Hei dere, velkommen til oss. Vi er Biohacking Girls, din podcast for optimal helse. Vi er to jenter bak rattet, dette er Molika.
Dette er å lette. Vi er biohacking-kollegaer og legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å ta fatt på biohacking for å optimalisere helsen din. Vi følger med og setter forstørrelsesglass på trender og siste forskning og snakker med verdens toppe eksperter innen trening, life coaching, helse og biohacking.
Er du klar for å starte med konkrete hacks, lytte til din egen kropp og ta fatt på din helsemessige reise sammen med oss? Vi ønsker naturlig tilnærming til helsen vår og vi snakker til både menn og kvinner. Du kan gjerne gi tilbakemeldinger til oss under podcasten her og slå gjerne til med en god stjerne. Du finner oss også på Instagram og Facebook. Er du klar? Velkommen! Musikk
Velkommen til vår nyttårsepisode. Velkommen til et nytt år. Dette året, Monika og jeg, vi gleder oss skikkelig. Det er rett og slett kribler. Jeg føler at vi er inne på en god stim, og vi gleder oss til å dele denne episoden med dere.
Helt riktig, men før vi går i gang med alt det som skal skje, så vi spår blir helsetrendene fra 2024, så vi må ta et lite tilbakeblikk av dette, for det har jo vært et veldig interessant år, hvor vi har lært veldig mye. Vi har testet mange heks, vi har vært innom hyperbar oksygenterapi, vi har gjort lysterapi, vi har gjort PRF-behandlinger, vi har gått innom karnivoreverden, vi har hoppet på trampolinen ute i minus 15 grader, vi har jobbet med
Døgnby logi, jo! Ja, vi har gjort veldig, veldig mye, samtidig som jeg også føler at vi har vært litt restriktive. Vi har kuttet ned på masse supplementer, og det kommer kanskje av at vi har optimalisert såpass mye at det er lite mangler å se, og det er deilig å kunne ta litt ned på supplementer også dette året har vi testet, og
Vi har også tatt, i tillegg til alle disse forskjellige rare behandlingene vi har prøvd, så har vi også tatt mye tester. Vi har hatt fettsyretester, vi har drevet med biologisk alderstest, blant annet. Ja, lipo, print og sett på kolesterolet. Vi rekker ikke å gå inn i alt dette, men vi har jo veldig mange episoder, så det er bare til å
Så spole tilbake hvis dere har lyst til å lære mer om det. Men vi har hatt oppdrag i utlandet, og det var veldig stort for meg å stå i Gistad og holde foredrag sammen med deg, Alette. Vi var litt nervøse, vi gjorde det på engelsk om biohacking, og det gikk jo fint. Ja, det var en kjempeopplevelse. Og så har vi jo vært søvneksperter på svensk TV-program. Det var kjempegøy. Han så oss med spørsmål til Einstein, men han har jo sagt i ettertid at det faktisk hjelper.
Det var veldig godt for oss å kunne dele den kunnskapen og se resultater at søvn ble bedre. Vi kjørte historiens andre Biohacking Weekend i fjor høst med stjernenevn. Jeg er så stolt over alle de som vil jobbe med oss, og stolt over at vi får dette til. Biohacking begynner å bli mer folkeskjært, det ser vi.
Ja, biohacking det vokser. Det er helt tydelig på sånne Google-søk så er det mer og mer og mer. Det er en stor økning siden vi startet å bruke dette begrepet for fire år siden. Og i tillegg til det så har vi jo hatt en del presseoppslag dette året. Det begynner å murre. Dette kommer ikke til å stoppe denne biohackingen i det hele tatt.
Så for alle de som synes vi er litt rare å hoppe ute i shorts og BH og med bade og gjøre rare ting med briller og alt det vi bruker, så blir dette faktisk litt mer normalisert nå. Og i det siste så har vi jo da søvnfartbutikker for å avdekke ingredienser i ultraprosessert mat, vegetabilske oljer.
Ja, vår Nemesis, disse vegetabilske oljene, men det er det mange som er med oss på. Det er kjempe, kjempegøy å se. Og vi har lavet et sånn restaurantkort som man kan dele ut til kelnere og kokker, og det har faktisk vært positivt. Det har ikke blitt noe dårlig stemning av det i det hele tatt. Så det er gøy.
rett og slett et fantastisk år å se tilbake på med så mange fine gjester på podcasten. Ja, og når vi så på trendene for 2023 så snakket vi om velvære og fitness og biohacking og det gikk veldig mye på mindful menstruasjonssykluser og hjemmekontor som hadde sjel og at vi skulle spise mer med mindfulness og force baiting, FOMO altså fear of missing out
Døgnbiologi var stort, og longevity var stort. Men vi har også hatt fokus på mental helse. Dietbrusen Diet Coke fikk møte mye motgang. Diabetesmedisinen og slankesprøyten Osempic ble tilgjengelig for flere enn disse som sliter med diabetes og veldig høy BMI. Alle snakket om magnesium, og vi mener også at spermidin er stort,
og folk har blitt mer opptatt av planter, grønne rom, det å være mer ute. Altså ja, trening har også fått et løft i 2023.
Så da er spørsmålet hva skjer nå når vi møter 2024? Det skal vi snakke om i dag. Og bare for å tease litt, så er plantebasert mat kjempesort i 23. TikTok kan bekrefte hele 1 milliard klikk på hashtaggen plantbased. Spådommen er at vegansk kosthold vil holde seg, men at forbrukerne blir så mye mer kresende på prosesserte varer. Veganerne kommer til å ønske seg mer ren mat, mindre fake meals,
de kommer, altså fake meat mister markedet. Så hva tenker vi? Jo, vi tenker at uansett hvilken matrend du forholder deg til, så oppfordrer vi deg til å spise rent. Proteiner, makronæringsstoffet, det har vært super pop i 2023, og hashtaggen highprotein, den nådde hele 2 milliarder views på TikTok.
Trenden kommer til å fortsette inn i 2024, og den gjelder for mange og særlig eldre. Det kommer til å bli mer fisk på Folstalerkner i alle varianter, og følg med!
Noen hevde at dieter generelt og faste skal det bli litt mindre av, og at folk velger ren mat og ikke tenker de følger en diet. Men middelhavsmat fortsatte å være stort, og hashtaggen Mediterranean Food hadde 76 millioner views på TikTok. Folk velger mer livsstil enn dieter. Og vår tanke her er,
Dette er vår filosofi, og derfor sier vi keto-livsstil og ikke diet for eksempel, og derfor lærer vi folk å ikke bruke målinheterne i å lage mat, men å stole på at man kan begrense seg utifra de behovene. Vi ser også at dette med bærekraftig landbruk, rene ingredienser, miljøbevisst emballasje og annen klimabevisst praksis og fokus på klimakrisen, dette ordet hashtag food waste,
Det fikk 88 millioner klikk på TikTok, filmer som viser hvordan du kan gjenbruke restemat, bevare holdbarheten på maten. Dette å resirkulere og gjenbruke av mat, det blir viktig. Våre tanker rundt dette er at det er en veldig god trend, og vi laver store porsjoner, fryser ned, vi prøver å bruke hele dyret, også organmaten.
og virkelig tenke over at det ikke går så mye i søppelet. Kjempebra dette, det er så herlig. Dette blir en trend i 2024. Gruppetrening er enda stort etter covid, og det blir bare større sosiale sporter, altså tennis og golf og gruppeklasser. Det vil folk ha mer av. De vil trene mer, og de vil spare mer tid, for mange vil fortsette å sitte litt på hjemmekontor inn i 2024.
Og vår take av dette er at vi kan jo se helt tydelig at på Core Balance så har det kommet flere kunder til, og de gleder seg over samverd og kvalitetstid sammen med andre. Så det at vi er mer sammen, det ser vi faktisk, og kan bekrefte at sånn er det. I 2024 håper vi på enda mer. Velkommen til Biohacking Girls, din podcast for optimal helse.
Det er mye å følge med på, og det er langt fra sikkert at du fikk med deg alle de trendene som var i fjor. Men det gjør ingenting. Det kan hende at du er klar til å ta fart på det i år, eller kanskje du finner noen av de årets trender som du har lyst til å kaste deg på. Det er så viktig at vi lytter til oss selv, at vi følger vårt eget tempo, for hva er målet med biohacking?
Jo, det er å ha bedre helse, mer energi i overskudd, mer livsglede, og det får man når man tar tak på helsen sin, og særlig når du tar med deg hjertet og sjelen i tillegg til alt det fysiske. Ta pauser og være til stede, være litt mindful i det du holder på med, og lytte til kroppen din. Vi synes det er spennende med trender, og særlig trendene som vi ser går i riktig retning nå. Det varmer to biohackeres hjerte.
Men for å få litt perspektiv så har vi rett og slett fått med oss en gjeng med skikkelig dyktige fagfolk for å mene noe om det nye året, den nye starten, og hva kan vi tenke litt mer på i året som kommer.
Først ute er Annette Lønå, og hun har vært en av våre mest lyttede gjester i 2023, og vi tror at folk trenger å lære mer om eget stress og om vagusnerven. Annette har den populære podcasten Helsetipspodden, hun er nevrorefleksolog, og Boris Davanger, og vi kobler henne på som første gjest i denne samtalen.
Da, Anette, da er du først ute i dag, og så skal vi snakke om det nye året, og det skal handle om stress. Hva ser du som trender nå fremover i 2024?
Så kjekt at jeg får lov å være med, og jeg tenker at det viktigste for det nye året nå, det er fokus på å bygge resiliens. Og det betyr at vi skal øke vår motstandskraft og øke vår motstandsdyktighet mot stress og sykdom. Hvordan skal vi få dette til da? Ja, nå er jo mitt fokus mye på vagusnerven, og den er viktig også imot dette, fordi at
Vi trenger å styrke vagusnervens funksjon, som gjør at vi kan aktivere kroppens funksjon opp mot restitusjon, reparasjon og gjenoppretning. For Resilience handler mye om å rett og slett ytte høy stressbelastning og kunne klare å gå over og regenerere og gjenopprette viktige funksjoner for å være klar for neste stressbelastning.
I 2023 så vi jo veldig dette her med at vi skulle komme oss unna FOMO, fear of missing out, at vi skulle være mer resiliens på denne måten. Hvordan utvikler vi det videre til å få enda lavere stress i forhold til dette med vagus?
Jo, altså begge deler, sier jeg da. For nå har vi liksom skatt fokus på å slappe av, men det kreves jo også å være motstandsdyktig og ha et positivt stress også. Og der er jo også vagus viktig. For det er jo en hjernenerve som blir aktivert og styrket både av det positive stresset og roen. Så kulde stimulerer med kuldebading, kuldedusjing.
Det finnes noen veldig kule studier der de tar kulde på hals for å aktivere vagus. Når går disse nervebunden til vagus ned her, så kulde enten rett under øyret eller ned mot halsen. Og så tenker jeg kanskje noe av det viktigste for å gi kroppen tilgang til å få lov å resituere og gjenopprette det å bruke pusten.
Så mitt tips for 2024, hver eneste dag, senk pusterytmen for å aktivere vagus. Kjempefint, og du har jo jobbet i mange år som nevrorefleksolog. Ser du at folk blir mer og mer bevisste at de ønsker å lære mer om vagus, og tror du dette er en trend som tar oss inn i dette nye året nå? Det tror jeg absolutt, fordi mange kjenner på at jeg er så stresset, men jeg klarer ikke roen her.
og når de da plutselig skjønner at det er noe jeg kan gjøre selv aktivt for å senke stresset så blir folk veldig nysgjerrige og folk en ting å få behandling men det er jo hva vi gjør i hverdagslivet som er med å senke stress og at det da er verktøy og tiltak som er så enkle som det å bruke pusten blant annet og jeg får som ut bagmeldinger på at
Det å legge seg ned og puste, gjerne med bein og høy TV, og de kjenner at uroen eller smerten i kroppen demper seg, tankestresset senker seg, og de føler seg bedre. Og så er det nervesystemet vårt, for vi ønsker jo da akkurat å komme inn litt mer i det parasympatiske nervesystemet. Og da er det kanskje så enkelt som en box breathing, eller en helt enkel. Kanskje du gir oss en 2024 powerpust, så gjør vi at vi kommer mer inn i parasympatisk og roer oss ned.
Det er mange måter å puste på, og målet er å puste saktere. Det er å senke pusterytmen inn og ut gjennom nesen. Det finnes noen studier som viser at det er ekstra effekt hvis vi puster lengre utpust. Så en måte å puste på er å puste inn rolig på 1, 2, 3, 4, og da puste ut til 6. Og skjenne at den slapper av i skuldrene, slapper av i hendene,
Så ser jeg at disse mest stressa strever litt med å bare puste og ligge flatt. Så en ekstra effekt der er å ligge med beina litt høyt hevet, fordi at ryggsøylen skal ned i full hvile for å få ekstra tilgang på parasympatisk tilstand.
Det var et veldig godt tips. Jeg lurer også på folk som har en litt aktiv energi, sånn som hun som snakker nå, meg, men ikke føler meg stresset, det er bare at jeg har den energien, at jeg beveger meg og jeg tenker litt fort. Har du noen tips til sånne raske sjeler som meg inni dette året? Ja, fordi at det da å tvinge deg inn i den raske energien og si nå må du bare ligge og hvile, det kan til og med skape uro, og det er ikke sikkert du har behov for det engang. Så
Så det å gjerne ha bevegelse som gynging, vogging, risting, klapper på kroppen, altså aktiverer vagus med en aktivitet, og gjerne puster litt saktere samtidig, kan ha kjempegod effekt. Hva med trampoline? Trampoline er gøy. Jeg har ikke funnet så mye studier med vagus med det, men...
Det jeg har lest mye på går på det med å aktivere lymfosystemet. Vi vet jo at lymfosystemet, nervesystemet og forepuls er det med å gjøre oss mer motstandsdyktige mot stress. Trampoline er gøy, og for de som liker det er det å gå en fjelltur. Vi kan aktivere vagus også når vi er i aktivitet.
Det viser ny forskning nå. Nå ser de at deler av vagusnerven kobler seg opp mot det som går på å kontrollere hjerterytmen når vi er i trening. Så han er ikke bare aktivert når vi er i heilhvile.
Det synes jeg var veldig godt å høre, og et viktig budskap til de som ikke klarer å meditere, for det er mange av de også. Jeg er helt enig. Jeg ble faktisk veldig glad på dine vegne, Monika, at du ikke trenger å tvinge deg til å ligge helt i ro, sånn som jeg veldig ofte kan gjøre. Men hvis jeg skal spørre litt ut fra meg selv, så har jeg et stort problem, og det gjelder jo dette med skjermbruk og datakvalitet.
Har du noen tips til hvordan jeg kan systematisere dette, så jeg ikke hele tiden sitter med nesen ned og føler at jeg må sjekke? For det merker jeg er et stort stress.
Hjernen har en funksjon at den alltid vil søke etter informasjon rundt oss. Så når hjernen har erfart nok ganger at det ligger noe viktig informasjon på den mobilen eller den skjermen, så er det naturlig at den søker sin retning for å få informasjon for å vurdere om vi er trygge eller ikke.
Så det er en funksjon knyttet opp mot nærmestemmerhjernen. Så mitt aller beste tips der er jo å legge den vekk. Out of sight, out of mind. Så legg den gjerne i en skuff eller bare ut av synsvidde rett og slett. Og hvis vi skal ut på en tur, eller ut i hagen, eller ut og gjøre en aktivitet, vær bevisst på å legge den vekk.
Så det at hjernen får hvile er så viktig for at hjernen vår også skal fungere bra. Så igjen går det på høy aktivitet med å styrke, hvile og restituere. På denne måten styrker vi nervesystemet vårt, så gjør at vi har mye større motstandsdyktighet mot stress, inflammasjon og sykdom.
Ja, superbra. Dette kjenner jeg blir noe av det jeg skal virkelig jobbe med i det nye året. Har du noe du skal jobbe med? Har du tenkt litt på det? Ja, altså jeg er blitt veldig god på det å bruke pust, og dette år har jeg også hatt fokus på å legge meg tidlig. Så et mål for neste år er jo også å styrke vagensnerven med mer trening.
Der er det løping og skogsturer som er mitt store ønske å få inn. Et mål for dette året er å øke opp med trening. Mitt store ønske er å gå mer fjellturer, for det gjør godt for meg både å puste og bevege meg i ulent terreng. Det bidrar til at jeg får et mer robust næringssystem.
Alle disse nye startene, sånn sett nytt år, det er ikke nødvendigvis at man alltid må gjøre endringer, men det føles som en startpakke som er forservert, og at man kan endre på ting. Og da dette med relasjoner, vi er jo avhengig av å være sammen med mennesker og være sosiale, men samtidig som vi også er nødt til å sette grenser. Det å rydde opp i vennskap og relasjoner, og kanskje til og med definere vennskap på en ny måte, hva tenker du har...
å si i forhold til stresset dette året? Dette året tenker jeg at det har fokus på å rydde opp i relasjonene våre, bruke mer tid på de som føler oss trygge og rolige og avslapper med, og redusere mest mulig og være med de som gjør oss urolige og stresset. Det er ganske vanskelig å si nei, er det ikke? Jo, det kan være det, og
Det er til og med lov å avslutte vennskap, tenker jeg, hvis det er nødvendig. For det er ikke meningen at alle skal være med oss gjennom hele livet. Og hvis vi kjenner på at vi er med den personen hver gang, så kjenner jeg at jeg er sliten. Da er det i hvert fall kanskje lurt å begrense det til et minimum hvis man har mulighet til det.
Det som er fint også, som jeg opplever mange erfarer av vagusbehandling, men også setter fokus på det med vagusnerven, er at når vagus har en høyere vagustone, så er det lettere å ta gode valg for seg selv. Det er lettere å kjenne etter hva som er gode valg for oss. Det er lettere også å gi beskjed og stå i sin egen kraft.
for å ta disse gode valgene. Så jeg har så mange som har endt opp med å bytte av jobb, og avslutte av vennskap, og gir beskjed når det er noe de kjenner er riktig for dem. Så det er også å få lyttet inn over, og få tag i hva som er viktig for meg for å kunne ha et godt liv. Tusen takk for den kunnskapen du deler med oss, og du har helsetips på den, som er digget, og vi heier på hverandre.
Og så gleder vi oss til å se deg på Biohacking Weekend. Om vi ikke ser deg før.
Jeg gleder meg helt enormt til det. Da skal jeg dele mine aller beste hacks for å hacke Vagus navum. Og ny forskning kommer det også der. Så tusen takk, Anette. Takk like så. Skjekt å se dere. Takk.
Det var superfint, og da skal vi sette over til Christina Schindler, som da er konen til Dr. Bill Schindler, som har vært hos oss i Norge på Biohacking Weekend. Og vi skal gå inn i et spennende tema, eller? Ja, vi skal høre med henne. Det er jo kanskje en av de beste vi kan spørre om food trends. From stress and Vegas to Christina Schindler and food trends. How are you? Good!
Godt, hvordan er dere to i dag? Vi er gjennomgående, og det er så fint å snakke med deg, for vi har alltid, jeg føler, snakket med Bill, men nå har vi hans bedre halv på linjen. Og selvfølgelig skal vi snakke med deg om fisk også.
Vi vil snakke om kjøtttrendene i år, 2024. Hva er det som har endret samfunnet? Hva kan du se endre i kjøkkenet, folk som kommer til deg for å kjøpe kjøtt? Er det noen endringer som kommer?
Jeg tror det eneste som er viktig er omkring falsk mat.
og de kommer inn og forstår at vi ikke bare gjør virkelig mat, men vi gjør alle delene av ditt død. Så det er ingenting for dem å komme inn og vi har en halv pigge i midten av kjøkkenet. Og vi har en åpne kjøkken, så det er veldig kult når kjøkkenet kommer inn. De ser alle gjøre alt. Så vi styrer virkelig kvaliteten av "nose to tail" fra et sannsynlig perspektiv, et etisk perspektiv, og så selvfølgelig bare deltjent, nutrikientent mat. Så vi har definitivt vært i gang med å utvide kjøkkenet,
Jeg tror de har endret synet på hva kjærlighet er, og at man må spise mer dyr, ikke bare kjærlighet. Det har vært noe vi har sett. En annen stor ting er på plantene. Plantene er ikke det mest kjærlige. Folk kommer inn og spør om en salat, fordi vi har sammenheng, og så kan vi ta sammenheng med salat. De spør om en salat, og de sier: "Kan jeg ha kjærlighet eller kjærlig?"
And we all kind of giggle, like, no, we don't do spinach, we don't do kale, well, why not? And then we talk about oxalates, like, oxalates, and then, you know, you could just see this light bulb go off, like, oh my gosh, what have I been missing? Like, how do I not know about this? And then, when you say, oh, and do you know that they're very high in almonds? And almonds, I eat those all the time as a snack, and I said,
Yes, that's true. We all pretty much had and thought we were having a healthy snack, you know, when we would take a handful of almonds. So I feel like that is another trend that we're seeing, just educating people on the dangers of plants, and that you have to process them differently too. Do you find that these people that don't know that
er de gledet av det du forteller dem, eller blir de forståelige fordi vi er så opptatt av det vi er vant til å spise? Jeg tror at du får både. Og det kreves om vi har tid til å snakke med dem og være i stedet for å få en linje ut av døra, og du ikke kan gå i død med hva vi mener med oxalate. Men når vi snakker om og forstår glasskjær og hva det gjør, og så er folk like:
"Åh, det gjør jo noe." De åpner sikkert opp til det. Jeg tror det andre store er at vi alltid gir referanser. Bill snakker om oxalater i boken "Eat Like a Human". Sally Norton er en god venn vår. Hun har superfugler. Å kunne gi dem ressurser og det hvorfor det er så viktig, jeg føler at folk da ikke er
føler at de blir utsatt for å gjøre en feil kjøkkenkjøkken, fordi de virkelig prøver å gjøre en kjøkkenkjøkken. Når du forteller at du kan gå til kjøkkenkjøkken nå, og du kan få spinnskiver i år, og du kan ha en spinnskive i morgenen, og en spinnskive-salat for middag, og så satere den med din middag, så tenker jeg at det ikke gjør noe. Det er ikke sånn vi har spist i millioner av år.
Så når man begynner å snakke sesionelt til folk, så åpner det opp deres mennesker til denne sammenhengen. Vi kan se her i Norge nå at fake meat-industrien er virkelig på nedgang, og selv veganismen. Hvordan er det i Statsen? Hva ser du for fremtiden? Er folk kjøpende opp?
Jeg tror at folk kjenner opp fra hva vi ser vår kjøpemannsbasis komme gjennom døra, og vi prøver å ha mer av de åpne sammenhengene med folk som er vegetarier. Vi ser faktisk sikkert på kjøp i samme måte, fordi mange vegetarier er vegetarier for etiske grunner.
Og når vi snakker om hvordan vi etikalt behandler dyr, og at vi kan bruke den nød-til-nød-oppgaven, så har det vært veldig interessant å forstå at vi kommer fra det samme vei, bare med to ulike utsikter. Og jeg tenker, "Åh, kanskje hvis jeg hadde spist kjøtt som var prosessert på denne måten, så er det kanskje en måte å etikalt bruke kjøttresursene."
Vi ser også at folk tenker mer på hva ditt død var. Hvor kom øl fra? Hva gikk kjøkkenet? Hvordan er det der i Statsen? Det er samme vei, og vi ser en stor forskjell i kvaliteten av ølene vi får inn. Vi fikk øl fra to lokale produsere, veldig små, på en bækfarm, men vi kunne se en forskjell i grønnen når vi spør dem om hva de var følgende. Det var veldig enkelt. Kulken av øljokene var nødvendig. Hvilken forskjell det var.
Hva er det nyeste i dine kjøkkener, Stone Age Kitchen? Er det noen nye resepiser i gjengjeng? Ja, vel, ja. Så med helgsesiden, så er det mange småsaker hos oss. Så Bill har prøvd å... Vi gjør det nesten som en verb, Modern Stone Age Kitchenize. Du vet, de ulike resepisene og ting. Så nå er det en veldig populær en, gingerbread. Så gingerbread ble tradisjonelt laget med...
reindeer antler, which is kind of hard to get in the States. So we use heart shorn instead in a traditional way. So we're pairing that also. We just were able to get a whole espresso set up, so we're doing all proper coffee drinks now. And so we have a
"Gingerbread latte" som er fantastisk med litt gingerbread på siden. Og det er faktisk en annen trend for oss som ser på det, fordi nå har vi espresso-bar. Vi har folk som kommer inn og ønsker disse Starbucks-type drikkene med bare alle syreper og sukker og så kjøttmulk eller almenmulk og så er det den andre. Og de spør for almenmulk.
Sorry, we don't do it. Well, why don't you do almond milk? But that's healthy. Talk about oxalates again. So it's been interesting. I think that's a big trend for us too, of actually just getting back to whole milk. Like the highest quality milk that we can get. So that's what you use, either high quality whole milk or cream in the coffee? Yes. So raw milk is illegal in Maryland where we are, so we can't use raw milk. That would be the ideal. So the highest...
Det er den største graden av pasturisering som er legalt til å selge melk, er melk vi får fra en smalfarm. Og hva sier du til folk med allergier mot melk og kjærmelk? Så vi gjør en kokonutt.
Kokonautmilk eller gødmilk? Ja. Har du noen tips for våre lyttere om hva de skal se på i dette året? Jeg tror det er alltid å lese bakpakkene og se på ingrediensen, fordi
The marketing is unbelievable. Any more you think you're picking up something that might be considered healthy, and you flip it over, and the amount of ingredients on there is just so long. So the more that you can get real food, access to real food, access to, you know, our farmers, people at the farmers market,
Remove the chain in your food chain as much as you can, those links, because that's really going to make an impact on your health. And that's what we try to do here, is get food directly from our producers, our local producers, and then it's between literally us transforming that food into nutrient-dense meals for our customers, and that really does make a difference.
Nå har vi vært her i to år, og det som er kult er at vi ser åpne kjøpere komme tilbake, og de ser ulike ut. De har forlatt kreft. De er glad, de er sånne som sier at "jeg kan ikke spise brød." Nå forstår de at når de spiser brød eller pizza noen steder, hvor det ikke har gått gjennom fermentasjonen,
They're feeling it. And they're not just feeling it for the hour after. It's impacting them. They're like, we feel swollen. So it's been really nice now to kind of have that journey with our customers on their health as well too, because they're seeing the results. That is so cool, Christina. And that's exactly the best way to get someone to do a change, is to feel the difference for themselves. And this is a really good tip for our listeners for the next year. Read books.
labels even more than you already do. I think you have to open shops in Norway too, because we just finished the spices and we have tried so many of your products. They are amazing. We want healthier choices. Are you planning on opening for Euro? That would be wonderful. We have lots of people who are asking us to branch out and do some
New locations. We'll see. Okay, we wish you a great start to the new year, and thank you so much for joining us on this conversation, Kristina. Happy New Year, ladies. It's wonderful to see you both, and hopefully hug you in person soon. Yes, we will.
Så spennende har jeg Christina Schindlers tanker rundt mattrender, for det er jo ikke så ulikt som her hjemme. Det å spise ekk fra frittgående høns, spise hele dyret, lage maten selv, lese spesiketter og minimere food chains.
Hei Inge, tusen takk for at du gidder å bli med på vår nyttårsepisode. Vi er veldig kjenne på å høre litt av hva du tenker om det nye året 2024.
Vi kan jo begynne med dette med hvordan blir faståret? Du som er fasteksperten, hvordan ser du for deg at dette vil utvikle seg i året som kommer? Jeg tror at flere og flere vil skjønne det at det ikke er det å kline til mest mulig som gjelder, men å faktisk...
Få gjennomført faster og gjøre det på en skånsom måte. Ikke ta i mer enn det som trengs. Sånn som Ingebrigtsen-folka sier, de trener akkurat så mye som er nødvendig. Mer enn nødvendig, det er det egentlig ikke noe poeng i.
Sånn tenker jeg om faste også. Fastimiterende diet, så spiser man tross alt under fasten, og så ser det ut som man får minst like gode effekter av det som å spise ingenting, eller drive med tørre faste. Monika, vi startet jo 2023 med en 72-timers faste, og hva tror du? Tror du det er veldig mange som kommer til å hoppe på det nå neste år?
Januar er i hvert fall en sånn faste måned, kan man si. Men 72 timer, så var det bare vannfaste da, eller hva gjorde dere? Fett, litt fett. Litt fett, ja.
Det er et interessant spørsmål, fordi hva er det som er den beste lengden å faste på? Det vil nok være forskjellig fra person til person, og det viktigste er at du faktisk faster og har en bra opplevelse med det. Men om det da er best, for å si det sånn, å faste tre dager av gangen og gjøre det hyppig,
enn når man faster i fem dager for eksempel, og litt sjeldnere. Det er det jo rett og slett ikke data på. Så det kan vi ikke... Når det gjelder neste år, så blir det mer at...
Så man må finne ut av hva som passer best for en selv, fordi at datene på hva som vil være best for deg, sånn rent kroppslitt, de datene har vi ikke. Det er et veldig godt poeng, og vi er alle forskjellige, og alle har litt forskjellige mål med å drive med faste, så det er et veldig godt poeng. Jeg håper vi ser det fremover. Planter og grønt og vegansk var superpopulært i 2013. Hva tror du skjer nå dette året?
Ja, altså det spørs litt hva man, hvis man snakker trender og hva folk er opptatt av, så er jo det en ting, men jeg tenker at hvis vi tenker forskningsmessig på dette her, så er det ikke sånn at ting svinger så veldig egentlig, det kommer stadig til mer og mer forskning, og da...
Tenker jeg som jeg alltid har tenkt, at det å kutte ut alt animalsk mat, det er ikke så smart. Men det nettopp varierer på ting. Det å ha kanskje en vegansk uke, spise lite proteiner i perioder, og så spise mer igjen, det kan være smart. Og det å få i seg...
eller får seg en god del med plantemat, det er jo bra for de fleste. Så det er nettopp begge deler. Varier, tenker jeg. Men jeg vil ikke anbefale noen å være veganere. Hva med fake meat? Det er jo allerede på retur, og Beyond Burger, de taper salg. Hvordan tror du dette vil se fremover i dette året nå, 2024? Jo,
Jo, du sier at de taper salg, og det er nettopp, hva var det som var utgangspunktet for å ha erstatninger for kjøtt? Hvor kommer hele dette her fra, at det skal være så bra for kloden? Altså, jeg tenker at vi må ha en mer bredere samtale, og en litt... Vi må ta med flere ting samtidig. Vi kan ikke bare tenke at siden...
kuer, raper holdt jeg på å si så skal vi ikke spise kjøtt der, vi må tenke økosystemer fremover og tenke helhet så det er noe som er litt sånn rart og noe som ikke
ikke helt resonerer i meg når man skal produsere ting på et laboratorium. Vi har en natur som fungerer fra før. Vi trenger ikke å hacke på den. Vi har dyr som kan gresse og omdanne maten og lage kjøtt. Selv om man kan argumentere med ulike spisfinnheter, så tenker jeg at det er der kjøtt må komme fra, ikke fra et laboratorium.
Når den kommer fra dette laboratoriet, så er den jo også hyperprosessert, så jeg tror jo det at vi har hatt så mye debatt rundt det den siste tiden, at det kan ha en innvirkning på at folk nå skjønner at vi ble kanskje litt lurt, og at de ser det fremover, og at man er kanskje flinkere nå til å gå
tilbake til den hele maten og ordentlige råvarer. Hva tror du det er? Jo, veldig godt poeng, og hvis man ser på hva er det som er råvarene, eller ingrediensene som inngår i labekjøtt, eller det som da skal være kjøtterstatninger, så
så er jo det det ser ikke bra ut for å si det sånn det er ultra prosessert og det er jo en del ting du ikke får i deg også når du spiser disse produktene som du finner i kjøtt, så det er jo et dårligere produkt. Du har lettet meg, vi slår et slag for mer samhold og tid sammen og hygge altså ikke sånn spisehyggen men at man bruker litt fokus på maten og er
kanskje litt mer til stede, litt mer mindfulle når det gjelder det med spise og takknemmelige, i stedet for å gå og spise og stresse og spise. Hva tenker du skjer nå fremover? Jo, den trenden har jo startet allerede, og det er jo sånn med ernæringen at det har vært veldig mye fokus på næringsstoffer, kalorier,
Og så har det blitt veldig tydelig i løpet av dette året her og årene før at mat handler om mer enn næringsstoffer. Og matglede og alt dette andre også, men også hvordan maten er kjøpt.
er prosessert, da tenker jeg først og fremst på. Også det med å være intuitiv og stole på seg selv også. At man trenger ikke, på mange måter, at noen skal fortelle deg hva det er du bør spise helt konkret. Men at du faktisk kan kjenne etter en del selv også. Men det har jo blitt litt forvirret, fordi det er jo så mange ting
som vi knytter mat opp mot, og som er drevet av reklame for eksempel også. Så det å, ikke sant, kose, så har jo reklamen hjulpet veldig med oss å få fram at kose, det er usunn mat. Så kobler vi veldig det mot, men så blir det ikke så kos likevel, ikke sant? Fordi at vi vet at det også kan være skadelig for oss, og så blir det...
Jeg er litt vanskelig oppi hodene til folk, kan man kanskje si. Dette med dieter kan jo klinge litt negativt for noen, og man ønsker kanskje å fokusere mer på en livsstilen måte å leve på, litt sånn middelhavsdietten eller en ketogen livsstil, som ikke blir så bunnet til målinger og regler.
Hva ser du kan være en sunn utvikling fremover? Jo, nettopp det jeg nevnte litt også, at det å kjenne etter selv og stole på kroppen. Hvis du ikke følger en bestemt plan, men plutselig en dag så ble det ikke så mye mat, og så bare vite det at det er ok, eller at du kanskje hadde tenkt til å faste, og så ble det ikke sånn, så er det også ok. Det passer ikke noe til å ta hensyn til at det ble litt ekstra stress.
Og så gjør liksom ikke det noe, om du ikke følger helt planen. Og så kan vi også trekke inn begrepet periodisk livsstil, eller intermittent living. At nettopp det også overrasker kroppen litt, at ting er veldig forskjellige fra dag til dag, at det kan også være bra, og at du kan forstå
metabolisk fleksibel at du spiser ganske mye fett og kjøtt kanskje også en uke og så plutselig er det mye mer karbohydrat enn en annen uke og så er det helt fint jeg tenker at hvis du tenker at du har funnet frem til ditt kosthold og sånn skal du liksom leve resten av livet så tenker jeg at nei, det er nok ikke det som er det beste det er nettopp variasjonen som er det som er bra
Helt fint å spise lite grønnsaker i perioder, men også veldig greit å spise mye av det for eksempel. Så det
Det der rigide, strenge greiene, det tenker jeg vi går mer og mer bort ifra i 2024, og at det er enda mer fokus på matglede, og når vi spiser mindre industrimat, så vil også kroppen fungere bedre og fortelle deg i større grad hva som er riktig for deg til enhver tid. Supert! Helt til slutt, Inge, hva blir vårt go-to-supplement for 2024?
Oi, det er så mange som vi kan snakke om da. Nå er jeg inne på aldringsbrems mye, så da synes jeg det er, eller jeg tenker at det å få holde NAD-nivåene oppe, ikke nødvendigvis med NMN bare, eller sånne precursors, eller de stoffene der, men også tenke på hele NAD-syklus, at du
sørge for at NAD-nivåene opprettholdes ved at du resirkulerer det du har i kroppen av NAD. NAD er et energimolekyl som er viktig for immunsystemet blant annet, og viktig for mange forskjellige prosesser i kroppen, og som synker med alderen. Det å prøve å opprettholde det når man er over 40 i hvert fall, det ...
Man vet jo at det kan gi gode effekter i forsøkstyret, i hvert fall når det gjelder å forlenge antall år du lever med god helse. Strålende, tusen takk. Da skal vi ta med oss dine flotte ord inn i 2024 her. Tusen takk. Den er grei. Ha det.
Og med disse gode refleksjonene og fine tiltakene fra Inge Lindset, så skal vi bevege oss over til sex. For vi skal nå møte et par som har en sexpodcast som heter Åpent forhold. Det er altså Thomas, Leikvald og Inge. Og vi skal høre hvordan trendene ser ut på sexfronten i dette året.
Kjære Inge og Thomas fra den nye fantastiske podcasten Åpent forhold, gratulerer med den. Hvordan har dere det? Vi har det bra, vi. Ja, vi har det kjempebra. Vi koser oss vel med å lage podcast, og så er det jo selvfølgelig ekstra gøy at det har
gått så bra og litt fortere enn det vi forventet. Og hva tror du det handler om? At det har gått fort? Ja, at du har blitt interessert for det. Nei, det er jo en podcast som trengs, åpenbart. Det er veldig viktig å få ut at det er ganske normalt å snakke om sex og samliv.
Ja, for det må vi bare si at vårt åpent forhold handler ikke om at vi har et åpent forhold, men det handler om at vi snakker åpent om utfordringer i sekslivet og nye ting, hva man skal gjøre og ikke gjøre. Fordi det jeg pleier å si er at man snakker så mye om
Man anbefaler hverandre filmer, man anbefaler hverandre serier, eller reisemål, eller restauranter, men vi snakker aldri som par med andre om hva vi har prøvd, eller hva vi likte og hva vi ikke likte. Man deler ikke den type råd, og det synes vi er dumt, og at man bør være flinkere til det. Og så vet jeg at det er vanskelig, og derfor har vi en podcast hvor du kan gjøre det i stedet for.
Nå har vi hørt mange av episodene, og vi er kjempeimponerte, for det er jo noen temaer som er litt ømme og litt vanskelig å gå inn i. Er det vanskelig for dere noen gang? Nei, vi er egentlig veldig vant til å snakke veldig åpent med hverandre. Vi er veldig ærlige med hverandre. Så det er jo selvfølgelig temaer som er litt vanskelig, men samtidig så...
Men vi skammer oss ikke for hverandre. Nei, så det eneste forskjellen er jo at nå tar vi de samtaler vi vanligvis har bare opp og lar andre høre dem. Så hvis du tenker på om det er fløyt eller noe sånt, så er det jo egentlig bare at det kan være...
litt sånn fløte om hvis familie og sånt skal høre på, og barn og sånt, men vi har nok klarert det med dem, og jeg antar at de ikke gidder å høre på, og det er helt greit. Ja, dette er helt klart noe som fenger, og noe som vi alle trenger. Jeg tar med hatt
for den jobben dere gjør, og vi vil veldig gjerne høre litt med dere hva dere nå ser, hva slags tilbakemeldinger dere får i forhold til dette med sex og samliv. Vi har vært gjennom korona hvor ingen tok på hverandre. Nå føler vi at det skjer noen endringer. Hva ser dere nå utover i de nye årene
2024 skjer det endringer? Ja, det er jo vanskelig å snakke om trender når det kommer til seksliv. Det her er jo egentlig noe som er påstartet nå og som bare har utviklet seg. Og det som vi ser på våre tilbakemeldinger er jo det at folk
kanskje i større grad utvide grensene sine litt for å pushe grensene sine litt og det tror jeg er litt viktig for å holde et seksliv aktivt gjennom mange, mange år for det er ikke noe tvil om at det kan bli kjedelig å rutine seks innimellom så jeg ser at folk kanskje er litt tøffere til å utvide grensene litt prøve nye ting ja
Og det vi ser på de brevene vi får er jo at det er mange som nå eksperimenterer med å få en tredjepart inn i den delen av livet. Svingersklubben har opp sånn
Hva heter det? Oppsving. Oppsving, takk skal du ha. Og den type, det er det vi får mest tilbakemeldinger på. Det er helt utrolig, så det vil jo vise på de mest populære episoden også da, i forhold til temaer folk har lyst på mer av. Ja, det ser jo ikke godt så veldig inn i statistikken, men vi ser jo at det er jo selvfølgelig de pikante temaene som er mest populære.
Og så er jo det som jeg synes kanskje var mest spennende, at når Inga på en måte snakker i episoden hvor hun snakker om at hun er biseksuell, så har hun fått tilbakemeldinger på at... Ja, det er flere som liksom åpner seg og tør å si det høyt da. At det liksom...
Det er litt mer akseptert da, å si at man er bisaksial for eksempel, og at det ikke er så farlig. Det er ikke så farlig hva man er. Og det har vi fått veldig gode tilbakemeldinger på.
Ja, for det er jo ofte sånn at man lever litt sånn enten eller-mentalitet, enten så er det bare 100% ikke-biseksuell og heterofil i et forhold. Du kan liksom ikke være begge deler, men fortsette å leve i forholdet. Så det er jo veldig bra å åpne opp de tabuene. Definitivt, og det merker jo vi også. Det er klart at vi hadde noen svære dagbladforskidere her i en periode som...
Jeg oppdaget det at spesielt menn 50 pluss bare leser overskrifter, så jeg har jo fått tilbyde noen trekantene og greier som er så tydelige at det var bare det de hang seg opp i. Men stort sett er det altså veldig hyggelige hendelser, og så er det veldig folk som har behov for å snakke om ting og sette pris på at de kan være anonyme når de gjør det da.
Altså vi er jo biohackere, så vi liker å måle. Vi vil like å måle om den innsatsen på et eller annet felt gir noen positive helsekvinster. Og det er ikke sikkert dere bruker de samme duppetittene teknologisk som vi gjør, men er det noe som kan måles i forhold til å snakke åpent om samliv og sex? Er det noe som kan måles?
I forhold til bedre søvn eller bedre humør? Er det noe man kan tjene inn på? Mindre stress? Ja, jeg vet ikke hva du tenker, kjære. Jeg vil jo tro at, jeg mener jo orgasme er veldig bra for helsa.
Det er det ingen tvil om. Nei, så vi får jo litt flere av dem, kanskje. Ja, ja. Å bruke tid på hverandre, veldig, veldig bra for helsa, men å måle det er kanskje litt vanskelig? Ja, for oss er det nok ikke. Vi har ikke tenkt så mye på å måle det, egentlig, men det er jo den generelle trivselen, den generelle helse...
Men mentale helsesituasjoner føler jeg blir bedre av dette. Det er ikke så lett å måle, men det er en følelse jeg har. Hvor henter dere inspirasjon og research? Dere har jo hverandre, men etter hvert trenger man kanskje lære noe mer. Hvor finner dere tilgang på informasjon? Jeg føler jeg har lært kjempe mye. Det er hvor som er at vi sitter i studio og snakker om ting.
Som vi sikkert har snakket om tusen ganger før, og så plutselig kommer ingen og har funnet et eller annet. Det er jo da undersøkelser, eller det er jo heldigvis mye forskning på det vi snakker om. Det er mye plussaker. Ja, det er mye plussaker. Og da kan man jo sitte i studiet, og plutselig sier noe som jeg etter 13 år har ikke fått med meg, eller
oppdager det, eller at hun har lært noe nytt nå, ikke sant? Så det er, vi lærer noe hele tiden, men det er klart at vi er ute og leser mye forskning og seriøse forskningsresultater da. Det vanskeligste i et parforhold er jo det at vi er mann og kvinne veldig ofte, at vi tenker og føler forskjellig. En mann bruker to minutter på å få en utløsning, mens en kvinne trenger kanskje 15-20 minutter. Kan du si noe om det?
Her prøver det Inga sin ekspertise. Ja, Inga, kom igjen. Vi har veldig mye humor på det da. Det er jo helt klart, alle vet jo det at mannfolk trenger mindre tid. Og
Og det har vi blitt flinkere til også etter vi startet podcasten, å bruke mer tid. Det er jo veldig viktig at man faktisk setter av tid til å ha sex. Og det trenger ikke nødvendigvis å være penetrering. Man kan ligge inntil hverandre uten at man skal ha sex.
man kan kose, og ikke noen forventning til at det skal bli sex, for eksempel. Sånne ting har vi blitt flinkere til, og det er veldig viktig. Det er bare å sette av tida, og ikke egentlig tenke så mye på om vi skal ha sex eller ikke. Det kjenner du jo ganske fort. Og så kan jeg si til alle menn der ute også, det har jeg lært gjennom Inga, er at
Det er greit nok at vi kan komme fort og få den utløsningen på noen minutter hvis vi ønsker det. Men jeg vil også si at for vår del så blir den orgasmen utrolig mye bedre hvis du har latt det bygge seg opp litt over tid. Det har mye å si. Jeg sier at det er en utløsning. Den er god, men den er fort over. En orgasme varer mye lenger, og den sitter i kroppen din mye lenger, og den er mye bedre for kroppen din nå. Dette blir noe å ta med seg inn i det nye året. Veldig bra!
Så bra. Ja, det var kjempefint. Kan vi bare helt til slutt få høre hva som står på programmet, hva er temaene i januar? Da går vi over på litt mer ting som ikke vi er så gode på, så da må vi ha en gjester. Da er det litt sånn sex etter fødsel. Jeg har jo ingen barn selv, Thomas har jo barn. Men jeg har ikke født. Du har ikke født. Og så
Så skal vi ha litt om sex med barn. Ikke barn til stede, men når du har barn i familien. Små barn. Små barn. Og det snakket vi jo litt om i podcastene her, å stille sex, noe som heter. Og så skulle vi snakke om... Vi har jo blitt invitert på en swingersklubb, og så dit skal vi dra, og så skal vi fortelle om opplevelsen av det. Etterpå, ja.
Spennende. Vi følger med på dere videre og ønsker dere en fortsatt fin uke. Takk for at dere har kjønt inn. Inga og Thomas, takk for det. Tusen, tusen takk for at vi fikk være gjester. Lykke til videre. Dere gjør det jo kjempebra. Vi støtter hverandre. Det gjør vi.
Tusen takk til Inga og Thomas for at de delte med oss hva som kommer til å skje på seksfronten det neste året. Og nå skal vi over til London. Vi skal snakke med Leslie Kenney om longevity, anti-aging og alt det nyeste på den fronten.
Hei, Leslie! Fint å se deg igjen!
The biggest thing that I see is people are really taking personal responsibility for their own health. And things like grey hair or wrinkles, people are actually thinking of trying to target them from the inside out, as opposed to a facelift or coloring their hair. We've seen this huge movement around going naturally grey, around famous models like the Baywatch, Bay,
Pamela Andersen eller modelen Andy McDowell som var i fire kjøpene og en funeralskjerm. Disse kjøpene går au naturel. De kjøper ikke make-up. De lar sin innre kjærlighet skjønne og de er veldig stolt av det. Samtidig er alle disse individuene trakkerer deres metriker. De gjør lab-verk. De sjekker hvor deres vitamin-difficienser er. De ser på deres biologiske alder.
For eksempel, i går, var kvinnen Helly Berry, som var på vei til å vise at hun har glykosid, og at hun har glykosid. Og selv om hun er 57 år, har hun glykosid som er 40 år.
Så hun rekommenderer glykonasj til alle hennes følgere, og jeg ser dette mer og mer, at folk ser på å både trakte deres biologiske as, men også bestemme deres vitamin- og mineral-difficienser, deres hormonlige nivåer, og også se på hvilke kroniske infeksjoner de trenger til å targetere som en måte til å oppnå overalt helse,
Just to remind our listeners what the difference between chronological age and biologically age is.
- Sikkert. Min kronologiske alder er 58 fordi jeg ble bort i 1965. Det er din fødselsdagsår. Din biologiske alder er faktisk alderen av dine organer og tissuer. Hvis vi ser på hjertet, så har jeg en biologisk alder på 21.
Så jeg skulle faktisk være biologisk yngre fra en inflammatory perspektiv. Jeg har veldig, veldig lite inflammation. Og så er det de nuansene. Din kronologiske alder kan vi ikke gjøre noe om. Det er hva det er. Men din biologiske alder kan du effekte ved å spise mer helsetlig, ved å redusere stress, gjøre bedre sleep, gjøre den rette antallet av bevegelse,
og selvfølgelig å ha gode relasjoner. Kan vi løpe på disse testene, Lesley? Det er en veldig god spørsmål. Den første testen er True Diagnostics, som gjør en DNA-methylation-test. Det er en DNA-methylation-test, så det ser ut på epigenomen og hvordan dine gener er vunnet på og av.
og hvor bra du kan gjøre det. Og så er testet for glykans for infleksjon, det glykans som bidrar til ting som rinkler på vannet. Det er mange ulike måter å få til en samme svar.
Jeg tror at testkitsene ikke er perfekt enda, men de gir oss en indikasjon. Så selv om vi ikke kan si at glykoneiden sier at biologisk egenheten min er 21, Halle Berries er 40, vi kan ikke si at
Det er absolutt rett, men vi kan si at det gir oss en god indikasjon. Hvorfor kan jeg være litt yngre enn Halle Berry, den kjære Halle Berry? Det er sannsynlig fordi hun har type 1 diabetes, og hun har alltid hatt det. Hun har en genetisk hjerteskjelse som fungerer i sin familie. Det er indikasjoner vi kan få fra dette, selv om det ikke er perfekt.
Vi er så glade til å servere mokk-taler med spermidin på neste biohacking weekend, 20. april, og du kommer selvfølgelig. Ja. Ser du trendene gående
Towards mocktails and less alcohol too? 100%. 100%. And I see it with my daughter's generation. She's 18 and they really aren't so interested in heavy alcohol the way that our generation was. Not heavy spirits. They're looking for functional benefits.
If they're going to have a mocktail, then of course the taste is important, but they'd also like to have something in there that's good for them. So it might be a ginger shot, for instance, which has immune boosting effects. Or there might be an ingredient, a special ingredient in there, like spermidine, that helps with autophagy. Instead of sex on the beach, they have sex in their mocktail instead.
Så dette er en av trendene jeg sikkert ser. Vi var på visning på Latin-Grammys i Seville et par måneder siden, og vi hadde så mye behov for våre mokk-taler med...
med spermidin i dem. De var egentlig orgasm-moktaler, og folk elsket det. De tenkte at det var veldig vanskelig, men de kjente også at det de tok inn hadde spermidin. Det var plant-derivet spermidin fra Okinawa og Chlorella, og de elsket det absolutt.
Det har vært en stor hype i 2023, men ser du at folk er mer enskilde, men kanskje finner en annen måte å bli mindre? Hva synes du?
Det er sant at alle ønsker instant resultat. Og Wigovian og Zempik, disse GLP-1-inhibitorene, de sier at de sier at det slår ut transitsiden det tar for mat å forlå digestivt. Så man fyller bare fullt snabbere og lenger.
Men slik at ting som spermidin kan forandre hvit adipose-tissue til brun adipose-tissue som børnere fatt. Det er en lang, liten børn. Og det tar så mye lenger for folk å se resultat der.
I definitely see huge demand for these products. And of course, you're in Norway, you've probably noticed what's happening in Denmark. You know, Viggovi has completely changed the Danish economy because of all the money coming into Novo Nordisk.
Jeg tror at vi har en stor del mennesker som har vært på disse inhibertorene for tre år, og så finner de at de ikke kan forstå resultatene, fordi vi vet at etter en viss periode av tid, de bare stopper å jobbe. Det er en anledning til Dr. Mike Stein her i Oxford på Added Health.
De stopper bare å jobbe. Hva gjør du da? Du vil ikke at kjøttet kommer tilbake, så du må forandre dine livsstilshabiter for å holde kjøttet tilbake. Og hvis Ozempic fungerer som en måte å gi deg den boosten og motivasjonen, og så forandrer du dine habiter, så er det fint. Problemet jeg ser er at mange gjør det, og de vil ikke forandre dine habiter. Ja?
Og så, i tre år, når høyene faller, så hva? Så de kommer tilbake til stedet. Men Osempic er på en rødsegning nå. Jeg tror vi vil se en forandring når alle disse siderfektene begynner å komme opp. Og hva om, som vi ser med de falske burgerene og den falske maten, det er en forandring? Hvordan er det?
Hvordan er det i ditt land? Jeg ser mange unge mennesker som velger å vokse seg for veganismen, ikke for smak, men fordi det er en valg for miljøet. De ser global varming, de opplever global varming, og de vil gjøre en forskjell. Og det er måten de gjør det, ved ikke å ha kjøtt.
Men faktisk, hvis du tenker på noen av de prosessfodene vi spiser, hvor mye de reiser, hvor mye fossile fjeller de bruker i produksjonen, det er faktisk ikke godt. Så det ville sikkert vært bedre om de bare gikk av med de.
Men jeg ser at når disse sider avfører seg, så begynner folk å se på det. Med plantbasert smør, begynner unge kvinner å se på at de har en større mulighet for anemia. Og det er veldig problematisk. Du føler ikke deg selv, du får hjertefog, du er veldig svik og død. Og
de vet at de må prøve å få en slags hemebasert stål tilbake i kroppen deres. Det er fra kjøtt. Og med Ozempic, du har hørt om Ozempic Face, jeg har lurt en artikkel om kvinner som ikke vil forlose sine Kim Kardashian-kurver, deres botter, faktisk. Deres bukser på bottene, og de får noe som kalles Ozempic Butt.
og denne slags holdet ut siden. Så når ting slik skjer, så endrer du kurs, ikke sant? Ja.
Folk prøver en ting, de ser et negativt effekt, de ender tak, prøver noe annet,
Jeg så det i CCR-konferansen i år. Det var Plastik-surgens-konferansen her i USA. Og mange av plastik-surgene sa at de er tøye av å fylle menneskene. De sier at det helt forandrer strukturen av fysen hvis du overfyller. Og problemet er at når kvinner vil ha en fysleft,
Hvis du har alle disse fillerene, blir det veldig vanskelig å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne å begynne
Det var noe som surpredet meg, at disse plastiske sykepleiere og estetisere sa at vi ønsker kjærlighet fra innen. Vi kan ikke skje et godt resultat, uansett om canvasen er god. Så hvis pasienten er god, så får vi en bedre resultat. Vi er gladere. Det er en bedre avgjørelse for vårt arbeid, men klienten er gladere også.
Ja, dette er fantastisk, Lesley. Jeg synes at langsiktigheten er så mye bedre enn å fylle inn og reparere. Så vi går for det for dette år. Takk for å kjenne. Dette er biohacking. Dette er virkelig biohacking, og det er fyrtig biohacking, ikke sant?
Men du må begynne med å få biologi rett på innenførst, og så føles kjærligheten. Hvis det er grønt hår-reversal med spermidin, eller rinkereversal, eller et bedre resultat hvis du skal gjøre en facelift, eller PRP, som er vampyrfasial. Takk veldig mye, Leslie. Se deg snart igjen. Se deg snart.
Det var nydelig å høre Lesleys perspektiver, og jeg må si dette med naturlig, og dette her som vi kjenner på nå kommer, det er en kjempetrend, og vi liker den som biohackere. Så nå fra Leslie i London, så skal vi over til Ragnhild Skari i jul. Hun er vår neste som vi skal se på trender, og vi skal snakke om hvor bra vi kommer til å få det ved å være litt mer ute i naturen, tenker jeg. Musikk
Kjære Ragnhild Skar i jul, det er så hyggelig å ha deg tilbake på podcasten vår. Vi snakker om trender, og du er opptatt av natur og hormese. Hva tenker du naturen kan gjøre med oss i dette året? Jeg tenker at naturen for deg i dette året kommer til å være kjempeviktig, for det er en stor trend som kommer nå.
og masse forskning som bekrefter de gode helseeffektene. Det er kjempeviktig for immunsystemet ditt, kan aktivere NK-celler i immunsystemet ditt, som er viktig.
Det er også supert for hjernen, så hvis du er interessert i å ha god fokus og oppmerksomhet, så er det veldig smart å ta deg en tur ut, fordi da lader hjernen din opp på en annen måte, og det vil være lettere for deg å fokusere og konsentrere deg på dagtid.
I tillegg er mange av oss litt stresset, og da tror jeg at for deg vil det være veldig smart å gå tur i grønt områder, fordi da vil du raskt merke at kortisol, stresshormonet ditt også roer seg ned.
Her er det masse gunstige ting. I tillegg vil syken føle seg bedre. Det blir bedre og bedre for hvert skritt du tar når du jorder deg og er i naturen.
Så her er det mange, mange gode helseeffekter for deg som du kan bruke i 2024. Men Ragnhild, vi snakker om stress, ikke sant? Å få ned stresset med naturen. Men
I en stresset hverdag, har du noen tips til hvordan vi skal klare det? Jeg bare så på meg selv i dag, jeg var så kimp på å få soloppgangen, og så hadde jeg dårlig tid, lukker opp bilvinduet, og så blir det nesten mer stress for meg. Har du noen konkrete tips? For dette er jo en veldig, veldig fin trend, og noe vi ser virkelig, men
Hvordan skal vi få det til i en jobb hver dag? Jeg tenker jo på litt det der less is more, at hvis du kan få til kanskje noen dager i uka hvor du er kjempe mye i marka og kan være der lengre tid, så er det veldig bra. Men forskning viser faktisk også at det å se natur ut av vinduet,
eller bare lukke opp døra, gå ut på verandaen, eller terassen kan også bidra positivt inn. Så det er noe med å ta med kanskje de små mikropausene du kan bruke i naturen i dagliglivet ditt, og så at du noen ganger i uka understår
deg en litt lengre tur hvor du virkelig frotser i naturen og bruker sansene dine når du er ute. Ja, det var bra. Kjempebra. Nå kjente jeg at jeg ble litt roligere og dette skal bli overkommelig i året som kommer. Men kan ikke vi snakke litt
om denne hormesis-trenden også, som du kan veldig mye om. Ser du den vokse seg større? Jeg synes det er veldig fascinerende, og nesten hvor enig jeg er, så hører jeg at mange snakker om isbading, isbadeklubber, sauna, alle varianter.
Så det er helt klart en trend som er bare stigende, dette her med hormesis. Det er jo så spennende med alle de gode helseeffektene det har, og de fleste av oss får jo lyst til å prøve, og da merker en ganske raskt hva det er som skjer i kroppen. Jeg tenker at den der kombinasjonen av natur, nærhet,
Nærvær, sanslighet som er der når du kan isbade eller bruke sauna, det er fantastisk.
Hvis du ikke har prøvd enda, så kommer det mange muligheter nå i 2024 til å få lov til å komme i gang med det. Resiliens har også vært et ord vi brukte mye i 2023 i forhold til å bygge motstandssyktighet. Hva ser du som lege i forhold til dine klienter som kommer til deg? Er de interessert i å lære mer?
Er dette ordet resiliens, motstandsdyktighet, er dette noe folk blir mer bevisst på? Absolutt, og jeg synes det har vært veldig spennende nå de siste årene, hvor kanskje det med resiliens, sånn som du sier motstandsdyktighet, er et tema som dukker opp mer og mer, og særlig har vi jo sett det etter korona, hvor det viste seg at veldig mange av oss var veldig lite motstandsdyktige. Mange ble syke, og så er det jo mange som
ikke kroppen på en måte klarte å ordne om, så var det høyere dødstal også.
Så det med motstandsdyktighet viser seg nok å bli viktigere og viktigere, og det tror jeg vi kommer til å lære mer og mer om. Og her kommer jo både naturen inn, isbading, sauna, kommer jo inn som veldig, veldig viktige komponenter inn i akkurat det. Og jeg synes at mine pasienter, de kommer jo til meg fordi de er veldig interessert i helhetlig helse, så det snakker vi mye om. Når det gjelder kosthold og mat, hva tror du ...
Det snakkes en del om at vi går bort fra dieter, men at vi prøver heller å snakke om kvaliteten på mat, makronæringsstoffene og ultraprosessert mat, unngå vegetabilske oljer. Tror du det blir et større fokus også? Det tror jeg, og det ser jeg også veldig mye på sånn som jeg jobber med pasientene som kommer til meg også, at det virker som flere og flere får opp øynene for dette her med ultraprosessert mat, kortere spisevindu, faste
at ting skal være rent, naturlig, at vi på en måte ønsker å leve enkelt og rent og naturlig. Så jeg tror det kommer til å fortsette, og jeg synes at sånn som jeg jobber, så har det gitt en veldig stor endring med hva slags kostråd jeg har gitt de siste par årene i forhold til hva jeg gjorde før,
Og det jeg liker som lege, det er jo at ingenting er endelig. Stadig skjer det masse nytt, det er mye forskning, jeg lærer masse mange steder, og det å ta i bruk det, det synes jeg er veldig fascinerende. Og jeg synes det der med å holde veldig sånn hardt på noe, og ikke utvikle seg og gå videre, det tenker jeg er rart når det er så mye nytt og spennende som skjer.
Så det er bare å følge med, og vi vet jo aldri helt hva som kommer ellers, men mer til det med naturlighet, tenker jeg. Ja, det er faktisk en helt utrolig spennende tid vi lever i. Det skjer virkelig endringer, og i hvert fall fra vårt stålsted, og ditt også som biohackere, så er det jo virkelig noe, altså vi ser det vi har drevet med så lenge, virkelig begynner å ta form, og jeg tror ...
Tror du er inne på noe med at vi må tilbake til den naturlige? Vi har gått alt for langt den ene veien, så dette blir spennende å følge med på i året som kommer. Veldig, veldig spennende. Så jeg tenker det er masse håp for å jobbe videre med veldig mye av de prosessene og de tingene som nå er i gang. La oss bare helt til slutt snakke litt om mental helse, Ragnhild, fordi
Vi har jo diskutert opp og ned i mente dette med blått lys, telefoner, skjerm, stress, barn med fedmeutfordringer og tidlig så får barn diabetes 2. At det er mange innfallsvinkler til god helse, men særlig det med stress som også gjør oss syke. Hva skal vi fokusere på? Du har snakket om naturen, men er det andre ting?
øvelsesmekanismer og noen konkrete tips du kan gi lytterne våre? Jeg tenker sånn som du sier, natur og nærvær og sanslighet, det å bruke sansene er jo ofte veldig knyttet sammen, men jeg er jo veldig tilhenger av mikropauser, sånn at det er litt tilbake til å ta seg små pauser,
bare stoppe litt opp i dagliglivet ditt, kanskje kjenne føttene mot underlaget, lukke øynene litt, altså ta noen dype pust, så er mye gjort med det. Fordi da kommer du ut av hamsjule, du kommer ut av autopiloten, du stopper opp, og da blir det lettere for deg å ta gode valg i dagliglivet ditt. Så
Så mikropauser slår jeg et slag for. Og hva skjer rent fysiologisk når du tar den mikropausen i kroppen vår? Når du tar den mikropausen, så går du på en måte ut av den stressresponsen i nervesystemet som bare holder på og holder på.
og du flytter oppmerksomheten din til her og nå, som gjør at kortisol roer seg ned, og som gjør at veldig mange av de stressresponsene som ofte står på gjennom dagen, de stopper litt opp. Når du i tillegg kan forsterke det med et dypt pust, flytte oppmerksomheten din hit, så vil du få en break, i stedet for at det bare står og står og står i nervesystemet ditt og fyrer, og så roer det seg ned,
Og så vil det da være lettere for nervesystemet ditt å skjønne at det er også viktig med pauser. For nervesystemet og hjernen prøver jo å hjelpe oss hele tiden, og hvis den tror at det er viktig å bare stresse på hele tiden, tenke på masse ting, så vil den fortsette med det. Men du kan trene hjernen og nervesystemet på å roe ned, ta pause, og så kan du også kunne gjøre noe med å stresse på.
og da vil det bli lettere å få det til i dagligvei. Da satser vi på at hjertevariabilitet, HRV, skal måles enda mer og få enda bredere resultater, for alle de store Garmin og Aura, de trekker jo dette og ser resultatene fra år til år. Ja, og
Og både Garmin og Oraringer og alt det som jeg har lært masse av dere om, Torkil og det som har vært siste året, så ser jeg jo at det er en sånn game changer i hvordan jeg kan hjelpe mine pasienter. For da har vi jo det målet hele tiden inn i nervesystemet.
som gjør at vi kan jobbe med endringer over tid, og så ser vi det så tydelig. Så det er kjempefascinerende og spennende å få lov til å være med på den revolusjonen, synes jeg, som er utrolig interessert i stress, og jobber mye med det. Tusen takk, Ragnhild. Dette var veldig bra. Du er siste mann ut i vår kavalkade her, så vi takker deg for det.
Men dere der hjemme, vi skal høre mer til Ragnhild Skar og Jul, så bare følg med videre utover våren på podcasten vår. Tusen takk, Ragnhild! Takk for meg! Da er vi i mål med alle disse fantastiske gjestene som har nå kunnet dele med oss og med dere hva vi kan vente oss i det nye året. Ja, helt utrolig. Vi har lært mye, og vi ser at biohacking i alle fall, det kan vi bare repetere igjen, er utrolig.
veldig mye mer tilgjengelig for folk, nært og bekjent, så vi ikke står redde lenger når vi hører det ordet. Helt klart ikke, og trenden er jo virkelig at folk er lei. Folk vil ta grep om egen helse, og det varmer å se.
Så hvis du er en biohacker og du lytter til podcasten, så sørg nå for at du melder deg på 20. april på vår one day event på Biohacking Weekend. Det er det tredje i sin historie, og vi gleder oss til å se alle sammen der. Så nå er det viktig å skynde seg, så du får med deg det gode early bird-tilbudet. Ja, vi trenger dere alle sammen til denne communityen som bare skal bli større og større. Så kom, vær så snill!
Da ønsker vi dere en nydelig første uke i 2024, og... Track it, hack it! Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander. Uttast til buddhospar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90.
Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigretter fra fersk og ferdig. Alt i tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar.