Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og jeg er så klar for denne høsten. Dette er jo episode to. Dere har hørt denne episode, men den spilte jeg inn før sommeren. Så dette er starten på min podcast høst, denne episoden her.
Og jeg må si, jeg hadde jo podcastferie i både juni og juli, og det var veldig godt for meg å ha en litt lengre podcastpause i sommer. For nå er jeg så klar. Det er så mange temaer jeg ikke har snakket om i dag. Så mye jeg vil si om så mye forskjellig. Men så skal jeg prøve å holde meg til ett og ett tema.
Dagens tema er ferieforbruk, og når jeg kalte episoden «Hvor mye penger har vi brukt i sommer?», så mener jeg ikke bare «vi» som i meg, min familie, men som i du og jeg. Altså du som hører på. Hvor mye penger har du brukt i sommer? Er det egentlig interessant å vite? Jeg mener jo «ja».
Så jeg oppfordrer, eller utfordrer, eller hva heter det, deg til å se på hvor mye penger det gikk i ferien. Om du er alene, storfamilie, litenfamilie, hva koster det for dere når dere har fri fra jobb, skole, barnehage? Om dere reiser eller har kos dere hjemme, eller ikke kos dere heller, for så vidt, går forbruket opp eller ned i juli?
Det er mye gøy. Vi kan kikke på når vi har tallene på forbruket, så finne frem kreditkortregninger og bankutskrift. Det jeg har gjort er jo å lage det vanlige månedsregnskapet vårt for juli. Det jeg liker med det er at da kan jeg se tallene opp imot andre måneder, og opp imot budsjettet som vi har. For en ting er å se sånn, ok, vi brukte 10 000 kroner på mat i juli,
Men det sier meg kanskje ikke så mye hvis jeg ikke vet hva vi vanligvis ligger på, eller om jeg ikke vet at jeg har et mål på 8000, som sikkert burde vært 9000 når jeg tar høyde for de økte matprisene, men ikke 10.000, ikke sant?
Og er det første gang du lager regnskap over noe som helst, så er det bra å gjøre denne øvelsen nå bare for juli. Da får du også bestemt deg litt for hvordan du liker å gjøre ting. Skal du ha få kategorier, mange kategorier? Skal det være for bare deg? Hvis du er i en familie som meg, skal jeg ha med alt, eller skal jeg kun ha Lise sine egne? Skal jeg gjøre det digitalt, eller på ark? Sånne ting.
Også er det bra å se på ferieforbruket, fordi da har du en referanse til senere. Det skal vi snakke mer om. Også er det kanskje sånn at du får noen aha-opplevelser. Oi, jeg bruker jo mindre penger på ferie enn når jeg er hjemme. Nei, da måtte du jo ha hatt noen regnskap fra tidligere å se deg opp imot for å kunne få den aha-en der. Men for eksempel, oi, jeg kjøper mye takeaway om sommeren.
I tillegg til det juli-regnskapet jeg har laget, så har jeg laget et eget ferieregnskap for den uka vi var i Danmark. For da var jeg nysgjerrig på, hva koster det oss, en familie på fire, å være en uke i Danmark med alt det vi gjorde? For det er lett å tenke at ferie er transport og overnattingskostnader, mens det jeg vil at du skal ta med, det er alt.
transport til toget ikke bare togbiletten
Det er toget til flyet, ikke bare flybilletten, båten eller hvordan du nå reiser det. Det er jo kult å si sånn, flybillettene koster bare 300 kroner best og billig ferie. Men ta med tog, taxi, alle utgifter. Det du spiste på Gardermoen, shoppa det nå på Tax-Free. Alma, souvenirer, utflykter, badeland og Tivoli. Nå tror jeg tydeligvis at alle som hører på er i barneskole-barn-alderen, men du skjønner, inkluder alt.
Så la oss starte med å gå gjennom min Danmarkstur først, mens du tenker på hva det er du vil se på. Har du ingen feriereiser, så kan det være greit å ta måned for måned, sånn som vi også vanligvis gjør. Så vet du i hvert fall, når du sier «Vi brukte null kroner på ferie fordi vi var hjemme», at det faktisk stemmer.
For det kan jo hende det har blitt noen ekstra utflukter, noen ting dere har unnet dere fordi det er så billig ferie i år, men at det kan ha blitt ganske mye. Men jeg skal ikke spekulere, det skal du få se på dine egne tall etterpå.
Grunnen til at jeg ville se på kostnadene for denne Danmarksturen med guttene mine, og guttene mine er altså da mannen min på 46, gutt på 7 og en gutt på snart 3, det er fordi jeg visste at dette var dyrt. Det var en dyr reise, det var et dyrt opplegg, men jeg ville vite nøyaktig hvor dyrt.
Ikke bare for å kunne si om det var verdt det eller ikke. Det var verdt det. Men for å se på en helhet. Så mye koster det for oss når vi drar på en sånn type ferie. Så mange middager spiser vi ute på en uke, selv om vi har kjøkken og mulighet til å lage mat på hytta. Og da kan vi også bruke de tallene til å sammenligne opp imot en sydenferie for eksempel. Vi kan sammenligne med å være på vår hytte.
Vi har rett og slett et referansepunkt ved å ha disse tallene. Apropos referansepunkt, jeg gjorde jo dette i fjor også. Da var vi på to kortere reiser. Vi var en tre-dagers tur til dyreparken. Den kostet oss 16 000 kroner.
Og så var vi på en tre-dagers tur til et sommerland i Sverige. Det kostet oss 9000 kroner. For der var det en del forskjeller. Det ene var på hotell, det andre var på camping. Men vi har tatt med alt i begge regnestykkene, med alt fra lading av bil til kjøp av is.
Så hvis vi tenker Danmarksferien, seks overnattinger, så burde vi jo kunne bare plusse. 16 000 kroner, 9 000 kroner, det ville blitt 25 000 kroner,
Hvis vi tar det som er spesielt i år, er at den danske krona som jeg, og jeg tror mange med meg, tenker at den danske krona er ikke helt like den norske, men det er jo ikke så langt unna. Nå er jo kursen sånn at vi må gange med 1,5. Så hvis jeg hadde hatt budsjettet mitt på 25 000, tenkte at fjorårets ferie og årets ferie det koster det samme, det er seks overnattinger, og det var jo litt det samme vi gjorde som fornøyelsespark-type ting,
Gange med 1,5 så får man 37.500. Så stor er kursforskjellen faktisk. Hva brukte vi på disse 6 nettene i Danmark med reise? 35.708. Så kan man jo lure på, hvordan greier man å bruke 35.000 kroner på en uke? Så det skal jeg fortelle deg nå. La oss begynne med reisen. Vi tok båt.
Tur i tur med mat, det kostet 4000 kroner. Jeg har rundet av summene litt her, for at det skal være enklere å få med seg summene når jeg sier det. Så båt, tur i tur, 4000 kroner. Lading av bil, 500 kroner.
Og overnatting, der må jeg ta med overnatting og aktiviteter. Fordi vi bodde på noe som heter La Landia. Det er en hyttelandsby, campinghytter, men litt større enn det. Det er ordentlig innlagt vann, det er kjøkken, det er bad, to soverom. Men når man overnatter på en av de hyttene, så har man med...
Inngang til La Landia senteret, som er et gedigent badeland med masse sklir, det var bølgebasseng, alt mulig gøy, til og med basthus som jeg kunne sitte i. I et kvarter kunne jeg sitte der. Det var lekeland, Leos type klatre og sklir, det var trampoliner, det var minigolf, bowling, klatrevegg.
underholdning, leker, altså det var mye. Og så betalte vi litt for strøm og vann, og utvask, men det er med i den summen her. Man kunne jo velge å gjøre utvasken selv, det gjorde jeg i fjor når vi var på en campinghut i Sverige, men da var det et rom med to køysenger, det var ikke innlagt vann,
Nå tenkte jeg, jeg vil ikke stå der nede i Danmark tidlig på morgenen og vaske to soverom, en stue, et kjøkken, et bad. Det hadde jeg ikke fått gjort nøye nok, og jeg hadde ikke kost meg med det. Så da betalte jeg for utvask, men jeg tok med eget sengetøy, for det kunne man jo også leie der, sengetøy og håndkler, men det tok jeg med. Prisen for seks netter ble 18.500 kroner.
Så det var den største delen av summen, det å bo der og ha tilgang til alt det vi hadde. Men grunnen til at vi valgte å dra til Billund i utgangspunktet, var jo fordi vi skulle til Legoland.
Så vanligvis ville jeg jo ikke tenkt at jeg var på et sånt sted med badeland og bowling og alt gøy man kunne gjøre. Jeg lurer på om det er en annen fornøyelsespark jeg kan besøke her og betale enda mer for å gå i. Men det gjorde vi da. Det var jo først og fremst Legoland vi skulle til, og da hadde jeg jo ulike alternativer. Vi kunne bo på hotell,
Det som hadde vært deilig da var jo frokosten, men det kostet jo også penger, og da hadde vi ikke hatt det kjøkkenet vi nå hadde, som vi brukte en del til lunsj og de fleste middagene.
Så, hva ble det? Billetten til Legoland kostet 2400 kroner, og der er også et sted man merker kursen. Nå husker jeg ikke hva det danske beløpet jeg betalte var, men det var i hvert fall mye mindre enn 2400 kroner. For dette er også kun for oss tre største. Minste man er under tre år, da kommer man gratis inn.
Vi kjøpte jo to-dagers billetter. Det finnes en del rabatterte. Man kan få med seg et barn gratis hvis en voksen betaler full pris, eller jeg fant også en rabattkode man kunne få med en voksen hvis man var en voksen. Men alle de kodene var kun for en-dags billetter, og da ble det likevel rimeligere å kjøpe to-dagers billetten, for to dager var ikke så mye dyrere enn en-dags.
Vi er jo glad i Lego. Jeg vet ikke om det var grunnen til at vi koste oss der så mye, men det var i hvert fall grunnen til at alt vi kjøpte med oss fra Danmark, det kjøpte vi fra Lego-shoppen inne i Legoland. Hvis du følger meg på Instagram eller TikTok, så fikk du kanskje med deg at jeg bestakk sønnen min for å bli med på å ta en bergodalbane som jeg hadde lyst til å ta. Og jeg tenkte, han kommer til å synes det er utrolig gøy, bare han tørr.
Så jeg gjør hva som helst for å få han med. Så da, det var liksom ikke mitt stolteste øyeblikk, hverken som mor eller økonomisk forsvarlig person, men jeg håper ikke at jeg har ødelagt hele hans bilde av pengenes verdi, selv om jeg lurte han med penger for å få han med i en litt skummel bergodalbane. Men i hvert fall, da kjøpte vi mye tull og mye gøy i Legoland, og
Og så brukte vi litt penger på mat. Vi hadde jo hørt fra flere at Legoland er ikke noe god mat, og det er alt for mye kø. Jeg synes det var litt dårlig, jeg vet. Men vi var jo som sagt forberedt på veldig dårlig mat og veldig mye kø. Vi hadde med kjølebag, matpakker, spiste det meste, hadde med drikk og sånn. Men hver dag kjøpte vi et måltid der inne. Nå er vi jo fire personer, og med den kursen ble det 1600 kroner.
Mat totalt på de seks dagene vi var i Danmark ble 7500 kroner. Det inkluderer da de 1600 kronene i Legoland, 3600 kroner i mat på hytta, som vi da frokost, lunsjer, matpakker og middager. Og så spiste vi ute to kvelder, og det endte på 2263 kroner.
Og den kursen igjen, det står 920 kroner på kvitteringen. Og det er kanskje noe med når valutaen heter kroner også, eller bare at man er vant med at Danmark og Norge. Det står 920 kroner, men siden det er danske kroner, så er det 1414 norske kroner jeg betalte.
Så kursen var til og med over 1,5 den dagen. Litt frustrerende, men sånn er det. Middagen var god, det var et godt minne. Og at vi fire er ute og spiser, det hører til sjeldenhetene. Omtrent like sjeldent som at jeg under meg en luksuskaffe,
Første dagen vi våknet opp i Danmark, jeg hadde ikke kjøpt noe kaffe til den hytta, og fant et espresso house og tenkte nå tar vi oss en kaffelatte. Heldigvis ikke oss, Tom drikker ikke kaffe, så det var en kaffelatte til 53 kroner, som er noe jeg tenker er en luksus jeg under meg sjelden, men som jeg skulle kose meg med da.
det ble 82 norske kroner. Men den var god, altså. Men nok om valuta. Bortsett fra, har du betalt i euro i sommer, så har du kanskje også gått på noen regnefeil. Hvis du ikke har holdt deg helt oppdatert på kursen, så ta en runde, nå skal jeg slutte å si det, men ta en runde og se hva ferien din kostet i år.
Det jeg ikke gjør, som kanskje du gjør, eller som vi burde gjort, er å lage et budsjett for ferien. Jeg synes det er vanskelig å si på forhånd, vi kan maks bruke det. Men det blir jo enklere for neste ferie, for da har vi jo mer tall å se på. Og en ting som mange ikke har trengt å gjøre tidligere, men som jeg tenker vi må gjøre nå, er å spare til neste års ferie.
For med høyere renter, mange av dere som hører på har høye boliglån, det blir en større utgift hver måned. Maten er dyrere, eller det er mye som er dyrere, og ting har økt mer i pris enn lønningene våre har økt. Så derfor, vi må planlegge mer fremover, og ikke bare regne med at det er et overskudd som kan gi oss gode ferieminner fra sommeren 2024.
Så om vi skal på en reise, vi får runde litt opp da, la oss si vi skal på en reise til 40 000 kroner neste år. Jeg får ikke noen feriepenger i mitt firma, det er samme lønn året rundt i pengesnakkfirmaen min. Hvordan skal jeg spare opp 40 000 kroner på ett år? Eller 20 000 da, for Tom får betale halve ferien. Da tenker jeg, hvor mange måneder har jeg på meg? Kan jeg begynne å spare til ferien allerede i september? Har oktober, november...
Kanskje jeg ikke har råd til å spare til ferie i desember, fordi det er mye andre kostnader da. Men januar, februar, mars, april, mai, juni, da har jeg syv måneder. Og skal jeg spare 20 000 og ha syv måneder på meg, da blir det nesten 3000 kroner i feriesparing hver måned.
Og gjør du det, er litt i forkant, da har du også muligheten til å bestille billetter på gunstig tidspunkt, enn at man må vente på de feriepengene til neste år. Og også her så handler det jo om prioriteringer. Skal man prioritere det, og spare til ferie hele året, eller er det andre bedre ting de 3000 kan brukes til hver eneste måned? Har man mulighet til å bruke det på ferie i det hele tatt?
skal man legge feriepengene på å reise så langt som mulig? Reise komfortabelt, hva man nå legger i det. Det er jo mulig å bruke akkurat samme sum penger på en åtte ukers reise i fem land i Asia, som en uke i en storby, eller 14 dager på hyttetur. Det er jo så mange faktorer, ikke bare reisen, men hva man gjør.
Og spesielt hvis du er flere på en ferie, så er jo dette noe å snakke om også, disse prioriteringene. Er det aktiviteter vi er ute etter? Er det matopplevelser? Bo på helt spesielt flotte steder, sånne fancy hoteller? Eller vil man ha billig hotell, fancy restaurant? Og må man knipe inn i ferien? Gjør det på de rette tingene.
Se om du kan finne noen eksempler fra din egen ferie i år. Om du gjorde noe på en måte feil. Om du brukte mye penger på noe du burde brukt lite på, eller om du brukte lite eller ingenting på noe du burde ha brukt penger på.
Jeg skulle fly med Tom en gang, dette er noen år siden. Tom hadde bestilt billetter til meg, svigemor og seg, og valgt bort mat på fly. Han hadde ikke fortalt det til oss andre, som da satt på en fem timers flyvning, uten matpakke, uten mat på fly, og endte jo da med å kjøpe noe som sikkert var dyrere, og ikke gått en gang på det flyet.
En annen gang var jeg på tur med mange til en greskøy. Vi landet midt på natta. Skikkelig slitne, det var med kvelds-natt-flyvning. To av oss skulle spare inn på antall hotellnetter, og hadde derfor ikke noe rom den natta.
eller formiddagen etter, for den saks skyld. Sparte sikkert noen hundrelapper på det, men hvertfall jeg der og da ville betalt tusenvis for en seng på etterhånd. Så tenker jeg det er mange andre steder å spare inn, enten det er før turen, for å ikke tenke på det på turen, men også små ting og større ting på turen. Ta med deg din egen vannflaske på flyplassen, så du slipper å handle langs veien, eller på dyre kiosker.
Å finne ut av buss- eller t-banesystemet der du er, i stedet for å ta taxi. Det gjelder spesielt deg som har valgt en sånn billig flyvning, som er da på en flyplass litt lenger unna sentrum. Da er det dyrt med taxi. Så tenk helhet, og ikke spar på det du kommer til å sette mest pris på. Som vi med mat på båten til Danmark.
Når man betaler for den buffeten der, så betaler man like mye for et sikret sted å sitte under hele turen. Å slippe å måtte, å vi må komme oss tidlig i fergekøen, så vi kommer tidlig ombord, så jeg kan løpe inn fra bildekk for å kapre noen seter der det er lov å spise matbakke.
Det hørte jo faktisk ut som noe jeg kunne gjort. Men denne familieferien ville jeg ha mindre stress, og kunne holde fokus på det som var viktig. Da var det veldig deilig å ha det bordet reservert, og kunne spise der. Vi måtte jo uansett spist et eller annet på turen. Og så er det jo en smart ting å snakke om nå. Hvis du reiser med samme gjeng, samme venn eller samme partner,
Både det med å se på de ulike summene, men også hva var de mest verdifulle øyeblikkene? Kanskje ikke nødvendigvis de som kostet mye, men ta penger ut av samtalen nå. Hva var de mest verdifulle øyeblikkene?
Hvordan kan vi legge opp neste reise nå, med både tall og minner, når vi nå har det mer friskt i minnet? Hva var verdt kostnaden? Hva var ikke verdt kostnaden? Hva kan vi gjøre mer av på neste ferie? Hva skal vi gjøre mindre av? Siste ting jeg tenkte på, før vi går over til juleforbruk totalt, fordi de vanlige utgiftene, de har man jo i juli også, så alt dette med ferie, det kommer liksom bare...
Men det siste, å resirkulere minner. Og det handler om å glede seg over ferieminnene etter at ferien er over. For eksempel i form av å få bildene fra mobilen din over på papir eller fotobok. Eller hvis du er som meg og tar en del filmsnutter,
Jeg lager nå en film, bare for å vise til familien min om Danmarksturen. For å ha de snuttene samlet i en film. Og det gleder jeg meg til å vise til barna. Fordi det er noen fine klipp, og så er det litt klønt å se på mobilen og se på det her. Og så må jeg bla forbi 17 bilder til det neste jeg skal vise. Så kjør etter litt lysbildeshow.
Andre ting kan være å lage mat som er typisk for stedet der du var, for å minnes reisen og det man lærte. Så blir det vel røde pølser hos oss? Nei.
Men tenk da, på din ferie er det noen av minnene du kan resirkulere på en eller annen måte. Det kan være en fin julegave i det også, hvis du reiser sammen med noen. Lag et album fra reisen deres. Ting som kan dras opp igjen og opp igjen, og få de minnene du faktisk har betalt for å lage til å vare litt lenger.
Så, juli budsjettet til meg. Jeg har jo mine faste kategorier, som er barn, bolig, hytte, mat, lyse egetforbruk og annet felles forbruk. Så igjen, lager du budsjett, lag dine egne kategorier, fordi da tracker du det du er interessert i å vite noe om, og det er det viktigste med å skulle lage et budsjett og regnskap. Det er jo du som skal få oversikt, det er du som skal få kontroll, innsikt, innsyn i din
Kategori 1 hos oss da, barn. Der brukte vi halvparten av det vi har budsjettert med. Og det er jo fordi man ikke betaler for barnehage, skole og SFO i juli. Men vi har kjøpt litt sportsutstyr og nysko og litt annet. Så vi har brukt 4254 kroner på barn.
Bolig kostet oss 19 372 kroner i juli. Der er det boliglån, strøm, diverse ting. Når jeg snakker om boliglånet, så er det kun utgiftene, altså renter og gebyrer. Selve avbetalingen regner jeg som sparing.
Hytta kostet oss 11 258 i juli. Det er litt over budsjett, men det er fordi hytta vår er del av et sammeie, og av og til får vi en regning fra de, og av og til ikke. Det tror jeg er fire ganger i året. Så vi har budsjettert med 90 000 kroner for hele 2023 på hytte, så det er vi fortsatt godt innenfor. Det er ikke noen store ekstra kostnader der i år.
foreløpig i alle fall mat brukte vi 10 667 kroner på i juli og det er jo inkludert maten vi spiste i Danmark så den godtar jeg altså budsjettet vårt er jo på 8000 men jeg ville egentlig tenkt at vi gikk mer over her selv om jeg vet jo at jeg har vært ganske flink de tre ukene vi har vært på hytta til å ikke kjøpe masse unødvendig
Mitt eget forbruk havna på 4134, som er over de 3000 jeg har budsjettert med til studielån, helseutgifter og diverse. Og denne måneden er det diverse som er høyere enn vanlig. Det kan vi snakke mer om en annen gang, for jeg vet akkurat hva det var. Den siste kategorien, annet felles, der har jeg også lagt inn ferie.
39.965 som så klart er over budsjett jeg har ikke noe budsjettert med en ferie hver eneste måned den kategorien inneholder familieaktiviteter, veldedighet bil, litt forsikringer og sånn og som sagt ferie det skulle holdt med 7.760 sier familiebudsjettet som da ikke tok høyde for ferie så totalt så brukte vi 90.000 kroner i juli
ferien, det vi betalte for danskeboten og overnattinga eller Lalandia, det
Det betalte vi i januar, men jeg satt kostnaden på juli, siden det var da vi brukte den. Jeg følte at det ble ryddere på et eller annet vis. Og sånn er det jo. Når du driver med budsjett og regnskap, så gjør du akkurat som du vil. Hele hensikten er jo at du skal få en oversikt og tall som gir mening for deg. Så det er veldig få regler. Du har de kategoriene du vil ha.
Og det som er viktig for meg er jo ikke akkurat juli isolert, men totalen for året. Mitt forbruk for 2023 skal ligge på 360 000 eller under. Regner jeg det om til syv måneder, for nå er vi jo ferdig med syv måneder av året, så skal det være 210 000 maks da.
Fordi 360 000, det er 30 000 i måneden, og ganger det med syv, så blir 210 000 målet jeg måler meg opp mot nå, eller budsjettet. Og da er det jo å snakke om min del av alle utgifter i familien, og mitt eget, det der lise eget. Og jeg har brukt 210 000 akkurat, og 13-14 000
På ferie. Så jeg ligger litt bak, eller over, heter det, over budsjett. Etter ferien, hadde jeg ikke dratt på den ferien, så hadde jeg vært akkurat spot on på budsjettet. Hva skal jeg gjøre da? Jeg har jo fem måneder å dele det tapet ut på. Så kanskje jeg må gjøre det sånn at, eller det blir vel riktig å gjøre det sånn at i stedet for at jeg har 30 000 i månedsbudsjett fremover,
så må jeg trekke av litt fem måneder 13 000 da blir månedsbudsjettet mitt på 27 325 ja, hvertfall litt under 30 000 da, for å hente igjen det her ferietapet, som det føles rart å kalle det for et tap, for det var jo på en måte planlagt og veldig hyggelig hatt en fin ferie og det håper jeg du også har hatt, dyr eller billig
Og for deg som lurer på opphusing, kanskje sett på Instagram at jeg har installert nye vinduer i hele kjelleretasjen i sommer, hatt håndverkere her, og det koster. Og all opphusing holder jeg en egen oversikt over, som jeg ikke har med i dette familiebudsjettet, eller de 360 000 jeg skal bruke på forbruk i år. Opphusing er liksom en egen. Vi låner ikke penger til opphusing,
Jeg har mye å si om opphusinkostnadene, kanskje det må bli en egen episode om det når vi kommer litt nærmere ferdigstilse. Grunnen til at jeg ikke blander opphusinkostnadene inn i forbruksoversikten, det er litt fordi jeg ikke har lyst til å miste begrepet om penger. For det er fort gjort når man betaler 150 000 for vinduer og dører,
Og så tenker jeg, jeg skal ikke unne meg sushi til kvelden. Det virker veldig som en sånn rar, det høres for dumt ut, men samtidig så er det jo riktig at bare fordi man har store utgifter, så betyr jo ikke det at de mindre beløpene ikke teller.
Så er det sånn at Tom og jeg deler på boligen 40-60. I stedet for at vi eier huset 50-50, så eier Tom litt mer enn meg. Vanligvis når vi har pusset opp, og alt som vi har gjort her i andre etasje, det har vi delt 50-50, fordi vi regner med å bo her så lenge at alt det vi har fikset blir utdatert igjen. Men når vi faktisk bygger på en helt ekstra etasje,
så vil vi jo fortsatt beholde den delen 40-60, men at det øker verdien på huset når vi øker med såpass mange kvadratmeter. Så da synes vi det er riktig å dele opphusingskostnadene på kjelleren 40-60, hvis det made sense.
Men det var jo ferieforbruk vi var på. Finn ut av dine tall. Jeg skal også lage en egen hyttepodcast med litt om utleie, mest om hyttekjøp, har fått en del spørsmål, og også hvilke kostnader vi har med vår hytte. For jeg tenker jo sånn, vi har hatt billig ferie i tre uker, og dyr ferie i Danmark den ene uka, fordi tre ukene var vi på hytta. Men hytta er jo også en dyr ting.
Så det blir neste episode med bare meg. Da skal vi snakke om hytte. Neste uke får jeg besøk i studio, så det kan du glede deg til. I episodebeskrivelsen har jeg lagt en link til Instagram-kontoen min. Hvis du vil ha litt mer oppdateringer og pengesnakk fra meg, så følger du med der.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.