Hei, og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra Pengerådet. I dag er det Andreas som har sendt en spørsmål, og han skriver følgende. Hei, jeg sparer til bolig og fyller opp BSU hvert år, men ønsker å spare også mer i tillegg. Jeg lar merke til at DNB, som jeg benytter som bank, har satt ned sin rente på BSU Start kraftig dette året.
Vil det fortsatt kunne være lønnsomt å benytte seg av denne løsningen, eller vil for eksempel rentefond eller kombinasjonsfond være klokere?
Eller er det kanskje mulig å ha en BSU Start skråstrekk 2.0 i en annen bank som fortsatt har samme høye rente som på ordinær BSU? Sparehorisonten er 3-5 år. Hilsen da, Andreas. Ikke meg, Andreas, men en annen Andreas. Vi kan vel legge til at det var DNB som satt ned helt tidlig i 2021, var det ikke det, Holger? Hvor de satt ned renta på BSU Start kraftig. Jo, det tror jeg ikke.
Da halverte det den, hvis jeg ikke husker helt feil, fra 2,8 til 1,4 prosent, som er en ganske
Ganske stor rentenedgang, og det har selvfølgelig banken sin rette å gjøre, selv om renteutviklingen ellers i samfunnet var på den tiden renta gikk oppover. Så kan de gjøre det. Så frem til i varslet. Det er ikke alle som har fått med seg dette forresten, men det er børende, absolutt. De har altså omdøpt dette fra vel, kanskje det heter BSU Start eller BSU Tonell i sitt tid, men nå kalles det vel Boligsparekstra.
Renta er 1,4. Den var 2,8. Nå er den gått litt opp, den er 1,65, men fortsatt nesten halvparten av renta BSU 2.0-renta i øvrige banker.
Bare for å ta det, Andreas, begge Andreas'er, du kan så klart flytte BSU 2.0-kontoen din, og for så vidt ordinær BSU også selvfølgelig, til en annen bank enn den du har den i nå. Du kan også flytte den til en annen bank enn der du har den ordinære BSU'en, så du kan gjerne beholde den ordinære BSU'en hos DNB og flytte den.
BSU 2.0 eller boligsparekstra som det heter i DNB til en annen bank, så fremt den banken tillater det. Altså at de tillater at du har kun 2.0-versjonen hos seg og den ordinære BSU-en i en annen bank. Det er jo litt ulik praksis, det er fra bank til bank faktisk. Men for eksempel Nordea tillater dette. Så det er ingen grunn vil jeg si til at DNB-kunder skal ha
Den kontoen som kalles BoligSparEkstra. Den er for dårlig. 1,65% er jo helt vanvittig dårlig i forhold til resten av tilbudet.
Så til alle DNB-kunder, dere bør jo bare avvikle denne kontoen, flytte pengene til en bank som tillater det, altså flyttingen, og få nesten dobbelt så høy rente hos den nye banken, fordi det utgjør ganske mye penger. Du kan jo sette på disse kontiene litt avhengig av hvilken bank, 300-400 000, for det er jo banken selv som bestemmer totalkvota her.
Og da utgjør jo en fremteforskjell på eksempelvis 1% på et så stort beløp utgjør da 34 000 i året. Så det er ingen grunn til å ha denne kontoen i en så dårlig bank da.
Du kan gå på finansportalen.no, klikke deg på sparkonti eller BSU-konti, og så får du opp hvem som er til enhver tid best. Det er ikke sikkert at du ser der hvem som er best på produktet BSU 2.0, men de fleste banker har den samme rentesatsen på ordinær BSU som BSU.
BSU 2.0. Og det kan jo være her, altså DNB er jo litt begjeldet seg, at de kanskje tenker at ja, men det er jo andre banker også som vil følge etter oss og ha en renteforskjell mellom ordinær BSU og det vi kaller BSU 2.0. Men hittil så er det ikke så veldig mange som har fulgt
DNB sitt eksempel, så flytt, Andreas. Hva tenker du om de andre alternativene? Lurer du på rentefond eller kombinasjonsfond? Hvis alternativet er å bli værende i DNB på 2.0-løsningen deres? Ja, hvis det er alternativet, så for så vidt ikke rentefond, men kombinasjonsfond, men det er 3-5 årsbarere, og sånt.
Så i tilfelle en vurderet kombinasjonsfond, altså en kombinasjon av aksje og rentefond, så vil jeg nok ha maks 50% av det i aksjeandeler. Men jeg vil nok si uansett, hvis du kan få 2-3% for en BSU 2.0 fullstendig risikofritt,
med en sparer og sånt på 3-5 år, og det kan godt være at du ønsker å ta ut pengene før det også, hvis du kjøper bolig tidligere, så vil jeg nok foretrukke en slik form for sparing. Og så er det mange som bare føyser av det, for tenker at i fjor gikk jo aksjefond pluss 23% i brosjelåbørs, hvorfor skal jeg ikke ha det? Nei, fordi at neste år kan det være, selv om jeg ikke tror på det, så kan det være at det går ned med 20% eller 10%.
Og da står det litt mer kjøk i postkassen. Det er 3% risikofri rente.
fint, vil jeg si. Så bruk hele andre penger, mer friere penger hvis du har det, til å spare i aksje eller kombinasjonsfond, men akkurat boligsparingen, hvis du trenger disse pengene til en kapital, så sett de til lavere risiko, og da er BSI 2.0 gull. Takk skal du ha, Alger, og takk for spørsmålet ditt. Lykke til med sparingen. Hvis du som hører på podcasten har et spørsmål, send det til oss til tips at dinepenger.no, eller melding via Facebook eller Instagram, hvor vi heter...
dine penger på eget sted. Og så kan du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.