12/11/2024

Dynamon-gründer Hilde Ulvik Hordnes: Sløste bort 500 timer, ble gründer for å effektivisere

Hilde Ulvik Hordnes, gründer av Dynamon, snakker om sin erfaring med manuell turnusplanlegging i helsevesenet og hvordan hun utviklet en automatisert løsning. Hun diskuterer utfordringer med offentlig-privat samarbeid og Innovasjon Norge-prosjekter, samt Dynamons vekst og fremtidsplaner.

00:00

Dynamons gründer, Hilde Ulvik-Kornet, forklarer hvordan de utviklet en innovativ løsning for å forbedre turnusplanlegging i helsevesenet.

12:41

Hun vant en konkurranse med sin idé, fikk støtte fra Innovasjon Norge, og utviklet en banebrytende helseteknologi.

26:47

Dynamo tilbyr innovative løsninger for å effektivisere helsevesenet og frigjøre tid til kvalitetsutvikling og lederoppfølging.

Velkommen til Skifter sin podcast. Mitt

Transkript

Velkommen til Skifter sin podcast. Mitt navn er Kristine Askvik. I dag skal vi møte grunndagen i helseteknologiselskapet Dynamon. Velkommen Hilde Ulvik-Kornet. Takk skal du ha. Mange lyttere vil kanskje forbinde Dynamon med sakene om offentlig innovasjon som vi i Skifter har skrevet om i det siste. De strukturelle hindringene selskapet møtte på er blitt løftet frem som et eksempel på at offentlig og privat samarbeid kanskje ikke fungerer slik som vi ønsker i dag.

26.040 s
00:00:00

Vi skal få høre dine tanker rundt det om litt, men først skal vi få høre gründerhistorien din. Du har bakgrunn som sykepleier og som innkjøper i helseforetak, og for fem år siden var du leder for Voss sykehjem. Men så fant du ut at du ville gjøre noe helt annet. Fortell. Ja, for fem år siden, det var litt lenger siden jeg var leder for Voss sykehjem, det var ferdig i 2016. Men for fem år siden hadde jeg laget ganske mange turnuser.

28.160 s
00:00:26

Og var rett og slett fryktelig lei av å pønje vaktkoder. Og bestemte for at hvis jeg ikke skulle holde på med det, så måtte jeg lage den løsningen som jeg hadde ønsket at jeg skulle ha på plass, eller var der når jeg var leder tilbake igjen helt fra 2012. Så det var rett og slett...

17.900 s
00:00:54

En kombinasjon av å være skikkelig lei av manuelle prosesser og et ønske om å gjøre en endring. For oss som ikke har jobbet i helsevesenet, kan du fortelle litt, hva vil du si om å pønse vaktkoder?

12.980 s
00:01:12

Ja, altså det som, hvis du ser for deg at du er en avdelingsleder på en travelavdeling, si gjerne et akuttmottak på et sykehus, så skal du altså, du har masse pasienter, der er kanskje en eller annen sykdomsutbredelse som pågår, lungebetennelser, der er akutte hendelser og alt som fører med. Du skal koordinere mennesker på jobb. Midt oppi dette, så er du nødt til å trekke de inn på kontoret ditt for å lage neste turnus som skal iverksettes om ikke så altfor lang tid.

27.140 s
00:01:26

Hvis du går inn på kontoret ditt og åpner turnusprogrammet ditt, så får du opp et ark som ser til å få vekselen litt ut til et Excel-ark. Nede på venstre side har du alle ansatte i avdelingen din, og borte var har jeg hver kolonne representerer en dag i året. Du skal lage en årsturnus, det er 365 dager og 365 kolonner borte var.

22.620 s
00:01:53

Og så er det jo sånn at en avdeling i helsesektoren, en median avdeling i helsesektoren, den har 93 ansatte.

8.000 s
00:02:16

Så det er ganske mange ansatte nede i dette til forveksling, like ekseller, som du nå skal begynne å oppsensere. Så en leder har ansvaret for 93 ansatte? Ja. Så 365 dager er sånn skal det være. Ja, og så går jo ikke alle gjerne i 100 prosent stilling, men det er veldig mange deltidsansatte for det, ikke for eksempel helgene, som er en utfordring for alt av arbeid i helsesektoren. Men hvis du da ser for deg at du har 93 ansatte,

23.680 s
00:02:24

så skal du nå hver eneste dag gjennom hele dette året, så alle 365 dagene, så skal du sørge for at du har 19 ansatte på dagvakt, du har 13 på kveldsvakt og 6 på nattevakt. Og til sammen så skal du nå manuelt pønse ca. 15 000 vaktkoder. Og da skal du sørge for at alt er i hendene til lover og regler. Vi har en arbeidsmiljølov som vi skal forholde oss til. Så har vi sentrale og lokale avtaler mellom arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner,

28.540 s
00:02:48

Så har vi faglig forsvarlighet. Du må sørge for at du har riktig kompetanse på alle vaktene dine for at du har faglig forsvarlig tjeneste til å behandle pasientene riktig og godt med. Og så har du ansattes individuelle behov. Så alt dette skal du ta høyde for når du skal punche denne tørnusen. Og da bruker du tid. Hvor lang tid brukte du når du gjorde dette helt manuelt?

19.800 s
00:03:16

Jeg kunne bruke opp mot 500 avbestimer hvert eneste år på å lage turnuser. Og vi vet at noen steder så frikjøper de gjerne noen støttepersonell for ledere til å lage turnusen. Og da bruker man gjerne, frikjøpt gjerne 9-10-11-12 uker i året, bare for å bare sitte med turnus og pønsje vaktkoder og sette dette sammen. Så da bruker man i tillegg

24.540 s
00:03:36

støtteark i Excel for det at du gjør dine egne beregninger. Og du må jobbe deg rundt dette. Men i hovedsak så er dette manuelle prosesser. Nå har du satt med dette for rundt fem år siden. Var det rundt nyttår? Ja, det var jeg som sagt begynte som leder i vår sykehjem for hjemmetjeneste og rehabilitering og sykehjem i 2012. Og da lagde vi første turnus. Og

22.380 s
00:04:01

Det var ikke blod, men det var hvertfall svett og tendenser til tårer når vi holdt på med dette. Jeg hadde tre nye ledere som også var helt blank på å lage turnuser.

9.220 s
00:04:23

Og jeg har aldri fått opplæring i å lage turnuser. Det er noe ganske symptomatisk for veldig mange ledere i helsesektoren. De arver turnuser, de må lære seg det selv, og de går gjerne noen kurs i for eksempel tillitsfalsorganisasjoner. Men det er lite opplæring i hvordan de skal sette sammen og lage gode turnuser for ansatte, som også ivaretar den faglige forsvarligheten i driften.

21.460 s
00:04:33

Men når du så deg lei på å sitte og jobbe med dette, hva var det du gjorde? Hvilke tanker var det du fikk? Når jeg lagde turnusene som leder på Voss, så var det noe vi gjorde kontinuerlig. Vi hadde 12 ukers turnuser, så når det var ferdig var det bare å begynne på igjen.

18.680 s
00:04:54

Og når jeg var ferdig i jobben min der oppe, så jobbet jeg som konsulent i PVC, og etterpå også i eget selskap. Og da gjorde vi ofte prosjekter som var ned på økonomiske analyser av tjenestområder helt ned i kommunalsetjenesten og i spesialisertjenesten. Og det vi kom frem til, det var tverrfaglige prosjekter der vi var flere ulike fagområder inne, og i hovedsak så var det for å se hvorfor har vi gjort overskridelser, hvorfor har vi brukt mer penger enn det vi har i budsjettene våre.

28.160 s
00:05:13

Og det vi så da, det var at mellom 80-87% av alle kostnadene som er forbundet i en avdeling, det er forbundet med ansatte. Og da nytter det ikke å begynne å tjene på medisiner og plaster og bandasjer og vaskeklutter, da må man inn der som vi har de store overskridelsene. Og det er på personell. Og som regel da, så ble jeg ofte spurt om jeg kunne, i etterkant av disse prosjektene, om jeg kunne lage turnuser, sånn at de kunne redusere overforbruket. Ja.

27.560 s
00:05:41

Og det var en sånn turnus jeg lagde i etterkant av den type prosjekt som høsten 2019 resulterte i at den julen da skulle vi stå sammen turnus for hjemmesykepleien og sykehjem. Og den julen 2019 da satt jeg på hytten med mine XL-ark for jeg gjorde dette manuelt. De turnusprogrammene vi hadde var jeg ikke så veldig god venn med. Ja.

23.100 s
00:06:09

og gjorde dette manuelt, og turnusen skulle verksettes rett over nyåret. Og grunnen til at det ble så mye jobbing på slutten, det var at det var veldig store konflikter mellom ansatte og ledelse og tillitsvalgte. Så vi endte faktisk med å varsle på turnuser som vi visste ikke skulle verksettes, så vi måtte gjøre endringer på. Så da bestemte vi for når jeg var ferdig med den turnusen at nå er jeg ferdig å lage turnuser, jeg blir ikke et godt menneske av å sitte og pønsje vaktkoder. Så da kom beslutningen om at greit,

29.120 s
00:06:31

Nevnt i episoden

Manuell turnusplanlegging 

Beskrives som tidkrevende og frustrerende, noe som motiverte utviklingen av Dynamon.

Dynamon 

Hildes selskap som utvikler automatisert turnusgenerator for helsevesenet.

Automatisert turnusgenerator 

Dynamons produkt som sparer tid og effektiviserer arbeidsprosesser i helsevesenet.

Strukturelle hindringer 

Dynamon møtte utfordringer i offentlig-privat samarbeid, et eksempel på problemer i samarbeid.

Innovasjon Norge 

Støttet Dynamon økonomisk gjennom innovasjonskontrakter for utvikling av deres programvare.

Voss sjukeheim 

Hildes tidligere arbeidssted, hvor hun opplevde behovet for en automatisert løsning.

Helse Bergen 

Samarbeidet med Dynamon i et innovasjonsprosjekt.

Haraldsplass Diakonale Sykehus 

Samarbeidet med Dynamon i et innovasjonsprosjekt.

Haukeland Universitetssykehus 

Deltaker i innovasjonsprosjektet med Dynamon.

Offentlig anskaffelser 

Dynamon kritiserer manglende konkurranse i offentlige anskaffelser.

Alfred Bjørlo 

Stilte spørsmål til helseministeren om Dynamons situasjon.

Helseministeren 

Svarte på Bjørlos spørsmål om offentlige anskaffelser.

Helse Vest 

Regionalt helseforetak som valgte å ikke gjennomføre anbudskonkurranse.

Eitri 

Et selskap som hjelper med å lette samarbeid mellom offentlig og privat sektor.

Vestlandets innovasjonsselskap 

Hjalp Hilde i starten av gründerreisen.

Deltakere

Host

Kristine Askvik

Guest

Hilde Ulvik Hordnes

Lignende

Laster