Lyreko
Velkommen tilbake til Pengesnakk podcast endelig august. Håper ferien din har vært fin, eller er fin hvis du fortsatt har fri. I dag skal du få høre et intervju, og så er jeg tilbake neste uke med en episode som jeg ikke har laget enda, men som jeg vil ha dine innspill til.
Fordi jeg spiller jo inn denne introen før sommeren, og vet ikke hva vi kommer til å være opptatt av i august. Hva du vil høre om, hva du bekymrer deg for, eller kanskje du har funnet ut et eller annet smart som du vil dele med fler, send meg en mail på liseatpengesnakk.no, så lager jeg enten en spørsmål- og svarepisode, eller hvis jeg ser noen kjempeinteressante temaer eller noen som går igjen, så blir det egne episoder om det. Takk for hjelpen, og nyt dette intervjuet.
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og i dag har jeg besøk av en hel familie her i studio. Et sovende barn, og Kristina og Lars. Dette er et par som er på samme måte som meg, opptatt av hvordan man kan bruke penger som et verktøy for å leve det livet man ønsker. Men så har vi ganske ulike strategier, og også andre mål.
For der for eksempel feriereiser er noe jeg gjør lite av for å spare penger. Spare disse penger for å kunne reise mest mulig. Jeg putter masse av mine penger inn i det å bo. Hva disse gjør for å bruke minst mulig penger på bolig, skal vi høre om i dag. Men la oss starte med å fortelle litt om hvem dere er, og kanskje litt sånn økonomisk bakgrunn har dere alltid vært. Opptatt av penger og sparing? Lars?
Nei, jeg startet tidlig å jobbe som 17-åring, begynte jeg i lære og har jobbet siden inntil jeg sa på jobben min. Og i starten så jobbet mye, tjente mye og brukte minst like mye. Men du har hatt god lønn fra du var 17? Relativt god lønn. Ja.
Jeg heter Kristina, og jeg er ingeniør, og har alltid spart penger til reise, egentlig. Så jeg har egentlig vært en sånn som har spart hele året, maksimalt.
Kuttet ned på alt for å spare, og så har jeg reist to måneder om sommeren. Så i langtidsløpet har du gått i null hvert år, men du har vært veldig bevisst på hva... Ja, så jeg har gått i null. Det eneste jeg har blitt igjen er BSU. Jeg prøvde å fylle opp BSU-en, men ellers har det egentlig bare gått inn og ut penger. Men for deg, Lars, var det noe som skjedde som plutselig at nå skulle du bli økonomisk og endre noen vaner, eller er det...
Ja, det skjedde vel når jeg hadde kjøpt leilighet. Jeg hadde et bilån, og så skjulte jeg foreldrene mine en god sum penger, og hvor mye penger jeg skjulte var mer enn eiendelen av mine. Så da hadde jeg faktisk minus. Og da startet jeg ned etter et dypt kaninhold med podcasts, og har stille og rolig siden...
2015 begynte å interessere meg for økonomi. Hva var den første endringen du gjorde da, når du innså at du måtte gjøre noe annerledes i økonomien? Det første jeg gjorde, det var å begynne å leke meg med en lånekalkulator, for det var i en periode hvor renten hadde gått ned en del etter oljekrisen i 2014, og
Summen jeg betalte på boliglånet var gått ganske mye ned i forhold til det det var når jeg startet, uten at jeg hadde merket noen forskjell. Og med bare noen få hundre lapper ekstra på boliglånet så kuttet jeg ned lånetiden med flere år. Fra der så startet det å...
Så lærte jeg meg å bli mer økonomisk bevisst, ta litt smartere valg, prøve å ha litt mer penger til overs på slutten av måneden for å kunne betale raskere ned på bilån. Den følelsen når bilånet forsvant, den var helt magisk. Hadde dere møtt hverandre da, eller gjorde dere dette alene? Nei, vi møttes for bare to år siden.
Så det var jo i 2014 dette skjedde for deg? Det var i 2015, og bilånet mitt var Svante i 2017. Og da dere møttes, var penger et naturlig tema å snakke om tidlig, eller? Begge to hadde jo fått rydda opp i økonomien sin på forhånd. Jeg var jo så heldig at jeg fikk komme inn på boligmarkedet uten egenkapital, fordi det var mulig i 2015.
Det var en bank som tenkte, åja, du har fast jobb, fint, da får du boliglån. Og jeg tenkte, yes, fine greier, og så ga de meg en kreditkort i tillegg. Så tenkte jeg, ja, men jeg må jo ha møbelet til denne leiligheten. Så da kjøpte jeg jo det på kreditkort. Det var ikke lurt. For hver måned jeg prøvde å betale inn, så vokste det bare opp igjen. Så jeg kom jo ingen vei. Så hva gjorde du da? Nei, jeg betalte jo så godt jeg kunne, men jeg brukte over et år, tror jeg. Og jeg endte med at det i de siste...
20 000 tror jeg at jeg lånte av min lillebror. Noe så nedverdigende som å låne av sin lillebror. Så for å slippe av rentene da. Så jeg var jo veldig heldig med den. Og da har du betalt han tilbake nå i regn, jeg vet. Ja, ja, ja. Dette var i 2015 tror jeg, eller 2016, noe sånt. Men siden det så fikk jeg jo panikk for kreditkortet. Så da ble jeg jo... Og så hadde jeg jo vært og reist en del da, så...
Da ble jeg veldig god på sparing for å spare til reise. Så min på en måte rydding i økonomien etter det kreditkortet var egentlig bare å sørge for at jeg alltid hadde nok penger til å reise. Og reising, det er du glad i? Ja, det er jeg veldig glad i. Jeg har fortsatt for å jobbe, så jeg har hatt et friår hvor jeg var i Australia.
Det var veldig kjekt. Jeg har vært tilbake en gang siden Norge på en lengre roadtrip. Men siden dere møttes, har det ikke vært så lett å reise utenlands? Ikke i det hele tatt. Når vi får svare på det du svarte bortom sist, så var det egentlig ikke et fokus, men vi ble heldige at vi kom inn i et forhold der begge hadde kontroll. Sånn at...
Det var veldig lett å komme inn i det. Etter bare en måned sammen hadde vi felles matkort. Et sånt tvillingkort. Og så hadde Lars lest om den fire-bevegelsen for å bli økonomisk uavhengig, som han sakte, men sikkert inntrynte i meg. Hvordan klarte han å få deg interessert i det? Nei,
Jeg husker i starten så sa han sånn, du, vi må ta en prat om noe jeg har lyst til å fortelle deg om. Og jeg bare, ok. Kan du være tilbake til det? Ja. Og så sa han liksom at han hadde la fram det her om fire da. Og jeg tror ikke jeg skjønte egentlig helt hva det gikk i, så hjertet liksom bare med, ja det er sikkert fint det. Men jeg kan godt spare penger og jeg er god på det. Ja.
Men å spare penger uten at de skulle få lov å bruke det på reise, det har vi sett lenger inne. Men så var jeg jo på en måte så heldig at det var korona-år da, så vi fikk jo ikke bruke de på reise uansett. Sånn at det var ikke like gale da, å sette de på investeringer.
Men dere hadde hver deres leilighet da dere møttes? Ja. Og når det ble snakk om å flytte sammen, hva gjorde dere da? Da solgte vi de. Begge to? Ja. Det er en litt sånn rar historie, men vi ble veldig, veldig, veldig fort sammen. Ting har gått ekstremt fort sammen.
Det er sikkert ikke som Lars er helt enig, det var jo helt naturlig for oss. Men etter å ha vært i laget tre måneder, så solgte vi begge leilighetene, og så kjøpte vi oss et oppensynsobjekt. Det gjorde vi etter tre måneder i lag. En leilighet, eller var dette et hus? Rekkehus. Rekkehus. Og så, hvis vi spoler litt til, for det er ikke der dere bor nå. Nei. Hvorfor kjøpte vi en rekkehus i Lars? Nei, det var jo etter det...
Vi prøvde å gjøre det billig, så når banken ville låne oss mye penger, så valgte vi å kjøpe et rekkehus som hadde til to millioner og en liten fellesgjeld.
Og tenkte vi gjorde det smart. Det hadde ikke alt for høye felleskostnader, og vi tenkte det var fint. For hvor mye kunne dere kjøpt for ifølge banken? Mye, tror jeg. Ja, litt over 6 millioner. Så valgte dere noe til to? Ja. Så vi tenkte jo at noen er fornuftige som kjøper et rekkehus.
til bare 2 millioner. For sånt er jo boligmarkedet i Haugesund. Det kan jo ikke helt sammenlignes. Det er ikke Oslo-priset du snakker om. Nei, det kan ikke helt sammenlignes. Men alle mine venner da, de bor i enebolig. Fordi det kan de fleste med forholdsvis greie inntekt, kan bo i enebolig i Haugesund. Men jeg ønsket heller å ha...
et sånt et boretslag litt mindre hvor du har mindre kostnader for å bo. For det er jo ganske mange kostnader som følger med i en stor ene bolig. Uansett hva den koster når du kjøper den så er det like mange liter maling som skal males og like mye tid det tar å male den boligen. Så det ønsker ikke jeg for jeg ønsker mer tid til familie og hobbyer.
Og ikke på vidlikehold. Ja. Så da tenkte vi at nå gjør man det lurt i at vi kjøper en sånn her andel som noen andre tar vidlikehold utvendig. Ja, så da hadde vi litt over 100 kvadratbolig, og så hadde vi en 25 kvadratmeters bod som vi flyttet inn i. Og når du kommer fra to leiligheter og skal inn der, så ble det trengt. Vi hadde dobbelt opp av alt. Vi hadde dobbelt opp av absolutt alt.
Så det ble en stor opprødningsrunde der. Vi trodde vi gjorde en opprødningsrunde, men egentlig så spyttet vi alt inn i den svære boden. Og de to ekstra soverommene vi ikke brukte. Så det var et klatt prosjekt for å komme inn i den boden. For å ta det litt videre, så er jeg jo interessert i økonomi, og så ønsket jeg meg en bok...
som heter Set for Life til jul, og den fikk jeg av Kristina. Og når jeg hadde lest litt inn i den, så sa jeg at den må vi heller lese sammen. Så da gjorde vi det, og lærte mer. Altså leste høyt for hverandre? Ja, det var egentlig første gang vi gjorde det. Altså vi leste høyt for hverandre, og det var skikkelig koselig. Det har blitt en greie, og vi har lest masse bøker sammen etterpå.
Det er jo skikkelig god sliv. Og da har vi fått tid til å diskutere og samkjøre tankegangene. Og der lærte vi om hausekking. Så den fikk vi jo til jul, og så noen måneder etter det så ble vi ganske giret på at nå må vi finne noe annet å bo i. Da hadde vi nettopp blitt ferdige å pisse opp.
bare akkurat fått en baby og da så dere på kostnadene at det var ikke noe godt regnstykket likevel og nå må vi househacke men hva betyr egentlig househacking? det betyr jo at boligen din gir deg inntekt i stedet for at det er en utgift som det er for de aller fleste en stor utgift så er det rett og slett en inntektskilde som om det hadde vært en deltidsjobb nesten
Det høres jo helt genialt ut. Hva må jeg gjøre? Leie ut en del av den store boligen din. Men du vil gjerne ikke det heller, sant? Nei, og det tror jeg de fleste, eller kanskje mange, ikke gjør. Men den vanlige måten å egentlig gjøre det på, litt sånn mer ubevisst, er jo at man gjerne kjøper seg denne boligen med en hybel i kjelleren. Man har jo sekk jo da også. Men man gjør det jo gjerne for å foråte den boligen man ønsker seg da.
Mens dere har downsized for å få det til. Ja, Lars fant en
Bolig, det er en sånn halvparten av en tomannsbolig, der vi bor i en leilighet da, og så er det en kjeller som er godkjent for utleie. Ja, så det er fire enheter i huset, og dere eier to av dem? Ja, som er i første etasje av kjelleren. Og når Lars kom med den, så tenkte jeg bare, vi kan ikke bo der. Hvor skal vi gjøre av alle tingene våre? Det var ikke det livet du hadde sett for deg? Nei, det har ingen bodplass. Sånn, vi har en liten trappoppgang nede.
Der til disse bordkjellene. Det er alt mer av bod. Altså et bitte lite walk-in closet på kanskje en kvadratmeter eller noe sånt. Litt mer. Men det walk-in closetet fikk vi jo tidlig klarert at det var til friluftsutstyr. Ja, det var det jeg tenkte når det gikk av bod. For dere har jo litt sånn telt og... Vi måtte rett og slett prioritere. Lars prøvde seg på å si sånn, jeg bare yes, walk-in closet har vi i hvert fall, liksom. Ja.
Han bare, hvor skal vi ha friluftsutstyret da? Så foreslo han egentlig på tull at vi kunne gjøre det om til friluftsboden. Og så var jeg egentlig veldig imot det i starten. Men så innser jeg jo at hvis vi skulle ha bodd der, så hadde vi ikke noe valg. Men jeg var generelt imot denne boligen i utgangspunktet. Hvor mye kostet den? Akkurat samme som den som vi bodde i. Så 2,35, og dere hadde jo ikke felleslån.
Plus at du hadde en hybel i kjelleren. Ja, så nå fikk vi to for én. Visste dere på forhånd hva dere kunne regne med å få for den? Hun som hadde bodd der før hadde jo leidene ut. Sånn at vi visste jo hva vi kunne få inn. Nå tar vi det litt lavere enn vi trodde vi kunne fått, fordi vi kjenner de som bor der, eller vi vet hvem de er. Vi tenkte det var deilig å ha noen trygge folk der.
I hvert fall den første gangen. Men ja, vi får inn 7000 i måneden. Og så har vi regnet ut at det er med absolutt alle utgifter i form av kommunale avgifter og søppeltømming og...
forsikringer og TV og internett og liksom alt, hvis du regner med absolutt alle kostnader, inkludert faktisk billighetskostnader, så tror jeg vi kunne betale avdragene selv, at de dekker alle renter og absolutt alle andre kostnader. Jeg også betaler jo hele strømregningen. Sånn at vi betaler avdrag som er regnet som sparing. Så det var regnestykket som fikk deg til å si ja til dette? Ja, det var litt sånn, ok, jeg må...
nedgradere kraftig da men da igjen så hadde jo Lars svaret på det men de var nok litt uheldige med annonsen for det var relativt dårlige bilder og så er det litt det ser litt ikke så bra ut det er en stygge plastikkledning fra 80-tallet som er gul og falma og sånn at
Alt i alt får du et ikke så perfekt inntrykk når du kommer til boligen, men tallene er helt fantastiske. Når vi kom dit første gang, tenkte jeg bare «Jeg kan ikke bo her».
Det er en sånn garasjegreie foran der som er helt fallefarlig. Det ser ut som de skal falle fra hverandre. Og det er liksom fronten der, det er det du ser når du ser på huset. Så det er første inntrykk. Ser ut som slummen. Men når du kommer inn i leiligheten, og vi har den retningen vi ser, så ser vi ut på den fine grønne plenen vår, som så ut som en blomsterregn når vi ikke klippte den. Og
Det er en nydelig plass å bo. Det trives. Ja, det trives kjempegodt. Men for å komme oss inn i denne boligen, så måtte vi la oss komme med et nytt fenomen, som var minimalisme. Så da gikk jeg inn på Netflix og viste den filmen som heter Minimalisme, og viste den til Kristina, og hun fikk overtenning. Ja.
Så da var det ikke så viktig med det å våke en klosset til lenger? Nei, altså jeg blir veldig sånn fort engasjert og inspirert av andre da. Så når jeg så at liksom, hva trenger vi egentlig? Sånn at liksom både når tallene var så gode da, og jeg så hvor mye vi kunne spare og reise hvis vi bodde der. Og at det å være litt mer sånn minimalistisk da, og bli kvitt veldig mye av tingene våre,
Det var egentlig bare litt sånn, ja, det kan vi klare. Og så bydde vi bare på den, og så fikk man, for det var jo ingen annen som ville ha den. Så da fikk vi det prisantydning. Men når du sa at når du så det her, og her kan vi ikke bo, hva var det du tenkte på da? Var det noe med status inne i bildet, at dere...
To vokste folk med fine jobber. Ja, jeg følte litt på det. Var det nedverdigende å skulle bo med en falleferdig garasje utenfor? Ja, jeg kjente veldig på det. Herregud, hva kommer mamma deg til å si nå? Og hva kommer venninnene mine som bor i enebolig til å si? I hver sin enebolig. Ja, for de er jo veldig sånn som veldig mange andre, som setter veldig pris på å bo fint og kose seg med det. Mens, ja...
Det kunne akkurat vise at han så mye det. Men har dere måttet bli klarere på deres egne verdier? Vi liker å reise, og det er vår prioritering. Vi diskuterer hele veien hva som er prioriteringene våre, hva vi ønsker å bruke tiden og pengene våre på.
Det er noe vi bruker mye tid på. Og vi endrer mening. Mye. Og det er lov å endre mening. Og det er jo monster som kanskje gjorde at jeg kjente at jeg har lyst til å være i lag eller tri. Jeg har ikke lyst til å bare være meg alene med han, eller deg alene med han. Jeg vil liksom at vi er tri skal være i lag, for da har vi det så fint.
Det er ikke så stress, sånn som hvis du har et barn alene. Det er avlastende og kjekt. Jeg har lyst til å ha mer den tiden. Jeg har lyst til å være der i hans oppvekst. Jeg har ikke lyst til å miste han, fordi jeg jobbet for mye for å bo så fint som jeg ville. Og så...
Jeg har lyst på den tiden med han, frem til han begynner på skolen i hvert fall. Så lenge han gidder. Det er jo den tiden han gidder å prioritere hvermås, før han vil ut og leke med folk og sånn. Så hva gjør dere helt konkret for å få mer tid med Måns? Jeg har sagt opp jobben. Det er jo en sammenheng med at vi fikk denne boligen, og den er da i god avstand fra Kristina, så hun kan gå til jobb.
Så da kan vi kvittes med en bil, i stedet for å ha to. Jeg hadde to biler da. Han pendlet. Og pendlingen min gjør at jeg kjører litt over syv, og så kommer jeg hjem litt før fem hver dag. Så det blir jo en lang dag, i tillegg til at hver fjerde uke bor jeg hjemme anterfra, for å kunne være i en vaktordning. Så da...
Det blir jo det mange dager. Så nå når mitt mål er jo å ha fri hver helg i første omgang, og det blir jo 13 mer helger jeg vil ha fri i året fra nå av, som jeg ikke jobber. Så det er en del av det vi gjør, og så vil vi jo begge to kunne ha mye mer energi
For hvis Kristina er alene mor i en uke, så trenger jo hun å ha litt...
Få litt energi etterpå. Og det vil jo jeg også gjøre etter at jeg har jobbet i en uke i strekk. Så vi satser på at med mer tid sammen, så vil vi også ha mer energi til å kunne gjøre ting hver for oss, og ha mer energi til å være med Måns. Ja, altså når jeg gikk i Amager-permisjonen når jeg fødte han, så bestemte vi jo samtidig at Lars skal gå ned i 80%-stilling.
og ta hele delen av skuttet, fordi jeg kjente at jeg har ikke lyst til å gjøre dette alene, når han er vekk i så stor del av dagen, og han må for å sove på natten da, sånn at det hadde jeg hele natten og hele dagen, og han var hjemme en time kanskje i hans våkentid til dagen, og så var han vekk i hans fjerde uke,
Ja, for det forsvant ikke med å gå ned til 80% Nei Men vi fikk jo en ekstra dag i uka i lag Så det hjalp jo veldig, veldig på Men da var jo han også utslitt, for han jobbet så mye Så da var han jo fortsatt bare slitende Ja Men tenker dere at Nei, altså langhelg hver helg Det er jo på en måte litt av Greia på Instagram og hette jo langhelg hver helg Og det var jo hele konseptet vårt At vi ønsker å ha fri I langhelg hver helg
Men du jobber på fredager? Jeg jobber fredager nå. Det gjør jeg. Jeg føler at jeg trives såpass godt i jobben min da. Akkurat nå. Og nå er jeg jo las i pappa og pappa. Sånn at det er jo mange vi kjøpte pappa og pappa. Mye mer pappa og pappa. Og mye mer mamma og pappa. Nå har han jo himmelen helt enn 14, 15, 16 måneder blir han. 16 måneder når han begynner barnehage. Sånn at vi kjøpte oss jo på en måte mer fri. Begge to. Men er det house hacking som har gjort alt dette mulig?
Ja, egentlig. Jeg hadde jo gått rundt der likevel, men det hadde vi jo ikke kunnet spart så mye som jeg ønsker. Og vi har jo et sparemål dette året her på ganske mye penger. Nå er det så mange ting vi spør om penger. Hva er det dere sparer til?
Vi sparer først i fond. Målet er å ha en million i fond, og utbytt aksjer og litt sånn start-ups-investeringer og litt sånn. Så totalt en million investert, det er det første målet. Og det hjelper jo å selge at den ene boligen vi hadde pustet opp da, har fått tilbake de pengene vi hadde pustet opp for. Så da fikk vi jo puttet det inn i fond. Ja, for dere fikk mer for den enn dere kjøpte to-manns-boligen for. Ja.
Ja, men vi hadde jo også brukt det på å pusse opp. Vi gikk jo strengt til cirka 1-0, men vi fikk jo på en måte likvidert de pengene igjen. Og da kunne vi investere de. Og så solgte vi jo den inn i bilen, så kunne vi investere de pengene. Og så skal vi jo spare til vi har 1 million totalt. Vi hadde spart jo litt år før også. Og så etter det skal vi spare til friår. Hadde tenkt å ha langhelg hver helg først. Men jeg tror det blir drømmen om friår.
som blir det vi sparer mest til nå. Så vi sparer både til fremtiden, med å ha den millionen investert, da trenger vi ikke tenke på for eksempel pensjon, oppsparing, det friovet, og vi trenger ikke å stresse, for vi har jo penger da, selv om de aldri skal brukes før vi pensjonerer oss tidligere.
Men hadde dere ikke fått spart raskere hvis du hadde jobbet litt mer da? Eller jobbet i det hele tatt? Jo, men du må ha litt livskledd også. Så hvis en jobber for mye, så føler jeg at det går for mye på bekostning av familie for meg. Så mitt mål er jo at...
Når jeg er ferdig med pappa og pæren i september, så håper jeg å finne meg noe jobb i Haugesund, slik at jeg får kortere pendling. Ja, så du skal jobbe når man begynner i barnehagen? Ja, da skal jeg jobbe. Jeg vet ikke helt om jeg kan ennå. Nei, og jeg er jo veldig glad i å jobbe. Det er jo en grunn til at jeg har hatt en krevende jobb i så lenge tid. Det er jo at jeg liker veldig godt å jobbe, men den jobben jeg hadde, den
Det var litt som en livsstil, og det er veldig kjekt. Når jeg var ung, og ikke hadde en unge, men nå når jeg har en unge, så har jeg lyst til å være familiefar som livsstil. Så du skal jobbe, altså. Men dere har jo også sagt at dere klarer dere fint på en inntekt, hvis det skulle være. Ja, vi klarer oss helt fint på min inntekt nå. For nå har vi jo, altså, vi har jo...
Boligen som tjener betaler nesten seg selv da. Sånn at vi trenger jo nesten ikke boligkostnader og da kan man ganske greit leve hvis vi lever litt sånn nøkternt. Så lever vi fint på 20 000 i måneden og når jeg tjener ganske mye mer enn det i måneden så kan vi jo fint leve på det og fortsatt spare da. Hva er deres største utgiftspost hver måned til?
Jeg skriver dere budsjett til regnskap. Ja, vi gjør det. Hva er egentlig det nå? Mat, tror jeg. Jeg tror det er mat. Mat og kos.
Og transport? Dere har en bil, er det noen billån? Vi har ingen billån. Det har vi vært veldig bevisst på at vi aldri skal ha. Som at... Igjen? Igjen. Vi lærte av Lars sin vekse. Nei, vi går faktisk an å kjøpe bil uten billån. De går an. Vi pustet jo opp en bolig, den forrige boligen, og så puttet vi BSU-en inn der, og så lånte vi opp
tilsvarende BSU'en. Så BSU'en betalte egentlig for bilen. Så kjøpte vi kun en bil som hadde råd til i forhold til BSU'en da. Så da slapp vi på en måte det. Og så fikk vi jo den verdien tilbake igjen. Tilbake til det med house hacking. Er det noe alle kan gjøre, eller hvilke forutsetninger må ligge til grunn? I Oslo er det sikkert mye mer utfordrende. Den nærmeste du kommer her, er hvis at du gjerne kjøper en leilighet med to sovere, og må du leie ut en av. Mhm.
Eller hvis du har råd til en større bolig her, og le ut en hybel, så selvfølgelig. Men det er kanskje ikke sånn kjempe lett for alle da. Inngangsbiletten er dyrere. Jeg tror det handler litt om at i noen markeder må du være mer kreativ. At du må prøve å finne litt annerledes løsninger.
I Haugesund er det jo relativt greit, men for dere boligprisene er en del lavere, mens leieintektene er jo også litt høyere i forhold til boligprisene. Så det kommer jo veldig an på markedet, men veldig mange steder i Norge er det fullt mulig å finne gode muligheter. Alt er jo billigere enn å eie det alene.
Så tenker du at alltid regnestykket er godt, eller hvilke regnestykker må man gjøre? Du må prøve å se på hva du kjøper for, hva er kostnadene med å ha lån, hva er kostnadene med velikehold på boligen, må du pusse opp, og ja...
Ja, forsikringer og vi har jo et veldig dyr villa-forsikring for eksempel og så har vi jo kommunale avgifter, renovasjon og liksom og TV-internett og alle kostnader har vi jo tatt inn i en sånn ren ark da som at vi ser i en måte totalkostnad og så putter vi inn leieinntekt og så ja, nå får vi jo skattefritt siden vi bor i huset selv Ja, ikke sant, for dette er mindre enn halvparten av boligverdien så det er skattefri inntekt ja Ja, så for oss er det skattefritt
Men når vi en gang i fremtiden kjøper noe nytt, så skal vi leie ut hele. Vi skal på en måte ikke kjøpe noe nytt, for vi har råd til å ha begge deler. Så da blir det skattbar inntekt, men da har dere to leietagere i stedet for en. Og da blir tallene mye finere enn hvis man hadde bare en enkel utleiebolig. Ikke sant? Men før sommeren her så dukket drømmeboligen deres opp på nett? Ja, ja.
Da måtte dere i tenkeboksen. Det er jo vondt, altså. Fysøren, det er jo vondt. Vi har jo spart litt, og vi har jo penger i fond, som er relativt lett å selge. Så vi hadde jo hatt egenkapitalen på hånd, hvis vi ønsket å kjøpe. Da var vi jo begge to i full jobb, og hadde muligheten til å låne penger, hvis vi ønsket det, så vi kunne fint sitte på begge to. Men hvis vi gjorde det, så ville jo våre...
månedlige kostnader blitt så høye at det ville være veldig vanskelig å spare penger. Vi hadde fortsatt klart å spare litt, men ikke mye. Og så hadde hele det sparemålet vårt i år gått adyndas. Og så hadde vi jo heller... Altså, denne første millionen vi hadde tenkt å investere, den hadde jo i hvert fall halvert seg, og vi hadde ikke kommet noen vei videre der. Vi hadde ikke kunnet dra på friår. Nei, så det er friåret som ble...
Du måtte vekte da, friåret mot drømmeboligen. Ja, og tid med Måns. Man kan bo finere, men jeg hadde på en måte ikke hatt noe mer tid med Måns da. Eller, man hadde ikke fått noe mer tid i lag. Man hadde ikke kunnet ha tatt det friåret på veldig, veldig lenge i hvert fall. Sånn at det ble en, selv om det, jeg tror det gir jo ekstremt mye lykke å bo fint. Det gjør det jo, det er å bo sånn som du ønsker. Det gir ekstremt mye glede i hverdagen. Men,
For oss så gir det mer glede å ha tid sammen. Dere måtte tilbake til prioriteringene deres for å se at... Og det er jo muligheten mens man er i barnehage før skolealder at det er lett å ta friår. Det blir jo litt mer komplisert med en gang man begynner i skole og skal passe inn i det systemet. Ja.
Hva tenker dere med det friåret? Er det planlagt i detalj, eller er det en drøm som er litt diffuset? Med Forleby, vi bytte jo, vi ombestemmer oss jo hele tiden. Først var det seilbåt, men så var det sykkel. Nå tror jeg med Forleby vi er på bobil. Bytta vår bil i en bobil. Og så bare kjøre av gårde i Norge og Europa. Hvor er dere enige? Se kom enige, ja.
Vi prøver å tenke litt på hvordan det blir for Måns. Det er fint for han å ha et fast sted å sove, og bo og ha sin plass. Han får litt stabilitet på det. Skjønner. Men hvor lenge har dere tenkt at dere skal bo med noen andre? Så lenge dere trives, eller har dere noe... Frem til friår i hvert fall. Så får vi se når vi kommer tilbake igjen derfra. Da flytter vi sikkert tilbake dit, og så får vi begynne å spare igjen til...
En kapital til et nytt sted? Ja, så vi kommer jo til å gjøre det så lenge vi har reise som prioritering. Og når vi blir litt mer fast med måneds i skolealder, så tenker jeg at vi kanskje prioriterer bolig. Men frem til det så ønsker vi jo å reise så mye som mulig. Ja, tilbringer tid i lag. Vi kjøper oss liksom tid. Det er det som er greia, kjøpe tid i stedet for penger. Ja.
Ja, må jobbe mindre. Men dere var jo inne på fire. Er planen en gang å ikke jobbe i det helt tatt? Dere er jo glad i å jobbe begge to, sier dere. Jeg tror jeg ikke aldri kommer til å la være å jobbe, men det er veldig deilig å ikke måtte da. Ikke måtte jobbe for penger. Jeg er jo veldig glad i karrieren jeg har. Jeg trives veldig godt med det.
Men Lars har vel egentlig ikke noe sånn ultimat behov for å gjøre noe annet enn å fiske og dykke og jakte? Nei, jeg er jo en aktiv person, så jeg liker jo å gjøre mange ting, og jeg er en sånn skikkelig hobbyperson. Så det hadde jeg lykt veldig godt å sette og bruke mer tid på. Men det er jo dyre hobbyer da, med dykking og... Ja, men...
Det er litt sånn at når du har lite tid til å bruke på hobbyer, så tror jeg det er mange som kjenner seg igjen med meg, at når du har lite tid, så vil du ha det beste av utstyret når du bruker det. Og når du bruker mye tid på noe, så er det ikke så farlig hva utstyr du bruker, da er det viktigere å komme seg ut. Sånn at jeg tror at for meg så har det vært at det,
Du får litt utstyr til når du ikke har tid. Du har tid til å researche, men du har ikke tid til å bruke det, og da blir det jo mye utstyr. Men når du har mer tid til å bruke det, så har du ikke så mye tid til å prøve å finne nytt utstyr du har lyst på. Skjønner. Men hva vil du si til en som kanskje er 20 år nå, som er friluftsentusiast eller vil reise jorda rundt?
Hva må de tenke på? Begynn å spare i sånn typ indeksfond eller noe sånt. Ja, tidlig. Begynn å spare med en gang i indeksfond. Det tenker jeg at det er liksom... Det hadde jeg gjort i hvert fall. Hvis jeg var 20 år igjen, så hadde jeg begynt å spare i indeksfond. Men alle de reiseopplevelsene du hadde i 20-årene, du ville jo ikke vært... Jeg ville aldri vært foruten de, men jeg tenker at jeg kunne klart begge deler da. For du trenger ikke så mye å spare i 20-årene for å få...
Nok fordi det har pengene som god tid på å vokse. Men vi tenker jo at vi på en måte skal ha muligheten til å pensjonere oss når Måns flytter ut. Så om sånn 18-20 år, når vi er 50 og rundt omkring der. Det er jo mange måter å spare penger på. Og hva er det dere gjør som gjør det mulig for dere? Altså annet enn house hacking, hvordan sparer dere så mye penger?
Det første vi gjorde var å bytte av bolig, så vi bor gratis. Det var jo den største. Og så det at vi kunne selge en bil og spare på transport med å gå eller sykle til jobb. Vi fokuserer veldig på å spare på de store tingene, sånn som transport og bolig. Og da trenger man på en måte ikke nødvendigvis å spare så mye på å gå ut på kafé en gang iblant, eller liksom...
En sjelden gang gå ut og spise. Man kan unne seg litt sånne ting. Men ellers så tror jeg vi sparer mest på å bestille mat hjem. Det høres kanskje rart ut, fordi det koster jo penger å få det levert. Det koster 59 kroner for at noen skal gå i butikken for oss, og så handle alt, slå alt inn, og så kjøre det helt til døra vår for 59 kroner. Det er egentlig ikke så dyrt. Og så...
slippe med å gå på butikken med en typ overtrøtt barn og bare liksom alle de fristelsene da som er på butikken så da er man typ sliten etter jobb og så skal man liksom gå på butikken med et barn og så skal man
Har lyst på alt. Og så er det så mye man har så lyst til å prøve når det er så mye nye ting. Men det ser du jo på nett da, når du bestiller. Eller blir du ikke fristet på samme vis? Nei, fordi da sitter jeg hjemme, jeg er mett. Jeg kan se kjøleskapet mitt, jeg har liksom en plan her. Nei, altså det er en helt annen opplevelse å bare sitte hjemme og bestille på nett. Så det slipper alle fristelser. Og så kan jeg se sluttsuppen hele tiden. Sånn at jeg ser at hvis vi har 1000 kroner i matbudsjett i uka, helst
så ser jeg at sømmene ikke blir høygjørende. Da kan jeg justere utenfor det. Men har dere ført regnskap sånn at du kan se fra dere begynte med matlevering at dere bruker mindre penger på mat nå? De siste månedene har vi egentlig brukt mer penger på mat enn vi burde. Men det har vel egentlig ikke noe med matleveringen å gjøre. Det har vel egentlig mer med at vi har vært syke konstant nesten.
Med både operasjoner og alt av sykdommer som kommer. Så da blir man ligende hjemme og tar dårlige valg. Eller valg som er nødvendig der og da, som dere faktisk har lagt opp til at dere har råd til. Men vi har egentlig gjort det helt siden, det er sikkert halvannet år har vi tatt matlevering. Og det har gjort at vi generelt har klart å holde oss noen lønn innenfor budsjettet.
Hvis noen vil følge dere videre på reisen, se om det blir noe av dette friåret, og om dere kommer til å bo som dere bor nå lenge, hvor kan man finne dere? Dere kan jo følge oss på Instagram, det er langhelg hver helg. Langhelg hver helg. Så hvis du drømmer om det samme, eller vil bare følge med på deres reise, gå inn der.
Neste uke skal vi ta fatt på høsten på ordentlig, snakke om rutiner, renter, eller hva det nå er av innspill jeg får fra dere. Tenk også om det er enten du eller noen du kjenner som på samme måte som familien som var på besøk i dag, har gjort et eller annet med penger, eller tenker annerledes på penger som hadde vært interessant i å
dele, som jeg kanskje kan invitere som gjester, så send meg gjerne tips på det også. Husk å trykke abonner på podcasten, så du får opp den neste episoden. Jeg legger også en link i episodebeskrivelsen til så du kan melde deg på nyhetsbrevet mitt for det er i gang igjen etter ferien da får du litt sparetips, motivasjon i inboxen fra meg hver uke. Vi snakkes!
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.