3/30/2022

Scrimba: Fra 0 til 14 millioner i gjentagende inntekt

Per Borgen, medgründer av Scrimba, en EdTech-startup som tilbyr webutviklingsopplæring, deler sin gründerreise. De har skiftet fokus fra barnebøker til kodekurs, inspirert av Pers egen kodeopplæring i London. Scrimba skiller seg ut med en interaktiv læringsmodell som kombinerer video og kodeeditor, og har nå 14 millioner i gjentagende inntekt. De har en tydelig strategi for å fokusere på nybegynnere og drive organisk vekst gjennom YouTube, SEO og word-of-mouth.

00:00

Skrimba's CEO reflekterer over viktigheten av å stole på intuisjon og kundesamtaler fremfor analyser i utdanningsmarkedet.

00:49

Skrimba revolusjonerer nettbasert koding ved å kombinere interaktiv læring med video, slik at studenter kan eksperimentere med kode.

05:44

Podcasten diskuterer erfaringer fra å starte et selskap uten produktmarkedstilpasning, læring om koding, og utvikling av en ny plattform.

17:25

Suksess i oppstart handler om utholdenhet og tålmodighet, ikke bare vekst, og tilpassede råd er avgjørende.

33:35

Scrimba tilbyr tilgjengelig kodeutdanning for alle til lave priser, og har fleksible læringsmuligheter for ulike livssituasjoner.

Jeg trodde veldig mye

Transkript

Jeg trodde veldig mye på analytics før i tiden. Bryttet meg mye om det. Prøvde å finne konverteringsrater, AB-testing og dyp innsikt. Men jeg har også innsett at det har nesten så å si aldri gitt meg noen verdi. Det er mye viktigere å bare snakke med kunder. Er det en illusion om at du kan ha kontroll?

21.880 s
00:00:00

Ja, og så er det noe veldig lite motiverende å jobbe utifra sånne prosentandeler. Jeg tror før man er på product-market-fit, da tror jeg ikke de analytics, i hvert fall ikke for meg, har egentlig gitt meg så veldig mye. Men det blir litt lurt å tro at det er veldig verdifullt når man ser på disse fine grafene og tallene og sånne ting. Hva bruker du som rettesnod da, hvis ikke analytics er så viktig?

26.560 s
00:00:22

Vi har brukt veldig mye for å lage Scrimbabber som vår egen intuisjon om hvordan vi tror curriculumet vårt skal være. For eksempel hvordan vi tror det er best å lære bort. Han har en klar mening om hvordan vi tror det er best å gjøre. Og på teknologien også har han en klar mening om hvordan det ultimate kodeopplæringsverktøyet skal være. Og bare stole på det.

27.700 s
00:00:49

Så der har jeg endret meg mye, faktisk. Jeg var ikke, stolte ikke så veldig mye på, jeg ville ikke engang at vi skulle starte, faktisk, med å lage kodekurs. Jeg tenkte at dette var et alt for vanskelig marked å være i. Og vi kommer til å bli knust av Udacity, som har en bil i kjelleren, hvor du kan deploye de nevrale nettverkene du bygger i NanoDegreen deres på en selvstjørende bil. Hvordan skal vi i ukenste noen som klarer å konkurrere med dette her? Musikk

30.140 s
00:01:18

Hei og velkommen til Skifters podcast. Ukens episode er med et selskap som jeg faktisk fra dag 1 har hatt veldig stor tro på vil lykkes. Og det er sikkert lett å si i ettertid. Men de har jo så vidt pirket bort i et marked som er karnsvært.

34.200 s
00:01:49

kanskje det mest interessante markedet i dagens eller tidsalder. Det er nemlig utviklet markedet, og jeg snakker om EdTech-selskapet Skrimba, som har som mål å gi en fullverdig utdannelse til prisen av en treningssenteravgift. Velkommen, Per Borgen. Tusen takk. Veldig hyggelig å være her. Veldig hyggelig at du kunne komme. Du er jo medgrunder i selskapet, og CEO, som det så fint heter. Stemmer. Hva ...

28.840 s
00:02:23

Er Skrimba for noe? Ja, det er jo en digital læringsplattform hvor folk over hele verden lærer seg nå webutvikling, altså HTML, CSS, JavaScript og det du trenger for å lage nettsider. Og basert på en teknologi som gjør læringsopplevelsen mer interaktivt sett opp mot video, som er det vanligste formatet i markedet. Ja, så hvordan vil du beskrive det på en måte?

30.000 s
00:02:52

Det er veldig vanskelig å beskrive selve Scrimba-teknologien, men jeg tror det beste vi har landet på er at hvis YouTube og VS Code får et barn, så blir det Scrimba. Ok, og hva er VS Code da? VS Code er da en kodeeditor, eller den mest vanlige kodeeditoren som utviklere bruker. Så greia er jo da at når man sitter og ser på en video, når man skal lære seg å kode i dag, og da bruker man YouTube stort sett, eller veldig mange gjør det i hvert fall,

27.440 s
00:03:22

da kan du jo ikke interagere og leke med koden. Men det er jo veldig viktig for å faktisk lære seg av kode. Det man da kan gjøre på Scrimba er å faktisk pause videoen i gåsegne, og så hoppe inn i koden og leke litt med den når du er forvirret, og så kan du trykke på play igjen, og så fortsetter læreren da. Litt som om du på en måte parprogrammerer med læreren, bare at det gjøres skalerbart da.

26.520 s
00:03:49

Ja, så du kan egentlig gå rett inn i lærernes programkode? Ja, det er det.

4.300 s
00:04:16

å gjøre ting på den. Ja, og det endrer jo hvordan man lærer bort også, så liksom selve pedagogikken for online opplæring av kode snus jo litt på hodet, fra å være bare at læreren, en sånn enveis kommunikasjon fra læreren til studenten, til å bli mer en sånn dialog hvor det liksom hopper litt, ja nå kan du prøve dette her, og så prøver man seg, og så viser læreren hvordan det gjøres, og så prøver man seg igjen, og så går det frem og tilbake da. Ja,

28.620 s
00:04:20

Det er så mye spennende med deres historie, så jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Men dere nå, i hvert fall snapshot i dag, så har rundt 14 millioner

10.820 s
00:04:48

i recurring revenue. Ja, stemmer. Altså årlig recurring revenue. Dere er rundt ti personer, som forstår at det er bra. Og dere har jo alle, jeg vil si alle i ledelsen i Skrindba, har tidligere grunnererfaring og har feilet tidligere. Stemmer. Nå vet jeg hva det skal gjøre riktig. Hvis du tar oss helt tilbake til starten, hvordan ...

27.220 s
00:04:59

Hvordan kom dere på? En ting er jo ideen skriver man, det kommer litt senere, men helt i starten, så jobbet du sammen med din co-founder Sindre. Ja, vi drev et selskap som heter Propel, som var interaktive barnebøker på iPad og litt sånn andre barneapper og sånn.

17.820 s
00:05:26

Det var greia. Drev det i cirka to-tre år. Det funket ikke. Vi måtte legge ned selskapet. Klarte ikke å få product market fit av flere grunner.

12.760 s
00:05:44

Jeg vet ikke hvor mye jeg skal gå inn på det, men det var veldig vanskelig. Jeg la ned selskapet til slutt og skilte veiene, rett og slett. Sindre begynte å jobbe et annet sted, og da kunne jeg ikke kode på den tiden. Men jeg skjønte i løpet av den erfaringen hvor viktig det var å lære. Jeg følte meg litt dum som ikke kunne kode, rett og slett. Så jeg ville veldig gjerne lære meg det.

22.260 s
00:05:57

Så da dro jeg på en kodebootcamp i London i fire måneder og lærte meg å kode. Jeg må bare stoppe deg litt. For jeg vil gjerne tilbake til at dere ikke hadde hatt product market fit. Det hadde ikke funket. Sett i ettertid, hva var det som egentlig ikke funket? Hvorfor hadde dere ikke product market fit? Jeg tror det er flere ting. En viktig ting som vi nå har gjort riktig, det er at ingen av oss brydde oss så veldig mye om barneapper.

27.040 s
00:06:19

Ingen av oss hadde barn. Det var litt tilfeldig. Hvorfor vi landet på det? Hvordan landet du på det? Det begynte med at jeg ville starte et digitalt forlag, fordi jeg var veldig opptatt av litteratur.

16.400 s
00:06:46

og tenkte at nå kommer Kindle, iPad, mens forlagene er gamle dinosaurer, de kommer ikke til å hoppe på dette her. Så begynte vi med det, og litt tilfellig havna vi inn på digitale barnebøker for barn på iPad, rett og slett fordi det solgte. Vi ga ut en barnebok, og så funket det ganske bra. Vi tjente litt penger,

20.940 s
00:07:03

I motsetning til de andre bøkene vi ga ut. Og så forviklet vi oss inn i det da. Da var det bare meg forsovet i starten, og så ble Sindre med litt senere. Fordi vi satt på Mesh, rett over gata her, på gamle Mesh. Og det passet veldig godt. Han var veldig giret på den teknologien, underliggende teknologien bak Propel, og hvordan man bygger disse barnebøkene. Det var det Sindre var mest interessert i. Og jeg var egentlig bare mest interessert i å bygge en bedrift...

26.380 s
00:07:24

Nevnt i episoden

Scrimba 

En EdTech-startup som tilbyr webutviklingsopplæring

Per Borgen 

Medgründer av Scrimba

Propel 

Pers tidligere selskap som lagde interaktive barnebøker

iPad 

En nettbrett som ble brukt av Propel

Kindle 

En e-bokleser som inspirerte Per til å starte et digitalt forlag

Beta Factory 

En akselerator i Oslo hvor Per og Sindre møttes

Mesh 

Et kontorfellesskap i Oslo

Startup Norway 

En organisasjon som støtter startups i Norge

Startup Weekend 

En startup-konkurranse i Norge

Frode 

Medgründer av Scrimba

Founders & Coders 

En kodebootcamp i London hvor Per lærte å kode

Zeneta 

Et startup-selskap hvor Per jobbet som utvikler

Udacity 

En online-plattform for utdannelse, nevnt som en konkurrent

NanoDegree 

En utdanningsprogram fra Udacity

YouTube 

En populær videodelingsplattform

VS Code 

En kodeeditor, brukt som et eksempel på teknologi

Final Cut Pro 

Et videoredigeringsprogram, nevnt som et eksempel på komplisert prosess

Startup Lab 

En investor som støttet Scrimba

I-Lines Venture 

En investor som støttet Scrimba

Nordic Makers 

En investor som støttet Scrimba

General Assembly 

En kodebootcamp, brukt som et eksempel på dyre kodekurs

Income Share Agreement 

En betalingsmodell for kodekurs, hvor man betaler etter å ha fått jobb

Facebook 

Et sosialt nettverk, brukt som et eksempel på en annen forretningsmodell

Figma 

Et program for design og samarbeid, brukt som et eksempel på teknologi

Stack Overflow 

En nettside for å stille spørsmål og finne svar om programmering

Duolingo 

En app for å lære språk, brukt som et eksempel på en tjeneste som er delvis gratis

Y Combinator 

Verdens mest kjente akselerator for startups

Airbnb 

Et selskap som har vært med i Y Combinator

Stripe 

Et selskap som har vært med i Y Combinator

DoorDash 

Et selskap som har vært med i Y Combinator

Instacart 

Et selskap som har vært med i Y Combinator

GitHub Projects 

Et verktøy for prosjektstyring

Notion 

Et verktøy for prosjektstyring

Geekbot 

Et verktøy for asynkron daglig stand-up

React.js 

En teknologi for webutvikling

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap

Bangladesh 

Et land hvor Cefalo rekrutterer utviklere

Deltakere

Guest

Per Borgen

Host

Unknown

Sponsorer

Cefalo

Lignende

5/29/2024

Shifter

Kjetil Holmefjord: Hvordan starte en VC og det gründere kan lære av nettopp dette.

Ukens gjest er Kjetil Holmefjord, partner i Venture Capital-selskapet Sondo, som han etablerte for rundt tre år siden. I denne episoden skal vi dykke ned i hva som skjer bak kulissene i en venture capital-verden, og hvordan det er å bygge et investeringsfond fra grunnen av.Her er noen av temaene vi vil dekke i dag:Etablering av Sondo og målsetninger: Hvordan og hvorfor Sondo ble til, og hva selskapet ønsker å oppnå.Innsamling og forvaltning av kapital: Fra å hente 180 millioner i første runde til totalt 230 millioner kroner, og hvordan disse midlene investeres i startups.Investeringsstrategier og fokusområder: Hvordan Sondo finner og velger startups å investere i, og hvorfor det er viktig med en kobling til Norge.Nettverksbygging og relasjoner: Betydningen av å ha et sterkt nettverk blant gründere og investorer, og hvordan dette påvirker investeringsbeslutninger.Utfordringer og lærdommer: De største utfordringene Kjetil har møtt på veien, og hva han har lært av både suksesser og feil.Fremtidsutsikter for Sondo og venture capital i Norge: Hva Kjetil ser for seg for fremtiden, både for Sondo og for det norske startup-økosystemet.Programleder for episoden er Lucas Weldeghebriel, gründer og journalist i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/27/2023

Shifter

Nettbil: Fra product market fit, til salget til Finn og en rettssak som endte i Høyestrett. Med gründer Anders Espelund.

Ukens gjest er Anders Espelund, medgründer av Nettbil. Selskapet har blant annet vært gjennom en rettssak som endte i Høyesterett. Der vant de! Hør hvorfor de vant, om hvordan de fant "product market fit", og om å hente penger fra et medieselskap, samt salget til Finn.no.Tema: 0:02:20 Anders' interesse for bilbransjen og leasing0:05:10 Lanseringen av det første selskapet som feilet0:08:42 Tvilen om årsaken til problemet0:09:12 Søking etter riktig forretningsmodell0:17:05 "Early traction and satisfied customers"0:19:27 Å bygge tillit og finne nye forretningsmodeller 0:23:54 Verdien av å få mest mulig penger til selskapet0:26:49 Starten på dialogen og behovet for å være top of mind0:33:21 Rettssaken mot Konkurransetilsynet0:36:28 Diskusjon om definisjonen av samme marked og ulike behov0:39:27 Valget mellom Finn og Nettbil0:47:40 Fokus på å hente penger og skalere produktet0:50:04 Fra fokus på pengehenting til fokus på lønnsomhet0:53:00 Day-to-day løsninger og utfordringer i bedriften0:55:57 Bruk av komplementære ferdigheter og eierskap til problemerProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

8/28/2024

Shifter

Poio-gründer Daniel Senn om hvordan bygge og selge et selskap, og hva han har tatt med seg til sitt neste selskap We Will Write

Daniel Senn bygget spillet og selskapet Poio, som lærer barn å lese. Selskapet ble solgt til Kahoot. Nå er han i gang med å lære barn å skrive, gjennom WeWillWrite. Tema:Hvorfor starte Poio og WeWillWrite?Hva har han lært av Poio-reisen?Hvorfor har han America first-strategi?Viktigheten av kultur.Hva han har lært om å gjøre seg attraktiv for investorer+ mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

9/2/2018

Shifter

Tapad-gründer er Are Traasdahl tilbake!

Den tidligere Tapad-gründeren setter av en kvart million kroner til å investere i norske tech-selskaper.I podcasten forteller han om hva han ser etter hos selskapene og menneskene bak.Dessuten får vi høre om hans første investering, og hvorfor akkurat dette oppstartsselskapet er valgt ut.Selv er han i gang med en ny tech-startup, som han er overbevist vil løse et kjempeproblem. Der tar han dessuten i bruk noen uvanlige metoder i arbeidshverdagen.På Gardermoen:Are Traasdahl, gründer av Tapad og investor i Spring CapitalPer-Ivar Nikolaisen, redaktør og gründer av Shifter Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

2/2/2022

Shifter

Bootstrappet seg i rakettfart. Fra konsulent- til software-selskap

Optio Incentives har doblet omsetningen år for år de siste tre årene. I motsetning til de fleste startups, så er de de lønnsomme og har ikke hentet en eneste investorkrone.Ukens gjest er Christoffer Herheim, medgründer og daglig leder i selskapet Optio Incentives.Tema:*Hvordan startet det?*Hvordan unngå funding?*Hvordan bootstrappe et selskap?*Hva de har lært om produktutvikling*Hva de har lært om ledelse og kultur*Hvordan sikre vekst?*Og hva slags investorer du er på utkikk etter når du egentlig ikke trenger pengeneProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

3/2/2022

Shifter

Den enkle filosofien bak reisen: 0 til 63.000 kunder og 175 millioner omsetning.

Bendik Gill Bakken er medgründer i Fiken. Regnskapsprogrammet har gått fra 0 til 63.000 kunder på de siste åtte årene. I 2021 omsatte de for 175 millioner kroner med 85 millioner på bunnlinja. Helt uten investorer.I denne episoden får du blant annet vite:Hvordan de jobber uten et målHvilken setning de sjekker arbeidet sitt opp motLedelsesfilosofien som bryter med mange andre selskapersHva han har lært gjennom gründerreisen+ mye merProgramleder: Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

7/3/2024

Shifter

Investorserie del 1: Alt du trenger å vite for å få Skyfall som investor, med Preben Songe-Møller

Ukens gjest er Preben Songe Møller, gründer og investor, som har etablert flere selskaper som Ibistic, Sprint Consulting, og Skyfall Ventures. I denne episoden skal vi dykke ned i hans reise fra gründer til investor, og de viktigste lærdommene han har samlet underveis.Her er noen av temaene vi vil dekke i dag:Fra gründer til investor: Prebens erfaringer og overgangen fra å starte selskaper til å investere i dem.Utfordringer og suksesser: Lærdommer fra oppstarten av Vibb.no og Superdeal.Spin-out og innovasjon: Historien bak Alva Technologies og etableringen av Skyfall.Investering i startups: Strategier og kriterier for å velge riktig team og produkt.Viktigheten av teamdynamikk: Hvordan man vurderer teamet og deres kvaliteter i en investeringsprosess.Trender innen investeringer: Diskusjon om blockchain, AI, og andre aktuelle investeringstrender.Programleder for episoden er Lucas Weldeghebriel, gründer og journalist i Shifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer

1/22/2025

Shifter

Kristian Jul Røsjø i Antler: Slik plukker han gründere og henter kapital

I denne episoden får vi høre Antlers sjef i Norge fortelle hvordan han leter etter potensielle gründere, og hva han ser etter hos de han tar inn i startup-fabrikken. Vi får også høre mer om Krstian Jul Røsjøs egen bakgrunn. Ikke minst også hvordan han har jobbet for å hente kapital til fondet. Han ser også fremover, og gjør seg noen tanker om hvilke type selskaper som kommer til å bli vinnerne. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Se mer