Dette er en podcast fra Execu. Vi hjelper organisasjonene Ä utvikle enda bedre ledere og ledergrupper. LÊr mer pÄ execu.no.
Velkommen til Lederpodden. Mitt navn er Thor Aage Eikrapen. Jeg jobber som organisasjonspsykolog med leder- og ledergruppeutvikling i Exeku. Og dette her er en podcast om ledelse. Stadig flere brenner lyset sitt fra begge endene.
Vi skal vÊre flinke pÄ jobb, prestere pÄ et hÞyt nivÄ, vi skal vÊre en god kollega, en god leder eller ansatt, og vi skal levere pÄ heimebarnet. Leke med barna, vÊre tilstedevÊrende foreldre, og for all del ikke hente for sent i barnehagen. Mange kjenner at kabalen gjenger ikke opp.
I 2019 gikk konsulenten Hege Helvik til fastlegen og sa at noe var galt. Hun svarte at hun hadde ikke tid til Ä vÊre sykemeldt, for det var sÄ mye Ä gjÞre pÄ jobb, selv om alle varselampe lyste rÞdt.
Nerturen ga hun innsikt som inspirerte til Ä skrive ei bok om Äsen vi ser pÄ jobb og livet i eit samfunnsperspektiv. For kanskje er det ikkje sÄnn at utbrennthet berre handlar om at ein enkelte mÄ fikse livet sitt pÄ ein bedre mÄte. Velkommen til Lederpodden, Hegge! Tusen takk! Og er det som er din faglige lidenskap nÄr du ikkje skriver bok?
Jeg tenker det er egentlig ganske mye, men det konsentrerer seg rundt at jeg liker Ä dykke inn i kompliserte problemstillinger, forstÄ dem og kunne tilgjengeliggjÞre dem. Og sÄ liker jeg veldig godt Ä formidle. Det kan jo godt hende at i en parallell verden burde det vÊrt lÊrere, kanskje? Jeg vet ikke.
Og sÄ jobb og arbeidsliv, hvis vi skal prÞve Ä gÄ litt tilbake til fÞr denne boka startet egentlig, hvordan forholdet du har til jobb og arbeidsliv fra oppveksten da? Hva er det du er med der for nÄ i bagasjen nÄr det gjelder arbeidsliv?
Ja, hvordan den tenker rundt jobb? Den har jo vÊrt ganske tydelig pÄ at man skal stille pÄ jobb, vÊre tidsnok, gjÞre jobben og gjerne yte litt ekstra ogsÄ. SÄ det har vÊrt med arbeidsetikken ganske tydelig. Og nÄr du kom inn i arbeidslivet, hvordan var din tilnÊrming?
Jeg har jobbet hardt og stÄtt pÄ og prÞvd Ä fÄ mest mulig ut av hver time. Jeg startet karrieren min med
Rundt 2010-2011. Og da var det jo veldig mange ting, fant jeg da pÄ internettet, hvordan fÄ mest mulig ut av tiden. Jeg studerte dette her i veldig stor grad da. Hvordan Ä jobbe smart og effektivt. Ja, brukte mye tid pÄ det og sette meg inn i det. SÄ du var en litt sÄnn produktivitetsnerd, kan vi si det sÄnn? Ja, jeg tror nok det. Men jeg husker ogsÄ at jeg var litt sÄnn oppsatt av hvorfor
Skal jeg jobbe 37,5 timer hver uke hvis jeg jobber veldig mye den ene uka? Kan jeg ikke slappe av litt mer hvis det ikke er noe fornuftig Ä ta seg til? Jeg har hele tiden stilt spÞrsmÄlstegn med hvorfor arbeidslivet ser ut akkurat sÄnn som det gjÞr.
Og du har jo vÊrt i en del av arbeidslivet der du skriver jo at du hadde jo i kontrakten din at det var en sÊrlig selvstendig stilling. Og du mÄ beskrive den type miljÞ som du var i, og er i fremdeles faktisk.
Ja, det er jo litt sÄnn varierende hvor utbrett denne kontrakten er, men at hvis du jobber 40 eller 50 timer den ene uka, sÄ skal du fortsatt levere 37,5 timer neste uke da, nÄr du jobber i sÊrlig uavhengig stilling og med en forventning om Ä jobbe 37,5 timer i uka. Og sÄ har jeg...
NÄr man sammenligner seg med en del andre konsulentselskaper, sÄ har jeg tenkt at vi jobber litt konsulentleit. Det har ikke vÊrt en forventning om at jeg skal jobbe 50 timer i uka, men det er en forventning om at man klarer Ä regulere det godt selv. Men sÄ har jeg nok ogsÄ tenkt at hver time skal vÊre produktiv, og hva betyr det? Skal man sitte foran en skjerm?
hver time. Som konsulent bruker man mye tid pÄ Ä gjÞre intervjuer, dokumentanalyser, datainnsamling, og sÄ skal man analysere det og skrive rapport. SÄ det blir veldig mange timer pÄ skjerm. Og jeg tror nok i 20 Ärene sÄ var jeg pÄ en mÄte nesten 37,5 timer pÄ skjerm i uka, minst. Men
Jeg tenker, er det realistisk, eller er det det vi egentlig trenger av folk, at de skal bruke mest mulig tid pÄ skjermen?
Det du beskriver er egentlig noen myter der ute om typisk McKinsey, de her store konsulenthusene. De ser etter unge, usikre high achievers, for de vet at de kan utnytte og skvise maksimalt sÄnn at pengene flyter opp til partnerene. Men det var ikke helt en sÄnn type miljÞ som du var i. Vi har nettopp lest om kjÞtt, advokatfirmaet kjÞtt.
som er jo pumpet maksimalt ut av spesielt sine yngre ansatte. Men det er ikke helt den type miljĂž du beskriver.
Nei, det er ikke det. Jeg jobber jo fortsatt i RambÞl Management Consulting, som det heter. SÄ jeg trives jo der. Og det er jo pÄ en mÄte en erkjennelse som jeg har, eller noe jeg har stilt mye spÞrsmÄlstegn med underveis. Er det jeg som har gÄtt for hardt ut? Er det forventningene om at jeg gÄr for hardt ut? Nei.
Der er jeg litt usikker. Men jeg opplever jo nÄr jeg ser markedet over tid og konkurranse med andre konsulentmiljÞer og forskningsmiljÞer ogsÄ, sÄ heves jo lister hele veien. SÄ jeg og alle andre har jo tatt
tatt del i en slutspurt jeg vet ikke om vi er i mÄl enda pÄ en mÄte, men tempoet Þker, forventninger at du kan levere mer pÄ kortere tid Þker og det ja, hvor skal dette stoppe pÄ en mÄte, det er jo det som kanskje er det store spÞrsmÄlet alle lurer pÄ nÄr er nok godt nok eller skal vi hele tiden strekke oss mot enda mer da?
Vi mÄ ta en tur tilbake til 2019. Du er ude pÄ sykkeltur, pÄ vei til et eller annet sted. PÄ vei til jobb. PÄ vei til jobb. Og sÄ merker du at det er et eller annet i kroppen som ikke er sÄnn som det pleier Ä vÊre. Hva er det som skjer?
Jeg har syklet den samme ruta frem og tilbake til jobb i mange Är, og det er pÄ flatmark og relativt god form. Men likevel sÄ vil kroppen bare ikke. Det er sÄ tungt Ä sykle rett frem at jeg mÄ stoppe sykkelen Ä gÄ av.
Det er tydelig at kroppen sier ifra at det er et eller annet som ikke stemmer. Jeg har lenge gÄtt og letet etter, eller i Þkende grad, at det er noe galt. Jeg leter etter om det er et medisinsk problem. Jeg gÄr til fastlegen og tar blodprÞver. De finner ingenting. Det er ikke noe galt nÄr man ser pÄ bakterier, virus eller andre infeksjoner. Kroppen er frisk.
Men det fÞles ikke sÄnn likevel. Mye vondt i nakket, hodet og maget. Men ogsÄ at man kjenner at kroppen blir tyngre og tyngre. Det er vanskeligere og vanskeligere Ä bare kunne gjÞre enkle ting i hverdagen.
SÄ da gikk jeg til legen. Det ble litt sÄnn mitt wake-up-call at nÄ gÄr det ikke lenger, nÄ er det noe rart. SÄ jeg gikk til legen og sa at nÄ gÄr det ikke mer. PÄ det tidspunktet hadde du fÄtt barn, en litt endret livssituasjon med enda flere krav og forventninger. NÄr du kom til fastlegen, hva sa hun eller han?
Han var litt sÄnn, ok, det er tydeligvis noe alvorlig her, og lurte pÄ om jeg var susidal, eller om det var utbrenthet, eller kunne vÊre det, og landet pÄ det siste. SÄ da fikk jeg time med en kognitiv terapeut, og han har jo underveis sagt at jeg var jo ikke utbrent, men hadde fÄtt en smakebit pÄ det.
Da jeg mÞtte han, gjorde vi litt Þvelser som jeg ikke helt husker hva heter. Men sÄ sa han allerede i fÞrste timen at dette er en problemstilling som vi opplever at mange stÄr i, og at man ikke fÞler at man strekker til. At jobbelastninger blir for stor i det totalregnskapet i livet til folk.
og at de var bekymret for at dette Þkte. Det var stadig flere som kom og sto i de samme problemene. Og da gikk det jo fra Ä vÊre et enkelt problem, altsÄ jeg som ikke strakk til, for det er jo det man kjenner pÄ nÄr man kommer inn i en sÄnn ...
ubalanse at nÄ er det jeg som ikke duger men der og da sÄ forstod jeg at dette her et samfunnsproblem det gjelder ikke bare meg og pÄ det tidspunktet da ble jeg pÄ en mÄte klar for Ä nÊrmest si kjempe frem et bedre samfunn for vi kan ikke fortsette pÄ denne mÄten at folk skal slite seg ut uten helt Ä forstÄ kanskje hvorfor vi gjÞr det
Ja, og det er jo litt av det som du egentlig peker litt pÄ, for din umiddelbare respons, det var jo altsÄ Ä si fra at du hadde sÄ mye Ä gjÞre pÄ jobb, at det Ä gÄ rundt og vÊre sykemeldt, det hadde ikke du tid til.
Ja, og det er jo noe rart i debatten da, pÄ en mÄte. Man snakker jo veldig om at man mÄ ansvarliggjÞre folk, og de mÄ stille pÄ jobb, og dette er pÄ en mÄte et personlig anlegg liggende. Men jeg opplever jo egentlig alle rundt meg ogsÄ strekker seg veldig langt.
gjÞr det de kan for Ä levere sÄ godt de kan pÄ jobb sÄ mange timer de har mulighet til. Alle strekker seg sÄ langt de kan. Og sÄ er det likevel en nasjonal forventning om at vi skal jobbe mer. Og det er jo der jeg kjenner at det blir litt sur, rett og slett. Fordi folk som jobber i dag, jobber allerede
egentlig alt hva de makter. Og hvis de ikke gjÞr det, sÄ er det jo en grunn til det, tenker jeg. Fordi du gÄr jo inn i arbeidslivet med en forventning om Ä ha det fint, levere bra pÄ jobb, ha et godt miljÞ, ha meningsfulle oppgaver. Og hvis ikke du ender opp med det, sÄ kan du jo ende pÄ en mÄte i en annen form for utbrenthet
en slags meningslĂžshet at du bruker da
40 timer i uka pÄ en jobb som ikke gir mening, som ikke gir deg utvikling, som ikke gjÞr deg bra. Det er en sÄ viktig del av livet vÄrt. Vi skal bruke kanskje 70 000 timer pÄ jobb i lÞpet av livet. Da er det viktig at jobben bÄde gir mening og gjÞr deg bra og fÞles bra.
men samtidig ikke stjeler all energien du har, slik at du ikke har noe mer Ä levere over for barn, eller partner, eller venner, eller familie. Og jeg opplever jo at i denne boka, sÄ i 2019, sÄ starter du egentlig pÄ en ekspedisjon. Ja.
Det er sÄnn jeg leser boka. Du eksperimenterer selv med ulike mÄter Ä forholde deg til jobb pÄ. Du gjÞr masse forskjellige ting, alltid fra Ä starte for deg selv, du prÞver Ä jobbe i redusert stilling, som er noe med at du jobber i 120 prosent i stedet for 60 prosent. Og sÄ har du en kunnskapsreise der du tilegner deg
masse informasjon om utbrenthet som et samfunnsproblem og du ser pÄ ulike teorier og kunnskap knyttet til menneske og jobb og hva er det som skal til for Ä ha det bra og sÄ ender du
pÄ slutten av denne reisen i Är, i 2024, 2023, og sÄ er du faktisk tilbake igjen i den samme jobben, men med en litt annen tilnÊrming, en litt annen mÄte Ä jobbe pÄ, en litt annen mÄte Ä tenke pÄ. Kan ikke du ta oss litt mer pÄ del av denne turen som du har hatt?
La oss starte med hvordan du skal forholde deg til jobb, for det er jo lett Ä tenke her. Jeg mÄ innrÞmme at nÄr jeg begynte Ä lese boka, sÄ tenkte jeg at du kom til Ä ende opp som et veldig alternativt menneske, med et eller annet smÄbruksfilosofi, og leve av det du hentet fra jorda, og gÄ all in pÄ den andre siden. Men sÄ overrasker du meg virkelig med Ä vÊre pÄ et sted som ligner ganske mye pÄ der du startet, men bare pÄ en litt annen
Men fortell litt, hva slags eksperimenter og uttesting gjorde du, og hva lÊrte du av det? Ja, altsÄ det fÞrste jeg gjorde da, nÄr jeg skulle begynne Ä jobbe med boka, var Ä jobbe mindre. SÄ da jobbet jeg tre dager i uka, og sÄ var det meningen at jeg skulle bruke resten pÄ bokprosjektet. Det fikk jeg ikke helt til, og sÄ kom det et nytt oppdrag som da krevde 120 prosent, som du sa.
Da fant jeg ut at nÄ slutter jeg jobben, prÞver mine egne greier, men da hadde jeg jo alt for mange planer. Startet mitt eget selskap, som du jo nevnte, skulle ogsÄ jobbe med boka. Fikk egentlig bare nei pÄ alt av prosjektideer og sÞknader pÄ stipend og sÄnt. SÄ jeg kom inn i meg med bokprosjektet.
Men jeg brukte i hvert fall litt av tiden pÄ Ä spille litt fotball. Jeg synes det var veldig gÞy. Jeg tror det var riktig og godt Ä bare ikke gjÞre noe. PÄ en mÄte restarte livet litt, hvis du kjenner litt pÄ det.
For det er jo, altsÄ fra man begynner pÄ skolen, sÄ er det jo fullrulle pÄ en mÄte. Det er jo det vi blir preppet pÄ, at vi skal inn i et arbeidsliv og fortsette fullrulle, og kanskje ikke ha tid til Ä tenke seg om hva man egentlig holder pÄ med.
Og sÄ fikk jeg en telefon om jeg ville starte Ä jobbe igjen da det hadde gÄtt ni mÄneder. Og da hadde jeg pÄ en mÄte ogsÄ et Þkonomisk behov for det. Fordi at jeg tok aldri kontakt med NAV. Jeg orket ikke den tralten der.
SÄ da var det min gamle sjef som ringte og spurte om jeg ville komme tilbake, sÄ det gjorde jeg. Og sÄ begynte jo koronaen rett etter at jeg startet, og det var jo en veldig bra overgang, men veldig glad for at jeg hadde en jobb. Da var det jo bÄde ansettelsestopp og veldig mye usikkerhet der ute.
Og sĂ„ mĂ„tte nok bare bokideen gĂ„ litt sin gang der bak, og sĂ„ dukket det opp igjen, og sĂ„ gikk jeg en ny runde pĂ„. NĂ„r jeg skrev boka, sĂ„ tok jeg permisjonen fra jobb. SĂ„nn at da kunne jeg bruke hele min oppmerksomhet pĂ„ boka, i stedet for Ă„ tenke at «Ă
h, hva er det som skjer etter?» Jeg er ferdig med den.
Og nÄ er jeg tilbake igjen. Jeg jobber fullt. Jeg har hektiske perioder hvor jeg mÄ jobbe mye. Men jeg tror jeg har blitt flinkere ut Ä tenke neste uke. Da kan jeg faktisk ta det roligere. Jeg kjenner mye mer etter. Har jeg vondt i nakken eller vondt i hodet? Det har jeg veldig sjeldent lenger. SÄ betyr det at man enten er litt stresset, at man har skuldrene opp,
at den bÞr ta seg en luftetur, eller bÞye tÞy, eller pÄ en mÄte gjÞre noe annet. Og det er jo en refleksjon som jeg har fÄtt i det at jeg er veldig glad i produktivitet, jeg er veldig glad i flyt, jeg er veldig glad i Ä jobbe, og liker veldig godt nÄr du blir 100% absorbert i det du gjÞr.
men at jeg tror vi som samfunn har glemt pauser og det gjelder meg selv at man fĂžler man ikke har tid til pauser men pauser er faktisk ganske produktivt
Det Ä ikke fokusere pÄ noe der ute, men bruke litt tid inni vÄr i hodet, det gjÞr at vi fÄr mer energi. BatterinivÄet vÄrt gÄr oppover, men vi er ogsÄ mer kreative da.
Da begynner vi Ä koble ting inn i hodet vÄrt og se kanskje nye muligheter i det vi stÄr og jobber med. Hvis man har veldig dÄrlig tid med noe, og faktisk tar seg en pause nÄr man virkelig er stresset, sÄ kan det godt hende at man ser nye mÄter Ä lÞse det pÄ, eller kanskje akkurat det man satt pÄ egentlig ikke var det viktigste du burde brukt tida pÄ akkurat her og nÄ. Og
Jeg synes det er interessant hvis man ser pÄ filmer fra 90-tallet, hvilket annet tempo det er i filmene.
Det er sÄ mye roligere enn i dag. Vi fÄr sÄ mange inntrykk og mye kastet pÄ oss. Skal du se en film i dag og ser traileren, sÄ har du allerede sett hele filmen. Jeg tror hele samfunnet er vant med et sÄnn voldsomt tempo. Og det tar vi med inn i jobben. BÄde forventning til oss selv, men ogsÄ alle andre rundt oss.
Men jeg tror det vi ender med Ä gjÞre er bare skommeflÞten. Vi klarer ikke Ä sette tid til Ä jobbe ting ned i dybden, som bÄde ville vÊrt veldig god investering for bÄde innovasjon og utvikling, for oss selv og for produktiviteten. Jeg tror vi som samfunn gÄr glipp av veldig mye med Ä prÞve Ä tviholde pÄ dagens kurs, med at vi skal bare...
press inn enda mer i de fÄ timer vi har til rÄdighet hver dag. Hei, jeg heter BÄrd Fyn. Jeg er nÞrdeduktatt av samarbeid. Og det er fordi jeg gjennom mange Är i forsvaret har kjent pÄ hvor utrolig givende det er nÄr samarbeid pÄ jobb fungerer, og hvor utrolig slitsomt det er nÄr samarbeidet ikke fungerer.
Noe av det jeg har kjent pÄ er hvor avgjÞrende min psykologiske trygghet er. BÄde for at jeg selv skal kunne ha det bra pÄ jobb, men ogsÄ for at jeg skal kunne gjÞre det bra pÄ jobb. Denne psykologiske tryggheten viser seg viktig for at vi skal kunne jobbe effektivt sammen mot de mÄlene vi setter oss.
Her pÄ NHN, Norges handelssyskole, har jeg de siste Ärene hatt gleden av Ä forske pÄ dette temaet. Til hÞsten skal jeg delta med en modul pÄ ledeprogrammet, og der skal vi dykke ned i hva denne psykologiske tryggheten er for noe og ikke er for noe, hvorfor den er viktig, og hvordan vi kan lede til psykologisk trygghet i praksis.
Det er gjort masse god forskning pÄ dette her feltet, og jeg brenner for Ä gjÞre den tilgjengelig og anvendelig for folk flest. SÄ vi skal se pÄ hvordan vi kan bygge Þkt trygghet i arbeidsmiljÞet, og bygge Þkt trygghet i lederrollen. Jeg hÄper Ä se deg der. Mer informasjon pÄ ledeprogrammet.no.
Vi er jo inne i et litt politisk landskap, for i boka sÄ til ut oppgjÞr med en uttalelse som flere kommer med, men Erna Solberg var kanskje en av de som har vÊrt mest sitert pÄ det, altsÄ at i Norge som samfunn sÄ vil vi ha for lite arbeidskraft, vi vil ha en eldrebÞlge som er pÄ vei til Ä skylle innom oss akkurat nÄ, det betyr at folk mÄ jobbe mer, det er
et perspektiv. Vi vet jo at der ute sÄ er det en konkurransesituasjon for mange virksomheter som gjÞr at effektivisering er noe som alle konstant jobber med, og det betyr at vi skal gjÞre mer pÄ kortere tid. Og du har lyst til Ä ta et oppgjÞr med dette her. Hva er det som er problemet?
Det er jo mange ting, og det er komplekst nÄr man gÄr inn i det. Og nettopp det at det er et komplekst materie. Vi har jo ikke full oversikt over hva folk egentlig gjÞr der ute. Vi vet at de gÄr pÄ jobb og har en kontrakt som sier 37,5 timer, men hva man lÞser inn for der vet ingen.
Og sÄ har vi da Þkonomer som sitter og regner pÄ det, og ser at vi mÄ jobbe mer for Ä fÄ rÄd til skatteinntektene i landet. Og det er jo den historien eller konklusjonen som i veldig, veldig stor grad fÄr dominere. Og igjen, vi snakker om veldig komplekse, store, krevende temaer fra individ til bedrift til samfunnsnivÄ.
Og likevel sÄ er svaret sÄ enkelt at det bare er Ä jobbe mer. Min misjon da er ogsÄ Ä slÄ litt hull pÄ den, fordi jeg tror ikke det er realistisk. Og Þkonomene vil da at vi skal Þke vÄrt kollektive timeverk, altsÄ hvor mange timer vi totalt sett som samfunn legger ned. Det skal Þkes med 10-13%.
fremover. Samtidig som vi blir fÊrre i arbeidsfÞralder. Jeg tror ikke det er realistisk, og i hvert fall nÄ pÄ en mÄte de som allerede jobber strekker seg veldig langt. Og samtidig egentlig vi trenger flere inn i arbeidsmarkedet, sier de. Men samtidig sÄ Þkes terskelen for hvem som kan komme inn
Det er ikke lenger nok Ă„ bare ha en mastergrad. Det er ikke lenger nok
-Ä bare ta hÞyere utdanning. Du skal vÊre en spesiell type person. Du skal vÊre fremoverlent, sulten, ekstrovert,- -og tikke veldig mange bokser. Det gjÞr at vi sitter igjen med et mannskap som er veldig snevart. Det er ikke rom for Ä vÊre sÄ mye annet. Du skal vÊre alt det som er pÄ denne checklista.
Det er jo veldig uheldig hvis du trenger flere inn i arbeidslivet, at vi samtidig gjÞr det sÄ snevert som vi gjÞr. OgsÄ har vi jo kommisjoner som sitter og ser pÄ hva kompetansekravene er fremover. Hva slags sektorer er det som kommer til Ä vokse? Det er jo da helsesektoren, teknologer og ingeniÞrer. Men nÄ gÄr jo ingeniÞrbransjen litt dÄrligere ogsÄ, som hvem vet.
Man vet ikke. Vi vet ikke hva det neste skal vÊre. Da er lÞsningen at det er bra hvis vi bare bytter jobb hyppig. At vi er et sÄnt mannskap som kan flyttes rundt der hvor det er behov. Det gir ogsÄ en usikkerhet. Hva er det vi skal jobbe med om ti Är? Vi vet ikke.
Vi vet ikke hvordan det skal se ut, men samtidig er det konklusjonen at vi skal jobbe mer. Det gÄr ikke ihop da, nÄr du begynner Ä se pÄ utviklingen, bruk av kunstig intelligens oppi dette her. Kanskje det kan frigjÞre tid, men det passer ikke med Þkonomens regnestykke, fordi vi mÄ jobbe alle de timer vi skal, slik at vi fÄr nok skatteinntekter. Og sÄ til du er for deg, hva er det nÊringslivet gjÞr for
For Ä egentlig pushe de her negative tendensene i enda stÞrre grad. Du kommer med mange eksempler pÄ hva som skjer, men hva slags triks er det nÊringslivet bruker for Ä utnytte arbeidskrafter i enda stÞrre grad, eller skape den her produktiviteten som vi Þnsker?
Ja, det er jo et spÞrsmÄl om det fungerer sÄ veldig godt. Men jeg tenker at den norske modellen er jo hele faste stillinger, og det tenker jeg er et godt utgangspunkt. SÄ prÞver man seg kanskje Ä fÄ til litt mer midlertidige stillinger, at du ikke er sikker pÄ om du har en jobb der etter og frem i tid. Jeg tror ikke man oppnÄr sÄ veldig mye produktivitet pÄ det, bortsett fra at det er lettere Ä kvitte seg med folk hvis ikke de fungerer. Og sÄ har man jo...
noen tendenser nÄ til gig-Þkonomien som kommer inn, hvor du egentlig er din egen bedriftseier pÄ en mÄte, mÄ sitte og skatte pÄ ting selv, hvordan det i det hele tatt kan vÊre lÞnnsomt med disse budene som leverer en og en pizza hjem til folk. Det er vanskelig Ä begripe. Og det er jo en litt skummel utvikling i arbeidslivet at man
man fÄr de, altsÄ den sektoren er ikke sÄ veldig stor i Norge, men det er litt sÄnn, ja, vi har en jobb fremover pÄ en mÄte Ä sikre at folk har en trygg og god jobb. Jeg tenker det er en sÄnn viktig grep fremover. For Ä sikre at folk har nok inntekt. Dette er jo knyttet ogsÄ opp med muligheten til Ä fÄ seg boliglÄn. Ja,
Ä etablere seg pÄ boligmarkedet. Jobber man i en deltidsstilling, sÄ er ikke det, der fÄr man pÄ en mÄte ikke boliglÄn. SÄ det er mange, ja, dessverre, kan se ut som det gÄr i feil retning, men man burde pÄ en mÄte klare Ä snu dette da, sÄnn at fulle hele jobber er en standard. Det er jo noen ledere som, hvis de fÄr kritikk, eller det er for mye klaging i bedriften,
sÄ er den automatiske responsen det er Ä si noe sÄnn som at det er helt frivillig Ä jobbe her. Det er nok av andre muligheter, og denne jobben passer ikke for alle. Hva tenker du om det? Ja,
Man bÞr ta det som et varsko i samfunnet, at det er en utvikling der hvor 40 prosent av arbeidstakerne opplever at arbeidsmarkedet blir mer autoritÊrt. Man har mindre rom for medbestemmelse og opplever litt Þkt overvÄkning. At lederen faktisk ikke slipper til perspektivene til de ansatte.
Det er en uheldig utvikling. Jeg tenker hver sjef og leder mÄ prÞve Ä motarbeide. Det er sÄ lett Ä tenke at hvis jeg bare fjerner meg litt fra problemene, sÄ kan jeg sitte her og styre og regjere for meg selv.
Og det funker kanskje i det korte lÞpet, men i det lange lÞpet sÄ tenker jeg det skaper mistillit potensielt blant de ansatte. Og det er jo utviklingstrekk man ser i samfunnet bÄde i offentlig sektor men ogsÄ i privat at makt og styring flyttes oppover i hierarkiet.
Og da risikerer man jo ogsÄ at de viktige beskjedene i forhold til produksjon og leveranse ikke kommer frem til de som faktisk skal ta avgjÞrelser eller ta de riktige avgjÞrelsene.
I boka di har du en del av boka som er mer fokusert rundt lÞsninger. For du definerer problemer veldig tydelig, og sÄ kommer du over med noen forslag til lÞsninger. Det er jo noen motstemmer her. Hvis jeg tenker, sÄ er det pÄ begynnelsen av 2000-tallet sÄ kom en kar som heter Tim Ferriss med i bok som heter The 4-Hour Work Week. Det handler om noe litt annet enn Ä vÊre ansatt. Det handler mer om hvordan du skulle ut
nytte diverse automatiseringer og underleverandÞrer for Ä jobbe minst mulig. Vi har mange som snakker om seks timers dagen uten at det skjer sÄ veldig mye mer. Vi har norske virksomheter og internasjonale som eksperimenterer med fire dagers uker, der du jobber litt mer de fire dagene, og sÄ er du fri den siste dagen. Hva er lÞsningene?
Ja, Tim Ferris er jo en egen karakteristikk. Det er jo pÄ en mÄte en del av denne fire-bevegelsen, Financial Independent Retire Early, de som finner mÄter Ä koble seg litt av arbeidslivet. Og det er jo en del av problemet her, at hvis arbeidslivet gjÞr det for vanskelig, eller for kjedelig, eller for lite meningsfullt,
Ä gÄ pÄ jobb. Det er det man dytter folk ut, og vi prÞver Ä finne lÞsninger. Enten med Ä bli pensjonister i tredje vÄren, som noen faktisk gjÞr, eller deltidsarbeid, eller man mÄ finne andre mÄter Ä prÞve Ä hÄndtere jobbsituasjonen pÄ.
SÄ ja, min ambisjon da, og misjonen ogsÄ med boka er jo Ä se, kan vi klare i fellesskap Ä finne lÞsninger som gjÞr at folk har lyst til Ä vÊre i jobb da, har lyst til Ä bidra, og det tror jeg de fleste har, men vi mÄ ha noen rammevilkÄr som legger til rette for det da.
Det som er interessant er jo norske arbeidsmiljÞloven, som er en av de beste arbeidsmiljÞlovene i verden. Den er veldig legget til rette for oss arbeidstakere pÄ en god mÄte.
Det ligger jo noen seks psykologiske jobbkrav til grunnen der, som ble utviklet av en arbeidslivsforsker og psykolog som heter Einar Thorstrud. Man kan nesten tenke, har de blitt glemt?
i dag. Og jeg tenker, kan man klare Ä hente tilbake igjen til noen av de tankene man hadde, og det var jo pÄ slutten av 60-tallet han skrev en bok som het «Mot en ny bedriftsorganisasjon». Og da var det at ansatte trenger variasjon og utfordring i jobben. De trenger Ä lÊre noe. Man mÄ fÞle at man utvikler seg.
Man trenger innflytelse, om det sÄ er innenfor et eget arbeidsomrÄde. Man trenger anseelse, sosial stÞtte, det Ä bli respektert, oppleve at jobben blir verdsatt.
Og det skal man ikke undervidere. Hvis man sitter og leverer og leverer og leverer, men aldri fÄr noen tilbakemelding pÄ at du gjÞr en god jobb, og sÄ kan du neste dag bare gjÞre ingenting, og sÄ er det fremdeles ikke noen tilbakemelding. Er det noen mening i det du gjÞr? Du begynner Ä stille spÞrsmÄl selv med det. SÄ det Ä ha tilbakemelding i jobben er veldig viktig. Og det Ä forstÄ sammenhengen mellom det du gjÞr
og samfunnet. Gir det noe verdi den jobben jeg gjÞr? Det er ogsÄ for at vi forstÄr at det er meningsfullt. Det sjette psykologiske jobbkravet handler om Ä se en fremtid der hvor du er. At den jobben du gjÞr er forenlig med en Þnsket fremtid der hvor du er. Det er lett Ä miste grep nÄr alt skal skje sÄ fort.
Alt skal vÊre her og nÄ, og dette mÄnedsbudsjettet. Ikke at man klarer Ä se det over lang tid. SÄ det trenger nok ikke Ä vÊre sÄ vanskelig egentlig. Jeg intervjuet jo Jan Eiler Vessel, som er meieriskjef ved Tine sentrale lager Heimdal. Og det var jo fordi de innfÞrte seks timers dagen
For det var vel i 2007.
og opplevde Ä Þke produktiviteten. De opplevde at sykefravÊret gikk ned. Det var jo lÞnnsomt for dem. Og det er jo nÄr jeg snakker med han, sÄ sier han sÄnn, Äh, jeg blir sÄ oppgitt av Ä hÞre spÞrsmÄlet. Har vi rÄd til Ä jobbe mindre? Vi tjente jo masse penger pÄ det, sier han. Men for Ä fÄ det til, og det tenker jeg litt sÄnn, egentlig i dag, vi stÄr i viktige problemstillinger. Vi mÄ omstille oss. Vi mÄ tenke nytt.
Det han sier, Vessel, er at lederne mÄ forandre seg. Det er det som kanskje er litt sÄnn ubehagelig i alt dette her. Det er mye lettere Ä bare fortsette som fÞr. Men skal du fÄ bedre resultater, sÄ mÄ lederne endre seg, og alle mÄ endre sin ledelse, sier han. Om du jobber pÄ gulvet, eller er mellomleder eller toppleder, sÄ leder du deg selv.
og gjerne de rundt det. Og da mÄ alle inn og gjÞre endringer og tenkende nytt. Og det som gjorde at Vessel og de ansatte pÄ Tineheimdal lykkes med Ä Þke produktiviteten, selv om de brukte fÊrre timer pÄ jobb, det var jo at de ansatte kom frem med sine lÞsninger, antagelser.
De ble gitt tillit til Ä finne en lÞsning pÄ hvordan vi kan lÞse oppgavene vÄre pÄ en bedre mÄte. Og de Þkte produktiviteten med 30%.
Og sÄ var jo den samlete team-innsatsen redusert med 20 prosent, men det var likevel 10 prosent i fortjeneste ved Tine Heimdahl. Og sÄ har de jo avsluttet i etterkant da. Han er jo blitt pensjonist, Vessel, og sÄ har det vÊrt noen lederendringer, og sÄ har det nok vÊrt et...
Et Þnske da, kanskje fra andre utenfor bedriften, Ä ikke ha seks timers dag, fordi at det er andre som Þnsker det. SÄ da ble det pÄ en mÄte avslutningen pÄ det. Men jeg tenker, viktig lÊrdom derifra uansett, er jo at nettopp det at lederen mÄ endre seg, at man mÄ tÞrre Ä tenke nytt. Og det savner jeg i dagens arbeidsmarked og arbeidsliv, at man har ledere som tÞr Ä tenke nye tanker da.
Dette her hÞres jo ut som det kan gÄ litt hovn i hÄnd med noe agilt, med noe linaktig, mer autonomi, la folk styre seg selv. Og sÄ er det jo de her Þkonomiske driverne som til syvende og sist bestemmer alt. Ja, og det er jo en mismatch da mellom hva som gir mening for oss pÄ individnivÄ, sant?
Gir det mening at jeg skal skrive en ekstra konsulentrapport i mÄneden? Jeg tror ikke det. Kvaliteten kommer ikke til Ä bli noe sÊrlig bedre. Jeg tenker heller da kanskje Ä redusere. Kanskje jeg burde skrive en konsulentrapport mindre i mÄneden, at den faktisk da hever kvaliteten.
Men med Þkonomibrillene pÄ, sÄ gikk det noen mening. Det spiller egentlig ikke sÄ veldig mye rolle hva vi gjÞr pÄ jobb, sÄ lenge vi er der de timene vi er. Men det er samtidig en forventning om produktivitetsvekst da.
og den skal jo komme bÄde i private og offentlig sektor og det er jo en av de tingene som jeg har jobbet mye med og som jeg blir veldig faglig engasjert i da at kommunesektoren mÄ gjennom en omstilling de fÄr stadig fÊrre hender og inntekter og skal levere enda flere tjenester og da er pÄ en mÄte lÞsninger som blir trÞkt ned og hvor de er at de skal bare lÞpe fortere da
og det tror jeg ikke er reelt da i det lange lÞpet sÄ
Jeg tror vi pÄ enkelt individnivÄ og sammen pÄ arbeidsplasser burde vÊre flinkere til Ä bÄde kreve pauser, kreve at tempoet er forsvarlig, men sÄ handler det jo om valg som mÄ tas pÄ samfunnsnivÄ. Er det dette vi Þnsker at vÄre barn skal arbeide fra oss, et arbeidsmarked hvor
terskelen heves hvor man stÄr i mer utrygge situasjoner, hvor man er usikker pÄ hva man skal gjÞre fremover hvor man har en jobb Ä gÄ til. SÄ det er ogsÄ min misjon i dette her, Ä fÄ til en mer rikere debatt om hva vi egentlig Þnsker. Og jeg mener at et svar som sier at vi skal jobbe mer, det er ikke godt nok.
Hege, det er en psykolog som du skriver en god del om i boka di, som vi snakket om pÄ siste episode av Lederpodden. Men du mÄ forklare litt. Du bruker mye plass pÄ begrepet flow, og vi snakket altsÄ om Mihai,
She sent me highly. Jeg er litt usikker pÄ den siste lien der. Jeg fÊr masse henvendelser pÄ LinkedIn om at jeg kanskje uttalte det feil sist, sÄ nÄ prÞver jeg igjen. Jeg pleier Ä si, she sent me highly, men jeg vet ikke om det er helt riktig det her. Nei, men vi lar det vÊre. Det viktige er innholdet. Hvorfor skriver du sÄ mye om flyt? Hva betyr det i en arbeidssammenheng? Det
Det er jo pÄ jobb. Vi kan fÞle kanskje mest melding i lÞpet av dagen. Vi mennesker er jo skapt for Ä gjÞre noe. Det er jo bare Ä prÞve Ä sette seg ned i sofaen. Er man totalt utslitt, sÄ er det veldig godt. Men pÄ morgenen, hvis man begynner Ä tenke litt pÄ alle de tingene man burde ha gjort...
sÄ er vi skapt for Ä gjÞre noe. Dessverre blir mobiltelefonen fort det redskapet vi begynner Ä interagere med, som kanskje gjÞr at vi blir sittende i sofaen.
Men vi tÄler dÄrlig Ä gjÞre ingenting. Og da er jo jobben, tenker jeg, et meningsfullt sted Ä gjÞre noe meningsfullt. Og hvis man er sÄ heldig Ä ha en oppgave som man finner meningsfullt, hvor du opplever at du fÄr utviklet deg og brukt dine evner, gjerne til det ytterste.
at du fÞler at nÄ er hele deg med, du bruker hele hodet ditt i denne oppgaven, sÄ kan man vÊre sÄ heldig Ä havne i en sÄnn flytsituasjon. Og selv synes jeg i hvert fall at da har jeg det veldig bra nÄr jeg har vÊrt i de flytopplevelsene. Og skiksenten vi har litt sier jo det ogsÄ at det er nÄr vi er i flyt at vi er pÄ vÄrt lykkeligste.
SÄ det er jo lett Ä tenke at en bok som heter Jobb mindre, leve mer, er ute etter Ä slakte det Ä gÄ pÄ jobb, pÄ en mÄte. Eller si at nÄ mÄ vi alle legge ned jobben vÄr og bare leve livet. Men jeg tror nok mye av verdien vÄr ogsÄ skjer gjennom jobb. Og er man heldig Ä ha en jobb hvor man havner i flyt,
sÄ tenker jeg at det er noe man bÞr legge til rette for selv da, og havne i, men det er ogsÄ noe som sjefer og ledere mÄ legge til rette for. Det handler jo bÄde om Ä kunne gi nok tid til at man rekker Ä komme inn i en flyt, at ikke man blir avbryttet av mÞter hele tiden, eller av kollegaer eller andre ting da.
SÄ det er flere ting i det, men for meg er det et budskap i at nÄr vi fÞrst skal bruke 70 000 timer pÄ jobb, sÄ kan man faktisk bruke det til Ä gjÞre noe som kan utvikle en, og som man kan fÞle mening i. Hege, er det noe du har lyst til Ä melde ut til leder pÄ den sluttere, som altsÄ er stort sett ledere, som ikke er spurt om?
Ja, jeg har jo vÊrt innom litt av utbyggingen allerede, men jeg tenker det Ä gi ansatte tillit til Ä finne lÞsninger selv, det er jo god delegering i det, og det gir jo ogsÄ ansatte mulighet til Ä oppleve lÊring og utvikling. Og sÄ tenker jeg jo det Ä legge til rette for at ansatte opplever Ä ha meningsfulle oppgaver, at det Þker trivsel og produktivitet, da fÄr du mer ut av de ansatte.
Og selvfÞlgelig ogsÄ sÞrge for at ansatte fÄr tilbakemelding pÄ jobben de gjÞr. Det er sÄ viktig at man opplever at det man gjÞr betyr noe, og det Þker ogsÄ opplevd mening i jobben. Og er den stÞrste forskjellen pÄ Hege-Hellvik 2019 og 2024-varianten pÄ jobb?
Jeg vet ikke helt om jeg er sÄ veldig annerledes pÄ jobb. Jeg tror nok jeg er i litt bedre humÞr. At man er mindre stresset, at man klarer Ä ta det roligere. OgsÄ nÄ inviterer jeg meg, hvis det passer seg, sÄ inviterer jeg meg kollegaene mine pÄ litt bÞy og tÞy ogsÄ. Eller en tur ut. SÄ nok litt mer variert arbeidshverdag og et...
Ja, et godt humĂžr. Det har jeg alltid hatt da. Men at jeg nok prĂžver Ă„ vĂŠre litt roligere i jobben. Ege, tusen takk for at du kom til Lederpodden. Takk for at jeg fikk vĂŠre med.
Til deg som hĂžrer pĂ„, hvis du har lyst til Ă„ lĂŠre mer av Hege, sĂ„ er altsĂ„ boka ute akkurat nĂ„. Den heter Jobb mindre, den heter Ă
lev mer. Et nydelig grÞnt omslag som gjÞr at du ser boka veldig lett nÄr du kommer inn i bokhandelen. Masse interessante greier, og det handler om samfunnet, det handler litt om filosofi og psykologi, og det handler om de smÄ personlige tingene ogsÄ. Jeg leste jo for eksempel at du mÄtte lÊre deg Ä lÞpe.
La mannen din gjÞre ting pÄ sin mÄte, og slappe litt mer av. Det var jo en teknikk den la jeg sÊrlig merke til. Det er bra. Folkens som hÞrer pÄ Lederpodden, takk for at du gjÞr det. Hvis du har lyst til Ä utvikle deg som leder til hÞsten, ja, sÄ har vi altsÄ noe som heter Lederprogrammet. PÄmeldingene er Äpne, og de fÞrste har meldt seg pÄ. Flere har reservert plass. Hvis du er nysgjerrig, sÄ finner du alt du trenger ved om Lederprogrammet pÄ lederprogrammet.no.
Hvis du har lyst til Ä fÞlge med pÄ alt som skjer i vÄrt lederunivers, da kan du komme deg inn pÄ lederpodden.no, legg igjen din e-post, og du vil fÄ vÄrt ferske nyhetsbrev i din inbox hver eneste fredag. Takk igjen for at du hÞrer pÄ Lederpodden. Vi hÞres igjen om en uke. Lederpodden er gitt til deg av Execu.