge brødre, Johannes og Kristoff, som har overtatt da
vingården til mamma og pappa og skal prøve liksom å ta det. Og jeg har jo vært altså da jeg hørte at dette her var vin fra baden så ble jeg glad allerede fordi at baden er kanskje en litt sånn upolert diamant i Tyskland når det gjelder vin. Storst deler av Tyskland lager jo som regel risling
Men i baden er vi nesten i en subtropisk klima, det er så mye varmere der nede. Her er det klassiske druer som Chardonnay, Pianoir, som dyrkes frem, også Weissburgunder. Slik de har fått med, så har de tre eller fire vinner på Poli, blant annet en Weissburgunder Chardonnay.
Den har jeg veldig lyst til å smake på. Den har jeg ikke kommet så nødt med å... Jeg er veldig glad i Weissbjørn og Charlene-mixen. Det synes jeg er helt supert. Men nå skal jeg da ta for meg... Hva en god Klaus Schneider! Slupp Schneider! Det gjør det ikke dritlett for seg selv, men når man tar og dufter på denne her, så kjenner man at her har det ligget en del på fat. Faktisk har den ligget 18 måneder på fat. Dette er en 2020 som har begynt å få litt
og den dufter jo helt nydelig av mørke bær og noen kryddertoner og litt lakris og kanskje litt hint av vanilje fra faten også. Og så forebyr så har jeg oppdratt for hun veldig, veldig godt. Hun er veldig svak for tysk pinot. Hun synes det er supergøy. Så hun er ekstra gira når det kommer noen tyske tyske dropper da
Åh, det er bra. Skal vi smake her? Ja da, denne sitter godt. Frisk kirsebærfrukt og veldig leskende. Med mye frin syre og fin frukt. Noen urter, noen krydderurter som ligger her. Dette her, tenker jeg at dette har vært dritgodt til anpekingene for eksempel, eller ankonfi, eller ting som har fin syre. Og pin og nåren er jo
en litt mer fryktig, lettdrikkelig vin på rødvinsiden. Den er jo ikke veldig tung. Dette her var veldig fint, altså. Så det er trygt å sende fruen ut på egenhånd og finne små skatter. Men igjen, tyskerne gjør det jo litt vanskelig for seg selv ved at de har disse fryktelig lange navnene, og alt er vingodt.
vingård, ikke sant? Det hadde vært litt lettere hvis de hadde droppet vingård og liksom gått mer klassisk tilverk, men det er vel nesten som å si til franskmenn at de ikke skal skrive Chateau, og det kommer de til å gjøre. Så jeg vet ikke om det blir noe lettere hvis hun hadde vært i Bergen og fått noe fransk vin fra Bordeaux som heter Chateau et eller annet. Jeg hadde jo ikke funnet det heller.
Men hadde liksom holdt på et navn, det hadde vært fint. Men jeg synes dette her var, den sitter lenge også, jeg synes dette var veldig bra. Den er, skal jeg sjekke her, nå sitter jeg med, om den er inne på noen pool rundt om i landet.
Ja da, den har kommet seg inn på litt forskjellige pol. Ake Brygge, Ulvålstadion, Mortensru, Rukan, Broglandsheia, Sanne, Sentrum, Måløy og Hitra er det som står særkund. Det er ikke overalt for å si det sånn. Selv om hyggeligheten har kommet inn både på Måløy og Hitra. Koster 310 kroner. Og det synes jeg den er verdt. Synes det er god kvalitet i denne vinden. Så...
Det synes jeg helt klart at er innenfor. Og så er den deilig, altså dufter godt. Her kan man sitte og bare lukte og leke etter nye ting. Jeg lurer på hva de snakker, for nå er vi både i Frankrike, altså Frankrike, Tyskland og Schweiz. De snakker kanskje både fransk og tysk. Jeg er litt usikker. De heter Johannes og Kristoff. Jeg kan ennå at det er rent tysk.
Men de er i en sånn der språklig litt rart område der de snakker litt rart tysk også. De har litt sånn rar dialekt. Litt sånn brønnøysundsk tysk, hvis vi kan si det. Men med det så skal jeg løpe videre i dagen. Jeg måtte bare teste dette her og jeg måtte bare gjøre det med en gang. Jeg ble så gira. Og dette her synes jeg var helt topp. Så Schneider var jo bare det det ble. Det ble Schneider. Ja, Klaus Schneider sier vi. Til 310 kroner.
Prøv en flaske. Jeg tror du vil synes det er bra. Og hvis du skal ha mat til, ann. Ann, ann, ann. Takk for nå, og ha en riktig fin dag. Ha det bra! Du, vi må aske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen. Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, jeg. Sjekk appen da vel. Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet.
Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.