Lyreko
Det har gått fire måneder av året, og jeg har jo satt meg noen mål for hele året, som jeg tenkte å ta en kikk på i dag. Hvordan har det gått med de målene, og hvordan går det med de 30 tingene jeg laget en liste på? 30 ting jeg skulle gjøre for å klare å nå sparemålet mitt, som var en halv million kroner i 2023.
Jeg skal i tillegg se litt på budsjettet. Klarer vi å holde det, og hvordan ligger det an? Jeg har lagt inn alle tallene mine i regnskap, så det skal jeg få gått igjennom. Og så tenkte jeg først å si hvordan det går med de andre målene mine. For i tillegg til å spare 500 000 kroner, så ville jeg trene 50 ganger og lese 50 bøker.
Så for å ta treningen først, det går fort. Jeg har trent åtte ganger så langt i år, så ligger jeg jo langt bak. Fire av de er løping, fire av de er yoga. Jeg gjør mye sånn fem-ti minutters yoga som jeg ikke teller. Men bygger det et kvarter, så teller det som en økt. Så ja, åtte trening. Jeg begynner å få litt motivasjon på å trene. Jeg tror det har noe med vær å gjøre, at man får lyst til å gå ut og løpe. Ja, jeg har lyst til det. Men så er jeg med i et forskningsprosjekt som...
De forsker på sittestilling og effekt av å bevege seg i løpet av arbeidsdagen. Og der var et av kriteriene for å kunne være forsøkskanin i det prosjektet, at man må være relativt lat. Og siden jeg startet det prosjektet som latsab, så må jeg være latsab også når jeg gjør de siste testdagene. Men det er snart, så da kan jeg gire opp treninga.
Så bøker. Hvorfor ha lesing av bøker som mål? Det har jeg gjort fordi jeg liker å lese bøker, og jeg trenger å koble ut, slappe av, gjøre ting jeg liker. Det som har fortsatt for min del er at
Jeg har fått dårlig samvittighet når jeg har lest, fordi jeg har tenkt at jeg burde jo heller jobbe, jeg burde jo heller ha gjort noe i huset, jeg burde jo heller, altså mye jeg burde, burde. For jeg har den personlighetstypen som setter produktivitet veldig høyt. Så derfor satte jeg lesing av bøker som et mål, sånn at jeg kan ha god samvittighet når jeg stiger nesa i en bok. Så lesemålet går det bra på. Jeg startet lesåret mitt 1. desember faktisk, tenkte 12 måneder, 50 bøker.
Så jeg har fem lesemåneder bak meg, og har fullført 22 bøker. Så, den lesingen skal gå ganske lett, vær med treninga, men der tenker jeg også. Anyways, pengemålene er jo grunnen til at vi er her, og målet mitt var altså 500 000 kroner i år. Jeg satte opp det fordi, egentlig satte jeg meg et mål i 2015, om å være økonomisk uavhengig det året jeg fyller 40 år.
Da måtte jeg ha 3.750.000 kroner investert, for det var nok til å være økonomisk uavhengig, altså å oppnå fire. Da kunne jeg slutte å jobbe og leve av avkastningen på de investeringene om jeg ville. Men nå har jeg jo et mye høyere forbruk enn da jeg satte opp det regnsikket. Det var jo før jeg fikk barn, før jeg flyttet av hus. Og så er det litt det med den friheten som jeg ville oppnå med det målet.
Nå har jeg jo en veldig stor frihet i arbeidet mitt. I teorien i hvert fall, jeg jobber litt for mye akkurat nå, men friheten jeg har gjør at det målet om å ikke trenge å jobbe ikke er like relevant. Men så vil jeg ha den pengesummen. Man vet jo aldri hvordan livet endrer seg, og da kan jeg, om jeg skal jobbe mindre, eller hva som helst. Jeg har lyst til å nå det målet jeg har satt meg. Det er jo en stor trygghet i penger, synes jeg, så det er liksom hovedet.
Så de 500 000, en halv million kroner som planen er å spare i år, 50 000 av det er avdrag på boliglån, 450 000 inn i fond. Og så hvordan klarer det? Jeg hadde jo en video med de 30 tiltakene jeg skulle gjøre, jeg kan legge link til det. Punkt nummer en er å følge budsjettet jeg har satt opp. Det er jo første året jeg setter opp budsjett. Jeg har budsjettert for å bruke 360 000 kroner i år.
I tillegg skal jeg bruke 120 000 på opppussing. Det var planen. Men når det gjelder opppussing, så kan du legge på en null. Jeg feilberegna totalt
Ikke hva det kommer til å koste. Jeg visste at dette kommer til å bli et dyrt prosjekt, men for deg som ikke vet, vi holder på med å bygge om kjelleren i huset vårt til, det har bare vært råkjeller, bod, bod, bod over 100 kvm. Nå skal det bli boareal, og da skal vi pigge ned, eller det har vi gjort. Alt mulig dyrt som hører med til det prosjektet. Dette startet jo i 2022 med arkitektkostnader, søknader,
Jeg hadde jo satt sparingen på stopp i fjor, for jeg tenkte at nå går alt til opphusing. Jeg personlig brukte 222 000 på opphusing i fjor, og det var likevel mindre enn jeg trodde, fordi vi kom ikke i gang med kjeller i fjor. Men vi tok badet oppe, og mye gikk til arkitekter, søknader, alt det der.
Så på slutten av året i fjor, så satt jeg igjen med 280 000 kroner øremerket opphusing i år. Og siden den prosessen i fjor gikk tregt, at det tar jo tid å tegne den perfekte planløsningen, det tok tid med søknader, vi visste ikke om vi måtte flere runder, ting ble godkjent eller ikke, så tenkte jeg på en måte at 2023 kommer også til å bli et år der drømmeprosjektet ikke skjer.
Fordi vi må jo velge hvem som skal gjøre det her, ha ting på anbud. Så jeg tenkte 10 000 i måneden til opphusing oppe i huset vårt, altså ikke det nye området. Så derfor satte jeg av 120 000 ved siden av budsjettet til opphusing.
For det vi har gjort da, for å snakke litt om huset, vi er helt ferdig med oppgraderingen av andre etasje, der vi har sovrom, kontoret mitt, som du sikkert har sett meg filme i før, og så har vi tatt bad i første etasje. Så første etasje, rom for rom, gjenstår, og jeg tenkte at vi skulle rekke det før vi startet i kjelleren, men nå er vi i gang, det bråker hjemme hos meg nå, og det koster.
Så mannen min og jeg eier jo huset vårt 60-40. Han eier 60 prosent, jeg eier 40 prosent. Og grunnen til det var at han hadde mer penger enn meg da vi møttes. Han ville legge mer penger i huset. Jeg har lyst til å investere i aksjemarkedet også, ikke bare i egen bolig. Og så er huset vårt såpass dyrt at...
jeg kan kjøpe meg noe for bare min egenkapital i huset, om vi skulle skilles. Så ikke tenk på kvinnefella her, det er ta med återrettelagt, og gjør at vi kan dele på boliglånet vårt 50-50. I stedet for at
Hvis jeg skulle eie 50-50, så hadde han sittet uten lån omtrent, mens jeg hadde hatt et stort lån. Så nå har vi det sånn at vi ikke merker den skjevfordelingen i hverdagen på eierbrøken, og det var poenget med å gjøre det sånn. Når
Når det gjelder opppussing, så har vi delt 50-50 på ting. Vi tenker jo at her skal vi bo så lenge at veldig mye av det vi gjør, både fargevalg og pusser og bad, jeg vet ikke hvor lang levetid et bad har, hvis det er 30-40 år, så kommer vi jo fortsatt til å bo der til det er gammelt igjen, det vi lager nytt nå. Så alt sånn deler vi bare 50-50. Men nå når vi ut...
utvide boarealet såpass mye i boligen, så fordeler vi kostnadene på det som har med kjelleren å gjøre, 60-40, altså etter eiebrukbrøken. Som vi da gjør om vi er ferdig med prosjektet, så fordeler vi fortsatt huset 60-40.
Så jeg betaler jo da bare 40% av utbyggingen av kjelleren, men 40% av dritmye er fortsatt mye, så jeg regner med å bruke de 120 000 jeg satt av, de 280 000 fra i fjor, og enda flere hundre tusener til.
Men budsjettet. Planen for hverdagsforbruket må overholdes. Skal vi se. Jeg har lagt inn januar, februar, mars og april. Summert det sammen og delt på fire, sånn at jeg har nå en gjennomsnittsmåned av de fire månedene. Og ser opp imot budsjettet. Og første kategori er barn.
Budsjettet for hele familien vår å bruke på barn er 8500 kroner i måneden, og vi har brukt i snitt 7200. Og jeg tenker det er bra at vi ligger under, for til høsten så skal fritidsaktiviteter og sånn betales, og da blir summen over 8500, i hvert fall en måned, kanskje flere.
Men det er også en måned uten barnehage og skolpenger i sommer, så da har vi litt rom til nytt regntøy eller sko eller hva det nå er de trenger etterhvert. Kanskje noe fra dette budsjettet må brukes i sommerferien også. Kategori to er bolig, og da er det altså uten opphusing. Det handler om internett, strøm, lån. Når jeg sier lån, så er det renter og gebyr, altså kostnadene for lånet, fordi avdragene regner jeg som sparing.
Forsikring på bolig og innbo. Budsjettet vi satte opp er 22.150 kroner for hele familien på bolig, og vi har brukt i snitt 22.126. Så det var jo veldig spot on der. Nå går jo rentene opp enda mer, så det ser vel ut til at vi kommer til å gå over utover i året, men enn så lenge innenfor budsjett. Hytta vår, der har vi budsjettert med...
utgifter til 7500 kroner i måneden jeg synes vi satt den litt høyt vi har i hvert fall ikke brukt mer enn 5600 kroner i snitt så langt, men alltid greit å ha en buffer i budsjettet i fjor gikk varmtvannstanken på hytta, og ting kan jo skje i år også, vi har god forsikring på hytta, vi leier ut men det går under inntekter så vi kan snakke om det etterpå, dette er utgifts bilde av hva er i hytta
Neste kategori er mat. Matbudsjettet vårt er for hele familien på 8000 kroner. Noe jeg synes er så mye, eller hører så mye ut. Men realiteten sier at vi faktisk har brukt i snitt 8531 kroner.
Og dette her er jo inkludert at vi i februar var nede på 3200 kroner, med tanke på frosten i februar, at vi hadde skikkelig ekstrem sparing på ting, og spiste mat vi hadde i fryser og sånn. Så det betyr at vi har brukt helt vilt mye på mat i januar, mars og april.
Og jeg vet jo det, jeg kan skille på at vi har vært så travle, vi har vært litt late når vi har hatt muligheten til å late oss litt, vi har hatt lite oversikt i byggekaos, vi har også hatt noen dager uten vann, en uke uten varmt vann i hele huset.
to uker uten vann på kjøkkenet, så jeg kan ikke skylle på det. Litt mer luksus, litt mindre oversikt. Jeg hadde jo tenkt at nå tillater jeg at vi har et høyere budsjett på mat. Vi setter etter 8000 i fjor, for å ikke måtte følge så nøye med på matbudsjettet i år. Men jeg ser jo nå at det får vi gjøre, for vi kan ikke gå over det budsjettet.
Så, ok, forløpig to kategorier under, en rett på og en over. Det er to kategorier igjen. Den ene er Lise, eget. Der er budsjettet på 3000 kroner i måneden, og jeg har brukt i snitt 2900. Det er denne kategorien alt jeg kjøper til meg, som ikke har noe med familie, hus, barn, hytte eller noe sånt å gjøre. Det er bare meg personlig. Så det er i hovedsak studielånet, helserelaterte utgifter,
og helse blir jo mindre utover året når jeg får frikort. Så den tenker jeg er grei som den er. Siste kategorien er annet felles. Der inngår resten av alt som vi betaler for å leve vårt liv. Bil, forsikringer, noen forsikringer går her, gaver, veldedighet, alt annet felles ting. Jeg husker ikke hvordan vi regnet oss fram til budsjettet her, fordi budsjettet vårt er på 7760 kroner,
Som har litt rar sum, men fasiten sier at vi bruker 7800, så det var jo et veldig bra anslag på kostnadene der. Men, i tillegg så har jeg i januar kjøpt sommerferie, både reise og bo. Det kostet 22 000 kroner, som jeg ikke har tatt med i de løpende utgiftene. Jeg har jo tenkt 25 000 på ferie, og jeg tenker at den går under annet felles utgift.
I forløpet vil jeg ha det som en egen kategori utenfor, for å samle alt ferier relatert, så jeg kan se hva ferien koster totalt, selv om vi betaler litt i januar, og litt når ferien faktisk skjer, så kanskje jeg legger alt inn i juli. Da er det jo ikke noe barnehage- og skolebetaling, og vi får bruke litt mindre på
Så fortsette å ligge under på kategorien barn, så kan det ordne seg at vi ikke er på hytta denne uka. Det gjør jo at hytta vår kan leies ut denne uka. Men jeg kan jo ikke bruke det som argument for å gå over på feriebudsjettet, fordi jeg har jo et annet punkt om hytta og utleie, tror jeg. Vi er fortsatt på punkt 1. Punkt 1, holde budsjettet, var strategien min. La meg se på strategi 2. Tjene mye penger.
Dette er det viktigste for å nå målet, skrev jeg i januar. Jeg må jo først tjene pengene før jeg kan spare dem. Jeg må jo også tjene til forbruket mitt og opphusninga. Så konklusjon, jeg må tjene mye penger. Jeg regnet ut at om jeg skal nå sparemålet mitt, så må jeg ha en firmaintekt på nesten 1,7 millioner. Altså ikke min lønn, men omsetning i firmaet før utgifter og før skatt. Jeg betaler mye skatt.
Så jeg skulle da hatt på de fire månedene som har vært, nesten 600 000 kroner i inntekt, og jeg har hatt 300 000. Så det er egentlig greit. Det er jo lavere enn det som må til for å nå målet. Det er alle inntekter fra boksalg, som kommer jo bare en gang i året. Og så vet jeg jo at jeg kommer til å tjene veldig lite i juni, juli og august, så...
Nå er ikke inntekten min så lett å styre, så la oss gå over til de punktene jeg kan styre enda mer, og som du også kan la deg inspirere av. Punkt nummer tre er å ha automatisk sparetrekk hver måned for å sørge for at penger går til sparing. Jeg har satt opp et trekk til aksjefond på 10 000 kroner i måneden. Dette skrev jeg i januar. Avdragene på boliglån går jo også av seg selv.
Og jeg sa jo at jeg ville investere 450 000 kroner i aksjefond, men 10 000 i måneden, det blir jo bare 120 000. Så det blir investert uten at jeg trenger å tenke på det. 330 000 kroner må jeg føre over selv når jeg har det.
Og sånn det ser ut nå, så kommer ikke det til å skje. Jeg kommer ikke til å føre noe over selv. Tvert imot så har jeg også gått ned på den automatiske sparingen, tatt aksjesparing ned til 5000 i måneden, sånn at jeg totalt for året lander på 80 000, i stedet for 450 000, fordi pengene går til opphusing, og det er vanskelig nok å få nok til opphusing.
Sånn får det bli. Jeg får ta inn investeringer et annet år, og 80 000 investert er jo også bra. Pluss at jeg investerer til pensjon i firmaet mitt, så jeg får investert til pensjon før skatt, og det blir ca. 50 000 der også. Så da kan vi jo si at investering 2023 blir 80 000 pluss 50 000, 130 000 i år.
fortsatt veldig mye mindre enn 450 000, og de 50 000 er jo låst til pensjonsalder. De kan jeg ikke ta ut når jeg vil. Men for å få råd til opphusning av kjelleren, så må jeg fortsette med alle tingene jeg har satt opp her. Det fjerde var velge rimelige og gratis aktiviteter, både når jeg er med venner og med familien.
Og i januar så kjøpte vi jo sommerferie, som sagt. Februar brukte vi null på sånt, men i mars så brukte vi masse, nesten 4000. Og her er det litt interessant, fordi hvis det er sånn at ekstremsbarmåten, frossenfebruar, fører til at vi bruker ekstra mye på ting i mars, så er det jo ikke så bra allikevel.
Jeg husker at vi tenkte, ja nå drar vi i svømmalen, for nå er det liksom lov. Og så ble vi invitert med i en annen svømmal, en annen helg av en familie. Og så ble vi invitert med på Lekeland, så vi gjorde liksom ting. Og så kjøpte jeg også årskort, nei ikke årskort, klippekort i svømmalen, for å liksom spare litt. Men da, ja, derfor ble jeg summen nesten 4000 kroner. Svømming, veldig verdt det. Lekeland er ikke min favoritt.
Men vi gikk i hvert fall ned i april på familieaktiviteter. 670 kroner, husker ikke helt hva det var. Jeg er jo glad at vi har økonomi til å være med når vi blir spurt, når det er betalingsting man er sosial med. Jeg liker jo at det er best mulig sosial med rimelige og gratis ting, men at vi også kan være med. Bortsett fra det at jeg har et budsjett å holde i år, så...
Nå snakker jeg med Bort, la oss se hva mer jeg hadde på lista. Og det var punkt fem, erstatte den planlagte garasjen med Carport. Hvorfor tok jeg med den? Det var vel fordi akkurat når jeg skrev denne lista her, så hadde vi fått avslag på søknaden om garasje. Og jeg så jo at dette prosjektet blir dyrt, uten garasje så blir det litt billigere.
Men skal du ta med deg et sparetips fra det her, så får det være at du ikke bygger ut huset ditt. Altså i det hele tatt. Vi bruker så mye penger på det. Jeg har også invitert Tom hit i podcaststudioet mitt.
neste episode eller episoden etter blir nok det, sånn at vi kan snakke om ikke bare husbyggingen helt konkret, men litt sånn økonomi i forholdet og livet. Hva gjør man når den ene vil bruke mer penger enn den andre? Så det tenkte jeg var interessant å ha en prat om. Nummer seks. Ikke kjøpe nye klær i hele år. Heller ikke second hand.
Og det gjelder meg. Barna våre får støvler og luer og ting hvis de trenger, men helst second hand, loppmarked. Vi er også heldige å arve en del inneklær, i hvert fall. Så klær kjøper jeg nesten aldri til barna mine. Og for min egen del, det er veldig mye lettere for meg å forholde meg til at jeg ikke skal kjøpe klær. Da bare vet jeg det. Jeg trenger ikke å...
liksom lure på nå er butikker bare noe jeg ikke går i det er ikke noe vits å kikke, jeg trenger ikke vurdere om jeg skal kjøpe noe, det er bestemt jeg skal ikke ha noe nytt, jeg trenger ikke noe nytt når det er sagt så har mamma strikket en oransje uliakke til meg som jeg fikk i bursdag gave, så et nytt plagg har jeg i år
Punkt nummer syv er å alltid planlegge måltider. Og det her sparetipset skal du bare endre en ting. Altså å begynne å planlegge mat, nå som mat er så dyrt, det lønner seg. Jeg får jo litt hjelp fra Matkasse. Vi har hatt et hektisk halvår i min familie, og matbudsjettet har ikke stått øverst på prioriteringslista, rett og slett. Så her kan jeg bli mye flinkere, sånn at de ukene vi ikke har Matkasse blir rimeligere.
Punkt nummer åtte, bruke penger på det som gjør meg lykkelig, og med det så betyr det jo at jeg ikke skal bruke penger på alt som ikke gir meg lykkefølelse. Og det er jo det jeg mener her, og det er jo alltid gjeldende. Jeg vil bruke penger, eller jeg elsker jo å spare penger, men hva kaller man det? Verdibasert forbruk. Jeg vil ikke bruke penger på ting som ikke betyr noe for meg.
Punkt 9. Reparere og bruke opp ting. Jeg har brukt opp et par sko, og de har vært reparert før, så nå kastet jeg dem. Jeg tror jeg fikk litt større føtter etter jeg var gravid med andre mann også, så de har ikke vært så gode. Så jeg har brukt opp et sko, og de ble kastet.
Så har jeg reparert sammen med mammaen min en hel bunke med klær. Vi satt en hel dag og reparerte. I hovedsak hull på knærna på barnebukser. Så fra å ha for få bukser, så har eldstesønnen min nå veldig mange. Jeg skal legge et bilde på Instagram av det denne uka, for jeg er litt stolt over hvor fint det ble. Vi får tøyet til å vare i stedet for å kjøpe nytt.
Ti, fokus på minimering. Ikke på shopping, og den er relativt enkel. Jeg har jo ryddekurset mitt og deltaker det der, så vi minimerer. Det er ikke noe shopping jeg tenker på eller savner. Så satte jeg opp at jeg skulle kose meg med lavt forbruk og ikke missunne eller sammenligne meg med andre. Og det er jo litt viktig å tenke på når man...
Altså jeg ser hva andre gjør, jeg ser hva andre har, og jeg får lyst til å gjøre det samme eller noe lignende. Så må jeg bare tenke, jeg vil bygge ut kjelleren, jeg vil investere i fonden,
Jeg vil heller ikke utsette studielånet, jeg vil fortsette å betale ned det. Jeg vil ikke ta avdragsfrihet på boliglånet, og jeg vil ikke låne opp mer. Så da må jeg jobbe mye, og da må jeg spare inn på ting for å få til det jeg har valgt å prioritere. Det er min prioritering for året.
Heldigvis elsker jeg jobben min, så det å jobbe mye og få reise mer igjen. Jeg har holdt en del foredrag rundt om i landet. Møte dere som hører og følger med meg. Det elsker jeg. Men så tar jeg meg selv noen ganger og ser hva det andre gjør av herlige ting. Men så er det en tid for alt, og som sagt, jeg vil bygge ut kjelleren, og den skal bli herlig også. Punkt 12. Følg med på boliglånsrenta og eventuelt bytte bank.
Bli med meg og gjør det nå, hvis du har lån. Sjekk først ditt eget lån. Inn i inboxen din og se hva var det jeg fikk beskjed om ved forrige renteøkning. Mitt skal settes opp 12. mai til effektiv rente 4,182. Og hvorfor er vi opptatt av effektiv rente? Det er fordi det er den du betaler.
Min nominelle rente blir 4,09, så vi bygger firetallet. Men det er jo 4,182 jeg forholder meg til, og det er også den jeg bruker når jeg skal sammenligne.
Trykk meg inn på finansportalen, og under bank finner jeg boliglån. Legger inn verdien på boligen min. Det blir litt cirka tallet, jeg tar det jeg kjøpte det for, og så legger jeg på litt. Hvor gammel jeg er, hvor stort lånet vårt er, og så tar jeg 25 års løpetid. Da ser jeg med en gang her at det er et par banker som har lavere rente.
Denne oversikten er kanskje ikke oppdatert med renter som går opp neste uke, så her kan jeg klikke meg inn på de bankene i lista og se om de faktisk tilbyr den renta det står her. Det er noen nettbanker her som kun gjør automatisk beregning om jeg kan få lån eller ikke, og siden jeg driver eget firma, så takler de automatisk nei til meg. Og så er det det at jeg var definert som ung når jeg tok opp mitt boliglån, og da beholder jeg den ung renta
hele lånet ut. Så derfor skal det mer enn 0,1% forskjell til nå for at jeg skal bytte bank, fordi hvis jeg bytter tilbake, så kan jeg ikke få den unge renta igjen, og det er jo over tid som er viktig, og nå svinger det mye, eller svinger, det går mye opp og opp og opp. Det eneste som ser bra ut her for meg, det er lån fra en investeringsbank, men da må jeg ha over 5 millioner investert for å kvalifisere, og det har jeg ikke.
Så jeg beholder lånene der jeg har det. Det jeg kan se på er jo eventuelt om Tom er hovedlåntager og jeg er medlåntager, at hvis vi switcher på det så kanskje vi kan få et lån. Fordi han har fast jobb selv om jeg er i eget firma.
Hvis jeg trykker meg inn her, så ser jeg at rentene er over 4% om en uke eller to. Så da har jeg sjekket, og det bør du også gjøre. Det er mye å spare om man kan bytte bank eller få lavere rente i sin egen bank. Det siste er jo enda mer komfortabelt. Da slipper du å bytte bankkort og kontonummer til og med. Og jo større lån, altså jo mer du har i lån, jo mer har de tallene bak komma å si. Men hvorfor ikke prøve også med et lavere lån om du har det?
Det var en fin intro til neste ting på lista mi, som er å se verdien av småpenger. Det hadde vi en podcastepisode om for et par uker siden. Det kan være vanskelig, jeg merker det nå når vi får så store fakturer med byggeprosessen vår, er det vanskelig å tenke at de små tingene har noe å si.
Så heldigvis vet jeg det allerede, jeg har erfart det, jeg vet det så godt at de små tingene har noe å si. Og det er ikke sånn at har du betalt en regning på 140 000 og en regning på 300 000, så har ikke pengene man bruker i hverdagen noe å si, fordi man har likevel brukt så mye. Det er jo faktisk omvendt når man er der at jeg bruker så mye penger nå uansett, kan jeg bruke litt til? Nei, fordi vi bruker mye på en ting, så må vi spare inn på andre ting.
Og hvis du trenger et eksempel på at små summer blir mye, så tenk på matbudsjettet og strømregninga også. Fordi det koster ikke mye å lade mobilen. Det koster ikke mye å ha på en ovn en dag. Det koster ikke mye å ha en dusj. Det er jo ikke over 50 kroner per dusj. Men likevel så blir strømregninga en sånn stor regning. Og det er jo fordi alle de små summene summert sammen, det blir mye.
Og samme med mat. Vi går ikke på butikken og bare 10.500 i matvarer på en gang. Men det er jo de små valgene, alle varene, som til sammen blir mye. Punkt nummer 14 er også på butikken, og virkelig småpenge her. Ha med handlenett. Og jeg elsker dette lille tipset. Og nå, jeg måtte kjøpe pose her en dag.
Så jeg har ikke fullpott på dette punktet, men da fikk jeg faktisk et argument til for å huske handelnet eller sekk. For jeg var innom butikken etter jeg var på biblioteket, og handelnet mitt var fullt av bøker, så jeg måtte kjøpe en pose. Og jeg hadde kjøpt melk, og jeg hadde kjøpt yoghurt på kartong, og det var hvertfall noe annet som var tungt, sånn at
Altså, posene har så dårlig kvalitet nå. Jeg følte den strakk seg og kunne ryke når som helst, at jeg måtte holde under, men jeg hadde jo bibliotekbøkene, og så hadde jeg barn med meg. Så nei, nå skal jeg i hvert fall huske handene et fremover. Fikk bare et nytt argument. Og så hvis du bruker sekk, da.
Går til butikken, kanskje se kandenett, så kjøper du kanskje mindre ting, fordi du ikke ønsker å bære så tungt. Bare som et litt ekstra tips fra meg, fordi jeg er selv erfart. Jeg vurderte å kjøpe brus, men så tenkte jeg, jeg gidder ikke å bære over en kilo hele tiden. Ok, punkt 15. Se på prisen før jeg kjøper noe. Ja, det gjør jeg alltid. Så den er lett for meg. Gjør du det, altså vet du hva tingene du kjøper koster,
eller legger du det i handevågene, eller bestiller ting uten å se på prisen. Billig bilhold har jeg på lista mi her. Ikke kjøp en ny bil, og det står absolutt ikke på ønskelista. Jeg er bare glad sykkelsesongen er i gang. Ja, sykle og gå mer var neste punkt. Syklen har jeg funnet frem, så den sesongen er i gang. Jeg har syklet til podcaststudio i dag. Veldig deilig.
Ikke ta noen helgeturer eller ferieturer utenom den ene uka i Danmark i sommerferien. Det skal gå bra. Jeg har ikke kjempestor reiselyst. Jeg vil heller bruke pengene mine på kjellerbygginga. Punkt nummer 19. Følg med på forbruket og føre regnskap.
Og det har vi jo gjort, gikk gjennom det i punkt nummer en. Og om du har satt opp budsjett for året eller ikke, så er det veldig nyttig bare å se hvor har pengene tatt veien. Hvor mye har jeg brukt på mat? Hvor mye har jeg brukt på klær? Hvor mye har jeg brukt? Og så lager noen kategorier. Er det første gang du gjør det, ha få kategorier. I hvert fall min anbefaling, da er det lettere at man fortsetter å drive med det, fordi da er det så lett som mulig.
eliminere input-kjøp hvis jeg tar vekk matbutikken her så vil jeg si jeg er god på dagligvare kan jeg bli litt bedre droppe abonnemanger og medlemskap vi har en tv-kanal og det er faktisk min skyld og vi har lydbok jeg kan droppe tv-kanalen nå i sommerferien hvertfall altså på vinteren jeg var mer inne men jeg kan droppe den nå lydbok kommer jeg til å beholde fokus på strømsparing
Det er jo veldig enkelt når det er varmt, synes jeg. Men før høsten, jeg planlegger å ta en ny runde i september. I fjor hadde jeg strømsparemånter for å virkelig sette fokus på alle de små og store tingene man kan gjøre. Så det tenker jeg jeg gjør igjen i september, sånn at jeg får ordentlig gode rutiner på plass før vinteren.
Lage maten selv, det gjør jeg. Jeg får jo hjelp til planlegging og levering av matkassa mange av ukene, men lagingen, ja. Så det blir jo veldig lite restaurant og takeaway, og det lønner seg jo. Leie ut hytta, så den koster meg 0 kroner i år. Her kom den. I fjor kostet hytta meg 33 000. Det er bare meg, eller? Skal vi se. 2022.
Utgifter, hele familien til hytte, 67.584. Inntekter på hytta, 37.300. Men det er før skatt. Så planen for 2023. Utgifter, vi har budsjettert med 90.000, så jeg tenker det blir litt under det. Brukt 22.400 så langt. Inntekter er målet å få like med inn som ut. Og det kan gå fint. Vi har leidet ut for 76.000 før skatt.
allerede, så ca. 66 000 etterskatt ligger det an til å bli. Og det vi har ikke leid ut, vi har avtalt å lei ut. Så det er jo planlagt i sommer og sånn, som ikke er gjennomført enda, så avlysninger kan skje, men så kan det også komme inn mer. Så her er jeg på track.
Bytte kreditkort for å få mer bonus på dagligvarehandel i 2023. Det har jeg gjort, og her begynner det å bli en konflikt mellom minimalisten og økonomien jeg har inni meg. Ja, jeg sparer noen småkroner, men
Men når jeg skal gå igjennom og se hva vi har brukt, for eksempel nå når jeg har gått gjennom denne måneden, lagt inn alt vi har brukt, så må jeg jo først høre med Tom, hva har du brukt fra dine kontor? Og så har jeg to kontor, og så har jeg fire ulike kreditkort, så det blir åtte ting som må gås gjennom for å finne ut hvor mye brukte vi på mat i mars. Så her må jeg finne en ny balanse, kanskje er det noe vi kan kutte ut? Er det verdt de prosentene?
som jo er en bra overgang til neste tema, der skriver jeg at jeg skal investere pengene fra tromfbonus og kopemeldenskapet jeg har glemt å ta ut på noen år så her står det nesten 10 000 kroner når jeg tar det ut
Så da fikk jeg jo litt svar mitt på forrige spørsmål, at det er faktisk verdt det. Det er gratis penger, og det eneste jeg må gjøre er å bruke kortene jeg uansett skal kjøpe nå, så bruker jeg de kortene. Jeg betaler regningene før de forfaller, og så må jeg se gjennom flere kontoskrifter når jeg fører regnskap. Så det
For å være OK. Så planlet jeg å se om jeg hadde noen små bankkontor rundt omkring. Der var det bare en som hørte til en spare-app. Og så fant jeg en fondskonto som jeg hadde glemt. Og med den summen der, det var 20 000, så passerer jeg faktisk 2 millioner kroner investert.
La oss snakke om det en annen gang snart. Nå har jeg investert over 2 millioner kroner. Punkt 28. Ha frosten i februar for å dempe livsstilsinflasjonen min. Jeg vet ikke om frosten i februar demper livsstilsinflasjonen min, som vi var inne om. Vi brukte jo mer etterpå på familieaktiviteter, men så brukte vi jo mindre i februar på nesten alle punkter, så det er en fin øvelse å ha ekstrem sparmåte. Jeg liker den.
Flytte min personlige buffer til en konto med høyere rente. Det har jeg gjort. Du får 3,5% rente der. Og de blir utbetalt hver måned. Så det er litt motiverende å se. Rundt 500 kroner i måneden fra bufferen min. Og så skulle jeg låse penger fra firmakontoen i 6 måneder for å få en høyere rente på dem. Det har jeg også gjort. De skal tas ut når 6 måneder er gått og brukes opp i kjelleren. Så jeg får bygge opp en ny firmabuffer.
Så planer jeg å redusere forskuddsskatt, fordi jeg ikke vet om jeg kommer til å tjene nok til å skatte så mye som forhåndsberegningen tilsier. Da vil jeg heller betale skatt på etterskudd og opptjene rente på dem i mellomtiden. Og det har jeg også gjort, fordi den første skatteregningen jeg fikk i år, den var på mer enn jeg hadde tjent hele året. Fordi dette var jo basert på, jeg vet ikke, i fjoråret eller året før, at jeg hadde tjent mer enn jeg hadde tjent i år.
Så siden inntektsåret mitt startet litt slow, så var det bra jeg hadde buffer, så jeg hadde råd til å betale den skatteregningen, men da satt jeg ned, sånn at de neste skattetrekene ikke blir så høye. Da er det bedre å sette de opp etterhvert.
Så planlet jeg å reinvestere crowdfunding-utbetalingene så fort som mulig for å opprettholde størrelsen på renteutbetalinger og få mer ut enn forventet. Den har jeg både gjort og ikke gjort. Jeg har reinvestert litt, og så har jeg tenkt at 100 000 kroner i prosjekter samtidig er det jeg skal ha. Så kan jeg heller ta ut noe i stedet for å reinvestere. Jeg måtte gjøre det for å være rett og slett litt tomt på brukskontoen min. Dette var vel litt starten av året.
Det var de 30 tingene. Kanskje fikk du lyst til å gjøre en ting, eller 30 ting for å nå ditt sparemål.
Jeg legger ut denne lista på bloggen i løpet av uka en gang, og for deg som hører på podcasten, så legger jeg også dette ut på YouTube-kanalen, siden det var mye tall og ting, så da kan du få det med litt skrift på skjermen og bloggen, så får du også tallet. Vi høres igjen i neste uke. Lykke til med dine mål og grepene du setter opp for å nå dem. Ha det bra!
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.