En podcast fra NRK. For første gang i historien blir en voldtekt i spillverden etterforsket som om det hadde skjedd i den virkelige verden. Offret hadde VR-brille på, og det var avataren hennes i spillet som ble voldtatt av tre andre avatarer. Men kan det sammenlignes med en voldtekt i virkeligheten? Dette er Eko med Rikke Ekoff.
Seksuell trakassering mot kvinnelige gamere og streamere i videospillverdenen er ikke nytt. Og mange jenter bruker heller kjønnsnøytrale eller mannlige navn for ikke å avsløre at de er kvinner, som er metode for å beskytte seg. Her skal vi høre e-sportutøveren Lotta og andre i bransjen fortelle om hvordan det kan være i den virtuelle verdenen. Musikk
Alle disse hjertene er reddet av stygge ord. Her står det fuck. Fuck. Fucking flat bitch. Jeg tror du skal ha slitt med å finne noen jenter som har holdt på innenfor streaming og gaming som ikke har opplevd trakassering og hets på nett. Kvinners posisjon i sporten er jo svak. Det er jeg ikke noe lurer på, men det er heller ikke deres feil. Spillmiljøet har et problem med kjønn.
Det handler jo om en spillkultur som fremdeles har så mange piler som peker mot menn. Orr? You are... orr? Gutter, ass. Orker ikke sånn folk, nei.
Dette var Lotta Klonteik, som også er gjest i studio i dag. Hun mottar ofte en haug med skjeldsord mens hun streamer. Vi hørte også Erik Fossum, redaktør i Pressfire, og Erling Rostvang, administrerende direktør i Telia Ligan, og Kristine Ask, forsker på NTNU, kommentere kvinners posisjon i gamingverden. Klippet er hentet fra NRK-serien Enter Esport fra 2021.
Lotta, du er som sagt med i Eko nå. Velkommen! Tusen takk! Ble du overrasket da du hørte om den saken jeg introduserte meg, der en 16 år gammel jente i Storbritannia ble utsatt for et digitalt seksuelt overgrep? Nei, ikke overrasket. Kanskje mest overrasket at det har tatt så lang tid som det har gjort. Man er utsatt på internettet, og det er rart at det ikke har vært noen sånne tilfeller tidligere.
Saken etterforskes faktisk akkurat nå, og Ekkos reporter Ayla Delik har fulgt med for oss når det kommer til digitale overgrep i VR-spill. Hva er bakgrunnen, kan du fortelle oss det, for denne etterforskningen, Ayla?
Jo, ifølge BBC og andre britiske medier, så meldte de for noen uker siden at det har vært et tilfelle med en 16 år gammel jente som spilte videospill med VR-briller. Altså sånne briller du tar på deg, og du ser rett og slett spillet framfor deg. Etter hvert som hun hadde spilt, så hadde tre-fire andre mannlige avatarer kommet bort til henne, begynt å ta på henne, og rett og slett få gripe seg seksuelt på hennes avatarer.
Så det skjedde ikke i virkeligheten, hun ble ikke fysisk skadet for seg? Nei, det skjedde i spillverden, og så er jo veibriller laget for at det skal oppleves så ekte som mulig, og så er det jo ganske avanserte disse handlingene i det spillet hun spilte. Så ifølge etterforskningen opplevde jo jenta veldig mange av de samme psykiske og emosjonelle skadene som det andre offre for fysiske seksuelle overgrep gjør.
Men det er sånn at saken etterforskes nå akkurat som om det hadde skjedd i virkeligheten da? Nei, det er jo mange ting de må gjøre annerledes her. Den viktigste forskjellen er jo at det ikke har skjedd noen ting fysisk. Så det er hovedsakelig de psykiske skadene mot 16-åringen, og det at de har vurdert handlingene som skjedde i spillet som såpass alvorlig at de velger å ta det videre.
Men man straffer jo ikke akkurat avatarer. Har man funnet de som står bak? Kan man straffe dem som står bak disse avatarene? Ja, avatarene de styres jo av noen, og de folka kan man jo finne. Så det er jo det de har gjort i denne saken. Men det blir jo veldig spennende å se hva som skjer med dem, altså hvordan britisk politi faktisk løser denne saken, og hva straffen vil bli. For det kan ha veldig mye å si for lignende saker i fremtiden.
Og du, Ayla, du følger med videre på hva som skjer for Ekko, og vi vil melde om dommen om den kommer, for hva som vil skje med de tre-fire guttene som styrte disse avatarene, som sto for denne cybervoldtekten, egentlig. Det kan jo hende det påvirker andre som liker å trakassere og bruke vold i spillene.
Den som lever får se, men Lotta, du driver med gaming og streaming i e-sport, og det har du gjort siden du var 15 år, og nå er du 26. Du har også snakket ganske mye om jentenes utfordringer i dette miljøet. Må man rett og slett passe seg litt hvis man er jente og gamer? Absolutt. Man er veldig lysatt, og det er vanskelig å være...
Å få hat og hets for å kunne være jente. Du har ikke gjort noe annet enn å bli født inn i et kjønn, og det setter deg i en posisjon hvor du
Blir utsatt for trakassering. Så det er ikke greit. Hva er det verste du har opplevd da? Det er mye forskjellig da. Det er jo nyanser til det. Men det ekleste er jo kanskje når de på en måte oppsøker deg i det virkelige verden da. At man får meldinger på Facebook, at man får meldinger på mobilen sin, av folk man rett og slett bare har spilt sammen med. Det kan oppfattes veldig ubehagelig.
Så du er ikke anonym når du spiller? Nei, jeg er jo ikke det. Og det er på en måte noe jeg har satt meg selv i, på en måte. Men folk vet hvordan de får tak i meg, da. Så det kan være litt ekkelt. Kan få meldinger sånn, ja. Så deg på bussen. Ja, rett og slett nesten stalking, på en måte. Så deg på bussen og så noe negativt? Ja, så deg på bussen. Du så fin ut. Ja, det kan være mye rart. Vil lukte på deg. Oi! Ja, ja.
Ok. Trakassering og seksuelle overgrep blir altså med inn i de digitale rommene, og i dette tilfellet gaming da. Og nå, som vi sa, etterforsker brittisk politi for første gang en voldtekt i det som kalles metaverse. Derfor har vi invitert også deg, Lars Roar Frøyland. Velkommen. Takk skal du ha.
Du er forsker på forskningsinstituttet NOVA ved Oslo MET. Du forsker blant annet på vold og overgrep på nett. Og i denne saken fra England så ble jenta helt lammet der hun satt med VR-briller på og headset på hodet, som vi sitter nå, foran tastaturet sitt. Like lammet som offre kan bli i den virkelige verden hvis det blir utsatt for noe skummelt og krenkende. Hva tenkte du da du hørte om dette virtuelle overgrepet på den brittiske jenta?
Jeg må jo si meg enig med Lotta her at det er ikke spesielt overraskende den typen handling her. Det føyer seg jo inn i bare rekken av ulike typer former for seksuelle krenkelser som skjer på nett. Selv om den kanskje ikke har vært like synlig i disse diskusjonene til nå, så tenker jeg jo at det er bare enda en form. Men det er kanskje på tide da? Ja, det er kanskje på tide, og så er det jo heller ikke nytt at disse særlig rammer jenter da.
Du har jobbet mye med det vi omtaler som digitale seksuelle krenkelser, vold og trakassering. Hvilke krenkelser, kan ikke du beskrive det litt, foregår i det digitale rom? Det kan jeg selvsagt gjøre. Først er det jo når vi bruker begreper som dette, så snakker vi om en hver form for handling som bryter med den retten til kontroll av egen kropp, egen seksualitet som alle skal ha, alle bør ha.
Og akkurat hva det kan være, det kan være trakasserende språkbruk og meldinger og sånne ting som vi allerede har vært inne på her. Det skjer veldig mye i tilknytning til seksualiserte bilder, altså både det at man får tilsendt slike uten at man ønsker det, at det kan være mas om å sende slike bilder, eller også at det blir delt bilder man selv har tatt i utgangspunktet da.
Og så er det jo sist det som man ser igjen i veldig mye av de store, grove straffesakene, så er det jo handlinger som ender opp med å pådømes som voldtekt, hvor unge gjerne har blitt lurt eller manipulert eller truet til å utføre seksuelle handlinger enten med seg selv eller med andre på nett.
Men da har du gjort det selv, da er det ikke som i dette tilfellet at det er avatarer mot avatarer på en måte, altså kunstige figurer, spillfigurerne dine i spillverdenen? Helt riktig, og det er jo det nye her da. For her er det absolutt personer involvert i begge ender, det er det jo også med avatarene, men de er også avbildet som seg selv da. Tror du at det er færre grenser på nettet enn i virkeligheten? Er flere ting lov, liksom?
Det tror jeg faktisk absolutt at det oppleves som. Det er jo en mulighet for anonymitet. Det er en avstand som man ikke har i den fysiske verden, som jeg tror at rett og slett gjør det lettere å gjøre ugreie ting. Du ser ikke den personen du potensielt påfører skade på samme måte som det du gjør i den fysiske verden.
Hva tenker du om det, Lotta? Det skjønner jeg meg veldig enig. Og det synes kanskje til og med for min del også da, når jeg begynte å være mer på nettet, så kom jo det litt fra at jeg kanskje ikke hadde det så bra i den virkelige verdenen, og fant på en måte et sted å rømme til, og fikk relasjoner og forhold til mennesker som ble...
veldig viktig for meg, og som føltes så ekte, at jeg kan veldig forstå hvor enkelt det er å bli utnyttet i en sånn relasjon som man på en måte så svårt trenger. Men får du mer dritt? Er du mer utsatt i den virtuelle verdenen enn den virkelige? Både ja og nei. Gutt
men også få mye dritt. Problemet er at det er ikke seksuell trakassering. Du er dårlig i dette spillet. Det er dritten gutta får, mens vi får
du er deilig, jeg skal volta deg liksom sånn det ja, det er forskjellig men likevel så fortsetter du å spille ja, det gjør du da men hvorfor er det jentene for det sa en av dere her i starten at det er jentene som får mest og jentene er jo langt færre enn gutten også i spillverden, så hvorfor er det sånn?
Ja, hvem av oss kan begynne? Du kan begynne. Det er jo ikke til å komme utenom at den seksuelle volden generelt er kjønnet både i den fysiske verden, men også digitalt. Så det er jo den ene siden av det som også bare rett og slett trekker inn i det digitale rommet. Men
samtidig så tror jeg nok også at det er noe annet som spiller inn her, og at særlig da i tilknytning til gaming så tror jeg nok at dette også kan bli en form for maktutøvelse som ikke nødvendigvis har med det seksualiserte i utgangspunktet heller, og kanskje også til og med en slags gruppedynamikk som utspiller seg, altså hvor man
Men altså de manlige gamerne slår ikke ned på trakasserende språkbruk, de slår ikke ned på den måten å være på, og dermed så blir lett og slett jenter et lett offer da, i en veldig mansdominert eller guttedominert verden da.
Og fordi dere er i et mindre tall, så er det, nå teoretiserer jeg, eller kommer med en teori her, er det da lettere for gutta å gå sammen, for de er langt flere? For det er kanskje ikke bare en og annen der ute? Nei, det opplever jeg stadig vekk, at det er gjerne tre, fire, fem gutter som da sitter og er i en samtale på Discord for eksempel, og alle sammen sitter i chatten og...
ganger seg opp da, på meg på en måte. Og det er jo litt vanskelig å stå imot, for jeg er jo bare en. Og der har jeg på en måte valgt å ta den kampen. Hvordan da? Altså for meg så har det vært viktigere å stå opp for meg selv og slåss tilbake, enn å fjerne og blokke og skape et sted hvor man føler at man får
det man vil ut av den trakasseringen da. Hva mener du med at du slår tilbake, da kaller du dem på stygge ting også? Ikke noen stygge ting, men jeg slåss litt tilbake da, og er litt sånn, det er ikke greit å si, det her tolererer jeg ikke, nå setter jeg det i foten, men her er min grense, og dette godtar jeg ikke. Men er det du som person, som Lotta, som gjør det, eller er det en avatar du bruker til dette? Nei, jeg har ingen avatar, så jeg er alltid meg selv, og det også kan jo være litt utfordrende, for da er man jo litt mer utsatt for at folk vet hvem du er da. Mm.
Men jeg må si at i forberedelse til denne saken så slo det meg at er det ikke litt deres egen skyld? Nå skal jeg være veldig fordomsfullt, fordi at de er jo veldig seksualiserte, og ofte de figurene som brukes, ikke når du spiller for deg selv sikkert, men når du bruker avatarer, det er jo svære pupper og syltinne middier, og gutta er litt sånn sterke over brøstkassa, det er jo de sånn stereotypiske kjønnsbilder, eller hva sier forskeren om det?
Nå er jeg jo ikke en gamer, så jeg må ta forbehold om det, men samtidig så ser jeg jo disse covernet i spillet nå, og jeg ser hva mine barn spiller, og det er jo klart at ja, det kan jo se nesten litt sånn ut.
Og der tenker jeg jo at det er noen spillprodusenter som har absolutt en grunn til å gå i seg selv. Det trenger jo ikke å være på den måten. Men å på en måte flytte skylden over på jentene som gamer derfra, det tenker jeg jo er et veldig tankt. Jeg skjønner at ikke du mente det. Jeg husker dommen i Oslo Tingre, tror jeg det var, som sa til en jente i miniskjørt som var ute og haika midt på natten at du kan takke deg selv, og
gutten som hadde begått et overgrep gikk fri. Men det er ganske lenge siden Lotta. Sånn vil vi ikke ha det nå. Nei, det vil vi ikke. Jeg har jo aldri hatt en avatar. Så det som har vært viktig for meg i min karriere har jo vært hvordan jeg kler meg. Jeg er ofte på kamera selv, og det har jo vært et veldig bevisst valg jeg har gjort
gjort, hva slags klær jeg tar på meg og minimere seksualiseringen jeg gjør selv, men samtidig så er det også litt kjipt å føle at man må distansere seg fra å være kvinne, fra å være feminin, fra det også er jo man mister mye av seg selv når man skal late som at man er en gutt på en måte. Vi snakker om vold og trakassering på internett, hvis det skulle være noen tvil, der jenter er som i det virkelige livet mest utsatt dette for eksempel, det skal du liksom tåle?
Hei Haley, hva gjør du ikke tilbake i kjøkkenet? Kjøkkenet er på sted. Hei Haley, kan jeg få din Snapchat? Du må ikke gi meg Snapchat, du kan ikke gi meg det.
Lotta, hvordan responderer du på noe sånt? Hvis du fikk med deg hva de sa. Det der skjer jo stadig vekk. Jeg synes jo på en måte at hele greia er ikke morsom, men nesten litt sånn latt.
Så for meg er det veldig vanskelig å ta det der seriøst. Og det har funket for meg da, å le det bort. Hvor gammel er du liksom? Og rett og slett bare utfordre dem på de meningene de har. Det blir vanskelig å faktisk ha en saklig argumentasjon med å gå og lage meg en sandwich. Men Lars Roar Frøyland, vil du tro at det er de samme konsekvensene for ofre på nettet som hvis det hadde skjedd i virkeligheten?
Her er det jo veldig mye man ikke vet. Det er jo det første man må ta med i betraktning. Men det lille man har, ut fra for eksempel straffesaker som har vært ført for retten, så omtales jo skadevirkninger som ligner veldig på det man ser for fysisk overgrep.
Men så er det jo grunn til å legge til at dette er jo selvfølgelig de mest alvorlige sakene, for det er de som kommer for retten. Men så ser vi jo også i for eksempel spørreundersøkelser og lignende når vi analyserer det, at unge som har erfaringer med seksuelle krenkelser på nett, de rapporterer jo om svakere psykisk helse og lignende, men
om det skyldes krenkelsene, eller om det kan ha andre årsaker, det vet vi jo ikke. Nei, for det er jo forsket for lite på, rett og slett. Det er det, altså. Men er det noe interesse av å finne det ut, da? Absolutt, og jeg tenker jo at dette her er jo et forskningsfelt som vokser utenfor
Det er eksplosivt. Det er jo ikke mer enn 20 år siden det var totalt irrelevant. En utfordring er jo at ting endrer seg så utrolig fort at det er vanskelig å henge med. Forskningen forsker på ting som var det som skjedde for fem år siden. Det er jo ikke det som skjer, det skjer jo nye ting, sånn som den saken vi snakker om her i dag.
Og du da, Lotta, skjønner du at det kan være skamfullt for mange å oppleve trakassering og mye ubehag på nettet? Absolutt. Jeg føler også på nettet at du er der frivillig. Du har jo på en måte satt deg der selv, så jeg skjønner at det kan være veldig vanskelig å snakke
om at man har blitt utsatt for sånne ting, når man kanskje sitter litt og føler på at jeg kunne jo bare skrudde av spillet, om jeg kunne jo bare slutte å snakke med han, og sånne ting. Men sånn kan man jo ikke tenke, for det er jo en manipulasjon og en utnyttelse av litt svakere mennesker, som jeg også ofte møter på. Så er det jo større andel av folk som kanskje har litt psykiske utfordringer og ender opp med den digitale verden, for det passer dem bedre.
Og da er man jo ekstra utsatt. Men hvor skal man hente trøst her nå? Hos mor og far, eller? Det er jo veldig vanskelig, da. For mor og far har jo ikke så veldig god peiling på det her. Det er jo en generasjon etter de som har vokst opp med det her, og som har et annet forhold til det. Det er vanskelig å snakke med mamma og pappa om det, for de skjønner kanskje ikke helt. Nei. Men...
Som kvinnelig gamer har du opplevd litt av hvert låta, og vi fikk høre i starten her hvordan du bombarderes med stygge navn når du streamer, og dette har du holdt på med siden du var 15 år, og nå 26.
og han sa det er jo gammeldags å forske på noe som var for fem år siden, men hva har da skjedd på alle disse årene du har holdt på da? Har det skjedd noe innen den typen tema som vi snakker om da? Ja, absolutt, jeg føler at det har skjedd noe, men det går veldig sakte, og det er jo det samme som likstilling og diskriminering og trakassering i alle forum, og mobbing på skolen og sånne ting, det er jo ikke noe som man bare på en måte blir kvitt over natten. Men har det blitt verre, synes du? Det har det ikke
Ikke, synes jeg. Jeg synes det har blitt bedre. Absolutt bedre. Men det er en lang vei igjen å gå. Hva slags støtte får du da og andre kvinnelige gamere av andre i miljøet om dere har et eget miljø? Det som ofte er litt synd er at det blir et skille der. At det ofte blir jentene og gutter.
og at jentene ofte tyr til servere og steder på internett hvor man kun er jenter, som jeg synes er synd, for vi vil jo være en del av dette miljøet. Vi vil jo ikke bare være et eget lite...
submiljø, på en måte. Nei, så det snakkes ikke noe særlig om disse problemstillingene vi snakker om i Eko akkurat nå? Nei, altså jeg snakker jo en del om det, og jeg er heldig som får lov å gjøre det, og jeg får veldig mye støtt av andre jenter som når ut og sier at de synes det er bra at jeg tar den kampen. Så det synes jeg er veldig, for det er veldig mange som ikke tør å gjøre det selv. Men gutta da?
Hva sier de? Nei, de sier ikke så mye. De gjør det ikke? Nei, de gjør ikke det. Men hvorfor er det så himmelig vanskelig å snakke om dette og få hverandre til å forstå og ha respekt for hverandre? Jeg tror på en måte det bare er en ukultur at det har vært gutter såpass lenge at de vet ikke helt hvordan de skal omstille seg til at nå skal jentene også være her. Mhm.
Lars-Jord-Råd og Frøyland skjønner de som er med på dette. Ikke bare inne i spillverden og cyberspace, men de som er med på trakassering og det som verre er. At det de gjør er ulovlig og kan skade den andre, forstår de det?
Jeg vil si både og. Vi var jo inne på i stedet med nett-sibone egenskaper knyttet til anonymitet og avstand og så videre, som også gjør det lettere å utføre ting. Ting man ikke ville gjort ansikt til ansikt. Så
Jeg tror nok en del ikke innser at det er en person som har kjøtt og blod i andre enden, og du skal jo ikke lenger til en kommentarfelt i avisene, så ser du jo hvordan voksne behandler hverandre. Så det er jo en side av saken, men samtidig så tror jeg nok også mange er veldig klare over hva de gjør, og bevisst bruker det. Det kan være som maktstrategi for eksempel, for å holde folk nede, eller av seksuelle årsaker. Det er jo ikke å komme utenom at det finnes en del folk som
utnytter den enkle kontakten med barn som finnes på nett av seksuelle årsaker. Men er det ikke bare å rive av seg de der VR-brillene, så slipper du å være utsatt hvis du opplever noe ubehagelig? Det viktige her er jo at det burde ikke være nødvendig. Det er jo på en måte det sentrale. Ikke hva man velger å gjøre eller ikke. Dette er jo et sted du ønsker å være. Da skal jo ikke andre få muligheten til å skremme deg bort.
på den måten, rett og slett. Men risikerer man straff i noen særlig utstrekning, selv om man gjør noe ulovlig på internett som har seksuell karakter for eksempel? For eksempel denne nye etterforskningen der
tre avatarer voldtok en enskilde jenteavatar i spillet? Ja, altså akkurat når det gjelder den saken så er ikke jeg jurist. Og jeg tror jeg egentlig skal overlate til dem og si hva som burde bli utfallet der, men jeg tenker jo likevel at det er absolutt en sak som kan og bør behandles i retten, og så får man få en rettspraksis på hva det er.
hva som skal gjelde. Men når det gjelder straffeloven generelt, så er jo denne teknologi nøytral. Det betyr jo at ting som er ulovlige face-to-face, de er også ulovlige på nett. Og det betyr jo at sånn som drusler og trakassering, det er vel så ulovlig på nett som det er i den fysiske verden. Og seksualiteten
Seksualisering av barn er jo i alle tilfeller ulovlig, både fysisk og digitalt. Så ja, absolutt potensialert i stedet for straff. Hva tror du da, Lotta, om den saken i England, der det pågår politietilforskning? Politiet vet jo hvem disse tre overgriperne er, eller de som er bak de tre avatarne. Hva håper du at den vil ende med? Ja.
Jeg håper jo at det blir en start, i hvert fall at vi får noen konsekvenser og at det blir startet en prosess med det her. Men jeg må jo si at jeg er ikke veldig håpefull. Dette er jo med gaming, gaming og sosiale medier og alt det der går i hverandre.
Og hele mitt liv så har jeg også opplevd trakassering bare på Instagram eller på Snapchat. Så på en måte det problemet er jo like vanskelig å stressstraffe. Det er jo like vanskelig for politiet å ha nettpatruller der som i gamingen.
Men hvordan skal vi bedre miljøet sånn at det ikke blir nødvendig og det ikke skal havne i politiets søklys? Du som er aktiv, hvordan kan du styrke miljøet sånn at man slipper dette?
Jeg går jo automatisk til unge, og det her med nett, det her med foreldre, at foreldrene skal involvere seg mer i hva barnet gjør på nett. Vi må starte et sted, og jeg føler at det er der vi styrker fremtiden i dette, at man rett og slett får mer informasjon rundt hva barnet gjør på internett.
Det ropes på foreldrene stadig vekk. Hva mener du, Lars Roar Frøland? Hva er det beste man kan gjøre for å styrke miljøet så det blir motstandsdyktig og aller helst at vi ikke ser flere overgrepet og voldtekter, for eksempel? Jeg er jo veldig enig at klart foreldrene spiller en viktig rolle, og jeg tenker også det at det fra foreldrenes side å vise genuin interesse, ikke bare som et forhør, hva har du gjort på nettet i dag, men faktisk vise genuin interesse i hva barna gjør og sette seg litt inn i det, det er jo et
kanskje et godt utgangspunkt for dialog hvertfall. For ellers er det jo sånn at unge selv viser seg å ha veldig mange gode strategier for å håndtere ugrei og opplevelser, altså knytte til blokking, knytte til å bare avslutte samtale og så videre, men samtidig så burde det jo ikke være nødvendig at de skulle høre det. Loppa gjør jo ikke det. Nei, du gjør det ikke. Du har valgt en helt annen strategi. Hvordan orker du å stå i det?
altså det er jo litt trist å si det, men man blir jo vant til det da. Og så er det, jeg synes det er veldig vanskelig å ta det til meg, fordi jeg vet at de menneskene som sitter der hadde aldri sagt disse tingene til meg face to face. Og da mister det veldig mye av makten over meg da. Jeg synes jo det er kjip, men det jeg kanskje synes er kjipest er jo at andre som ikke
ikke har den mentaliteten som jeg har opparbeidet meg, de går gjennom det her og det er oppriktig vanskelig for dem. Og det synes jeg er veldig trist, så det er jo grunnen til at jeg på en måte gidder egentlig. Det er jo for andres del. Men du har jo da tross alt holdt på siden du var ung jente og har blitt herdet gjennom det, men hvis Siv nå på, la oss si 16 år, går hjem etter skolen nettopp i dag og gamer, og så plutselig opplever det kjipeste av
av det kjipet, hva skal hun gjøre da? Hvordan får hun hjelp hvis hun ikke skal blokke seg utholdt her på si? Nei, da blir det jo på en måte å snakke om det da. Men der er det jo på en måte ikke bare optisiv heller. Hun må jo føle at hun har et trygt sted hvor hun kan komme med dette her. Hvis hun ikke har det, så vet jeg ikke hva jeg hadde gjort på en måte. Du vet ikke hvor du kunne hentet hjelp når mamma og pappa ikke funker? Nei.
Det vet jeg faktisk ikke. Men vi ser jo mer og mer av det, både det her med mental helse i gaming, at de er mer synlige og gjør seg tilgjengelige for at ungdom kan snakke på nett. Det samme blir jo med nettpatruller og sånne ting, at man rett og slett bare blir litt mer synlig for unge som kanskje ikke har den tryggheten noe annet sted.
Hva er nettpatruljen for noe? Det er jo da politiet sin nettpatrulje, hvor de da går gjennom Snapchat-kommentarer og Instagram og sånne ting. Og Frøland, har du noen tips til Siv Seisen? Ja.
Kanskje ikke direkte til SIV 16, men en utfordring når det gjelder politien i dette er jo at de får en helt enorm mengde med tips, og deres prioriteringsliste blir jo selvfølgelig da å gå etter de mest alvorlige sakene, og da tenker jeg at en god del av de sakene som Lotta her forteller om og andre, de
det er ikke kapasitet i politiet til å forholde seg til sånne saker. Da må de først bli veldig alvorlige, som den i England nå. For eksempel. Og da tenker jeg jo sånn som nettpatruljen spiller jo en viktig rolle med at det er mer en rådgivende og en forebyggende innsats, ikke nødvendigvis knytter seg til anmeldelser og lignende. Men uansett, det er en vanskelig situasjon. Og så tenker jeg jo også at
Man kommer jo ikke utenom å skulle bli ansvarlig å gjøre. Altså tjenestleverandører, spillleverandører, miljøet. De som lager disse produktene som helhet. Dette er jo kjempestore selskaper som tjener milliarder på milliarder på milliarder av kroner. At de investerer noe tilbake i at, nå husker jeg ikke hva navnet du brukte her var, Ida 16, ikke skal ha sånne opplevelser. Det tenker jeg er det minste man kan forvente. Takk.
Takk for en bedre forståelse, en litt verre forståelse nesten, av hva som skjer i cyberspace, og ikke minst hva vi kan gjøre med det. Lotta Klontegg gamer og streamer for 777, heter det. Og Lars Roar Frøland som forsker på Oslo Met. Musikk
Og har du tips eller innspill til Eko, da kan du nå kontakte oss raskt og enkelt gjennom NRK radioappen din. Lag deg en bruker om du ikke har det, finn Eko og trykk på send inn-knappen. Finner du ikke den lille snakkebobbelen, ja, da må du oppdatere appen. Ellers så svarer vi jo selvfølgelig gjerne på eko-nrk.no også.
Liker du det du hører i Eko, da trykker du på stjerna som ligger rett over navnet vårt i appen din. Da får du vite det der når vi legger ut nye episoder. Jeg heter Rikke Ekoff, redaksjonssjef er Ragna Nordenborg.
En podcast fra NRK. Sterke følelser i sving når seks romaner settes opp mot hverandre. Hvis du skal se objektivt på fortellingen, så er det jo ganske trassige greier. Da er alt noen tårer for å si det sånn. Juryn pløyer seg gjennom de seks nominerte bøkene for åpen mikrofon. Bare en kan vinne. Derfor blir jeg litt provosert ut av den boken. Hør lytternes romanpris i appen NRK Radio.