5/21/2019

Kahoot kjøper Poio og Dragonbox. Hvorfor? Og hva betyr det?

I denne episoden av Shifter-podcasten diskuterer de to gjestene, Kristoffer Hernes og Jørgen Helland, Kahoots oppkjøp av Dragon Box og Poyo. De diskuterer forretningsmodellene til de tre selskapene og hvordan de kan integreres, samt utfordringene med å slå sammen organisasjonskulturer og merkevarer. De spekulerer også på hva Kahoots fremtidige strategier kan være, og om de vil bli en global edtech-plattform. De diskuterer også Kahoots potensiale til å bli et house of brands og om de kan lykkes med å skape en ny kategori innenfor læring.

00:01

Kahoots oppkjøp av Dragon Box og Poyo markerer en betydelig satsing for å bli en ledende aktør innen edtech.

07:54

Fusjoner påvirker forretningsmodeller og kulturelle forskjeller mellom organisasjoner, spesielt i sammenhengen med app-salg og utdanningsinstitusjoner.

13:11

Teknologigiganter har ikke lykkes med utdanningsteknologi, og oppkjøp kan utfordre gründernes frihet og organisasjonskultur.

16:38

Kahoot har potensial til å bli et stort "house of brands" gjennom å kombinere autonomitet med en sterk merkevare.

21:05

Kahoot utvider med proprietære og digitale produkter, og satser på en læringsstrategi som inkluderer både klasserom og hjemmeundervisning.

Teksting

Transkript

Teksting av Nicolai Winther

10.900 s
00:00:01

Hei og velkommen til Skiftes podcast. I dag har vi med oss to veldig smarte folk, nemlig Kristoffer Hernes som er digitaldirektør i S-Banken og Jørgen Helland som er rådgiver i SDG. I dag skal vi snakke om Kahoot. Kahoot har vært på oppkjøpsride og har blant annet kjøpt opp Dragon Box og Poyo på henholdsvis 158,57 millioner kroner. Så de blir den nye store edtech-giganten.

27.760 s
00:00:15

Og det er det vi skal diskutere i dag. Så Kristoffer, hva er det som egentlig har skjedd? Hvorfor har dere kjøpt Dragon Box og Poyo? Hvorfor det er det ingen vet, er derfor vi sitter her i dag og koser oss og spekulerer. Men dette her er jo stort. Dette er en av de større hendelsene som vi startet opp med løye i Norge nå på lang tid. Og da for oss som er interessert i det, så begynner man å sette seg ned og lese til løyet blir stort og vått og koser seg med spekulasjonen.

24.500 s
00:00:43

Nå har jo Kahoot annonsert at 12. juni tror jeg det var, så skal de fortelle litt mer om planene sine. Men frem til det, og i dag, så kan vi tenke litt høyt hva de ønsker. De har jo selv sagt at de skal bli læringens Netflix, direkte oversatt fra en enten TechCrunch eller VentureBeat-artikkel jeg leste tidligere i år.

18.160 s
00:01:07

Så det er nok en tanke om et plattformsspill her, som vi ser på. Hvordan det vil ta form, det vil vi vel se etter hvert. Hva ligger i plattform? Nei, det er jo å bruke Kahoot som plattform, men de har jo en milliard brukere, har de rapportert om, og se hvordan de kan utnytte det til å distribuere produkter. Og der har jo også både Poyo og

23.640 s
00:01:26

Og Dragonbox, eller We Want to Know, som selskapet heter, har jo uttrykt et ønske om å komme seg ut av Norge og nå flere brukere.

8.060 s
00:01:50

Med Kahoot, med sin brukemasse, men også med en ganske sterk eier i form av Disney i ryggen, så har de en distribusjonsmaskin som kan være, hvis man gjør de rette grepene underveis, en veldig god match. Og de rette grepene vet man ikke hva det er før man har gjort det. Nei, og det er vel litt det vi skal diskutere i dag. Den enkle delen over, man har funnet ut hvilke selskap man skal kjøpe, man har gjort en verdivurdering, man har gjort en forhandling, man har blitt enig om transaksjonsform, litt penger og litt aksjer.

29.140 s
00:01:58

Så det som jeg har gjort nå er smooth sailing sammenlignet med det som kommer i neste runde, og det er det som heter post-merger integration, som jeg i mitt tidligere liv før jeg jobbet i bank som konsulent jobbet mye med, og det er jo her man ofte feiler i fusjoner og oppkjøp. Så får vi håpe at Kahoot, Poyo og Dragonbox som tre stjerner på norske starterfibrelen, klarer å motbevisse og gjøre de rette tingene, men det er ikke lett.

25.480 s
00:02:27

Jørgen Helland, du jobber jo med ting som ikke er lett. Hva tenkte du når du leste om Kahoot først kjøper et selskap og så et annet selskap? Det første jeg tenkte var at det er veldig gøy at et selskap som Kahoot ser ut til å utvide porteføljen sin med flere tjenester og produkter på en måte som umiddelbart føles naturlig på et eller annet vis. Ja, de selskapene høres liksom ut som de passer sammen,

25.900 s
00:02:53

Og det er bra at norske næringslivsinteresser ser de der umiddelbare behovene og gjennomfører sånne sammenslåinger. Og så synes jeg at Kahoot i seg selv er et skikkelig kult eksempel på hvordan både merkevarer og tjeneste og forretninger henger veldig nøye sammen. Det er liksom alt ser ut til å klaffe. Og det er jo spennende å se om de klarer å leve ut på de to andre. Hva mener du med akkurat det? Nei, for eksempel så er det jo sånn at Kahoot driver jo å...

26.060 s
00:03:19

har klart å få fram denne holdningen der lek er en bra inn i læring, og de har klart å formidle både den til både voksne og til barn. Og den sammensmeltingen, den enkelheten, den lekenheten, den måten å bruke teknologi på, som gjør at det beriker en opplevelse som egentlig alle kjenner veldig, veldig godt, det synes jeg at de har klart å summere opp veldig godt og i veldig tydelig, klare verdiforslag. Ja, for da kan jeg utdekke bare en quiz-app.

27.380 s
00:03:46

Nei, de fleste av oss har jo vært på steder der det har blitt brukt på mange andre forskjellige måter, men det som er interessant er jo hva mer kan de bruke denne tilnærmingen til, for det er jo ikke bare en teknologi, det er jo en måte å gjøre ting på som skiller litt fra de rene quiz-appene som man har sett andre steder. En plattform for samlæring, er det mange kaller det.

23.420 s
00:04:13

La oss snakke om dette med den sammenslåningen, og da er det en del ting som er interessant å se på. Blant annet dette med organisasjonstruktur, og hvordan man kan bygge kultur, altså hva blir den nye setupen? Har du tenkt på det, Kristoffer, hvordan det vil se ut?

15.960 s
00:04:37

Det første som slo meg da jeg leste det var at jeg ble først gira, og så begynte jeg å tenke litt på disse tingene som blir vanskelig. Og det er jo forretningsmodellene i flertall. Her er det jo tre selskaper med noe ulik forretningsmodell. Kahoot er jo en gratis app, eller en gratis tjeneste for brukerne, mens man har en betalingsdimensjon mot da institusjoner og bedrifter.

23.060 s
00:04:53

Så det er jo en modell, en B2BC-modell er jo komplisert nok, men nå får du også to selskaper, Dragonbox og Poyo, som selges da direkte business-to-consumer i App Store. Nå husker jeg ikke helt summen om jeg tror du har noe sånn 89 kroner for Dragonbox og 199 kroner for Poyo. Så selv bare innslagspunktet på pris i App Store er jo såpass ulikt som gjør dynamikken på salget litt ulikt.

23.040 s
00:05:17

Og det skal man være litt bevisst på at man skal prøve å få flere forretningsmodeller inn under samme tak. Jeg tenkte med en gang på det som er mye bakgrunn for at du har mange start-ups som utfordrer bankbransjen. Det er nettopp fordi de ser at det er krevende for en bank å være bank fra til å ha mange finansielle produkter med ulike forretningsmodeller under samme tak.

22.980 s
00:05:40

Samme tak, derfor kan man spesialisere seg innenfor enkelprodukter og gjøre forretningsmodellen veldig, veldig rendyrket. Så det er jo en av de tingene som jeg kommer til å følge med på, er jo hvordan man ser på det i sammenheng, om man kan endre forretningsmodell, eller hvorvidt man lykkes med å konvertere noen gratisbrukerne til betalende kunder sammen.

23.180 s
00:06:03

Det er jo alle business- og consumer-startups våte drøm, er jo først bygge en stor, stor brukermasse og klare å konvertere de til betalende kunder. Jeg tror spillbransjen er de som har lykkes best med det historisk, som jeg har jobbet med tidligere. Svenske King med Candy Crush er jo et godt eksempel på det. Finske Supercell er jo flinke på det.

21.900 s
00:06:26

Norge har få suksesshistorier der, men her er det jo tre av de business-to-consumer-tjenestene som har lykkes best, som har joint forces, så det blir spennende å se om det blir en styrking.

13.380 s
00:06:48

Nevnt i episoden

Kahoot 

Et norsk selskap som har kjøpt opp to andre norske lærespill-selskaper, Dragonbox og Poyo, og nå er i ferd med å bli en stor edtech-gigant.

Dragon Box 

Et norsk lærespill-selskap som ble kjøpt opp av Kahoot. Det er kjent for sitt mattespill.

Poyo 

Et norsk lærespill-selskap som ble kjøpt opp av Kahoot. Det er kjent for sine læringsspill for barn.

WeWantToKnow 

Selskapet bak Dragonbox.

Netflix 

En populær strømmetjeneste for film og TV-serier, som ofte blir sammenlignet med Kahoots potensiale som en plattform for læring.

TechCrunch 

En teknologi-nettsted som omtalte Kahoot som «læringens Netflix».

VentureBeat 

En teknologi-nettsted som omtalte Kahoot som «læringens Netflix».

Google Play 

En appbutikk for Android-enheter.

App Store 

En appbutikk for iOS-enheter.

Epic Games 

Et spillselskap som har sin egen plattform for distribusjon av spill.

Fortnite 

Et populært spill som blir distribuert via Epics plattform.

Ubisoft 

Et spillselskap som har sin egen plattform for distribusjon av spill.

Uplay 

Ubisofts plattform for distribusjon av spill.

EA Games 

Et spillselskap som har sin egen plattform for distribusjon av spill.

Steam 

En plattform for distribusjon av spill.

Microsoft 

Et teknologiselskap som er investor i Kahoot.

Khan Academy 

En non-profit organisasjon som tilbyr gratis utdanning online.

Supercell 

Et finsk spillselskap som er kjent for sine mobile spill.

Candy Crush 

Et populært spill utviklet av det svenske selskapet King.

Visma 

Et norsk teknologiselskap som er kjent for sine oppkjøp.

Klarna 

Et svensk fintech-selskap.

iSettle 

Et svensk fintech-selskap.

King 

Et svensk spillselskap som ble kjøpt opp av Activision Blizzard.

Activision Blizzard 

Et amerikansk spillselskap.

EA 

Et amerikansk spillselskap.

Cefalo 

Et norsk outsourcing-selskap som spesialiserer seg på å rekruttere og bygge utviklingsteam i Bangladesh.

Disney 

Et amerikansk medie- og underholdningsselskap som er en stor investor i Kahoot.

Marvel 

Et amerikansk tegneserie- og filmstudio som eies av Disney.

Pixar 

Et amerikansk animasjonsstudio som eies av Disney.

Stripe 

Et amerikansk fintech-selskap som tilbyr betalingsløsninger.

Deltakere

Guest

Kristoffer Hernes

Guest

Jørgen Helland

Host

Lukas

Sponsorer

Cefalo

Lignende

Laster