Hei, og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Kaia som har sendt inn et spørsmål, og hun lurer på å følge med. Hei, jeg driver og sparer penger til bolig og fikk tips om å spare på BSU 2. Jeg er kunde i Sparebank 1 Østlandet som ikke har BSU+, men sparer en del penger der på en høyrende konto, mens jeg hvert år fyller inn 25 000 kroner på min vanlige BSU-konto.
Et alternativ nå er at jeg blir kund i en annen bank som har BSU 2 eller BSU Plus. Burde jeg bli kund i en annen bank bare for BSU 2, eller er det dumt å være kunde i flere banker, lurer Kaja på. Du kan kanskje begynne litt med å fortelle litt hva dette BSU Plus eller BSU 2 eller BSU 2.0, som gjerne også heter, er for noe, Hålgeir? Ja, Kjøp har mange navn. Dette er egentlig et bankenes eget...
Vi kaller det tilleggsprodukt til vanlig, ordinær BSU. BSU gir et skattefordrag og skattestimulert boligsparing som myndighetene har innført. Da er det regler knyttet til både hva du kan spare, formål for sparing og ikke minst regler for uttak og kvote, altså hvor mye du kan sette inn per år.
BSU 2.0 eller BSU Plus, eller boligsparkonto for unge som noen kaller det, det er det opp til bankene selv å gi regelverket. Så det vil vi finne også et litt ulikt regelverk fra bank til bank, og som da kreier påpeker, det er slett ikke alle banker som har dette. Det er flere banker, for eksempel i Sparbar Gensystemet, som ikke har det. Sparbar Gensystemet har en slik konto.
Sparbank 1 Midt-Norge har en slik konto, men altså tydeligvis ikke Sparbank 1 Østlandet. Det er jo synd, for det er et godt produkt for den som vet at den skal spare disse pengene til et boligformål. Grunnen til at det er et godt produkt er for at du får den samme god renta som du vil fått på BSU ordinært.
Du får ikke skattefordraget, men du får da altså noe, ja, nå gis det vel opp mot 3-4% rente på dette produktet, mens du på høyrende konto kanskje får 0,35 eller opp mot 1% eller 2 hvis du er veldig flink til å finne de gode bankene, men de fleste får nok en plass mellom 0,35-1% på høyrende konto. Og derfor er det jo smart å velge BSU 2.0.
Og hvis det er slik at du ikke har det tilbudet i din bank, så går det helt fint å spare deg i en annen bank. Det er ikke dumt å være kunde i flere banker. Dette er jo et godt råd, nettopp å velge de bankene som er best på hvert enkelt produkt. Men det kan være at den banken du da ønsker å spare penger i, har som krav at du også har den vanlige BSU-kontoen der.
Og da vil jeg nok vurdere å faktisk flytte den vanlige BSU-kontoen også til den banken. Fordi hvis det er slik at du på sikt ønsker å ha et boliglån i Sparbank 1 Østlandet, så kan du jo flytte tilbake den kontoen når det nærmer seg tid for å søke finansieringsbevis i Sparbank 1 Østlandet. Det er ikke noe negativt at du nødvendigvis har spart i en annen bank.
Men det er heller ikke gitt. Jeg har ikke sjekket reglene for alle landets banker. Det kan godt være at det er noen banker som tillater at du sparer i BSU 2.0 uten at du har den ordinære BSU-kontoen hos dem. Men de aller fleste vil gjerne ha begge kontene i sin bank, og da må du flytte den ordinære BSU-kontoen også til denne banken. Men det synes jeg du skal gjøre.
Så det er ikke sånn at man skal gå i rett og slett for at banken blir sur på deg, fordi du har et annet kundoverhold i en annen konkurrerende bank? Absolutt ikke. Det er ikke så uvanlig at folk flytter litt på BSU-kontoene fra bank til bank. Det viktigste er å spare i BSU, ikke nødvendigvis hvilken bank du faktisk sparer i. Så flytter du gjerne den BSU-kontoen til den banken du skal søke en boliglån når du skal ha det boliglånet.
Bra, da håper jeg du fikk svar på det du lurte på, Kaja. Hvis du, som Kaja, har spørsmål du brenner inn med, kan du sende til oss på e-post, tips etter dine penger.no. Hvis du markerer e-posten, skriver deg i emnefeltet, pengerådet eller podcastspørsmål, så setter vi stor pris på det. Vi
Vi er også på sosiale medier på Instagram og Facebook. Der heter vi Dine Penger. Der kan du også sende inn spørsmål. Og i tillegg så har vi Facebook-gruppa vår, Pengerådet, hvor det også er mulig å stille spørsmål og få svar der fra andre mediegruppemedlemmer eller sende inn spørsmål til oss i Pengerådet. Takk for at du hørte på.