Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og for to uker siden, hvis du hørte den podcasten som het 69 dager i en av året, så sa jeg at det fortsatt er tid til å ta grep i løpet av 2023, som fortsatt måneder og som kan gi deg resultater. Og hvilke grep er det jeg snakker om da? Så jeg har rett og slett samlet en del grep du kan ta i denne podcastepisoden. Og det første jeg vil dele med deg i dag, er at du kan ta grep i løpet av 2023.
Det handler om å sørge for at jula, julefeiringen, adventsmåneden, ikke blir for dyr, men fortsatt hyggelig. Og til å hjelpe deg med det, så har jeg laget en juleplan til deg. Link til å laste ned den, den er gratis, den ligger i episodebeskrivelsen.
Juleplanen er rett og slett alle julerelaterte oppgaver dere har sendt meg. Jeg har spurt om hjelp på Instagram. Hva er det du gjør før jul? Pluss noen oppgaver jeg har tenkt ut selv. Poenget med juleplanen er å gi deg oversikt. Og at du skal planlegge din egen jul- og adventstid. Fordi planlegging er god økonomi.
Å være ute i siste liten blir dyrere som regel, det gjelder det meste. Men så er det sånn at vi har ulik interesse av egentlig alt som har med jul å gjøre.
Og så har vi uliks ambisjonsnivå. Noen skal ha syv hjemmelagde slag. Jeg er ikke så glad i julekaker i det hele tatt. Og så har vi ganske ulike tradisjoner. Så denne juleplanen som jeg har laget, den kan virke litt mot sin hensikt hvis du ikke bruker den riktig. Det er ikke meningen at du skal gjøre alle punktene på lista.
Så det første du gjør når du printer den ut, det er å stryke ut alt du vet du ikke skal gjøre. Som du rett og slett prioriterer borti i år, eller aldri har gjort. Binde din egen julekrans, dra på julemarked, ta julevasken i hele huset. Stryk det ut, og så står du igjen med det du må huske.
Det er deilig å ha den oversikten krysset av etter hvert som ting er gjort og er det noe viktig du glemmer i år så beklager jeg det på forhånd du får sende meg en melding i romhjula hvis det ikke dukker opp noen nisse på julaften nei, det står faktisk på planen å organisere nisse for dere som driver med det
Men noe annet kan vi jo ha glemt. Så da får vi sammen oppdatere juleplanen til neste år. Jeg håper du liker den. Last den ned gratis med link i episodebeskrivelsen. Og vet du egentlig hvor det er? Jeg føler hver episode sier et eller annet. Link ligger i episodebeskrivelsen.
Og det er altså når du trykker inn på denne episoden du er inne på nå, så står det jo hva den heter, og så står det litt sånn tekst. I dag snakker jeg om forskjellige grep du kan ta, og under der ligger alltid linkene. Andre grepet jeg vil snakke med deg om i dag, det er det å ikke sammenligne deg. Ikke sammenligne deg med andre.
Det er vanskelig, og vi gjør det så fort, nesten automatisk tenker vi på hva vi har, relatert til hva andre har og gjør. Et kjempegodt økonomisk tips, altså for en barn som sa at snarveien til å føle seg dårlig, er å begynne å sammenligne seg. Så ikke sammenligne din hyggelige ferie med noen andres dyre luksusreise. Ikke sammenligne klær, biler,
Hager, kanskje må du slutte å følge noen interiørkontor på Instagram, eller i hvert fall bli enig med deg selv om at du faktisk elsker å se og finne ro i disse vakre bildene, og lover deg selv å ikke kikke rundt i din egen stue og være misfornøyd etterpå.
En ting er jo at vi har ulik økonomi, og vi har ulike ting vi liker, men vi vet heller ikke alltid, eller vi vet sjelden noe om andres økonomi. Det er veldig mange i Norge som har dyr forbruksgjeld. Så la oss anta at noen av de du tenker, «Åh, de lever så flott», de har makthuslån, maksbilån, forbrukslån som dekker alt det du er mye sunnelig på.
Er du like mye sunnelig da? Og øv deg på å unne andre den luksusen de har. Kanskje har de jobbet hardt, prioritert bort mye annet, og har derfor det de har som jeg synes du skal unne dem. Eller har de kanskje arvet penger eller vunnet dem i lotto? Uansett hvordan de har fått sine flotte ting, så får ikke du det noe bedre av å ikke unne dem det de har.
Og du får det heller ikke noe bedre om du kjøper de samme reisene, samme båtene, sofaen du ikke har råd til. Du får det ikke bedre av å bruke over evne. Du skal leve ditt liv. Nei, nå må jeg videre til neste punkt før jeg tar helt av her, men skjønner du hva jeg mener med
og heller bruke dine egne indre verdier og hva du er opptatt av, og klare å være fornøyd med ditt. Og så kan jeg ikke si sånn, du sparer så så mye mer, eller du blir så så mye mer fornøyd hvis du ikke sammenligner deg, men å ikke sammenligne seg med andre er altså grep nummer to.
Og siden dette blir en liste, så lager jeg et blogginnlegg til deg, så slapp av og hør på nå, og så kan du gå til verkspågrepene etterpå. Og link i episodebeskrivelsen til det innlegget, så klart. Skal du...
Spare inn på matutgiftene. Det er i hvert fall punkt tre, og til det punktet så har jeg ni underpunkter for å hjelpe deg til å spare på mat. Mat er jo det jeg ikke er så god på i år. Jeg finner ikke tiden til å
Planlegge godt nok, lage nok hjemmelaget. Men du kan jo være flinkere enn meg, så her kommer ni punkter. Og det begynner med å finne ut hva du bruker på mat hver måned nå. Det gir i hvert fall meg motivasjon til å ta grep av og til når jeg ser at vi bruker 12 000 i måneden på mat. Jeg synes det er mer enn jeg egentlig vil bruke.
Punkt nummer to er å lage en matplan. Det er det beste matsparetipset, og det gjør at du ikke går på butikken flere ganger enn nødvendig. Det gjør at du får spist opp det som finnes hjemme, ikke sant? Hvis du lager det
matplanen på butikken, så kjøper du kanskje med noen ekstra ting, eller du kjøper fullstendige måltider, og så har du egentlig ingredienser hjemme som da ender opp med å bli dårlig å kastes. Så lag matplanen hjemme, basert på det du finner hjemme. Tredje punktet under mat er å sette opp et matbudsjett. Og jeg husker at jeg hadde en sånn periode med ukesbudsjett. Det var...
Veldig mye lettere å følge med på. Når jeg har månedsbudsjett, så er det sånn, en måned er så lang at jeg følger ikke med på de summene. Men når jeg hadde ukesbudsjett, så var det veldig sånn, vi brukte 380 på butikken nå, da har vi så og så mye igjen. Så prøv det, enten månedsbudsjett eller ukesbudsjett, men i hvert fall ha en ramme for hva som skal brukes på maten.
Kjøp datavarer, altså det som er nedsatt. Ta en titt oppi der. Er det noen meieriting, noen grønnsaker som er litt halvslappe?
De priser jo ned. Før var normalen når dette kom med å prise ned varer at det var halvpris. Nå er det noen butikker som har 15% om det går ut om noen dager. Det synes jeg er nok. I hvert fall fordi det kan jo ofte være en dyrere vare enn du i utgangspunktet hadde tenkt å kjøpe som ligger der som datovare. Så ikke kjøp det helt ukritisk og tenk at her sparer jeg penger. Det må være ting du trenger eller bruker.
Så kommer å bake eget brød. Det er jo ikke bare et sparetips, men også veldig deilig med hjembakte brød. Og så bruk handleliste på butikken.
En ting er jo å være litt fleksibel hvis du ser hvilke grønnsaker som er billigere, eller du fant noe i den halvprisdisken eller 40%-disken. Men en handleliste gjør at du har tatt en del smarte valg på forhånd, og du kan bare gå og hente tingene, i stedet for å bli fristet av ting du går forbi. Velg billigere matvarer. Da mener jeg både at du velger ordentlig råvarer i stedet for å kjøpe matvarer,
halvfabrikata, så kjøper du faktisk løk, gulleretter, linser, ris. Du kjøper tingene, og så lager du maten selv. Det blir billigere. Men også billigmerker.
Ofte er det tre utgaver av samme ting. Det er en mer luksus- eller merkevare, en halvveis og disse billigste tingene. På noen ting er det oppsatt av å kjøpe det dyreste. Det bestemmer ikke jeg. Gjør det du vil. Men på mange ting kan det være veldig mye å spare på å velge billigere merker uten at det er dårligere kvalitet.
Så tenker jeg at du skal bli flinkere til å spise opp restene dine. Frys dem ned hvis du ikke er glad i å spise middagsrester dagen etter. Så kan det være bedre å legge dem i fryseren, og når du tar dem opp da, så er det jo veldig deilig å ha et sånt rastmåltid. Og det siste under mat er matpakke. Og her kan det jo være at du skal gjøre en sånn
spare innspurt nå resten av 2023. Du pleier vanligvis ikke å ha matbakke. Se om du kan ha det nå bare frem til jul. Og så kan du jo ta en ny vurdering på om dette er noe vi fortsetter med i 2024. Men det er ikke sånn at hver ting vi prøver på for å spare penger må bli en varig greie. Det kan også være midlertidig. Punkt nummer fire er å tenke gjennom alle kjøp.
Så gjør det til mange av oss er så vant med å vipse, betale ting, kjøpe ting, dra kortet, at vi nesten ikke tenker på at nå bruker jeg penger, formuen min blir mindre. Så jeg vil at du skal ta og tenke gjennom alle kjøp,
Før du drar kortet, eller vipser, eller mobile pay, eller alle disse tingene, tenk igjennom. Trenger jeg dette? Hvor mye vil jeg ha det? Er dette et kjøp som gjør meg lykkelig? Hvorfor skal jeg kjøpe dette akkurat nå?
Og ved å tvinge deg selv til å tenke, så tenker jeg at noen av de kjøpene er unødvendig kjøp, de gjøres av vane, eller i hvert fall ikke av nødvendighet, eller at dette er det beste du noen gang har kommet over å bruke penger på. Da kommer du til å kjøpe det uansett om du har tenkt deg gjennom. Men stopp opp og tenk, og da unngår du i hvert fall noen bomkjøp.
Følg med på strømkostnaden. Det er jo sikkert bra å alltid prøve å senke hvor mye elektrisitet vi bruker, men jeg merker jo at motivasjonen min for strømsparing er høyest når strømprisene er høyest.
Så følg med på det. Hva ligger strømprisen på nå? Er det noe man skal sette inn støtet på å bruke ullsokker inne, så man kan sette ned varmen? For det er jo sånn at oppvarming, det er det vi bruker aller mest strøm på. Så å skru av lys i rommet du ikke bruker, ja, det er en god vane, men her er det snakk om ører.
menn og oppvarming. Nummer to er vel dusjing. Så å kutte litt på dusjinga, så man slipper å varme opp like mye varmt vann, der kan det måne litt. Så er det å kjøpe brukt. Det kan du jo tenke på oppimot jul, som vi snakket om i forrige episode. Men egentlig alt. Hver gang du får en tanke om at du har lyst på noe, se om du kan få tak i det brukt.
Hvis du har barn, alt barna dine trenger ligger brukt på nettet. Folkseller, sko som er for små, stoler de ikke bruker lenger, treningstøy, kostymer til Halloween som var nå. Kjøp tingene brukt. Det sparer jo miljøet, som jeg er veldig glad i, men det sparer deg også for
Mye penger. Og ha den vanen om at man kjøper ting brukt. Det er en annen familie som har hatt det før, og det er ikke noe negativt, det er faktisk positivt. Punkt syv, du trenger ikke nye klær. Så et grep du kan ta, er å ikke kjøpe noen nye plagg resten av året. Og så sa jeg med vilje der at du trenger ikke nye klær. Det kan jo hende at for eksempel frem mot jul, at noen trenger nye klær,
eller skjorta har blitt vokst fra, eller du har rett og slett ikke noe å ha på på julebord og juleselskap og på julaften, og tenker det skal kjøpes inn en ny kjole eller en ny dress. Men det trenger ikke å være nytt. Tilbake til forrige punkt. Det kan også kjøpes brukt. Men ta utfordringen om å ikke kjøpe noen nye klær.
Og så tenker jeg det handler om å finne en glede i å spare penger. I hvert fall så blir det mye enklere for deg å ta grep som spare penger hvis du finner en glede i det. Og jeg vet jo at mange finner en glede i forbruk. Man får et dopaminkikk av å bruke penger og få en ny ting. Prøv å finne den samme type gleden i sparing. En slags tilfredsstillelse. Nei, når jeg ikke brukte...
så har jeg et designere. Og i stedet for å kjøpe masse ting, så liker jeg følelsen av at jeg kan kjøpe masse ting. Så hvis jeg får det for meg, så kan jeg gå og bestille ugly Christmas sweaters til hele familien. Men det betyr ikke at jeg må gjøre det, eller at jeg vil gjøre det. Noen ganger så holder det med å vite at jeg kan.
Jeg kan jobbe mindre, om jeg må eller trenger. Jeg har råd til det. Jeg liker å se pengene på konto øke, for det er min trygghet og min frihet. For sparing er en måte å virkeliggjøre dine drømmer. For det du drømmer aller mest om, det koster kanskje litt penger. Og sparing, det er ikke gjort på en dag. Det er litt, pluss litt, pluss litt, pluss litt, og da må vi ha en motivasjon.
Så klart har du automatisk sparing, som jeg pleier å snakke om, så trenger du ikke være motivert en gang. Men for å ta de her kloke små valgene i hverdagen, så må du ha litt visst til det. Du må finne en glede i det. Du kan velge å følge med på tallene fra måned til måned. For det er motivasjon i å se svart på hvitt, eller gjennom fargelegging, og se at gjelden synker. Gjelden blir mindre hver måned fordi du faktisk betaler inn.
eller et spart beløp øker. Å fargelegge sparetrackere etter hvert som man investerer, eller sender penger til sparekonto, det er en ting som kan gjøre sparingen litt gøyere. Flere sånne sparetrackere finnes i pengesnakkplanlegger for 2024, som er nå i butikk.
Så da kan du følge med på det gjennom året. Den kan også bestilles på Ark og Nordli sine hjemmesider. Nå for 2023 kan du laste ned spareballongene på hjemmesiden og bruke de til den siste innspurten av sparing i år.
Punkt 9 er å ha de beste avtalene. Det er en litt kjedelig jobb å følge med på. Har jeg best betingelser på boliglån og andre lån? Har jeg den beste innskuddsrenta på bufferkontoen? Betaler jeg for mye for forsikringer? Alarmsystemet de har satt opp? Prisen igjen skal jeg bytte, skal jeg utfordre?
Vi har mange sånne avtaler, og det lønner seg virkelig å gå gjennom hver og en av dem, og ikke betale for mye. Og så tenkte jeg å si til deg i dag at, for hvis jeg sier gå gjennom alle avtalene, så tenker du ja, det skal jeg gjøre. En vakker dag. Og disse vakre dagene, de kommer typisk ikke. Så jeg tenkte at du skal få lov å bestemme deg nå for hvilken avtale du skal sjekke.
Er det interneten? Er det noe TV-greie? Er det mobilen? Er det alarmsystemet? Bestem nå, og så gjør det etterpå. Et annet grep du kan ta er dette med unødvendige abonnemanger og andre unødvendige utgifter, sånne vane ting.
Som jeg sa, kanskje bare ut året skal du droppe den kaffen på vei til jobben, fordi du vil sørge for en bedre julefeiring, eller du skal. Det er slutspurten på sparemålet ditt nå, så nå orker du kanskje å gjøre ting som du ikke ville gjort hele året. Kanskje du vil ha...
TV-abonnementer, masse TV-abonnementer. Men nå i november og desember så blir det kanskje ikke så mye TV-titting uansett. Så kan låse ting, avbestille ting, og så heller starte på på nyåret. Gjør det du må gjøre for å klare deg utåret, eller for å klare sparemålet ditt. Eller i mitt tilfelle klare halve sparemålet ditt.
Og en ting vi i dag kan gjøre, enda et grep, det er å fokusere på gratis aktiviteter. Det er så mye man kan gjøre som ikke koster, og så er det veldig mye gøye ting man kan gjøre som koster. Men å tenke sånn, nå er det helg, skal vi gjøre noe som koster, eller finner vi frem lista med gratis aktiviteter?
Punkt 12 er å gjøre det litt vanskeligere for deg selv å kjøpe ting du ikke trenger. Da kan du begynne med å melde deg av nyhetsbrev, den reklame er poster. Du kan slette at kortet ditt lagres i nettleseren, sånn at hvis du er inne på noe nettshopping, og så legger du noe i handekurven, og så er det bare å trykke, du må ikke engang reise deg og finne bankkortet.
Gjør det litt vanskeligere, for da får du tenkt gjennom kjøpet en gang til, er det virkelig verdt det. Samme med å melde deg av sånne sms'er. Hvis du får sånn kundeklubben, 30% på alt. Det er alltid et salg som du ikke kan gå glipp av ifølge markedsførerne. Men hva går du glipp av hvis du går glipp av det?
Du går glipp av å bruke penger du ikke trenger å bruke. Hvis jeg snakker om klær, du vet om og når du trenger noe nytt. Du kan finne det brukt. Det er heller ikke sånn at de fleste salgene er salg som ikke kommer igjen.
Så slett sånne shopping-apper også. Og når du får sånne SMS'er, så skal det alltid være en mulighet for å amelde seg av det. Så gjør det til en vane når du får en SMS, for det kan jo hende at man av og til melder seg inn i en kundeklubb for å få en fordel, for eksempel. Men du kan melde deg av de SMS'ene når de sendes.
Og så ha fokus på de små tingene. For det er i småtingene vi har muligheten til å få til veldig mye, og så er det de små beløpene som blir store til sammen. Sånn som strømregninger. De består av veldig mange små valg.
og mat. Det er ingenting med matbutikken som koster 10 000 kroner, men likevel så kommer man opp i sånne store summer gjennom en hel måned. Men matposten består av mange små valg, så ta noen små gode økonomiske valg som gir større utslag på sikt.
Og så tenkte jeg at kanskje noen av dere vil ha frossen november. Jeg kjører jo frossen februar hvert år. Hvis du ikke vet hva det er, så kan du scrolle tilbake til februar i år, eller februar i fjor, eller år før det er, og høre hva vi driver med. Vi frosser jo forbruket. En skikkelig streng shoppestopp. Hva med å ha det i november da? Eller kanskje frem til 24. november, så kan du få begynne på julehandel og julekos og alt sånt da.
Eller bare ta en uke. Ikke ha med kortet. Det kan være en start på et lavere forbruk, eller den innstramningen som skal til for at det året her totalt sett går som du ønsker.
Også flere tips. Jeg tenkte hvilke tips skal jeg gi deg? Og det er jo ikke så lenge siden jeg hadde episode 177. Så den anbefaler jeg deg å gå og høre etter å ha hørt ferdig denne. For den heter 26 ting du kan gjøre når rentene øker. Der finner du også konkrete tips. Også vil jeg at du skal skrive et notat på mobilen din, eller hvor som helst. Hvilke grep skal du ta?
Om du bare skal velge ett fra denne podcasten som du hører i dag, av alt jeg har foreslått, hvilket grep skal du gjøre først? Og så skal du få gjøre en annen øvelse, og det er for deg som vil ha mer penger inn. Da gjelder det å være kreativ, eller ikke nødvendigvis, det er ikke kreativt å ta en ekstra vakt på jobb kanskje, hvis du har muligheten til det.
Men mange må plassere seg i en kreativ boble for å klare å finne ut hvordan kan jeg tjene flere penger. Så sett på en stoppeklokke, rett og slett en timer, kanskje fem minutter eller ti minutter. Fem minutter tenker jeg holder. Skriv ned alt du kommer på med mål om å fylle arket. Dette er også noe vi jobber med i pengeplanen til digitale kurset mitt som jeg skal reklamere litt for etterpå.
Skriv opp alle forslag, og begynn med noen skikkelig dumme bare for å komme i gang. Skriv opp ting som du vet du ikke kommer til å gjøre, men sin mål er å fylle arket, så må vi skrive noen dumme forslag. Og så plutselig har du skrevet et forslag som bare, ja, det der kan jeg jo gjøre, og det kan jeg begynne med nå i år.
Og så vil jeg at du skal ta grep for å få bedre oversikt. Jeg vil at du skal vite hvor mye penger du får inn hver måned, og hvor mye du bruker. Sånn som jeg gjorde i forrige episode. Da fikk jeg det ut svart på hvit. Jeg har brukt 290 000 kroner i år. Det er innsikt. Da vet jeg også akkurat hvor mye jeg må tjene fremover, hvis dette er mitt faste forbruk.
Eller jeg vet akkurat hva jeg tjener også, og da kan jeg regne ut så mye får jeg spart. Har vi råd til ferie? Har vi råd til opphusing? Har jeg råd til å betale ned litt ordentlig på boliglånet? Det vet du når du vet tallene dine. Så gjør den kjedelige, men interessante jobben det er å få oversikt over pengene dine. Kanskje ser du at du, litt avhengig av hva du har som mål, ikke trenger å gjøre noen grep.
Du trenger ikke å si at noen abonnementer eller sparer på strømmen, eller selger skjøyter fra boden. Neste grepe jeg vil du skal ta er å planlegge. Og ha et sånn mindset om at du planlegger. Du er ferdig med å være i siste eliten, fordi det blir dyrere. Og så er det det, planlegging er nøklen til en god økonomi. Det starter med planen.
Så se på det store bildet. Hvordan vil du ha livet og økonomien? Har du lyst til å ta noen grep, selv om du kanskje fant ut i forrige punkt at du må ikke det? Hvorfor vil du det? Eller ser du at regnestykket går ikke helt opp fremover? Da er planlegging også gul.
Hvis du for eksempel er litt bekymret for at det sosiale blir veldig dyrt nå før jul, vær litt i forkant og inviter til peppekakebaking hjemme eller julverksted. Og med voksne også, inviter til kakao hjemme eller en gåtur med termoskaffe før du blir invitert på julebransje ute som koster mer enn du enten har mulighet eller har lyst til å bruke.
Planlegging gjelder også ferier. Skal det en ferie neste sommer, planlegger du det nå og vet kostnadene, så kan du fordele det på mange måneder i tillegg til å bruke feriepengene. Planlegg mat, var vi jo inne på.
Planlegg klær. Har du barn, som jeg har? Det blir mye barn for dere som ikke har barn, men det er en fase der det lett kan gå veldig mye penger. Nå er det en ny sesong igjen. Det var nettopp høst og barnehagestart. Man trengte tynne ulluer og tøffler, kanskje, og en innedress. Og så er det plutselig vinter, da må vi ha tjukke våtter, en ordentlig lue til skadress. Dressen fra i fjor passer jo ikke, ikke sant?
Vær litt i forkant, slik at du kan kjøpe tingene brukt, eller om det kommer et salg, et eller annet sånt. Og lag en plan for 2024. Nå snakker jeg jo om at vi fortsatt rekker en del nå i 2023, men så er det noe med det der årsskiftet, og muligheten til blanke ark, og sånn.
Så planlegg livet og økonomien, eller planlegg økonomien for livet du ønsker å leve. Og her kommer reklamen for mitt digitale kurs, Pengeplanen. Pengeplanen er det nye navnet på kurset som i september het Penge for livet. Over 100 av dere var med da. Det vi gjør sammen i kurset er å finne ut hva du vil oppleve i livet, hvordan du vil ha det,
og så legger vi planen for å få det til. Sånn at når kurset er ferdig, så har du din pengeplan med alle tiltakene du skal gjøre fremover. For som jeg snakket om nå, en plan er gull når man vil endre noe, om det er store ting eller små ting.
Kurset går over 15 dager i november. Litt hver dag kan du gjøre, eller ta litt skippertak. Vi gjorde det jo på fem dager sist, og det ble litt mye på kort tid. Så nå er kursopplegget forbedret, og jeg er veldig stolt av det jeg har laget. Den første dagen i kurset begynner vi med å definere ditt drømmeliv. Hva drømmer du egentlig om?
Hvordan ser drømmehverdagen din ut? Og hvordan kan du ta smakebiter på drømmelivet, selv om du ikke er helt der enda?
Dette får du også dag to til å jobbe med. Siste gang var det rett over på å kartlegge økonomien sin. Men i tillegg til videoer i kursportalen, så er det en hel arbeidsbok med ting, refleksjonsspørsmål, ting du skal jobbe med, fylle i digitalt, kan du gjøre det, men jeg anbefaler å skrive den ut og jobbe med blyant eller pen. Masse refleksjonsspørsmål i den første modulen.
I løpet av kurset får du også tilgang til noen inspirasjonsintervjuer med mennesker som har først og fremst turt, men også planlagt og valgt å gjøre noe annerledes. Som har sagt opp jobben for å jobbe med hobbyen sin og tjene mer på det. Som har leidet ut leiligheten sin for å bo i en liten bobil i ett år med to småbarn.
Og så en familie som har valgt å ikke sende barna sine på skolen. Hvordan planlegger man økonomien når fulle inntekter, altså man kan ikke jobbe fullt og ha barna hjemme, så hvordan har den familien løst det?
I tillegg til disse inspirasjonsintervjuene og de fem modulene du skal gjennom i kurset, først definere drømmelivet, så få kontroll og fullstendig oversikt over økonomien i dag. Det er nok den tyngste modulen, den nummer to, å få alle tall opp på bordet. Så den er jo veldig viktig.
Modul 3 får du servert alle verktøyene du kan ta i bruk for å spare og tjene penger til din drøm. Før vi har en modul om tid, tidsstyring, tidslinje, som pengene er en faktor om vi får til det vi vil, men tid er også en faktor. Så skal vi sy sammen din egen pengeplan. Akkurat hva skal du gjøre i tiden fremover?
En av styrkene i dette kurset er samholdet, for du blir en del av en gruppe som alle vil gjøre tiltak for å gjøre livene sine bedre. Om det er å endre retning helt, eller bare vite at jeg har alltid råd til det jeg trenger. Det kan være ditt mål. Vi har en privat Facebook-gruppe som heter Pengevenner, der vi deler med hverandre, hjelper hverandre, oppmuntrer, spør.
Jeg kjører også en livesending for deltakerne i kurset, en slags avslutningsfest og spørretime. Og de første hundre som melder seg på får også et møte med meg og ni andre. Vi deler opp ti og ti stykker som møtes tre måneder etterpå.
Og det er gul, mest kanskje fordi du vet at det er noen som kommer til å lure på hvordan går det med pengeplanen du la og veien videre. Har du lyst til å være med på pengeplanen, så er det link i episodebeskrivelsen for å lese mer. Da kan du også lese hva deltakerne fra forrige runde sa om kurset og melde deg på. Kurset går fra 15. til 30. november.
Og også livesendingen blir det tatt opptak av. Så det er ikke sånn at du må sitte til en bestemt tid på døgnet for å se filmene i kursportalen. Du gjør det når det passer for deg. Jeg gleder meg til å se deg på innsiden av kursportalen. Meld deg på nå, så får du også med deg det tre måneder etter møtet med meg.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge, merkebare. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på lyreko.no. Ja, det er alt. Lyreko!